Малките пчели, на които се крепи големият свят

Без тях една голяма част от храната ни ще изчезне. Въпреки че почти всички го знаем, за опазването им не се прави много

Оценката за работата на пчелите по опрашване на хранителни растения се изчислява от ООН на над 150 млрд. евро за година

© Асен Тонев

Оценката за работата на пчелите по опрашване на хранителни растения се изчислява от ООН на над 150 млрд. евро за годинаАко пчелите изчезнат, една голяма част от храната, която познаваме, просто ще престане да съществува. Това са повечето плодове и зеленчуци, като ябълките, прасковите, бадемите, ягодите... Без пчелите храната ни ще се състои от еднообразни самоопрашващи се култури като царевицата, пшеницата и ечемикът, а всички продукти от тях - меда, лечебния прополис, пчелната отрова, восъкът, използвани във фармацията и козметиката, също няма да ги има. От няколко години обаче по света все повече се разпространява проблемът с изчезването на пчелите.


Пестициди убиват пчелите в България


У нас той не прилича на този от САЩ – т.нар. синдром на празния кошер, при който колонии от насекоми просто излитат и не се връщат в кошера, без никаква видима причина за това. В България пчелините страдат от проблеми, които вече са добре проучени и се знае тяхното решаване – основно от пръскане с пестициди в разрез с правилата и болести, за борба с които често трябва да се унищожат всички заразени кошери, без стопанинът да получи някакво обезщетение. Това разказа пчеларят Илия Цонев на лекция от семинара "Пчелите и градът", която фондация "Кредо Бонум" организира в събота в София. Цонев е автор и на книгата "Добрите пчеларски практики. Семинарът е част от проекта на фондацията "За пчелите и хората", който има за цел опазването на пчелите в България.
Извън болестите пръскането с пестициди е основната причина за смърт на пчелите. "Регулацията в България е добра, има добра наредба, но тя не се спазва", каза Цонев. Наредбата забранява пръскането в периоди на цъфтеж или отделяне на мана, освен при масово нападение от насекоми, но тогава трябва да има разрешение от областната дирекция по безопасност на храните.


Какво обаче се получава – земеделските стопани пръскат точно в петък следобяд или преди празници, защото така пчералите не могат да веднага да изискат проби за неразрешено използване на пестициди. Тъй като се разграждат бързо, дори да се занесат проби от пчелите и растенията, след два дни вече не е останало нищо и нищо не може да се докаже. За този проблем признаха преди няколко месеца и от Българската агенция по безопасност на храните, към която ни насочиха от земеделското министерство по проблемите на пчеларството.


Безконтролното пръскане с пестициди е основната причина да измират пчели в България, разказва пчеларят Илия Цонев

Безконтролното пръскане с пестициди е основната причина да измират пчели в България, разказва пчеларят Илия Цонев


Друг сериозен проблем е оставянето на много големи площи, засети с култури, от които нектар не се събира – като царевицата и пшеницата например, както и пълното изчистване от полето на плодни дървета и храсти като глог, шипки, от които пчелите могат да събират нектар. Резултатът всъщност е удар и за цялото земеделие – доказано е, че растенията, опрашени от пчели, дават по-едър и повече плод, отколкото тези, за чието опрашване се разчита само на вятъра и други насекоми. Причините са две – първо, медоносните растения имат по-лепкав и тежък прашец, пригоден да полепва по пчелите, а не да лети с вятъра. Второ, кръстосаното опрашване на видовете дава по-здрав, едър и устойчив плод.


Нека се върнем на пестицидите – сериозни щети нанасят т. нар. неоникотиноиди, част от които вече са забранени за използване във Франция и Германия след протести на пчелари, разказа Илия Цонев. В България подобни забрани няма и са разрешени неоникотиноиди от около 15 търговски марки. Тези пестициди действат на нервната система на пчелите и предизвикват дезориентация, влошават обонянието им и те не могат да намерят пътя към кошера.


Чист мед


Да се отклоним малко – дори пчелите да събират нектар от растения, пръскани с пестициди, произведеният мед няма никакви следи от тях, освен миниатюрно количество случайно попаднал прашец, обясни Цонев. Има случаи, когато пчелите събират нектар от различни билки и след това медът има по-странен и горчив вкус – той не е отровен и в него няма попаднали вредни вещества, просто пчелите разделят храната си на полезна и неполезна, а не на вкусна и лоша като хората.


Генномодифицираните растения обаче са сред вредните за пчелните семейства. Цонев разказа за изследване в Германия, което е установило, че царевицата Mon810 на "Монсанто", за която се настоява да се разреши за отглеждане в ЕС, предизвиква влошаване в ориентацията и обонянието на пчелите. Всъщност един от сериозните проблеми с ГМО организмите е третирането им с препарати – много от тях са обработени направо като семена и след това пчелите поемат отровата при цъфтежа. Отделно голяма част от ГМО растенията изискват пръскане със специални пестициди и хербициди, които могат да убият или разболеят пчелите.


Първите стъпки  на един пчелар


Ако сте решили да помогнете за запазване на разнообразието на планетата, гледането на пчели не е толкова трудна работа и не изисква да сте постоянно край тях, разказва Цонев. Най-добре е първо да започнете с 2-3 кошера, докато се научите как да ги гледате. Най-подходящото време е пролетта, когато и пчелите се размножават по-интензивно и събират повече нектар. Избира се сухо и топло място, което не е ветровито и наоколо има цъфтяща растителност през по-голяма част от пролетта, лятото и есента.


Регионът на София според Цонев не е много подходящ и от него се вади малко мед. Около Кюстендил също има подобни райони, в които на изоставените ниви медоносната растителност е унищожена от плевели, от които нектар не се събира. Местенето на кошерите и всяко отваряне стресира пчелите, предупреди Цонев. За отглеждането ще ви трябва още и облекло, за да не ви жилят, когато ходите до тях, приспособление за разпечатване на питите с мед, нож за ваденето им и центрофуга за меда. За създаване на кошера се купува и майка, която снася яйцата и играе ролята на обединител за работничките – те разпознават миризмата й и тази на кошера като своя и така се връщат в него. При смърт или заболяване на майката работничките могат да произведат нова, но най-често тя се купува направо и се слага в специална капсула, за да не се усети в началото, че има друга миризма. През лятото едно семейство има 60 – 100 хил. работнички, през зимата те намаляват до 10-20 хил.


Поредицата лекции от проекта "За пчелите и хората" е безплатна и ще продължи до началото на юни в София

© Весела Николаева

Поредицата лекции от проекта "За пчелите и хората" е безплатна и ще продължи до началото на юни в София


Ако ще се занимавате с отглеждането, трябва да предвидите и вероятността да се разболеят. Най-честите болести са американският и европейският гнилец, като американският не се лекува, защото в ЕС използването на антибиотици за пчелите е забранено. При такава болест засегнатото семейство просто се изгаря. По принцип пчеларят може да разчита на пълно обезщетение от земеделското министерсто, ако кошерите му са унищожени от американски гнилец, обясниха от хранителната агенция.


По пчелите има и паразитни болести като вароатозата, причинявана от кърлежи, както и няколко вида нозематоза, една от които е с азиатски произход и се унищожава по-трудно.


За хранене на пчелите е най-добре да оставите мед, тъй като той им носи най-много хранителни вещества, съветва Цонев. Ако оставите само захарен сироп, е много вероятно имунната им система да отслабне, особено през зимата. Това е и една от основните причини за измиране на пчели през зимата, каза още пчеларят. Иначе в кошера работничките поддържат постоянна температура от около 35 градуса в центъра, където е пилото – новоизлюпените млади пчели. През студено време те се скупчват, за да запазят топлината, а през лятото носят вода в кошера и махат с крилца, за да го охладят. В случая пчеларят може да им помогне, като отвори кошера, за да влиза свеж въздух.


Още малко за пчелите


Лекциите от семинара "Пчелите и градът" продължават до 3 юни и са безплатни. Единственото условие е да се запишете предварително на  office@credobonum.bg. Още за проекта "За пчелите и хората" можете да видите на сайта на фондация "Кредо Бонум", а за проблемите на пчелите в България може да прочете и на almondandcinnamon.blogspot.com– блог на автора на материала Весела Николаева. 

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dryn_dryn
  dryn_dryn
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Весела, мн интересна и важна статия. поздравявам Ви, че се занимавате с това

 2. 2 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  ''_________ има добра наредба, но тя не се спазва", каза Цонев. Наредбата забранява пръскането в периоди на цъфтеж или отделяне на мана, освен при масово нападение от насекоми, но тогава трябва да има разрешение от областната дирекция по безопасност на храните.
  Какво обаче се получава – земеделските стопани пръскат точно в петък следобяд или преди празници, защото така пчералите не могат да веднага да изискат проби за неразрешено използване на пестициди._________''

  А тези не се ли усещат, че утре няма да има акво да пръскат? Или и те са на принципа - след нас и потоп.......М/у другото и излъчвателните антени на джи ес ем-ите също вредят на пчелите.........

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 3. 3 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  В скоби бих добавил към заглавието:
  "НА ВНИМАНИЕТО НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО"

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 4. 4 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1062 Разстроено

  Рапицата е опасна за пчелите!
  http://marica.bg/show.php?id=39915

  Цитирам:"Пчелари от региона искат ограничаване на площите с рапица. Причината - културата е медодайна, но е опасна за пчелите. Спецификата на добивания от маслодайната култура мед е, че трябва да се извади до седмица, тъй като кристализира. Пчелите не могат да презимуват с него в кошерите. Пчелите не могат да го използват за храна, ако в кошер има повече от него, те измират.
  Кошерите ми са до блок с рапица в с. Елена. Страхувам се какво ще стане напролет, коментира Петър Ванчев. Пчелините не могат да се преместят, тъй като в цялата област, а и в страната площите с енергийната култура се увеличават с всяка изминала година.

  Че актуалната култура е опасна за пчелините, се опасяват стопани от цялата страна, които правят опити да обърнат внимание върху проблема."

 5. 5 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 2390 Разстроено

  Пчеличката е едно прекрасно същество . Лошо е , че хората не и помагат достатъчно , а само гледат да се облажат с меда и .

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 6. 6 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3945 Неутрално

  Статията е интересна, научих нови неща. Най-много, обаче, ме впечатли заглавието - изнесено дори извън конкретиката на текста - е много вярно и предизвикващо размисли.

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 7. 7 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2745 Весело

  Да сеят повече магарешки бодил - щото меда от него е естествена ... виагра !

 8. 8 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Когато опре работата до пари, хората не се спират пред нищо, те са готови собствения си живот да изложат на риск, та какво остава за пчелите.

  /не се чете/
 9. 9 Профил на валя стефанова
  валя стефанова
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Ванга е казала - първо ще изчезнат пчелите след тях и хората

 10. 10 Профил на 1_chrome.
  1_chrome.
  Рейтинг: 1336 Любопитно

  Хубава статия! Заглавието и текста под снимката те карат да се замислиш!

 11. 11 Профил на pc_none
  pc_none
  Рейтинг: 561 Весело

  Милионерите при пчелите ги наричат търтеи...

 12. 12 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  Медът, житото, плодовете и зеленчуците, питейната вода и чистият въздух - нещата, без които не можем.

 13. 13 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#12] от "Тsonkooo":

  "...нещата, без които не можем...."

  май рядко се сещаме за тях, но изглежда още по-рядко се замисляме за нещата, БЕЗ които можем

 14. 14 Профил на Чеша си езика
  Чеша си езика
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Пчелите облагородяват и хората които ги отглеждат. Сигурно познавате пчелари и може да потвърдите думите ми.

  Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.
 15. 15 Профил на pontiac
  pontiac
  Рейтинг: 395 Весело
 16. 16 Профил на pontiac
  pontiac
  Рейтинг: 395 Любопитно

  До коментар [#7] от "SS":

  хахахаха - идеята ти е за производство!

 17. 17 Профил на pontiac
  pontiac
  Рейтинг: 395 Весело

  До коментар [#14] от "Чеша си езика":

  С всяко смислено занимание е така, шефе!

 18. 19 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Абе те пчелите не се ли гледат в балкана ,кви пестициди там.

 19. 20 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#10] от "tang_07.":

  От мислене полза няма, трябва да се действа. Скапахме всичко (хората), пък послИ рИвем!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 20. 21 Профил на €arthquak€
  €arthquak€
  Рейтинг: 635 Неутрално

  Лошото е, че тази пролет успях да видя една- единствена пчела, при положение, че съзнателно ги търсех. Живея в София.

  ☭= ☠
 21. 22 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 785 Неутрално

  "Какво обаче се получава – земеделските стопани пръскат точно в петък следобяд или преди празници, защото така пчералите не могат да веднага да изискат проби за неразрешено използване на пестициди."

  Ето такива помияри ви правят храната, която Миро Мършата се опитва да пробута като "качествен български продукт". И после ме питат защо бойкотирам българските храни.

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 22. 23 Профил на www
  www
  Рейтинг: 243 Неутрално

  Няма спор, че пчелите са хубаво нещо, особено за опрашване. Но за съжаление земеделските култури се гледат с пестициди, като много малко от тях реално вредят на пчелите. Не можеш да се откажеш от добив от хиляди декари защото наблизо има стотина кошера. Разбира се това винаги не се харесва на пчеларите но няма как да се избегне.
  Версията за вредата на ГМО царевицата върху пчелите е абсолютна простотия! Същото е с препаратите с които се пръскат някои ГМО култури. Трябва да си много болна или тенденциозна глава за да обявиш, че глифозата трови пчелите.
  Колкото за изчезването и/или измирането на пчелите има хиляди версии, нищо не е доказано и използването на спекулации за вземане на важни за земеделието решения си е чиста проба шарлатанство.

 23. 24 Профил на mozaka
  mozaka
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#23] от "www":

  от пестицидите е - доказано е ! Потърсете филма Why are the bees gone?

 24. 25 Профил на tatkoruso
  tatkoruso
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Имам великолепни имоти за пчеларство, заобиколени са от гори и ливади, мек климат, но нямам смелост да инвестирам, защото всичко в България е корупция и обещания и за да се уверя в това не е необходимода пробвам. А и няма никаква защита от кражби и злосторници, както и изкупуването е мутренско. Иначе в района няма ниви/ следователно химия Иде реч за южната страна на Витоша.Продавам.

 25. До коментар [#3] от "Ρόδος;":
  По-добре до арменския поп...повече файда ще има!
  Случайно работата ми има общо с темата и мога да заявя категорично,че нехайството и тоталната некомпетентост на всички държавни и общински нива води точно до унищожаването на пчелите.Аргументирам се-масовото пръскане за комари и кърлежи в селищните системи и бариерните зони около тя със самолети и наземна техника е ГЕНОЦИД за нецелевите организми.Необходимо е да се третират само биотопи и превенция чрез ларвицидни обработки,но де го тоз акъл в матряла/а и не слушат като им се говори/

  Боли ме от овчедушието на хората...
 26. 27 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#26:"Кумчо Вълчев"]Случайно работата ми има общо с темата и мога да заявя категорично,че нехайството и...
  -------------------------------------
  Винаги съм разчитал на компетентни мнения.Надявам се "факторите", да четат форума на Дневник?!

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 27. 28 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 997 Неутрално

  Тъжно.. Тази година не бръмчат рояци в нацъфтялите ми овощни дръвчета. Няма да има завръз. Още един безплоден герберски сезон?

 28. До коментар [#27] от "Ρόδος;":

  Не се надяваи много-при "факторите" единственият критерии е размера на рушвета.../знам го от личен опит/.

  Боли ме от овчедушието на хората...
 29. 30 Профил на idiva
  idiva
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Преди доста години татко се запали по пчеларството, намериха диви пчели в едно дърво когато секли дърва в гората. Не помня как ги пренесоха и прибраха в кошер, но оттам започнаха с чичо му. Татко четеше книги, абонира се за сп. "Пчеларство", говореше с други пчелари, ходеше на събрания на пчеларското дружество, купуваше дървени рамки, плоски восъчни пити с пресовани шестостени, които пчелите удължаваха и пълнеха с мед. Имахме един специален инструмент-вилица за отпечатване на питите, духало, шапка с тюл пред лицето. Кошерът се размножи - татко се погрижи, купихме още къщички, местихме ги на ливади с много цвят, притеснявахме се за тях когато когато времето бе студено или нямаше достатъчно цвят и не помня другите поводи за притеснение. Нямахме собствена центрофуга и взимахме назаем за да вадим мед. Аз отпечатвах питите с вилицата, слагах ги в центрофугата и въртях, ухаеше страхотно! Разходите по сватбата ми до голяма степен от мед ги платихме. Това преди 20-30 години, как не ми се вярва!

 30. 31 Профил на lu
  lu
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#1] от "Using Microsoft products is a great fuck":

  Това не е весела статия драги, а трагична истина, резултат от глобализирането на селското стопанство. Вече не се третират културите с познатиоте от преди химикали, а от вносни, роднини на Монсанто лайната.
  Ти може и да гледаш с насмешка на тия факти, както и на продуктите на Микрософт, което само показва до къде ти е стигнала способноста да мислиш и оценяваш реално, а то е до никъде.
  И те съветвам да си смениш идиотското име, понеже то пък подсказва че може би ти използваш продуктите на Микрософт (ДВД-та,СД-та, мишки) за особени цели, за които има специализирани магазини със съответните специализирани продукти (вибриращи, невибриращи и други).

 31. 32 Профил на lu
  lu
  Рейтинг: 561 Весело

  До коментар [#28] от "venelingeologia":

  Стига с тоя Герб!!! Какво общо има герб тука? Пчелите ги е имало още през комунистическо време !

 32. 33 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 3009 Неутрално

  Мирослав Найденов, а и на министрите преди него пчелите са му последна грижа. Найденов предпочита да ходи на лов. Но не и да се грижи за опазванито на дивеча. Сега дори стимулира използването на пестициди и ГМО с условието субсидии да се дават само за луксозно изглеждащи плодове и зеленчуци.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 33. 34 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  Един кошер дава мед за един човек.

 34. 35 Профил на tarkus
  tarkus
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#31] от "lu":
  Той се обръща към автора на статията, тя се казва Весела. Нелепо е да обвиняваш човека, че се радва за изчезването на пчелите.

 35. 36 Профил на lu
  lu
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#35] от "tarkus":

  ОК, аз пък съм Майкрософт фен.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK