Започват съкращения в Министерството на външните работи заради орязания бюджет

Започват съкращения в Министерството на външните работи заради орязания бюджет

© Красимир ЮскеселиевНеминуемо ще има съкращения в Министерството на външните работи като основната причина за това е намаленият бюджет на ведомството, обясни в сутрешния блок на държавната телевизия външният министър Николай Младенов.


Той не потвърди, нито пък отрече информациите, че става дума за освобождаването на 130 души.


Министърът уточни, че в тази ситуация оставащите хора трябва да се справят със същия обем работа и изрази надежда, че те ще бъдат по-добре заплатени.
През годините е имало голямо разточителство на щат, коментира Младенов. По думите му в системата предстоят и много рационализации – сред които преструктуриране на работата на посолствата, прехвърляне на дейности от централата тук към мисиите на България зад граница и др.


По повод сигналите от ЕС за обсъждано връщане на граничния контрол на вътрешните граници на Шенген Николай Младенов обясни, че има резон в предложението.


В наш интерес като външна граница на ЕС е затягането на шенгенския контрол. Сегашните правила създават условия основната тежест да падне върху страните-външна граница. Добре е нашата страна да може да прецени в кои случаи сама да може да въведе граничен контрол, обясни Младенов.


Той обаче посочи, че "не трябва да се бяга твърде много в посока на национално ниво да се решават проблемите, защото ако се отиде към ренационалзиация на тази политика, тя ще загуби европейския си смисъл".


Външният министър каза, че притеснението на България не е за сухопътната граница с Турция, а за проблемите на Гърция в този смисъл, където през последните години се наблюдава отслабване в работата на гръцките гранични служби заради кризата. Младенов посочи, че България има най-голям интерес Гърция да е стабилна, защото "живеем в един квартал на Европа".


Ситуацията в Сирия може да има пряк ефект върху България заради потенциалната вълна от бежанци, каза още външният министър. Той посочи, че всеки ден около 1000 бежанци тръгват към съседните на Сирия страни и това крие опасност от сериозна бежанска вълна.


Младенов отхвърли съществуващите опасения, че ако Никола Саркози успее да запази поста си на балотажа на изборите идния уикенд, това ще застраши влизането на България в Шенген. Той посочи, че Франция отдавна е заявила подкрепата си, а пък България вече е изпълнила условията и се чака само одобрението на Холандия.


По повод предстоящия избор на президент на Франция Младенов коментира, че дори и Саркози да запази поста си, той ще трябва да ревизира част от политиката си, за да въведе мерки, които да стимулират растежа на икономиката и да се създадат работни места, за да се обърне негативният цикъл.
За цяла Европа има значение в каква посока ще тръгне политиката на Франция, каза Младенов. Според него е притеснителен фактът, че е факт високото представяне както на националистите, така и на социалистите във Франция.


Очакваният в началото на лятото доклад за напредъка на България от Европейската комисия може да отчете сериозни промени за последните години, ако се придвижи проектозаконът за отнемане на незаконно придобито имущество и се приемат законодателни промени, които да гарантират прозрачността в съдебната система.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK