Борисов самотен говори пред изключен микрофон

Това беше реакцията на премиера Бойко Борисов и министъра на икономиката и енергетиката Делян Добрев на призива на депутата Любен Корнезов "Ако не днес, утре ще победим другари".

© Красимир Юскеселиев

Това беше реакцията на премиера Бойко Борисов и министъра на икономиката и енергетиката Делян Добрев на призива на депутата Любен Корнезов "Ако не днес, утре ще победим другари".Премиерът Бойко Борисов днес неколкократно настоя в парламента да се спори за АЕЦ "Белене", след като се оказа, че няма да има гласуване срещу правителството, нито дебати. Той, който обичайно пренебрегва разискванията по вотове на недоверие, остана да говори в пленарната зала, дори на изключен микрофон и след като почти всички депутати бяха излезли. Някой да говори от трибуната, когато Народното събрание не е в заседание, досега не се беше случвало.  


Несъстоялите се дебати бяха заместени от кулоарна свада. Социалистите и Борисов взаимно се нападаха кой се страхува и бяга от сериозна дискусия по проекта.


След като председателят на Народното събрание Цецка Цачева закри днешното извънредно заседание, премиерът Борисов остана в залата и пред малцината представители на ГЕРБ и Рамадан Аталай от ДПС, скупчили се около парламентарната трибуна, започна да чете извадки от анализа на консултанта по проекта HSBC. "Проектът няма да струва 4 млрд. евро, а 10.35 млрд. евро, и то при най-добрите условия", дочуха журналистите, чиито места са в края на залата, без достъп до депутатските места.
"Аз дебатирам в момента", обърна се Борисов към репортерите и ги подкани да се приближат, за да  чуват. В този момент Цачева се върна, за да обясни, че не е редно да говори с журналистите в пленарната зала.


След това в кулоарите, където традиционно министрите дават изявления за медиите, Борисов се обиди, че въпреки предложението му да останат всички парламентарни групи и да има дебати за "Белене" в залата останали само депутати от ГЕРБ и един от ДПС. Ние сме се подготвили с министър Делян Добрев, каза Борисов и обяви, че на страницата на министерството на икономиката е публикувано становище на HSBC, както и доклад на държавния финансов контрол, които са предадени на прокуратурата и на всички парламентарни групи. И там повтори, че при най-оптимистичния сценарий за АЕЦ "Белене" цената е 10.35 млрд. евро, или над 22 млрд. лева.


Искра Фидосова

© Красимир Юскеселиев

Искра Фидосова


Не можем да приемем с 40 подписа да се предизвика вот на недоверие, мина на темата за проваления вот Борисов. Същата беше и тезата на Искра Фидосова от ГЕРБ, за да поиска парламентът да реши да не се провеждат разисквания по вота на недоверие (виж карето за юридическия спор).


Бившият конституционен съдия и депутат от БСП Любен Корнезов застъпи мнението, че разисквания трябва да има, защото депутатите от "Атака" нямат конституционно или друго основание за оттегляне на волята си. Докато Корнезов изнасяше продължителната си лекция има ли юридическо основание за оттегляне на подписите, премиерът си водеше бележки. Юристът от левицата го похвали за усърдността. Тогава Борисов помоли  Корнезов да говори по-бавно, за да може да записва по-подробно. Усмихнат, повтори молбата и с жестове. А Корнезов обеща: "Аз ще ви разясня и след това."


Депутатът продължи диалога си с премиера: "Вие изглеждате смел човек, защо бягате от дебат" и завърши: "Ако не днес, утре ще победим, другари." Първоначално депутатите и премиерът се развеселиха, но по-късно в кулоарите Борисов разясни: "Г-н Корнезов каза в неговата знаменита реч, завършила с руски призиви за борба - може би е объркал парламента с Думата", че знаят, че вотът няма да мине, и именно затова предложих да останат всички групи и вместо пред вас да го говорим това от трибуната".


Любен Корнезов

© Красимир Юскеселиев

Любен Корнезов


"Безпрецедентен фарс в българския парламент, режисиран и изигран от премиера, който съвсем целенасочено и съзнателно руши българската държавност", коментира лидерът на БСП Сергей Станишев.


"Едно безобразно, циркаджийско поведение на премиера, който каза: "Аз искам дебати, направете дебати", и уж неговата група го бламирала - пълна подигравка, абсолютно несериозно." "Нали всички сме наясно, че това е режисирано, и после г-н Борисов стои самотен на трибуната и се опитва да води дискусия с изключен микрофон - някой вярва ли му. Очевидно мнозинството и г-н Борисов не желаят и се страхуват от това да има смислени дебати за бъдещето на АЕЦ "Белене" и ядрената енергетика", каза Станишев.


Докато лидерът на БСП отхвърляше като ялови тезите на Борисов за нарушенията покрай проекта "Белене", премиерът излезе от стаята на Цачева и пое към изхода на сградата, като мина покрай даващите изявление депутати от БСП. "Да направим дебати... г-н Борисов, защо стоите самотен в пленарна зала. Направихте голям цирк, да бяхте наредили на вашето мнозинство, не ви ли слушат", провикна се Станишев към Борисов, а той му отвърна: "При нас не е като при вас." И влязоха в махленски спор кой се страхува и бяга от дебати.


"Министър-председателят страхливо напуска двубоя", обяви Корнезов от микрофона, а шефът на групата на ГЕРБ Красимир Велчев, изпращайки премиера до изхода на сградата, се провикна: "Много сте смели, партизани на бой."Юридическият спор
Според Любен Корнезов оттегянето на подписите на 8-те депутати от "Атака" не прави искането на недоверие към кабинета недопустимо, защото конституцията говори за народни представители. "Те са се подписали саморъчно и като оттеглят подписите си какво остава - саморъчно написаните имена, а конституцията изисква не 48 подписа, а 48 народни представители", обясни депутатът. Той направи аналогия с наказателното право, в което прокурорът може да не поддържа обвинението, но не може да го оттегли, остава съдът да се произнесе. Корнезов се позова и на Гражданско-процесуалния кодекс: "При колективен иск на 100 души 99 да си оттеглят подписа, един да остане - делото се води." Председателят на правната комисия Искра Фидосова му опонира с определение на Конституционния съд от 1994 г. по дело, образувано с подписите на 48 депутати (както изисква основният закон), но впоследствие 6-има си оттеглят подписите. "Има произнасяне на Конституционния съд, че няма пречка след полагане на подпис народен представител да го оттегли", заяви тя. В такъв случай не е изпълнен конституционният минимум за внесен вот на недоверие към кабинета и заради липса на "годен проект, по който да започнем дебати", Фидосова поиска промяна в дневния ред на заседанието. Мая Манолова от БСП пък даде "безплатен юридически съвет" на колегите си от "Атака" да си оттеглят подписите от онези записи на заповеди, с които са влезли в парламента.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK