Съдът оправда при закрити вратa Красьо Черния за данъчни престъпления

В края на февруари Софийският районен съд постанови две години условна присъда на Георгиев по делото за лъжесвидетелстване.

© Георги Кожухаров

В края на февруари Софийският районен съд постанови две години условна присъда на Георгиев по делото за лъжесвидетелстване.Софийският градски съд (СГС) оправда Красимир Георгиев, станал известен като Красьо Черничкия, по обвинението, че е укрил данъци. Присъдата беше прочетена от съдия Христинка Колева при закрити врата, което е безпрецедентно.


Според член 263, ал. 4 от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) присъдата винаги се обявява публично, дори и заседанията да са били при закрити врати.Според НПК процесът може да се засекрети, когато това се налага заради запазване на държавна тайна, на нравствеността, при участие на защитен свидетел или за да се предотврати разгласяване на факти от интимния живот на гражданите. Делата могат да не са публични и когато по тях се разпитват малолетни или непълнолетни, пострадали от престъпление.Според обвинението Георгиев е укрил близо 100 000 лв. Той не е подал данъчна декларация за 2006 г. и е скрил част от доходите си през 2007 г. и 2008 г. По искане на комисията за конфискация съдът наложи запор върху имущество и банкови сметки за 1.05 млн. лева на Георгиев.


Процесът беше засекретен, защото по него имаше материали, свързани със разследването за лобизъм и твърденията, че Георгиев е продавал постове в съдебната система срещу добро възнаграждение. Част от разговорите на Георгиев с магистрати и политици са по това дело. Те са били прикрепени към процеса за укриване на данъците, но по думите на адвоката на Георгиев те не са били използвани за установяване на истината. Присъдата подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд.


След заседанието Георгиев заяви само, че справедливостта е възтържествувала. По думите му той притежава документи за всичките си платени данъци и винаги е бил коректен към държавата. "Една поговорка има, народът е казал - когато фактите говорят, дори боговете мълчат", заяви още Красьо Черния и отказа да коментира повече, защото не знаел кое е секретно и кое не


В края на февруари Софийският районен съд постанови две години условна присъда на Георгиев по делото за лъжесвидетелстване. Той беше обвинен в това заради твърденията му, че не познава магистрати. Телефонните му разпечатки обаче показаха друго.


За лобиста от Плевен съобщи през 2010 г. членът на Висшия съдебен съвет (ВСС) Иван Колев. Според него Георгиев е обещавал на магистрати началнически постове в системата срещу 200 хил. евро. Заради това, че Колев реши да огласи съществуването на Красьо, вместо да подаде сигнал в прокуратурата, по признанията и на държавното обвинение това разследване е обречено. Причината е, че няма подслушан нито един разговор на Георгиев с магистрати, който да докаже за какво си е говорил докторантът от Стопанската академия в Свищов със съдии и прокурор.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK