Нов вариант за конфискацията - гражданите няма да доказват невинност

Нов вариант за конфискацията - гражданите няма да доказват невинност

© Цветелина НиколаеваЕдин от най-спорните въпроси около конфискацията на незаконно имущество - кой и как ще доказва вината и съответно невинността, е променен в закона между първо и второ четене на законопроекта и приет от парламентарната вътрешна комисия. Досега проектът за отнемане на незаконно имущество предвиждаше, от една страна, комисията за конфискация да доказва разминаване в доходите и придобивките, както и че даден имот е купен с незаконни пари, а от друга, и самият обвинен трябваше да доказва своята правота. А накрая съдът да преценява кой се е справил по-добре.


Въпросът с т.нар. обърната доказателствена тежест предизвика сериозни спорове. Парламентарната вътрешна комисия в крайна сметка е решила той да отпадне и да остане общият ред - само комисията да трябва да привежда доказателства за вината.


Очаква се утре депутатите да обсъдят на второ четене текстовете и в пленарната зала. Промяната вероятно ще бъде запазена и след окончателното гласуване, тъй като опозицията иска поправката още от първите дискусиите по проектозакона, а ГЕРБ са склонили да я направят. Вменяването на задължение на гражданите да доказват правотата си беше и един от основните аргументи, с които опозицията се заканваше да атакува закона пред Конституционния съд. А управляващите смятат, че стигне ли се до сезиране, законът сигурно ще падне.
Промяната, направена между първо и второ четене, не елиминира този риск, тъй като дори и депутати от ГЕРБ се опасяват, че принципът на гражданска конфискация (нов не само за България, но и в европейските страни няма такава практика) ще бъде оборен от конституционните съдии.


След приемането на новите правила вече проверките, запорите и отнемането няма да зависят от това дали някой е съден по Наказателния кодекс. Проверката, както и досега, ще започва с повдигане на обвинение на някого за определени тежки престъпления, изброени в закона, но запор на имуществото няма да има. Производството по конфискация обаче оттук насетне няма да зависи от това как се развива наказателният процес, а ще тече паралелно по граждански ред. Комисията в рамките на година с възможност за удължаване от 6 месеца ще прави справките, а ако след този период не може да внесе искане за отнемане, ще трябва да прекрати производството. За внасяне на искането за отнемане и привеждане на всички доказателства за незаконно придобито имущество комисията ще има 3 месеца.


Отделянето на конфискацията от наказателния процес според мнозина е противоконституционно, тъй като нарушавало принципа за невиновност. Управляващите посочват, че сегашния ред е много по-тежък за проверяваните, тъй като върху имотите им се налага запор още с повдигането на обвинението, който запор продължава до произнасяне на окончателната присъда - понякога след години. Така и в крайна сметка, ако някой бъде оправдан, той ще бъде разорен, тъй като няма да е разполагал с имуществото си години наред.


Друга сериозна промяна, която са направили управляващите, е отпадането на първоначално предвидената възможност да се образува производство за проверка на имущество на т.нар. свързани лица с обвиняемите. Вътрешната комисия приема предложения на депутати от опозицията да не се преследват хора и фирми, които не са обвиняеми, но за тях може основателно да се предполага, че имат имущество, придобито от престъпление на друго лице, привлечено като обвиняем.


Свързаните лица няма да се проверяват обстойно, но все пак прехвърленото на тях имущество ще може да бъде отнемано, като проверката и процедурата по конфискация ще вървят само по линия на обвиненото лице.


От опозицията са притеснени от запазването обаче на друг текст - ще са недействителни сделките за даряване на незаконното имущество, както и за продажбата му на трети лица, които са знаели или са могли да предполагат, че имуществото е придобито след незаконни дейности. Няма да се признават и сделките, сключени с цел прикриване на незаконния произход. Ще се конфискуват и имоти, придобити от трето лице за сметка на проверяваните.


Така на практика стотици, дори хиляди хора могат да станат страни по делата и накрая да им отнемат например апартаменти, купени от строител, чието имущество се проверява и подлежи на конфискация, коментират народни представители от опозицията. От ГЕРБ казват, че действително така много хора могат да бъдат конституирани по делата и да трябва да дават показания, но в същото време остава задължение на комисията да докаже, че хората са знаели, че купуват имот, придобит преди това с незаконни средства.


Друг въпрос, който вероятно ще предизвика сериозни спорове и обвинения за нарушени процедури, е вкарването между първо и второ четене на възможността имотите на хора, извършили сериозни административни нарушения, също да се проверяват за незаконен произход. Това ще става, когато срещу някого има влязъл в сила акт за административно нарушение, при което е настъпила облага на стойност над 150 хил. лв. При първото четене на проекта се предвиждаше проверката да започва само при обвинения за престъпления, но не и за административни нарушения, като според мнозина тази промяна е по същество и не може да се случи, без да е била гласувана на първо четене. В доклада на комисията, направен за второ четене, пък дори не е посочено от кой депутат излиза това предложение, а е указано само, че комисията предлага да има нов такъв член.


След редакциите не е съвсем ясно и кой и как ще контролира комисията по конфискация. Записано е, че това се прави от Народното събрание, но е отпаднало изискването задължението да е на специализирана парламентарна комисия, както и не е ясно дали контролът е текущ и регулярен или само веднъж годишно с отчет на звеното.


Освен притеснението, че Конституционният съд може да блокира закона, управляващи се тревожат също, че и комисията за отнемане на имущество няма да има достатъчно капацитет, за да доказва, и то в предвидените срокове, че някой е придобил имоти с незаконни средства. Според политици от ГЕРБ, ако не се удвои бюджетът на сегашното звено и не се увеличи значително администрацията му, проверките на практика ще завършват без резултат след година и половина.


Друг проблем е че през след 2005 г., когато беше гласуван първият закон за конфискация, мнозина с притеснения за имотите си се възползваха от адвокатски кантори и ги прехвърлиха на фирми в офшорни зони, посочват хора от мнозинството. Така сега тези имоти стават непроследими. Трудно даже можело да се проследи когато имущество е в Европейския съюз или е било прехвърлено на европейски фирми. Международните съдебни поръчки, в които се искат данни за имотите на някого в чужбина, често се бавят повече от година, което поставя под въпрос как за година и половина комисията ще издири имуществото и ще докаже, че е незаконно, коментират политици.


Макар да няма друг прецедент и практика по гражданска конфискация в Европа, новият закон е необходим на България, тъй като той е условие страната ни да получи положителен доклад по правосъдието и вътрешния ред.

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на milena_82
  milena_82
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "новият закон е необходим на България, тъй като той е условия страната ни да получи положителен доклад по правосъдието и вътрешния ред"- да се смееш ли,да плачеш ли?

 3. 3 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 845 Неутрално

  както и за продажбата му на трети лица, които са знаели или са могли да предполагат, че имуществото е придобито след незаконни дейности
  Е,те това изби рибата.И как ще се доказва,че са могли да предполагат?

 4. 4 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  новият закон е необходим на България, тъй като той е условия страната ни да получи положителен доклад по правосъдието и вътрешния ред.

  Обичам ЕС. Само на него и на никакви български политици не разчитам.

  подпис
 5. 5 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  Малииии, колко дела ще изгуби държавицата по този закон в Страсбург, направо не ми го побира акъла.

 6. 6 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Т.е. пак греда?
  Не може да отнемеш на някой собствеността само по подозрения! И сега си има процедура за възбрана, а тя сама по себе си не води до разорение, а до невъзможност да се освободи обвиняемия от собствеността която е придобил чрез евентуалната си престъпна дейност. Възбранена сбоственост може да се отдава под наем, нали така? Възбрана върху депозит с какво нарушава качествата му? Май управляващите се чудят как да бавят топката за да не ги застигне самите тях собствения им закон. Като примерно как приятелката на Борисов има пари да купи банка.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 7. 7 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 583 Весело

  Гражданска конфискация ми звучи на фраза от Великата френска революция

 8. 8 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 583 Неутрално

  В статията не се говори за едно основно нещо, а именно, че ЕС ни натиска за този закон и иска той да е насочен главно към ДЪРЖАВНИТЕ И ОБЩИНСКИ СЛУЖИТЕЛИ, както и цялата администрация, като съд, мвр и т.н. Това е тънкия момент, който се изпуска и се говори общо за "гражданите". Защото повече от видно е, че най-необяснимо забогателите хора са именно политици, общински съветници, кметове, съдии и т.н.

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 9. 9 Профил на krasimirboevski
  krasimirboevski
  Рейтинг: 426 Весело

  Дали законът ще хване поне Цветанов и Плевнелиев?

 10. 10 Профил на Присмехулник
  Присмехулник
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#5] от "442":

  Абсолютно сте прав. Не знам кой е участвал в съставянето на проектозакона, но очевидно е някой от многобройните блестящи кадри на герб. А най-жалкото е, че от този зкон нямаше да има никаква нужда, стига онзи брадат, чаровен нищоправец, а именно т.нар. гл.прокурор Велчев, да вършеше работа поне за 5 пари.

  Hang on tightly, let go lightly
 11. 11 Профил на Todor
  Todor
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#5] от "442":

  Нали това е идеята!?

 12. 12 Профил на Чеша си езика
  Чеша си езика
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#9] от "krasimirboevski":

  Няма да ги хване със сигурност защото те ще го напишат и приемат този закон по своя мярка.

  Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.
 13. 13 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#9] от "krasimirboevski":

  Абе не разбрахте закона е ЗА КОН а не за ГЕРБ

 14. 14 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Презумпцията за невиновност не върши работа за нашите новобогаташи с червените куфари, не върши работа и за всички по веригата след тях. Не че и обърнатата доказателствена тежест би свършила работа. В страни като нашата и Русия повечето хора лъжат най-малко за доходите и данъците си.
  Но това повечето европейци никога няма да го разберат, което означава, че никога няма да се въведе принцип, според който при най-малко съмнение да има конфискация.
  Но това за конфискацията е най-малкият проблем. Престъпления срещу човечеството и мира се пренабрегват, какво са няколко милиона тук и там.

  България е древна и заслужава много повече!
 15. 15 Профил на g1barko
  g1barko
  Рейтинг: 583 Весело

  Ако някой е дарил на МВР /на пример сграда/ Туй ще върне ли дарението....или това не се брои

 16. 16 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1246 Неутрално

  Преди да се гласува някакъв закон е нужна и политическа воля да се прилага в бъдеще. И сега има доста закони, видя се как Кирил Рашков го отнесе примерно, само за закана, но липсва каквато и да е политическа воля да се прилагат. След като Доган "консултира" за 1.5 млн. нещо за което си няма хал-хабер, а фирмата изплатила сумата се яви като месия за миньорите в Мадан, положението е ясно.
  Само сега търся, някой брат ром, да ми конструира совалка за 50 -100 млн. за да си дръпна ДДС -то. Докато прокуратурата търси причини за да не работи и се занимава с кокошкари, а МВР -боса разказва как върви разследването по медиите все ще е тая.

 17. 17 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Ако някой се захване с черната задача да изреди и опише всички абсурди в нашата правна система ще се види следното. Огромна част от нашите разпоредби в повечето нормативни актове са меко казано идиотски, логическата връзка все едно е създадена от слабоумни. Слабоумни изпълняват и прилагат законите и правните норми в тях, а гражданите гледат как да заобикалят всички правила. В това положение всеки, което сложи малко ред ще бъде обявен за диктатор.

  България е древна и заслужава много повече!
 18. 18 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Друго последствие от това положение е, че повечето коментиращи и критикуващи нямат елементарна представа за коментираното и нямат никаква идея как то да се промени така, че да им хареса. Да не говорим, че бъркате харесването с функционирането.

  България е древна и заслужава много повече!
 19. 19 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2679 Весело

  До коментар [#9] от "krasimirboevski":ако не цецко поне тъщата да хване!

 20. 20 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 821 Неутрално

  По-голямата част от тези, които приемат закона могат да бъдат евентуално засегнати от него. Така че, докато не измислят вратичките през които те да се измъкнат и да оставят закона да действа като инструмент за сплашване на по-обикновените хора, този закон няма да се приеме. Бъдете сигурни, че след приемането на закона всички срещу които е трябвало да бъде насочен отдавна ще са на сухо, а закона ще се превърне в поредното средство за принуда срещу политически неудобните или инструмент за изнудване. Прекалено добре познавам държавата си, за да ми хрумне безумната идея, че някой иска да се бори срещу незаконното придобиване на имущество и да се бори с корупцията.

 21. 21 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  "Макар да няма друг прецедент и практика по гражданска конфискация в Европа, новият закон е необходим на България, тъй като той е условие страната ни да получи положителен доклад по правосъдието и вътрешния ред"

  Това кой го казва? Щото не ми се вярва да са онези от ЕК. По ми мирише да е натягане от ГЕРБ, ама с неясен резултат. Демек, на тях така им се иска.

  Предполагам, че ще конфискуват някой и друг имот предимно на неудобни за тях хора. Така с 1 куршум ще се пробват да хванат 2 заека - хем да сплашат малко някого, хем да се опитат да изкарат някоя и друга точка пред Брюксел за уж дейност.

  Пък после като ги осъдят в Страсбург, ще плаща тъпия матрял. Перфектно измислено!

 22. 22 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  За такива случаи Атанас Буров си е имал следната приказка: „Когато на пуяка му дават да гълта орехче, първо му го мерят на дупето дали ще може да излезе от там”.

  На практика 20 и кусур години преход са толкова много време, че въпросните господа трябва да били пълни абдали да не си вземат подходящите мери (със съответните армии от счетоводители и адвокати), че всичко сега да им е точно. Така пред Комисията (ако иска да работи честно) ще стои задачата да чисти Авгиивите обори на прехода – пълно безумие е това начинание. Какво напр. ще се прави спрямо хората, спечелили пари от югоембаргото, като оттогава са започнали търговия с недвижими имоти и 20 години легално си добавят стойност към тях? …. От политическа гледна точка този закон е „След дъжд – качулка”.

  Чисто юридическата проблематика на закона изправя управляващите пред не по-малко непосилна задача. Куриозното в случая е, че законът трябва да застане на контра не просто с един или друг дълбоко утвърден правен принцип: тежест на доказване, законни презумпции за добросъвестност на третите лица, респ. охрана на правата им, разминаване между граждански и наказателни последици от едно и също деяние и пр. Законът – такъв какъвто го искат управляващите, козирувайки на чиновници-експериментатор от Брюксел, трябва да застане на контра с огромната система от такива утвърдени правни принципи – пълно безумие…

 23. 23 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Закона е в процес на миниране. Залагат се противоречиви текстове или термини с неясно съдържание, които при всяко дело могат да бъдат предмет на спорове поне за десетилетие.

 24. 24 Профил на Aliz
  Aliz
  Рейтинг: 583 Весело

  ей тва ми е любимия законопроект.

 25. 25 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 588 Неутрално

  пак ще изгори някой кокошкар

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 27. 27 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#22] от "inn":

  Не ми се вярва от Брюксел да им искат баш такова нещо, там може да са тъпи бюрократи, но безумни не са.

  Страхувам се, че някой от наш'те пак нещо не е доразбрал, че пак ние ще настъпим мотиката в напразен опит да се покажем пред чужденците такива каквито не сме. 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на Slarty
  Slarty
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  Ужас! Колкото повече го пипат тоя проект, толкова по-зле става.! От нещо, което от появата си е уродливо, не може да излезе нещо читаво. Колкото и да се опитват да избегнат противоречието с основни принципи на правото, нищо не се получава. Свидетели сме на "заобикаляне на правни принципи" от законотворците, чиято продукция после е обект на "заобикаляне на закона" от избирателите им. Каквото почукало, такова отговорило...

  Без паника!
 30. 30 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#27:"luda_krava"]Не ми се вярва от Брюксел да им искат баш такова нещо, там може да са тъпи бюрократи, но безумни не са. [/quote]

  Безумни може и да не са, но със сигурност крадливи и корумпирани.
  В този смисъл БГ може да бъде използвана така да се каже експериментален полигон - като африканска държава...
  В случай, че опита се окаже ''успешен'' и държавата намери начин да шантажира ''законно'' бизнеса, ''добрата практика'' ще може да бъде приведена в действие и в останалата част на континента.
  Фактите сочат, че натиска за подобен закон е по линия на комунетата - комисари от Брюксел. Иначе, така наречената Венецианска Комисия нямаше да има никакво касание по изготвянето и ''съгласуването'' на този откровено комунистически закон (особено във вариантите му, които се обсъждаха преди)...

 31. 31 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 531 Неутрално

  И този закон ще е ялов като законите от последните 23 години.Законите се провеха за да направят невинни виновните и невинните да бъдат осъдени.Всичко според отделни човеци...

 32. 32 Профил на ami_yami
  ami_yami
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Вносителите:

  http://parliament.bg/bg/bills/ID/13814

  Законопроектът, минал на първо четене:

  http://parliament.bg/bills/41/254-01-4.pdf

  Създава се огромна структура държавни чиновници с териториални подразделения, които дублират функциите на НАП, но затова пък са със съмнителна ефективност, доказана през годините на работата й до сега.Съгласно статистиките в България имаме относително най-многобройна полиция и прокаратура, за които от бюджета на всички данъкоплатци се заплаща най-висок процент при най-ниска ефективност. И вместо да се реформират/оптимизират тези структури се разширява тази, като във всяка община се създава звено членове и инспектори към 5 – членната комисия в София. И цялата тази армия чиновници ще бъде подчинена на министър-председателя, т.е. съсредоточава се власт в Премиера в превес спрямо всички останали граждани, което нарушава ервопейското право за равнопоставеност на отделните власти и правата на гражданите. А колко ли ще ни струва не ми се мисли?

  Ошфорките отдавна са "приели" да скрият българските незаконно придобити капитали и тази комисия става излишна за минали периоди освен за кокошкари и обикновени хора, трети лица, случайно засегнати. Неотдавна в "Капитал" имаше по темата:

  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2012/01/27/1754564_sledvashtiiat_moje_da_si_ti/

  Законопроектът е пълен с "бисери". Любим ми е този за договарянето между страните - възможност за корупционна практика:

  ---------------------------------
  Чл. 90. (1) На всеки етап на производството по този закон страните могат да сключат спогодба, с която да се отнеме не по-малко от 80 на сто от имуществото или паричната му равностойност.

  (2) Спогодбата се одобрява от съда, ако не противоречи на закона и
  на добрите нрави.

  ---------
  Или пък постановката, че данъкоплатците плащат щедро на комисията за година и половина нищо неправене и като се договори с заподозрения, делят разходите си по равно (или по братски)) :

  ----------------------------
  (4) Държавната такса за производството се определя върху сумата, за която е постигната спогодбата, и се поема от страните по равно.
  (5) Разноските за производството остават в тежест на страните, както са направени.
  ------  Ръководство по оцеляване на САС - част 2: http://bg.scribd.com/doc/4073040/-2
 33. 33 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 651 Неутрално

  "Макар да няма друг прецедент и практика по гражданска конфискация в Европа, новият закон е необходим на България, тъй като той е условие страната ни да получи положителен доклад по правосъдието и вътрешния ред."

  Този абзац е изключителна глупост, защото такава практика има в редица Европейски страни: англосаксонските Великобритания и Ирландия, където може да се разследва кажи го речи всеки, а също така и в континенталните Италия и Франция (за Испания не съм сигурен).
  Не случайно приемането на такъв закон и то доста рестриктивен е условие от Европейската комисия и беше приет от Венецианската комисия. И би трябвало периодът който ще се проверява да е поне 20 години, за да илязат пакостите от прехода. И да се даде пълна автономия на комисията да решава кого да проверява. Но явно има много потенциални потърпевши, затова отпорът е толкова силен...

 34. 34 Профил на Присмехулник
  Присмехулник
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#32] от "ami_yami":

  Само като видя тоя Карлсон Фидосова и най-вече тоталното недоразумение Валентин Николов, олицетворение на безкрайния дефицит на кадри сред физкултурниците, и ми иде да си ида.

  Hang on tightly, let go lightly
 35. 35 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Като им знаем юристите на ГРОБ!?! Оная маститата Фидосова!? Ама тя е мастита от много мас де, не от друго! Завършила юридическия ПУЦ в Монтана!? Друга една калинка, зам. министър на пЪрвосъдието, завършила юридическия ПУЦ в Бургас!? Та мисля, че и този закон ще е един ветрец в косите на престъпниците и нищо повече! Защото крадльовците нямат цвят и партия, а ограбено народно богатство само! Та кой прави закон против имането си?

 36. 36 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 671 Весело

  До коментар [#9] от "krasimirboevski":

  Или поне цветановата тъща

 37. 37 Профил на Режисьор на Дублажа
  Режисьор на Дублажа
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Вся власть ЕС !

  Обществото на бъдещето: робство без господари. "Н.Давила"
 38. 38 Профил на brasi75
  brasi75
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Нали не си мислите,че закона е за такива като Масларова ,Р.Овчаров и т.н.,макар,че идеята на европейците е точно такава.Тук винаги го отнасят мишките,за пореден път ще замазваме очите на Брюксел.Направиха спец съд а той даде условни присъди на двама закарали две ромки да проституират в Германия.Сякаш тия гащници,не можеха да ги съдят в нормален съд.Те ли са мафията ?Това ли е организираната и слятата с държавата престъпност?Това е криминалната...нека ги осъдят,но да създадеш дапълнителна структура която тежи с милиони левове на опосканата ни хазна...не знам.

 39. 39 Профил на Режисьор на Дублажа
  Режисьор на Дублажа
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Вся власть ЕС !

  Обществото на бъдещето: робство без господари. "Н.Давила"
 40. 40 Профил на Режисьор на Дублажа
  Режисьор на Дублажа
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Дружбата с ЕС е нужна на България така както въздуха и слънцето за всяко живо същество.

  Обществото на бъдещето: робство без господари. "Н.Давила"
 41. 41 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#33] от "antikommunist":

  Много +++++++++++++ве от мене! А дали ще разследват Цецко, Цветелинка и техния патрон Боцко? Ами онези мити крадльовци в годините назад!?! Аз лично не вярвам! Тук е Ориент и важи правилото -битият, бит и е.... ....!

 42. 42 Профил на dnewnik
  dnewnik
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#2] от "milena_82":

  Следва космическо мълчание, всякакви коментари са безполезни.
  Ужас и позор.
  Абсолютна безнадеждност!

 43. 43 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 479 Весело

  [quote#33:"antikommunist"]Този абзац е изключителна глупост, защото такава практика има в редица Европейски страни: англосаксонските Великобритания и Ирландия, където може да се разследва кажи го речи всеки, а също така и в континенталните Италия и Франция (за Испания не съм сигурен).[/quote]

  Подобното на законите в част от изброените от вас държави е само името им. В случай, че сте адвокат може да направите собствено проучване.

  БГ вариантите на закона, които са предмет на обсъждане, са по-удачни за Северна Корея (за друга държава не можах да се сетя).

 44. 44 Профил на weinlock
  weinlock
  Рейтинг: 217 Неутрално

  С една дума, незаконно-придобитото имущество, всичките мутро-бизнесмени, корумпирани и и крадливи политици и администратори, както и откровените мафиоти, сутеньори и наркопласьори - можем само да им поразвеем онази работа.

  Благодарение на всички загрижени за човешките права и априорната невинност на гореизброените. След което същите загрижени по цял ден спамят форумите, че тва не било държава. Ами не е, и вие не сте хора, а плужеци!

 45. 45 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  До коментар [#44] от "weinlock":

  [quote#44:"weinlock"]априорнат невинност на гореизброените[/quote] - [quote#44:"weinlock"]мутро-бизнесмени, корумпирани и и крадливи политици и администратори, както и откровените мафиоти, сутеньори и наркопласьори[/quote]

  "Априорната невинност" важи за АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ, вкл. и за онези, за които говориш - докато не бъде доказано противното с влязла в сила присъда. Ако тази априорна невинност я няма, тогава всеки твой "доброжелател" ще може свободно да казва за теб, че си напр. "откровен мафиот, сутеньор и наркопласьор"...

  Впрочем като информиран и отговорен гражданин колко пъти досега ти лично си сезирал прокуратурата/МВР за някой известен ти лично на теб "откровен мафиот, сутеньор, наркопласьор"? Вярвай, че ако ти и полицията сте точни, онези могат да отидат зад решетките и да им бъде конфискувано имуществото В МОМЕНТА и без този прословут закон (проекто-).

 46. 46 Профил на donio
  donio
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Аз клецам Керо ти куцаш какво ли чедо ще родим?

 47. 47 Профил на Постовете на някой друг
  Постовете на някой друг
  Рейтинг: 583 Неутрално

  А за какво е този положителен доклад? Пак ли заради Шенген? Ами ние не искаме Шенген.

 48. 48 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2183 Неутрално

  Не ви ли беше ясно, че ВИНОВЕН ДО ДОКАЗВАНЕ НА ПРОТИВНОТО беше характерно за друг съюз, не за Европейския. Дори и тогава поне в написаните закони не си позволяваха да легализират телефонното право в определянето на "виновност". Всички сме пострадали по време на прехода и всеки иака възмездие, но като чета някои коментари - подобни идеи в много мрачни времена могат да ни закарат. Време е милиционерите да станат полицаи и да си свършат работата, та крадците да отидат там, където им е мястото -в затвора!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 49. 49 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 785 Весело

  [quote#33:"antikommunist"]има в редица Европейски страни: англосаксонските Великобритания и Ирландия, където може да се разследва кажи го речи всеки, а също така и в континенталните Италия и Франция (за Испания не съм сигурен). [/quote]

  -Ето и някои от законите в тези страни,на които дано не се наложи да подражаваме:

  Дания
  Преди запалването на колата, трябва да се проверят светлините и спирачките, и да се подаде сигнал с клаксона. Също така трябва да се провери дали няма деца под колата.
  Ако кон тегли карета и при опит за разминаване с кола се смути, собственикът на колата е длъжен да даде път и ако е необходимо да скрие своето МПС.
  Бягството от затвора не е незаконно, все пак, ако беглецът бъде хванат, той е длъжен да излежи остатъка от своя срок.
  Фаровете трябва са включени всеки път когато автомобилът извършва маневра, за да се различава от паркираните коли.
  При шофиране е необходимо пред колата да върви човек с флагче, за да предупреждава конете теглещи каруци, че наближава МПС.
  Всеки навес прибавен към сграда увеличава стойността на сградата 15,5 пъти в сравнение с цената за построяването на добавката.
  Англия
  С изключение на морковите, никакви стоки не могат да се продават в неделя (Отменен)
  Всеки англичанин от мъжки пол, на възраст над 14 години трябва да прекарва два или повече часа в упражнение по стрелба с лък под наблюдението на местното духовенство.
  Лондонските таксита трябва да носят бали сено и чували овес.
  Незаконно е да си пиян на разрешени за това места (в пъбове и барове).
  Леглото не бива да виси през прозореца.
  Незаконно е една лейди да яде бонбони в публично превозно средство.
  За всяко момче на възраст под десет години е забранено наблюдаването на гол манекен.
  Оставянето на багаж без наблюдение е акт на тероризъм.
  Незаконно е за членовете на парламента да влизат в обществена сграда с ризница.
  Парата на локомотивите се ограничава до 4 mph по време на път.
  Законно е мъжете да уринират на публично върху задното колело на своето превозно средство с дясна ръка подпреяна върху МПС-то.
  Извършването на самоубийство се класифицира като углавно престъпление. (Отменен)
  Поставянето на пощенска марка, с лика на кралицата (или краля) наопаки се смята за предателство.
  Англия - градски закони
  Честър - разрешена е стрелбата по хора от Уелс, с лък и стрела, извън градските стени, след полунощ.
  Хърфорд - Не може да се стреля по хора от Уелс, в неделя, с лък, в катедралата.
  Ливърпул - Незаконно е жена да е гола до кръста публично, с изключение на служителите в магазин за тропически рибки.
  Лондон - Гостите могат да гласуват в местни избори.
  Йорк - С изключение на неделя, напълно законно е да се стреля по шотландци с лък и стрела.
  Франция
  В часовете между 8 сутринта и 8 вечерта, 70% от музиката по радиото трябва да бъде на френски език.
  Незаконно е целуването по железниците във Франция.
  Нито едно прасе не може да бъде наричано Наполеон от неговия собственик.
  Франция - градски закони:
  Антиб - Незаконно е за се снимат полицаи или полицейски коли, дори ако те са само фон.
  Париж - Пепелникът се счита за смъртоносно оръжие.
  Ирландия
  Всеки който се опитва или упражнява някаква магия, вълшебства, заклинания или твърди, че има познания в областта на окултното или ги упражнява като свой занаят, ще получи едногодишна присъда и ще бъде задължен да се държи прилично.
  Италия
  Незаконно е да се упражнява шарлатанство.
  Всеки мъж, който носи пола може да бъде арестуван.
  Удрянето с юмрук се счита за углавно престъпление.
  Шотландия
  Не може да се лови риба в неделните дни.
  Незаконно е притежателят на крава да пие алкохол.
  Ако някой почука на вратата и поиска да използва нощното ви гърне, трябва да бъде пуснат в къщата.
  Швейцария
  Забранено е сушенето на дрехи в неделя.
  Забранено е миенето на кола в неделя.
  Незаконно е в апартаментите да се пуска силно водата в тоалетната след 22,00 часа.
  Незаконно е да се произвежда, складира и продава абсент (вид алкохол), но е законно консумирането му.
  Ако шофьор забрави ключовете вътре в колата и я напусне отворена ще бъдеш наказан."

 50. 50 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#2] от "milena_82":

  А как Румъния ще получи положителен доклад?

 51. 51 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#9] от "krasimirboevski":

  А дали ще хване бедните съдии-хотелиери?

 52. 52 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#10] от "Присмехулник":

  Не се притеснявай, той и сега няма да върши нищо - при новия закон

 53. 53 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#45] от "inn":

  Бих добавил: хора, полиция, прокуратура, следствие и съд.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK