ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
37.8%активност

Източник: Резултатите са от ЦИК при 99.99% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник", активността - на "Алфа Рисърч"

Румен Миланов изхвърча и от БОРКОР

Румен Миланов

© Красимир Юскеселиев

Румен МилановЧетири часа след като стана известно, че вече не е  съветник на премиера и секретар на правителствения Съвет по сигурността, Румен Миланов беше уволнен и от директорския пост в Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерския съвет, популярен като БОРКОР.


И двете решения бяха огласени в съобщения на правителствената пресслужба до медиите.


В първото, разпратено малко преди 13.30ч., се казваше, че Миланов е освободен от задълженията си като член на политическия кабинет на премиера Бойко Борисов и от работата в Съвета по сигурността, "със задача да ускори и активизира работата" на БОРКОР.

Това е вторият съветник, с когото премиерът се разделя в рамките на седмица. Миналата сряда - на 19 април, от поста си беше освободен Кирчо Киров, който започна работа в политическия кабинет на Бойко Борисов на 1 февруари тази година, след като девет години ръководеше Националната разузнавателна служба. Мотиви за отстраняването му не бяха посочени. Малко по-късно президентът Росен Плевнелиев обяви, че Киров е проверяван за финансови нарушения в разузнаването, извършени по негово време

Малко преди 17.30 в ново съобщение беше уточнено, че на правителственото заседание във вторник - 24 април, премиерът Борисов ще внесе доклад за освобождаването на Румен Миланов и като директор на звеното. В съобщението не са посочени мотиви. 


По-рано в понеделник, помолен да коментира защо освобождава Миланов като съветник, премиерът Бойко Борисов заяви: "Това са съветници в моя кабинет, за които съм преценил, че за момента не могат да ме съветват и търсим по-бързо и оперативно ниво. Освен това работата, особено в БОРКОР  не ме задоволява, а искаме да има там по-добри резултати към момента".


Румен Миланов участва в писането на Концепцията за реформи в спецслужбите. Една от лансираните от него идеи е нов силов вицепремиер, различен от вътрешния министър, да се грижи за координацията между спецслужбите, без непосредствено да се намесва в работата им.

Проектодокументът предизвика остри отпор от редиците на МВР
. По неофициална информация при първото обсъждане по темата представители на вътрешното ведомство са заявили, че проектът е разпокъсан, комбинира недобре различни практики в европейски страни, като просто е събрал на едно място текстове, без да се държи сметка какво е възможно и без да е ясно каква е крайната цел.


По неофициална информация конфликтът му по тези въпроси е и една от основните причини той да бъде отстранен. Махането му става на практика часове преди Консултативния съвет по национална сигурност при президента Росен Плевнелиев, насрочен за тази сряда, на който трябва да се обсъжда именно концепцията за реформа в специалните служби.


Преди време запознати с течащите разговори по въпроса разказаха, че на среща при премиера, Миланов е бил инструктиран какво да говори, да бъде умерен и да не настоява за нов силов вицепремиер. Въпреки това в последващи свои изявление Румен Миланов не се съобрази с тези препоръки и продължи да лансира идеите си. Според наблюдатели по този начин той влязъл в остър конфликт както с вицепремиера Цветан Цветанов, така и създал излишни интриги около премиера, който бил заподозрян че задкулисно иска да дърпа конците на специалните служби.


Румен Миланов, бивш шеф на НСБОП, оглави БОРКОР през февруари миналата година. Самото звено беше създадено през лятото на 2010г, а в края на ноември същата година кабинетът прие устройствения му правилник, с което беше дадено практически началото на работата му.


Фотогалерия: Новият шеф на БОРКОР Румен Миланов - на всяка служба началник >

 
Година и половина по-късно структурата все още не работи. Наскоро в парламентавицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов обясни, че причината е липсата на финансиране и проблеми със сградния фонд, както и огромното количество предварителна работа, която трябвало да се свърши, за да тръгне звеното. 
Според Румен Миланов причината е, че БОРКОР е проект, изграждан на гола поляна - т.е. има нужда от време


Държавата отпусна тази година 4.8 млн.лв. субсидия, а в Народното събрание вицепремиерът увери, че до средата на годината (когато се очаква мониторинговият доклад на Еврокомисията за напредъка на България по механизма за наблюдение на правосъдието и вътрешните работи . бел. ред.) БОРКОР реално ще бъде окомплектован и ще заработи на пълни обороти. Това е вторият съветник, с когото премиерът се разделя в рамките на седмица. Миналата сряда - на 19 април, от поста си беше освободен Кирчо Киров, който започна работа в политическия кабинет на Бойко Борисов на 1 февруари тази година, след като девет години ръководеше Националната разузнавателна служба. Мотиви за отстраняването му не бяха посочени. Малко по-късно президентът Росен Плевнелиев обяви, че Киров е проверяван за финансови нарушения в разузнаването, извършени по негово време

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK