"По-добре информиран, отколкото експлоатиран!", е мотото на кампания за борба с трафика на хора

"По-добре информиран, отколкото експлоатиран!", е мотото на кампания за борба с трафика на хора

© ДневникВ разгара на пролетта и началото на лятото, много от хората, които търсят възможности за сезонна работа извън страната, както и младите хора, които избират студентските бригади, рискуват да попаднат на недобронамерени посредници, работодатели или дори познати и приятели. Това предупреждение отправят от комисията за борба с трафика на хора.


Звеното започва годишната си кампания за превенция на трафика на хора с цел трудова експлоатация.


Посредниците често са склонни да злоупотребят с мечтите, плановете, амбициите, доверието и стремежа на търсещите работа, чието желание е да осигурят по-добри условия за живот на себе си и семейството си, отбелязват от комисията.
При случаите на трудова експлоатация предварителните договорки с работодателите обикновено се разминават драстично с реалните условия на живот и работа, или изобщо не са формализирани с предварително подписан договор. Жертвите полагат принудителен труд, който се заплаща минимално или не се заплаща, документите им за самоличност са отнети от работодателя, заплащат нерегламентирана сума (дълг) за това, че им е осигурена работа. Много често те не започват работа веднага след пристигането си, а са принудени да чакат, докато изхарчат наличните си средства и задлъжнеят на работодателя, който често им вменява допълнителни задължения за разходи, които трафикантите уж са направили за жертвите.


Условията на живот много приличат на условията на труд – под поносимия житейски минимум, описват ситуацията от комисията.


Затова звеното призовава хората, търсещи работа в чужбина, да бъдат внимателни, когато заминават. Да бъде проучена агенцията -посредник, както и фирмата, университета или работодателя, при когото отивате.


Можете да намерите списък с лицензираните трудови посредници на сайта на Агенцията по заетостта: http://www.az.government.bg/internal.asp?CatID=23/02&WA=Exchanges/Firmi.htm


Не забравяйте, че за да започнете работа в чужбина трябва предварително да подпишете договор, който да регламентира условията на работа и времето, за което сте наети, съветват от комисията. Наетите задължително трябва да получат копие на договора на български език (или език, който разбира), както и на официалния език за страната на работодателя.


Не предоставяйте документите си за самоличност на никого, под никакъв предлог. Преди да заминете, свържете се с някоя от организациите, които предоставят повече информация относно възможностите за безопасно пътуване и работа в чужбина, за да се информирате, посъветвате или проверите фирмата посредник. Намерете контакти на организации в съответната страна, с които бихте могли да се свържете, в случай че имате съмнения и притеснения относно работата си, са част от другите препоръки.


Ако сте в чужбина и сте в беда, незабавно се свържете с българското представителство в страната, в която се намирате. Потърсете помощ от полицията дори да нямате документи. Вие сте жертва на сериозно престъпление и полицията ще ви окаже помощ, уверяват от комисията.Ако имате притеснения, можете да се обадите на:
 ИА "Главна инспекция по труда" – гореща телефонна линия – 0700 17 670  
 Международна организация по миграция –– гореща телефонна линия –  тел. + 359 2 939 47 77
 Национална комисия за борба с трафика на хора – тел. + 359 2 807 80 50 (работно време: от  понеделник до петък, от 9:00 до 17:30 ч.)
 Местните комисии за борба с трафика на хора, с работно време от понеделник до петък, от  9:00 до 17:30 ч., в градовете:
 Варна – тел. + 359 52 303 576
 Бургас – тел. + 359 56 90 72 71
 Русе – тел. + 359 82 841918
 Сливен – тел. + 359 44 61 11 02
 Монтана – тел. + 359 96 305 471
 Пазарджик – тел. + 359 34 402 241
 Пловдив – тел.  +359 32 63 27 81
 За пострадали от насилие: Фондация "Асоциация Анимус" – тел. + 359 2 981 76 86


Научете повече на сайта на Националната комисия за борба с трафика на хора: www.antitraffic.government.bg 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Марин Мидилев
  Марин Мидилев
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Мотото от заглавието важи и за тази територия!

 2. 2 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1677 Неутрално

  "По-добре да започна да работя, отколкото да чакам чудеса" трябва да е мотото.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 3. 3 Профил на kuku032
  kuku032
  Рейтинг: 684 Неутрално

  И тук ни експлоатират и третират като роби , а освен това плащат жълти стотинки ( когато плащат). Трябва да има списък и на некоректните български работодатели.

 4. 4 Профил на onufrij
  onufrij
  Рейтинг: 684 Неутрално

  На вълка врата му що е дебел? Щото сам си върши работата. Не вярвай на никого, еле на българин. ако се е набутал с някаква калпава вещ, така настойчиво ще ти я похвали, че и ти да се набуташ.
  За първи път пътувах в чужбина самосиндикално(преди бях ходил само с кораб), без предварителна представа къде ще отседна през 85 в Прага. Звънвам на едно телефонче на българин, там живеещ, да ме ориентира.
  - Ааа, даже евтино си намерил, тука цените са по-високи - светва ме отворкото.
  Само след два часа сам си намерих нещо 4 пъти по-евтино. А тогава не беше лесно, щото местните не знаеха нито английски, нито френски, нито немски, а руският не вървеше даже да го опитам.

 5. 5 Профил на Минаващ
  Минаващ
  Рейтинг: 684 Неутрално

  "организациите, които предоставят повече информация относно възможностите за безопасно пътуване и работа в чужбина"

  Това не трябва ли да е местното посолство на България? Или от там отговарят "плод и зеленчук?", след което отказват да помогнат дори с телефонно обаждане.

  "На нож препасан и на звяр, на тиха бара, на женски поглед и на цар да нямаш вяра." - Панчатантра
 6. 6 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  [quote#4:"onufrij"]българин. ако се е набутал с някаква калпава вещ, така настойчиво ще ти я похвали, че и ти да се набуташ. [/quote]
  Никога през живота си не бях чел по-вярно нещо !!!!!!!

  До коментар [#4] от "onufrij":+++++++++++++++++++++++++

 7. 7 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 652 Неутрално

  [quote#4:"onufrij"]Не вярвай на никого, еле на българин. ако се е набутал с някаква калпава вещ, така настойчиво ще ти я похвали, че и ти да се набуташ. [/quote]

  Не ти вярвам.

 8. 8 Профил на Blackradio
  Blackradio
  Рейтинг: 571 Неутрално

  "Ако сте в чужбина и сте в беда, незабавно се свържете с българското представителство в страната, в която се намирате. "

  Та да ви пратят да си гледате работата с думите "както си дошъл така си и заминавай" примерно. И то въобще ако те пуснат да прекрачиш прага.

  Всичко е преходно, освен простотията. Тя е вечна.
 9. 9 Профил на Не ви вярвам !!!
  Не ви вярвам !!!
  Рейтинг: 458 Неутрално

  В чужбина и ма един неписан закон.
  Никога не вярвай на българин,
  Аз вече 10 години съм на вънка и съм попадал на доста български мошеници. Ако искате да видите условията на живот гледайте "Мисия Лондон" или предаванията на Карбовкси.
  Във всяка държава условията на живот са различни но на всякъде виждате как хората си живеят живота а вие мизерствате.

 10. 10 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1247 Гневно

  Безнадежността, глада и мизерията, тласкат хората към неразумни рискове. Но какъв избор имат поданиците на държава, която вместо да им осигурява добри условия за живот, вече 22 години ги подлага на системен ГЕНОЦИД !!! Защото за информация на неосведомените , под ГЕНОЦИД се разбира не само умъртвяването в концлагер, но и принудителното изселване и прогонване на огромни маси хора чрез икономическа принуда /ниски,или никакви заплати, изкуствено създадена масова безработица, унищожено образование.../ от собствената им държава.А също така принудителното изселване на големи маси хора от родните им места от престъпни етнически групи с извратени "културни особености,поради отказ на изпълнителната и съдебната власт, да ги защитят от тях.За 22 години, всеки 6-ти,7-ми българин бе прогонен от Родината си...

 11. 11 Профил на Боян Юруков
  Боян Юруков
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  Ето няколко снимки на кампанията от летище София:
  http://yurukov.net/blog/2011/06/17/horata-kato-stoka/

  Lipsva.com | Yurukov.net | Crime.bg
 12. 12 Профил на onufrij
  onufrij
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#11] от "Боян Юруков":

  Прочетох статията ти. Мисля си, че един оправен човек(не е задължително да е образован, има всякакви отворковци), както се казва във войнишкия лаф, "и в кенефа да го затвориш, пак ще излезе 5 кила напълняло, че и лавка ще отвори даже".
  А будалата го цоцат.
  Ако бях жена, решила да си вади мангите по тънкия начин, щях и квартира сама да си наема и само за себе си да работя и никакъв посредник да не ми трябва.

 13. 13 Профил на Боян Юруков
  Боян Юруков
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#12] от "onufrij":

  Почтенноста и развитостта на едно общество зависи от това доколко помага на тези, които не могат сами да го правят. Хората са виновни сами за лошите избори, които са взели, но това не означава, че не трябва да им се помогне да излязат.

  Може би щеше да правиш всички тези неща, ако си жена, но не забравяй, че много от потърпевшите не избират "тънкия начин", а някои дори не избират сами всичко това - налагат им го със сила.

  Lipsva.com | Yurukov.net | Crime.bg
 14. 14 Профил на onufrij
  onufrij
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#13] от "Боян Юруков":

  Случаят, който описваш, е почти идентичен с гастарбайтерите турци. Те се доверяват само на сънародници и ония точно това използват. Кундят ги, прибират им голяма част от заработеното. Амуджата е абдал, той в голям град не е стъпвал, дори у нас, за него всичко е тера инкогнита, доверява се. През акъла не му минава, че може да прескочи посредника и да се цани сам с работодателя.
  Това ми беше идеята в предния пост, не точно жените и проституцията. Във воденето за носа от посредника.

 15. 15 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 686 Неутрално

  [quote#3:"kuku032"]И тук ни експлоатират и третират като роби , а освен това плащат жълти стотинки ( когато плащат). Трябва да има списък и на некоректните български работодатели. [/quote]
  Така е, защото и в Чехия, и в Полша още през 1989г. загърбиха комунизма. Не като нас, дето влязохме в ЕС с крадливи комунисти на първата редица. Навсякъде хората има достъп до кохезионни и другите еврофондове, тук не можахме даже и да ги помиришим!

 16. 16 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#4] от "onufrij":

  Welcome to Pragiana, копеле

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK