Съдът в Страсбург забрани на България да изселва хора

архив

© Надежда Чипева, Капитал

архивЕвропейският съд по правата на човека се е произнесъл срещу действията на Столична община за изселването на ромите от "Баталова воденица", съобщи Българският хелзински комитет.  Произнасянето е по делото  "Йорданова и други срещу България".


Съдът е решил, че държавата няма право да изселва жителите на "Баталова воденица", защото това нарушава правото им на дом и семеен живот. 


Подателите на жалбата няма да получат обезщетение, от от комитета решили да дарят присъдените им 4000 евро разноски на пострадалите.
Обект на делото са двата опита на Столичната община да премахне квартал "Баталова воденица" - през 2005 - 2006 година и през 2008 година. Мотивът за действията тогава беше, че те незаконно живеят на общински терен. Не им е предложен обаче алтернативен подслон.


Вторият опит е от времето, когато кмет беше Бойко Борисов, който след писмо от евродепутати спря разрушаването на постройките.


Според съда заповедта за премахването им е възоснова на закон, който е порочен. 


Съдът задължава България да промени закона си и практиката по него, така че заповеди за отстраняването на хора да не засягат права по Конвенцията за защита правата на човека.


"Решението е прецедент с европейско значение за правата на ромите. То задължава държавите да преустановят безогледните изселвания на роми, които нямат друг дом," заяви Маргарита Илиева от БХК, която води делото, цитирана от Би Ти Ви.


Съдът в Страсбург посочва, че жилищата на ромските семейства са техен "дом", защото те са ги обитавали в продължение на много години и е без значение, че това е незаконно по смисъла на българското законодателство. 


По оценката на съда отнемането на дома е "най-крайна форма на вмешателство" в правото на дом, което е гарантирано от Европейската конвенция.


Съдът посочва като алтернативни начини за справяне с проблема – узаконяване на жилищата, програмите за социализация и алтернативното настаняване, когато изваждането е необходимо. В случая с "Баталова воденица" не е помислено за тези варианти.


По отношение на оплакванията от съседи, че хората от "Баталова воденица" вършат нарушения на закона, съдът припомня, че властите са били длъжни да разследват и санкционират съответните лица. Това обаче не е било направено. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK