София дава половин милион лева за стадиона на "Тигрите" на Борисов

Архив. Премиерът Бойко Борисов по време на игра с "Тигрите"

© Цветелина Ангелова

Архив. Премиерът Бойко Борисов по време на игра с "Тигрите"Столичната община ще направи пълен ремонт на стадиона в село Бистрица, където тренира местният отбор от Югозападната В група "Витоша". В тима е картотекиран и премиерът Бойко Борисов, който на галено нарича съотборниците си "Тигрите". Предвидената сума за реконструкцията е над 506 хил. лева без ДДС, които се очаква да бъдат отпуснати от Столичния общински приватизационен фонд (СОПФ) на заседанието на общинския съвет в четвъртък.


Като гледам как минават дните и нощите на премиера, едва ли си мисли за стадиона в Бистрица, коментира пред "Дневник" общинският съветник от ГЕРБ Робърт Янакиев. Той е член на постоянната комисия за децата, младежта, спорта и туризма, която е гласувала в подкрепа на проекта. По думите му няма никакво специално отношение към избора на стадиона. Общината поддържала спортни площадки, друг подобен стадион не бил ремонтиран, но и нямало подобни предложения.


В случая идеята е дошла от районните кметове на Панчарево Димитър Сичанов и на Бистрица Николай Гюров. Те са подготвили проект, с който кандидатствали пред СОПФ. Подкрепата си е дал и бившият общински съветник от ГЕРБ Иво Тонев, който преди две седмици напусна Столичния общински съвет и пое управлението на футболния отбор "Левски". Последвало одобрение от фонда и общинската комисия.
Около 250 хил. лева ще отидат за укрепване на свлачище до стадиона, обясни пред "Дневник" секретарят на СОПФ Бойко Секиранов. В проекта са заложени 550-600 кубика бетон и арматура. Ще бъде сложена и козирка от 300 кв. м. Ще бъде ремонтирана една скромна трибуна, ще бъдат поставени 1200 нови седалки, което не е лукс, добави Секиранов.


Решението за ремонт било от 2008 г., а от през следващата година са били отпуснати 90 хил. лева за ремонт на настилката на терена. Ако не бяхме приели и камъните бяха засипали стадиона, хората щяха да кажат: Как загробихте тези пари, смята Робърт Янакиев.


В доклада на Сичанов е записано, че голяма част от населението на селото, включително деца и младежи, както и жителите от съседните села спортуват и имат интерес от ремонта. Отборът поддържа детско-юношеска школа - 6 групи деца от различни възрасти, общият им брой е около 150, и спортуващи в група ветерани на "Витоша" (Бистрица). "Това е предпоставка за голям брой зрителски интерес, но поради недостига на седалки и плачевното състояние, в което се намират трибуните ги прави негодни и опасни за ползване: напукани, изронени, намиращи се върху терен с високо ниво на подпочвени води, които подкопават основите", пише още в доклада.


Възможно ремонтът да излезе по-скъпо или по-евтино. Това зависи от офертите, които ще дадат кандидатите за изпълнител на проекта. За сравнение - Пловдивската община отпусна общо 2 млн. лева за ремонт на стадионите на пловдивските "Ботев" и "Локомотив", които имат по над 20 000 места. Двата клуба играят в професионалната лига.


СОПФ финансира построяването и ремонта на детски градини, училища и спортни площади. От 2008 г. досега са дадени 8.5 млн. лева само за спортни площадки, обясни Бойко Секиранов. Приходите на фонда за 2011 г. са над 10 милиона лева.


Същевременно неотдавна се разбра, че 30 общинари са получили над 600 хил. лева хонорари за 2011 г., заради участието си в управленските органи на Столичната общинска агенция по приватизация, Специализирания общински приватизационен фонд и Общинския гаранционен фонд за малки и средни предприятия.


Заплащането там все още не е променено, след като общинските съветници си обещаха дебати, които така и не се осъществиха. Промяна настъпи при формирането на заплащането на директорите и управленските органи на общинските търговски дружества, сред които "Топлофикация - София", "Екоравновесие", "Озеленяване" и др.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK