Премиерът еднолично ще отговаря за Съвета по сигурността

Първото заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), на което се обсъжда продължаващата реформа в сектора за сигурност и енергийната ефективност. Росен Плевнелиев  Бойко Борисов

© Анелия Николова

Първото заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), на което се обсъжда продължаващата реформа в сектора за сигурност и енергийната ефективност. Росен Плевнелиев Бойко БорисовПремиерът Бойко Борисов еднолично ще отговаря за Съвета по сигурността и няма да може да възлага тези си компетенции на свой вицепремиер. Около това мнение са се обединили участниците в днешното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност при президента Росен Плевнелиев, обяви държавният глава след 4-часовата среща.


"Съветът за сигурност към Министерския съвет не е шапка на службите, той е звено за координиране на политики и приоритети. Всички сме на мнение, че премиерът не може и не бива да преупълномощава - дума, по която днес много дебатирахме, когото и да било във връзка с неговите компетенции като председател на Съвета по сигурността", заяви президентът.


В доклада на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов за продължаващата реформа в сектора "Сигурност", който беше обсъждан на днешното заседание, се предлагаше премиерът да може да възлага на "заместник министър-председател, който пряко наблюдава дейността на службите за сигурност, функции по ръководство на съвета и организация за неговата работа, както и контрола върху работата на секретариата на съвета". Това беше разчетено от политици като "свръхконцентрация на власт в един вицепремиер".
Премиерът еднолично ще отговаря за Съвета по сигурността

© Анелия Николова


Преупълномощаване няма да бъде възможно и министър Цветанов подкрепи тази позиция, за което му благодаря, каза Плевнелиев. "И попречи да дадем координацията на Дянков", пошегува се веднага премиерът Борисов. По предложение на Цветанов в Съвета за сигурност ще участва и финансовият министър, който отговаря за данъчните и митническите служби.


Президентът заяви, че никога не е имало теза трети силов вицепремиер да отговаря за спецслужбите. На въпрос към президента кой ще кадрува в службите, Борисов с усмивка извика: "Аз", а след него Плевнелиев добави, че Съветът за сигурност не кадрува и не управлява службите за сигурност.


Борисов заяви, че пред него никой по никакъв начин не е говорил за такъв вицепремиер. Цветанов оттегли тези предложения, които бяха сложени в доклада, а хората, които са ги слагали и са ги обсъждали и са говорили, без да ме питат, вече не са на постовете си, каза Борисов, който очевидно имаше предвид бившия си съветник и бивш секретар на Съвета по сигурност Румен Миланов.


"И да се стигне до задаване на такъв въпрос, това е безобразие", възмути се премиерът по повод питания от журналисти за трети вицепремиер. "Исках Дянков да наблюдава Цветанов в този съвет - на шега ви го казвам, за да ви се напълнят вестниците, но не го одобриха останалите колеги", продължи Борисов.


Според Цветанов идеята му премиерът да може да упълномощава вицепремиер е била единствено за случаите, в които премиерът отсъства от страната и е необходимо съветът да бъде свикван. "Поради това, че имаше дебат по темата, аз оттеглих тази част от доклада, за да може да се постигне този политически консенсус и да не остава никакво съмнение, че някой би могъл да пренебрегне премиера и да се знае, че премиерът е единственият, който може да свиква и в негово присъствие да се провеждат заседанията на Съвета по сигурност", коментира вътрешният министър.


Ново отлагане на законовите промени - до април 2013 г.


Има пълно съгласие и консенсус, че без общ закон за националната сигурност няма да можем да направим качествени закони за отделните служби, каза президентът. По думите му това решение е знаково за България - "след 22 години работа в сивия сектор на няколко служби ние излязохме с национална позиция и ясни срокове".


Абсолютен консенсус, който много рядко се случва, и то по една много важна тема - националната сигурност, похвали се и Борисов. "Вярно 22 години след революцията го обявяваме, но е недопустимо да няма закон за НРС и НСО", каза още премиерът. Вече е ясно, че разузнаването минава на подчинение на изпълнителната власт, а охранителите - към президента.


В заседанието не участва лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

© Анелия Николова

В заседанието не участва лидерът на "Атака" Волен Сидеров.


Първоначалните разчети в доклада на Цветанов бяха до 5 октомври в Народното събрание да бъдат внесени три устройствени закона за Националната разузнавателна служба, Националната служба "Охрана" и за военното разузнаване. При президента днес е било решено този срок да бъде удължен до края на годината, като заедно с трите проектозакона бъде внесен и законопроект за националната сигурност. До края на април догодина пък са си дали срок законите да бъдат приети в парламента.


Според Цветанов с устройствения закон за националната сигурност "Съветът за сигурност при премиера ще даде възможност за изпълване с по-голямо съдържание координацията и формирането на политики".


Без консенсус по енергийната сигурност


С изключение на БСП членовете на КСНС се обединиха около становището, че енергийната сигурност на страната е свързана с реализирането на комплекс от мерки за енергийна диверсификация и енергийна ефективност, съобщи президентът. Необходимо е да се положат усилия за изграждане и реализиране на проекти за намаляване на зависимостта на България от внос на енергийни ресурси, включително чрез концесиониране на собствени находища и повишаване на енергийната ефективност.


Според КСНС е необходима държавна програма, която да насърчи инвестициите в енергоспестяващи технологии и производства за повишаване на енергийната ефективност. КСНС постигна съгласие за необходимостта Министерският съвет да гарантира предприетите действия за удължаване на живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй".


"Консенсус категорично няма, защото, заобикаляйки, недавайки ясни отговори, ясна концепция за бъдещето на атомната енергетика, за причините за отказа за изграждане от един икономически обоснован и важен за българската енергетика и за българските граждани проект като "Белене", няма как БСП да подкрепи един текст, в който има немалко рационални неща като диверсификация на доставките, енергийна ефективност, но се заобикалят същностни проблеми", заяви лидерът на БСП Сергей Станишев.


Не видях от страна на правителството ясна концепция за това как се гарантира енергийната сигурност на страната, какви са прогнозите за потребление, какъв е енергийният микс и какви са цените на енергията, която ще се произвежда или внася в България в средносрочен период, каза още Станишев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK