Столичния общински съвет отложи програмата за справяне с бездомните кучета

Столичния общински съвет отложи програмата за справяне с бездомните кучета

© Георги КожухаровСтоличният общински съвет отложи гласуването на всички точки, свързани с проблема за овладяване популацията на безстопанствените кучета, без да стане известно каква е точната причина за това.


Според кмета на София Йорданка Фандъкова въпросите са изключително важни и тя ще даде информация по темата на съветниците, които проявяват специално интерес към темата. "Смятам, че това е важно. За съжаление и днес няма да бъде разгледана програмата за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на Столична община", каза Фандъкова. "Надявам се след получаване на повече информация вашите предложения да бъдат включени в програмата. Ние вече подготвяме и наредба за безстопанствените кучета", заяви още кметът.


В дневния ред на заседанието на общинския съвет беше включено обсъждането на програма за справяне с бездомните кучета, която предвиждаше намаляване с 95% на бездомните кучета до 2016 г. В момента броят им е над 9000. До края на 2014 г. пък е заложен спад от 50%, което означава около 4621 бездомни кучета. Автор на програмата е заместник-кметът Мария Бояджийска, като документът беше отхвърлен преди около година и оставена за преработване.
След като през март проф. Ботьо Тачков беше нахапан от бездомни кучета и впоследствие почина, общината отново внесе преработен вариант на документа в комисии.


Приети бяха и промени в Наредба 41 към Закона за защита на животните, където се уреждат изискванията за построяването на приют за бездомни кучета. Така новите правила позволяват построяването на депа за 1.5 млн. лева спрямо 6 млн. лева, колкото струваше сграда за 500 кучета преди промените.


Фандъкова обяви, че от началото на май ще има масирани проверки дали собствениците на кучета са ги регистрирали.От началото на годината до този момент са проверени 595 собственици на кучета, като нарушения са открити само при 9% от тях.  Затова вече ще има активни проверки - по-рано сутрин и по-късно вечер в междублоковите пространства.


От общината търсят и активното съдействие на домоуправителите, които да дават информация за вписаните в книгата на етажната собственост собственици на кучета. Предстои и много сериозна информационна кампания по този въпрос.


"Аз лично отчитам като наша грешка, че не сме обяснили достатъчно добре на хората процедурата. Още през януари издадох заповед да бъде облекчена процедурата за деклариране на домашните кучета. Собствениците са длъжни еднократно в данъчната администрация на общината да подадат своята декларация. Това е факт от януари месец, но съм възложила да се направи информационна кампания, да се поставят съобщения на входовете на блоковете и жилищата, за да може хората да бъдат информирани. Ще направим всичко възможно да имаме добра комуникация с гражданите", добави столичният кмет.Фандъкова припомни, че собствениците, които са кастрирали своите любимци са освободени от такса "куче".


Фандъкова заяви, че е разпоредила на "Екоравновесие", когато има установяване на отровено куче, да се прави аутопсия, заедно с полицията да се разследва. Кметът призова да не се стига до "саморазправа" с бездомните кучета, защото "е опасно и за хората, и за децата, и за домашните животни". "Нека да положим всички усилия и да получим подкрепата на обществото за по-сериозни мерки за овладяване на популацията от безстопанствени кучета".


Според съветникът от БСП Жельо Бойчев, отглагането на обсъждането на програмата показва, че ГЕРБ не са готови с решение на проблема. "Не е нормално всички да се занимават с безстопанствените кучета от сутрин до вечер. Фандъкова да декларира редица мерки, които общината предприема и да се окаже, че само общинският съвет не се занимава с този проблем. Ние за пореден път бягаме от един от най-големите проблеми на града. Ние отлагаме нещо за пореден път, което показва, че управляващите от ГЕРБ не са готови с решение на този проблем", заяви Бойчев.


В програмата, която трябваше да бъде обсъдена, са уточнени и причините за проблема. Това е "безотговорното отношение на хората към поколението на техните кучета - домашни любимци, допускане на безконтролно размножаване и изоставяне на кучетата-пазачи по строежите, което е предпоставка за увеличаването на популацията на безстопанствените кучета", пише в документа.


Записано е и, че съществуването на бездомни кучета се благоприятства от осигуряването на храна, вода и подслон. "Установени са редица случаи на хранене на безстопанствени животни с необработена храна, включително сурово месо и остатъци, което е допълнителна предпоставка за пренос на заразни болести и агресивно поведение от животните", пише в още в програмата.


Мерките, които са набелязани в програмата, са кастрация, обезпаразитяване, ваксинация срещу бяс, трайна маркировка на обработените кучета, както и повишение на осиновяванията. Евтаназирането е вариант само при неизличимо болни кучета или на "видимо агресивни бездомни кучета, които са опасни за здравето на хората и животните".


Очаква се да бъде въведен и лимит от 2 осиновени кучета за едно домакинство, независимо от квадратурата на жилището. Промяната се налага, защото има граждани, които са осиновили по 100 кучета, но ги отгледат около блока си, обясни при едно от обсъжданията в комисии Бояджийска.

  •  

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK