Лиляна Павлова предлага нов механизъм за инвестициите

Лиляна Павлова предлага нов механизъм за инвестициите

© Надежда ЧипеваИзбори 2022

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова предлага нов механизъм, по който да се правят инвестициите. Нека бизнесът да е този, който казва, че иска да изгради търговски комплекс, ледена пързалка или каквото и да е то, а държавата да предостави безвъзмездно терена, обясни Павлова. По думите й след това с европейско финансиране може да бъдат отпускани дългосрочни нисколихвени кредити и по този начин инвестициите щели да се осъществят.


Лиляна Павлова участва в конференцията на вестник "Строителство и градът" - "BALREC SMART CITY Investment SOFIA".


Предимствата на този нов механизъм, според Павлова, са свързани със създаването на устойчиви работни места както и преминаване към интелигентно и интегрирано партньорство между бизнес и държава. Павлова предлага новият механизъм да бъде заложен в следващия програмен период 2014-2020 г. на Оперативна програма "Регионално развитие".
"Да спрем да мислим на парче, а да започнем да инвестираме в градовете си по един разумен начин", обясни тя. Според нея планирането на един проект трябва да обхваща и допълващите дейности, сред които довеждаща и наземна инфраструктура. За момента имаме разхвърляни инвестиции", призна Павлова. Затова трябвало вече да се търси дългосрочен ефект и все по-често да говорим за финансов инженеринг.


Кметът на София Йорданка Фандъкова, която също участва в дискусията, се съгласи, че вече не трябва да се работи на парче. "Разбирам моята задача да бъдат решавани дълго трупани проблеми, но без интегриран подход няма как да стане", обясни тя.


Тя представи проекти за рехабилитация на общински сгради, сред които 14 училища с пари по еврофондове и 18 училища и 21 детски градини с общински средства. Според нея проектите за 20 ключови съкровища, подмяната на уличното осветление и промените в градския транспорт трябва да бъдат обхванати в цялост.


Като пример тя посочи, че всички тролеи в София ще бъдат нови от 2014 г. Започвал и проект за изграждането на геотермална централа в сградата на централната минерална баня в София.


"София лежи на море от енергия, която изтича в канализацията", обясни главният архитект на столицата Петър Диков. По думите му, след като нашите прадеди са изградели водни централни в Пасарел и Кокаляне, нищо не е направено за използване на енергията на водата. Според него София трябва да се върне към функцията си на производител, а не като през последните години на консуматор на енергия.  

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK