Повече полицаи ще следят за спазване на правилата за движение по празниците

Повече полицаи ще следят за спазване на правилата за движение по празниците

© Валентина ПетроваЗасилени полицейски постове ще има на входно-изходните трасета на столицата и големите градове през празничните дни, съобщиха от пресцентъра на МВР, цитиран от Фокус. Целта е да не се допускат задръствания и груби нарушения на правилата за движение; "зелена вълна" ще подпомага трафика от и към столицата. Служители на Главна дирекция "Охранителна полиция" ще осигурят организация за засилено полицейско присъствие и регулиране на движението на натоварените участъци в часовете с най-интензивно движение през празничните дни (28 април - 1 май). Засилени полицейски постове ще има на входно-изходните трасета на столицата - по направлението за Перник, на изходите на столицата към магистралите "Хемус" и "Тракия", както и по изходните трасета на големите областни центрове. Ще се извършва строг контрол и по третокласната и общинска пътна мрежа и налагане на санкции на неправоспособни водачи и управляващи МПС след употреба на алкохол.


Рискови участъци:
По данни на КАТ "Пътна полиция" рискови участъци от републиканската пътна мрежа с концентрация на пътни инциденти:
- международен път Видин - София – Кулата /Е-79/ в района на Благоевград-Симитли-Кресна-Сандански;
- Ботевград-Новачене-Мездра;
- Стара и Нова Загора /при с. Подслон/;
- Нова Загора-Сливен;
- София-Бургас в района на "Петолъчката" край Сливен;
- София-Перник при Владая; Русе-Бяла;
- пътя София-Плевен-Русе до гр. Луковит, Горни и Долни Дъбник
- София-Самоков-Кюстендил
- Самоков-Дупница


По време на великденските празници в страната бяха регистрирани 64 тежки пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 11 и са ранени 89 души, трима от които са с опасност за живота – припомнят от Пътна полиция. Основните причини за тежките инциденти са превишена скорост и неправилно изпреварване. Голяма част от катастрофите са станали по третокласни и общински пътища.


Санкциите за превишаване на скоростта в населено място са: с 10 км – 20 лв., до 20 км – 50 лв., до 30 км – 100 лв.; до 40 км – 200 лв. и до 50 км – 300 лв. При превишаване на скоростта с над 50 км санкцията е 350 лв. + 50 лв. за всеки следващи 5 км/час. За водачи на обществен превоз на пътници и превозване на опасни товари тези санкции са завишени. За управление на автомобил с концентрация на алкохол в кръвта от 0.5 до 1.2 промила глобата е от 300 до 600 лв. и отнемане правото на управление за срок от 2 до 12 месеца за шофьори със стаж до 2 години. За шофьори със стаж над 2 години глобата е от 200 до 500 лв. и лишаване от право на управление от 1 до 12 месеца. При повторно нарушение глобата е от 1000 до 2000 лв. и лишаване от правоуправление за срок от 1 до 3 години. При концентрация на алкохол в кръвта над 1.2 промила наказанието е лишаване от свобода до 1 година. За водач, който откаже да му бъде направена проверка за алкохол или упойващи вещества глобата е от 500 до 1000 лв. и лишаване от право на управление от 12 до 18 месеца. С глоба от 100 до 300 лв. се наказват лица, които шофират без свидетелство за управление на МПС. С лишаване от свобода до 2 години се наказва този, който управлява МПС в срока на изтърпяване на същото наказание. С глоба от 50 лв. се санкционират водачи, които преминават на червен светофар; при шофиране в бус-лента без да имат право на това; при неизползване на обезопасителни колани; при използване на мобилен телефон без слушалка. Проверките ще обхващат и наличие на задължителната застраховка "Гражданска отговорност".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK