Политолози за първите 100 дни на президента Росен Плевнелиев (с инфографика)

Президентът Росен Плевнелиев

© Анелия Николова

Президентът Росен ПлевнелиевПрезидентът Росен Плевнелиев встъпи в длъжност преди 100 дни - на 22 януари т. г. Да влезе в ролята си на държавен глава, да заема по-ясна позиция и да намери своята кауза - това са основните пожелания на политолози, до които се допита "Дневник".


БОРЯНА ДИМИТРОВА, АЛФА РИСЪРЧ

© Георги Кожухаров

БОРЯНА ДИМИТРОВА, АЛФА РИСЪРЧ


Боряна Димитрова: Прекалено старание на новопрохождащ политик
1. Първите 100 дни бяха изпълнени със старание и желание да се наложи публично като активен, широко скроен и не робуващ на идеологически догми президент. Същевременно, прекаленото  старание на новопрохождащ политик, съчетано  с  неясния профил на президентската институция, произвеждаше и не дотам желани ефекти. Стремежът към активност водеше до безкритичен подбор на част от изявите му, към по-широка скроеност - до  разпиляност, а  идеологическата разкрепостеност - до неумение да очертае собствен фокус, различен от този на Регионалното министерство.Въпросите на "Дневник":
1. Как оценявате първите 100 дни на президента Росен Плевнелиев
2. Нещо изненада ли ви в поведението му? Какво и защо?
3. Успя ли да произведе новина? Коя е тя?
4. Бихте ли го посъветвали да коригира нещо в поведението си?

2. Изненадва ме бавното излизане от предизборния режим. За човек като Плевнелиев, който идва от бизнеса и не е следвал  дългогодишните политически клишета, е странно, че толкова време не може да се върне към деловия, прибран, целенасочен начин на изказ и поведение. Което се отразява върху тежестта на политическото му присъствие.


Възможно е обаче и друго - да не става въпрос за "връщане" към бизнес почерка, а за овладяване на новата функция, за което 100 дни не стигат. Всеки, който не носи политиката в кръвта си, очевидно трябва по-дълго да учи и практикува, за да постигне автентичност и успех.  3. Не виждам новина в първите 100 дни, но това не е и толкова важно. По-важното е да успее да зададе посока и очаквания към президентската институция, която все още остава с неопределено място в българския политически живот, нещо като апендикс. 


Позитивно е например, че г-н Плевнелиев организира консултации с политическите сили и се опита да очертае приоритети. Принос би било обаче, ако постигне съгласие по конфронтационни теми, които разделят политическите сили и обществото, а не просто по такива, които никой не оспорва. 


Аз лично съм горещ радетел на санирането на сградите. Къде обаче ще отиде енергийната ефективност, ако следващото правителство отново отвори проекта АЕЦ Белене?


При очерталия се траен дефицит на парламента да произвежда качествен политически дебат и съответно стратегически консенсус, президентската институция би могла да поеме подобна роля. Консенсусът по един стратегически проблем би тежал много повече от десетки стандартни заседания, завършващи с обичайните пожелателни становища.  


4. Съвети в българските медии, дал Господ. За себе си спазвам принципа да не давам съвети, ако не ми ги поискат. Г-н Плевнелиев би трябвало да следва съветите на онези, чието мнение сам пожелае да чуе.


ЕВГЕНИЙ ДАЙНОВ, ПОЛИТОЛОГ

© Цветелина Николаева

ЕВГЕНИЙ ДАЙНОВ, ПОЛИТОЛОГ


Евгений Дайнов: Да се преобрази в Петър Стоянов, но без периода с каскета


1. Колеблив старт след заявки за революционизиране на институцията откъм съдържание. Крачка напред – две назад.


2. Втрещяваща беше публичната му подкрепа за точно определен икономически субект с лоша репутация. Спомнете си: в момента, в който Бойко Борисов се опита да ни представи Цеко Минев като владетел на българските планини, Плевнелиев застана до него и ни очерта светли бъднини на десетки нови ски писти по всички български планини като панацея за излизане от кризата. Заемането на страна е категорично забранено на президента, който е представител на всички българи в еднаква степен.


Това е не само удар по институцията, но и много лош прецедент. Всякакви кандидати за монополни икономически позиции оттук насетне си правят планове да ангажират президента с подкрепа за себе си.


Петър Стоянов казваше, че работи като рекламен агент на България. Недопустимо е президентът да работи като рекламен агент на нещо, по-малко от България.


3. Новина? - Объркването на Чехия последователно с Полша и Чехословакия.


4. Съвет? - Да се преобрази в Петър Стоянов, но без периода с каскета.


ГЕНОВЕВА ПЕТРОВА АЛФА РИСЪРЧ

© Асен Тонев

ГЕНОВЕВА ПЕТРОВА АЛФА РИСЪРЧ


Геновева Петрова: Все още изглежда като експерт, влязъл временно в управлението


1. Оценката е колебливо встъпване в ролята му на Държавен глава. Разбира се, това е едва началото на мандата, но то можеше да бъде по-открояващо се. Президентът заяви отделни приоритети, но те нито бяха достатъчно дискусионни, нито представени като систематизирана визия, за да достигнат до хората. В резултат, малка част от избиратели биха успели да назоват конкретни негови ангажименти към този момент.


2. Не толкова изненада, а по-скоро разминаване с традиционните очаквания от един президент е фактът, че той все още изглежда повече като влязъл временно в управлението експерт, отколкото като представител на ключова държавна институция.


Вярно е, че президентът Плевнелиев инициира и проведе месец на политическите консултации, но най-силните послания, които бяха излъчени от тях, от една страна, са пожелателни, а от друга, се въртят около доскорошния му ресор в правителството – инфраструктура, енергийна ефективност, диверсификация, електронно управление.


Все още не сме станали свидетели на действия от негова страна, които да позволят да бъде припознат като партньор на политическите сили в търсене на консенсус по спорни въпроси или като коректив за проблемни решения на изпълнителната и законодателни власти.


3. Ако говорим за новина в смисъла на сензация – нямаше. Като по-значима информация от президентството през този период бих определила акцента върху стратегията "България 2020" и дебатите около изготвянето на нови закони за специалните служби.


КОЛЬО КОЛЕВ, МЕДИАНА

© Красимир Юскеселиев

КОЛЬО КОЛЕВ, МЕДИАНА


Кольо Колев: Основно предимство - не досажда на обществото, основна слабост - същата


1. Не се оправдаха прогнозите ми, че "няма да се излагаме пред чужденците". Първата чуждестранна  визита на държавен глава, по покана на Росен Плевнелиев в качеството му на президент, започна с гаф. Да поздравиш Вацлав Клаус като президент на Полша и несъщесвуващата Чехословакия е доста забавно. Но то и в предизборната надпревара се видя, че международната политика не му е силата.


Опитът му да се наметне с ореол на визионер устремил поглед в бъдещето (стратегия "България 2020") също изглежда слаб. Визираните шест приоритета изглеждат като опит за поезия писана от инженер - технократски "видения" за светлото бъдеще. В тях, за мен, отсъства основната визия – образованието, здравеопазването, качеството на нацията! Има магистрали, "инфраструктура на водния сектор"... Отсъства човекът!


Накратко – основното му предимство е, че не досажда на обществото и на медиите. Основната му слабост – същата!


2. Категорично нищо не ме изненадва. Сега му предстои да предостави НРС и въобще цялата власт на службите в ръцете на Цветан Цветанов. Ако джироса помилванията, българското гражданство и ордените на г-жа Попова ще може добре да си отдъхне в следващите години. Само ще трябва да го информират за националността на пристигащите гости и името на държавата в която е!


Чудесно се вписва в управлението на ГЕРБ (или това което се нарича управление). Честно казано, ако някой ден стана премиер, би ми се искало да имам такъв мил и отзивчив президент.


3. Извън забавната сценка с Вацлав Клаус – не. Както казах той не досажда на обществото и медиите.


4. Ако иска да стане Президент (Главното "П" не е случайно), трябва да стане такъв! Това означава да имаш визия и мнение – не по водния сектор, инфраструктурата и "балансираното регионално развитие". Трябва да имаш визия за света, посоката на движението му, световните процеси ... и мястото на малка България във всичко това. Една мъничко по-глобална визия. И да имаш мнение за властта, управлението и доколко то съответства на това което провиждаш за след 10 – 15 години. И куража да го споделиш публично – да влезеш остро ако трябва. Такива едни простички неща. И ако наистина иска да стане Президент, който някой ще запомни, трябва да си намери кауза. Да стане "Президентът на ..."


Татяна Буруджиева, политолог

© Красимир Юскеселиев

Татяна Буруджиева, политолог


Татяна Буруджиева: Президентът се е превърнал в ПР на правителството и главно парафира


1. Това е първият президент на България, който не използва своите 100 дни. Не е ясно кои са приоритетите, президентската институция няма дори ясна структура. Ще дам един пример - имаше бърза реакция за оставката на шефа на НЗОК и никаква реакция за случващото се в службите.


Започна с консултации с парламентарните сили, отчете ги на парламента. Това добре. В същото време - гафове при първите важни държавни визити, липса на каквито и да е политически послания към нацията.


Ако мога да обобщя - президентът се е превърнал в ПР на правителството и основната му дейност е да парафира. Какво, защо, какво произтича от това – по тези въпроси президентството мълчи. Единствените ясни послания идват от вицепрезидента, който е първият толкова активен вицепрезидент. Но това, че знаем точните позиции по повод убежищата, едва ли е най-сериозният въпрос пред българските граждани.


Смисълът на 100-те дни в политиката е да се даде шанс на политиците да покажат какво искат и какво могат да направят. От стоте дни на президента става ясно само какво не е успял да свърши като министър.


2. Изненадана съм от устойчивото усилие на българския президент да произвежда лишени от съдържание и позиция фрази. Лошото е, че в официални визити става ясно, че са лишени и от знание. Защо съм изненадана от това? Защото това е президентът и от него се очаква (ако не е знаел какво е да си президент или ако не е искал да е политик) да следва дълга си с достойнство. Поведението му е лишено от такова – ако прочетем по-внимателно някои укази, ще видим как президентът е сведен до ръка, държаща писалка за подпис от едни министри. Това е недопустимо.


3. Освен новини тип Румяна Желева. Не си спомням други. Не че нямаше възможности, просто не владее (явно и екипът му) политическия смисъл, който да извлича от събитията, които организира. С други думи – не може да формира политики и, следователно, на произвежда новини.


4. Бих препоръчала да стане президент. Предишният си бъркаше функциите с първата дама. Настоящият се държи като арменски поп.

Ключови думи към статията:

Коментари (339)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5129 Весело

  100 ДНИ В КОИТО БЛЕСНА ИСТИНАТА ЗА НОВИТЕ ДРЕХИ ХА .... ПРЕЗИДЕНТА !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 828 Неутрално

  Нищо досега не ме е накарало да забележа, че Плевнелиев е встъпил в длъжност, а вече били изтекли 100 дни.

 3. 3 Профил на валя стефанова
  валя стефанова
  Рейтинг: 479 Неутрално
 4. 4 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 685 Неутрално

  Наистина 100 дни безличие. Дано следващите 100 дни да са по-смислени:
  - активна външна политика насочена към привличане на инвестиции, туристи и създаване на нови външнополитически приятелства
  - бой по каската върху министрите за да започнат реформи/подобрения в секторите/отраслите, където всички знаят какво трябва да се направи, но никой не го прави

  Плевнелиев има някакви качества, но не знам дали може да използва президентската интитуция като хората. Ако се научи на политика и ако добие кураж може да постигне някакви успехи.

 5. 5 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1410 Любопитно

  Ха, 100 дни минали, а човекът в президенството си остава сламен...
  Дано да се промени, страната ни заслужава това!
  Дотогава за да сме благосклонни, спазвайки презумпцията за невинност - за Плевнелиев като за умрелите - или хубаво, или ни6то. След 100 дни - ни6то!!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3194 Неутрално

  Той просто изглежда нелепо и много несигурен.Няма ли кой да му каже ,че усмивката не винаги е на място

 7. 7 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#2] от "teridan":

  е Бойко всеки ден е по новините и на всички им бил писнал, сега Плевнелиев не се забелязва

 8. 8 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 685 Неутрално

  "Сега му предстои да предостави НРС и въобще цялата власт на службите в ръцете на Цветан Цветанов. Ако джироса помилванията, българското гражданство и ордените на г-жа Попова ще може добре да си отдъхне в следващите години."

  Дневник, можете ли да направите справка, в кои държави от ЕС, EFTA, Канада и Япония, които са парламентарни републики или парламентарни монархии, разузнаването е в ръцете на Президента или Краля?

 9. 9 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  Предимно червените политолози коментират Плевнелиев. Със сигурност е сто пъти по-добрия избор от Калъфин.

  "Боряна Димитрова: Прекалено старание на новопрохождащ политик". Според някои мърморилници пък стоте дни минали без да го забележат, вие какво искате всеки ден да прави новогодишни обръщения ли? Едните винаги ще викат много се престарава, другите ще викат че нищо не върши, угодия няма. А че може да се престарава, може, просто се опитва да си върши съвестно работата. Ще свикне и ще свърши много работа, въпреки че тия дето по принцип са недоволни винаги ще му намерят кусури.

  Няма шики-мики.
 10. 10 Профил на Xintu
  Xintu
  Рейтинг: 688 Неутрално

  уффффффффффффф, пак ли Тези политолози, за разлика от президентите, тези са с пожизнени мандати...

  Close to the Edge
 11. 11 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  До коментар [#7] от "jackdaniels":

  Абе важното е да се врека, ако често е в новините бил омръзнал, ако не е в новините не се забелязвал. Плювателя почивен ден няма.

  Няма шики-мики.
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#9:"daniel defoe"]Със сигурност е сто пъти по-добрия избор от Калъфин. [/quote]
  не, не е.
  просто не е по-лошия избор.

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 14. 14 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 685 Неутрално

  "4. Бих препоръчала да стане президент. Предишният си бъркаше функциите с първата дама. Настоящият се държи като арменски поп."

  Точно в десетката!

 15. 15 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 685 Неутрално

  До коментар [#12] от "lonely_ninja":

  Напротив, единственият му успех до сега е именно срещу правителството. На последният КСНС той успя да:
  - да запази НСО към президенството с аргумента, че службата охранява и опозиционни лидери, както и други личности и е хубаво да остане към надпартийна иституция като Президентската
  - когато прехвърлиха НРС към правителството, успя да направи така нещата, че НРС да е на подчинение на министър-председателя, а не на Цветан Цветанов, което щеше да си е трагедия отвсякъде

 16. 16 Профил на mitkobomb
  mitkobomb
  Рейтинг: 479 Неутрално

  100 дни пълна скука и нито едно противопоставяне на слънцето !!

 17. 17 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Ще ми остане в съзнанието ми, с физиономиятанси на тази снимка, която е типаж за него.
  Присвити очички, маха с ръчички, охилена физиономия на 100%, от която просто си личи че е изкуствен. С ведро настоение и позитиизъм, се опитва да изтрие впечатлението, че местото му просто не е там.

  Но както каза Боце... Аз обичам да работя с жени !

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 18. 18 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Е Гоце като го виждахме,ква файда?Президента не е човека,който трябва да контролира министрите.
  Най-важното нещо е да няма нотки на червено и мандраджийска селяндурщина във властта.
  Успех на Президента!!!!!!!!!!

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 19. 19 Профил на Цонев
  Цонев
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Всеки един ден от тези е празник, защото е ден без ПЪРВАНОВ!

  And some things that should not have been forgotten were lost. History became legend, legend became myth...
 20. 20
  Georgi Velev
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 21. 21 Профил на b_d_s
  b_d_s
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Този въобще не го забелязвам, което пак е добре, защото Гоце, уви, го забелязвах.
  Но предлагам Биби да си прибере президентчето някъде и да го показва на симпатизантите си. На мен такъв чиновник не ми трябва. С това не искам да обидя човекът Плевнелиев, който направи грешката да стане болтче в тази машина.

 22. 22 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  Нема такъв президент. По-добре без.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 23. 23 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1765 Неутрално

  До коментар [#6] от "hodounski":По това прилича на Стефан Софиянски. Не може да загрее , че на хората не им е чак толкова весело. Е, на него може да му е весело, че от паркингите на Германия издрапа до президент, ама да не го взема толкова на сериозно.

 24. 24 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Аз ще се въздържа да критикувам Плевнелиев.

  За тия 100 дни на Гоце щяха да му организират барем 10 ловни хайки в компанията на мутроолигарсите със всичките му ешмедемета и салтанати + охрани,джипове и харчене на пари от НСО.И ще отидат няколко невинни животни попаднали на кръстчето на оптиката!
  Само това да му е плюса пак сме на фъндък!

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 25. 25 Профил на Dwight Schrute
  Dwight Schrute
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Комунисти, комсомолци, пионери
  сме в един и същи строй.
  Комунисти, комсомолци, пиониери!
  заедно във труд и бой.

 26. 26 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2759 Неутрално

  До коментар [#3] от "valia":


  [quote#3:"valia"]100 дни безличие ! [/quote]

  Първанов пък изкара 721 безлечни дена!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Най-полезно за новия президент ще е да приказва по-малко глупости и да не се хили толкова. При всички положения предпочитам да ме представлява той, отколкото Първанов.

 29. 29 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2759 Неутрално

  [quote#26:"lz2"]Първанов пък изкара 721 безлечни дена! [/quote]

  ГРЕШКА! 1441 АБСОЛУТНО БЕЗСМИСЛЕНИ ДНИ!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 30. 30 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3194 Весело

  До коментар [#23] от "ahasver":

  Точно!

 31. 31 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3194 Гневно

  До коментар [#29] от "lz2":

  Не безсмислени,а вредни за Б-я

 32. 32 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2759 Неутрално

  [quote#29:"lz2"]ГРЕШКА! 1441 АБСОЛУТНО БЕЗСМИСЛЕНИ ДНИ! [/quote]

  ПОПРАВКА! 3651 ТЪПИ ДЕНА!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на Мушморок
  Мушморок
  Рейтинг: 1107 Весело

  А това иначе толкова симпатично момче .....

  "Най-голямото неравенство е да изравняваш неравните неща" - Аристотел
 35. 35 Профил на avalon_j.n.
  avalon_j.n.
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Позитивно е например, че г-н Плевнелиев организира консултации с политическите сили..."
  Дано след години в Мемоарната си книга да не ги отрази в "криво огледало".... /Пример: П. Стоянов за голямата далавера през деветдесетте години година - "покупко-продажбата" на общата национална криза и неговата роля.../.
  А Кольо Колев гърми в десятката: "Основно предимство - не досажда на обществото, основна слабост - същата."

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 37. 37 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2467 Неутрално

  Какво крушение - от набиращия популярност министър по инфраструктурата, човек, идващ от бизнес средите и предприемачеството, до безлична институционална фигура. Уж големи фрази, големи очаквания, а скоростта и посланията - мижави...

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 39. 39 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1316 Весело

  "Същевременно, прекаленото старание на новопрохождащ политик, съчетано с неясния профил на президентската институция, произвеждаше и не дотам желани ефекти"

  - Горното е нагледен пример за словосъчетание без никакъв смисъл, породен от старанието на пишещата да не "обиди" случайно някого, но все пак да изглежда "интересна"))))

 40. 40 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2467 Неутрално

  И учудващо е как човек с неговия опит от комуникация с висши мениджъри от цял свят, може да допусне подобна грешка - на официално посещение, където не се телепортира, а пътува дотам, да каже Полша, Чехословакия, вместо Чехия...

 41. 41 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1316 Весело

  "Втрещяваща беше публичната му подкрепа за точно определен икономически субект с лоша репутация. Спомнете си: в момента, в който Бойко Борисов се опита да ни представи Цеко Минев като владетел на българските планини"

  Алоо, Дайнов - така му е било "наредено", бре!

 42. 42 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Човека искаше да си впише в атобиографията едно президентстване и си го получи за слава на децата му.Излишно е да чака някой от него нещо повече от етикеция на БГ и къдрави усмивки.

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 43. 43 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#40:"Читател"]да каже Полша, Чехословакия, вместо Чехия...[/quote]
  Е, са..и Айнщайн е правил грешки, нали

 44. 44 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Главната квалификация на лидера на масите става безкрайната му непогрешимост; той не може никога да допусне грешка.
  За да бъде свободен в една епоха като нашата, човек би трябвало да е в позиция на власт. Където всички са виновни, никой не е; изповядването на колективна вина е най-добрата мярка срещу откриването на виновниците, а самата величина на престъплението е най-доброто извинение да не се прави нищо.
  Мненията са формирани в процеса на открита дискусия и публичен дебат, а където не съществува възможност за формирането на мнения, може да има настроения – настроенията на масите и настроенията на хората, като последните са не по-малко капризни и ненадеждни от първите, – но няма мнения. Тотална лоялност е възможна само когато верността е изпразнена от всякакво конкретно съдържание, от което могат да възникнат всякакви промени в решенията.
  Хана Аренд - немско-американски политолог, философ и мислител

 45. 45 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1765 Неутрално

  До Кольо Колев : Коле , нямаше ли кой да му каже , че присъствието на жена му поне на "коронацията " е задължително ? Протокол има. Чухме оттук-оттам съображенията и, но това прилича повече на инат. Казва се " нежната му половинка " , нали. ? Ама половин президент не върви. Щял да бъде президент на всички българи. На всички ,без жена му. Е, човек ,дето не може жена си да управлява, как ще се справи с цяла държава ?

 46. 46 Профил на Веселин Василев
  Веселин Василев
  Рейтинг: 479 Весело

  Като изключим първите 100 дни на Желев и Стоянов ,заради политическите процеси тогава и при Първанов не беше кой знае колко интересно така ,че нормално като за 100 дни .

  http://veskovasilev.wordpress.com/
 47. 47 Профил на gvt
  gvt
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Единственото нещо, с което Плевнелиев ме впечатли през тези 100 дни беше, че телевизиите показаха как Черепа се намъква в президенството. Не че някой се е съмнявал в наличието на такава комуникация, но е доста стряскащо Плевнелиев да обявява, че не му е приятно да го обявават като президент на мафията и да се среща с босовете и посред бял ден.

 48. 48 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 845 Любопитно

  Има магистрали, "инфраструктура на водния сектор"... Отсъства човекът!
  С това ще трябва да се съглася безусловно.
  Държавният глава е отговорен пред нацията.
  Нацията-това са гражданите.А техните пари са парите на държавата.Защо гражданите трябва да плащат на държавата,като не могат да очакват нищо от нея?И защо трябва да плащат присъствието на държавният глава?

 49. 49 Профил на Мразител
  Мразител
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Мъжът на снимката:

  - Здравейте, сладурковци, аз съм вашият президент! Едно е ясно- ще се смеем заедно. Може и да съм малко вятърничав, доста разпилян и още да не съм открил своята кауза, ама по-добре президент, отколкото неизвестен ЕТ, ООД или дори ЕООД. Харабийската ви редим: парите даже са повече. Искам да проследявате всички мои прояви и да ми се радвате. Колкото повече, толкова повече.
  Бате Бойко, може ли да ида да се изпишкам? Благодаря! И да знаеш, че съм ти много признателен...

  Мразя, следователно съществувам.
 50. 50 Профил на avalon_j.n.
  avalon_j.n.
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#19] от "Цонев":

  ...А и зимата беше истинска и снегът не беше като ланския. Нали?...

 51. 51 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 845 Весело


  До коментар [#32] от "lz2":

  Първанов пък изкара 721 безлечни дена!

  ГРЕШКА! 1441 АБСОЛУТНО БЕЗСМИСЛЕНИ ДНИ!

  ПОПРАВКА! 3651 ТЪПИ ДЕНА! "


  Шоколадче ,ти до като стигна до Втори клас направи три задрасквания !
  Я,пак за по-сигурно! Високосните слага ли ги?

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 52. 52 Профил на hammer
  hammer
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Едно голямо и смешно нищо-това е Плевнелиев като президент.

  И левите,и десните фанатици са вредни.Но са безвредни в сравнение с гербаджиите.
 53. 53 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#42:"Дива селянка"]Човека искаше да си впише в атобиографията едно президентстване и си го получи за слава на децата му[/quote]
  Да ти кажа честно, ако в един момент оново недоразумение на природата се махне, Плевнелиев ще има шанса да покаже в действителност, че е един съвременен политик с авангардно мислене! Ама сега е една обикновена уплашена мишка..за жалост. Мутрата ги стресира всички. В същото време е и безпомощен, защото няма нужната подготовка за държавник Затова - Бойко, Дянкоф да се махат и да останат подобни на Плевнелиев! Защото те могат да са генераторите на възхода на България.

 54. 54 Профил на penkagk
  penkagk
  Рейтинг: 426 Неутрално

  100 дни желание да се докаже, но поредицата от гафове показва душевна неустойчивост и нежелание или невъзможност да попълни знанията си по международни въпроси!
  Гаф е - и то сериозен - упоритото отсъствие на съпругата му!

 55. 55 Профил на Dwight Schrute
  Dwight Schrute
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Трудно ми е да си представя по-достоен заместник на гоцко-боцко. Плевнята са го отляли по същия калъп като главния прокурор - набеден харизматик и назначен професионалист, расова номенклатура - демек наше момче.

 56. 56 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2759 Неутрално

  [quote#31:"hodounski"]Не безсмислени,а вредни за Б-я [/quote]

  Той е толкова тъп,че и вреда не може да нанесе!Сега ще го гледаме,как ще вие,защото не може върна комисионните за Големия шлем! Дори отиде на богослужението на Патриарх Кирил,на първия ред,ха дано му отчетат,че е предан на КПСС!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 57. 57 Профил на Цонев
  Цонев
  Рейтинг: 522 Весело

  До коментар [#50] от "avalon_j.n.":
  Любовта ти към Гоце не намаля радостта ми, че не е президент!

  And some things that should not have been forgotten were lost. History became legend, legend became myth...
 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 672 Неутрално

  100 дни ли станаха???
  След 4 години ще се питама: "Кога изтекоха? Като, че вчера го избраха..."

  "We're not gonna take it! Anymore."
 60. 60 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 688 Весело

  За 20-на години президенстката институция в България е показала, че е напълно безсмислена и ялова структура. Плевналиев и Клинтън да е, което той далеч не е, не може да я преосмисли за 100 дни.

  Погледната така очакванията на "политолозите" по-горе са доста забавни надежди-говежди.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 61. 61 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Политолози??? Недоубити комунисти блюдолизци. Както навремето лижеха задника на Тодор Живков, сега им е паднал нов задник да лижат.
  Истината е че Плевнелиев не е направил нищо и не е предприел нито една стъпка характерна за президент. Първата работа на всъпващ в длъжност президент е да направи официални посещения в други страна за да осъществи/заздрави контакти. Плевнелиев посещава само родни селища за да говори глупости на бабите.
  Обама втсъпи в длъжност на 20 юнуари 2009г. На 19 февруари посети Канада, на 31 март Англия, на 4 април Франция, Германия. Чехия, Турция, Ирак и т.н. до 7 април. Не чака да минат 100 дни.
  Медведев встъпи в длъжност на 7 май 2008г. Още същия месец посети Казахстан и Китай. На 5 юни Германия и т.н.

 62. 62 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2071 Неутрално

  Цитат: "Къде обаче ще отиде енергийната ефективност, ако следващото правителство отново отвори проекта АЕЦ Белене?"
  След такъв коментар да се чете повече ... е излишно. Какво общо има едното с другото? Едното пречи ли на другото? Или е въпрос да се плещят актуални словеса от некомпетентни! Производството на енергия (при минимални разходи за собствени нужди) какво общо има с ефективното потеребление на енергията все едно от къде идва. Пречи ли да си ефективен ?!?

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 63. 63 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#42] от "Дива селянка":
  ........Излишно е да чака някой от него нещо повече от етикеция на БГ и къдрави усмивки. "

  Не е баш така !
  Сега във вашия район/съвсем скоро/ ,по-точно в Гоце Делчев ще се изсипе асфалт за 40-50 млн лева.Не ,че има нещо лошо да ви пооправят улиците ,но без Роско нямаше да стане лесно.
  Трябва да сте признателни.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 64. 64 Профил на Веселин
  Веселин
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Поне застрашените видове са в безопасност.

 65. 65 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Политолози????
  Простаци!

 66. 66 Профил на osa
  osa
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Тия така наречени политолози, като ги видя и ми се дра-фа. Имам чувството ,че тези хора са вечни и само простотии ръсят.Най меродавно ще бъде ,ако журналистите си направят едно допитване до хората.Относно Плевнелиев ,все още не мога да кажа добре или зле се справя,а и 100 дни не са кой знае колко.

 67. 67 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 980 Неутрално

  "човек ,дето не може жена си да управлява, как ще се справи с цяла държава ?"

  Яснооо никъф шанс да стана президент :D

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 68. 68 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2759 Неутрално

  [quote#51:"navy"]Високосните слага ли ги?[/quote]

  Дните на Първанов са толкова безлични,че не могат да се кажат правилно,до петия път.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 69. 69 Профил на Andrian Mihailov
  Andrian Mihailov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  тя пък президентската длъжност в България като има една роля...

 70. 70 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Президент у нас май няма.
  Президентството - измама!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  www.berbenkov.hit.bg
 71. 71 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Президент у нас май няма.
  Президентството - измама!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  www.berbenkov.hit.bg
 72. 72
  vlad76
  Рейтинг: 583 Весело

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 73. 73 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#26] от "lz2":

  Ах колко е удобно да имаш едно чучело, с което да сравняваш...
  Важното е с какво ще е по-добър от предишният, а не с какво няма да е по-лош.
  Ако Първанов е бил толкова лош, значи няма да е трудно за Плевнелиев да е по-добър президент от него!!! Засега обаче няма такива сигнали, което е доста красноречиво.

  "We're not gonna take it! Anymore."
 74. 74 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#63] от "navy":

  Ок. Като дойде да си довърши къщата това лято ще му цуна ръката. Бащичко.

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 75. 75 Профил на Мразител
  Мразител
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#68:"lz2"]Дните на Първанов са толкова безлични,че не могат да се кажат правилно,до петия път. [/quote]

  Ъхъ, ъхъ, толкова бяха "безлични", че треската от спомена за него още те тресе.

  Мразя, следователно съществувам.
 76. 76 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1765 Неутрално

  До коментар [#51] от "navy":Е, за шофьорска книжка сигурно е изучил..

 77. 77 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#4] от "Finland":

  Момчето работи по програма,а не като Гоце големия шлем.

 78. 78 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 768 Весело

  До коментар [#32] от "lz2":

  Я се научи да смяташ, защото пак сгреши - има две високосни години.
  Дори и сам да си слагаш +, резултата няма да е по-верен!
  Пробвай за четвърти път!

 79. 79 Профил на Ariman
  Ariman
  Рейтинг: 688 Весело

  [quote#17:"lonely_ninja"]Но както каза Боце... Аз обичам да работя с жени ![/quote]

  Уби ме, просто ме разсипа.....

  Човекът е мярка за всички неща.
 80. 80 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Весело

  Р.Плевнелиев ?? :))
  ............
  Безличен комсомолец с нисък коефициент на Ентелегентност; бедна обща култура ; послушко - мазен слагач; изпълнителен тип- без свои идеи; неспособност за никаква своя идея , мисъл , предложение ; копирач на чужди мисли ; безличен , замазващ с усмивки пълната си духовна пустота; страхлив и хамелеонче-по дефиниция ;напъващ се нещо да покаже , но няма капацитет:)
  недоучил комсомолец-драпащ само за кариера ;липса на всякакви нови политически виждания или оригинални идеи- няма такива ;ограничени познания за света - днешния , новия , динамичния нов свят;ограничена памет - на чипа му ;не може с нищо ново да ни ангажира - идея , послание , мисъл ; :)
  среден изпълнителски кадър- почти роботче ;липса на всякакъв поглед - в бъдещето , извън магистралите - нещо ,което е стара , над 80 годишна идея/ магистралите :) и мълчание за права , гражданси инициативи , нови идеи за развитие , няма дори емоция и вяра в това , което иска да прави :); Дребна душа :)
  Единствена "вяра"- в началниците : Боко , Причкапов или масларова - все тая :):))
  Роден и израсъл в друга "идейна" среда-и негоден да я преодолее- там си остава ; Няма развитие като личност- а дали е и "личност" :)
  Скучно човече , което НЕ е там , където е ;;;
  Безличен, страхлив , сив, производител на безлични "мисли" :)
  Стар "модел" автомобил Москвич - който НЕ търпи развитие, модернизиране , усъвършенстване :)
  Човек- шушумига...:))))))))
  За какво ли е там ????

  BIG AL
 81. 81 Профил на NWO
  NWO
  Рейтинг: 740 Неутрално

  мижетурка

  http://www.blitz.bg/news/article/118884
 82. 82 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  За мен най-точен е коментара на Геновева Петрова, т.е. "Все още изглежда като експерт, влязъл временно в управлението".
  Само че се чудя, кой може да очаква нещо повече за 100 дни?!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 83. 83 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 516 Весело

  Млъквайте,бе,уруфляци. Супер е президентчето. Сега като направи Гоце Делчев по-хубав от Банкя и Правец ще видите вие кон боб яде ли...

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 84. 84 Профил на Мразител
  Мразител
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Още не мога да повярвам, аз- президент! Не е за вярване, нали? Я някой от форумците да ме щипне по бузката! Ей ти, например, форумецът с ироничното коментарче! Да, да, точно ти! Ох, ама то истина било, не сънувам..."

  Мразя, следователно съществувам.
 85. 85 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2071 Неутрално

  Президента е пълно олицетворение на нацията!
  Пълна безидейност ! Поносима неадекватност!
  Това е най-доброто от материала с който разполагаме за момента! Представете си какво е другото ... Един Бойко - сам юнак на коня, дружина конници без глави, останалото - калинка до калинка, мила моя майнольо.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 86. 86 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#82:"Jessika"]Само че се чудя, кой може да очаква нещо повече за 100 дни?! [/quote]

  Права си, никой нищо не трябва да очаква от варената Тиква.
  Защо ли го избрахте след като нямате очаквания от него?
  А коментара на Геновева Петрова е коментар на малоумен човек.

 87. 87 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1424 Любопитно

  [quote#65:"bobop77"]Политолози????
  Простаци! [/quote]

  Все още няма откъде да имаме други, след десетина години - може. Апропо, къде е Огнян Минчев?

 88. 88 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 531 Неутрално

  хаха,какви дни,какви стотаци,какви плевени..а??!! тоя народ дето само паразитира(социолози та чак до президенти) са за по 1 инструмент в ръка и..на длЪгия ред!! да възродят западналото -харно едно време- БГ земеделие! а тяхното е БЕЗделие!! бай бай

 89. 89 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 2041 Неутрално

  безлична фигура в една безлична и напълно излишна институция

 90. 90 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 516 Неутрално

  [quote#87:"Мария"] Апропо, къде е Огнян Минчев? [/quote]
  В дебелариума.

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 92. 93 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  Прост народ сме с изключително проста и претенциозна интелигенция / псевдоинтелиганция/. Няма начин Буруджиева и Дайнов, а и Кольо Колев да ми сочат нещо- това са партийни социолози, партийни войници и то от общия вид- напълно заменяеми с други подобни. Какво искате да направи президента тъпаци- той си формира екипа. За Вас е прекалено учтив- трябва ви простак бе, за вас е прекалено услужлив и мек- трябва ви арогантен простак, за вас е нешколуван- трябва ви гоце. За вас той е нищо, а вие сте прекалено велики за един нормален президент, анонимните всезнайковци. Не се приема у нас добре нормалността. Ама такива са мненията винаги. Не случайно навремето обявиха за скучен най- добрия кандидат на десницата- Неделчо Беронов. За вас трябва само супермен да намерим- Велик и умен като Костов/ о, Костов/, свиреп и решителен като Волен, с реч и дикция като Яне. Заслужаваме си съдбата. Проста интелигенция - слабо развита държава.

 93. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 94. 95 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  До коментар [#86] от "dissident":

  Ми аз не съм го избирала, изобщо никой не съм избирала, защото на практика достоен кандидат за мен нямаше.
  Но се питам - кой какво е очаквал, по принцип, от новия президент за 100 дни? При тази осакатена президентска институция?
  И второ - гледам във форума, почти само негативни мнения за Плевнелиев. Кой го избра тогава ? Къде са избирателите му?
  Или по случайност само противниците му пишат в този форум.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 95. 96 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 688 Весело

  [quote#45:"ahasver"] Е, човек ,дето не може жена си да управлява, как ще се справи с цяла държава ? [/quote]

  Ти, баце, първо се ожени и после давай акъл как се управляват жени. Държава само от жени е неуправляема, само от мъже ще сме по-битер от СС на Хитлер. Я първо погледни кой се облича еднакво - в офиса и къде ли не.

  Изобщо едно е да оправяш жена си, друго да управляваш държава. И по-добре така, което Плевналиев е доказал с 3 деца, отколкото обратното.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 96. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 97. 98 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 516 Весело

  [quote#91:"CIA Germany"] с 10000 марки си започнал бизнеса и една Лада муахахаха [/quote]
  Започнал е с 5 милиона долари. И път към Джермани. Ами като е роден в подходящо семейство гък не можеш му каза. Дай боже всекиму мъж като него. Жена да си му си е висша привилегия. 12 милиона в книжката и 7 къщета по света и у нас... Ехххх, къде ми бяха очите едно време... ся ще се олизвам на сухо...

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 98. 99 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 914 Любопитно

  До коментар [#94] от "triton123":

  Защото само там минават тънките номерца. Плевнелиев като е номер 1 да беше станал милионер в Германия, но е ясно, че там просто може да бъде само някой номер Бай Х@Й примерно, като всички останали измекяри "юпинца" Милен Велчев, Николай Василев и прочие.

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 99. 100 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 914 Любопитно

  До коментар [#98] от "Дива селянка":

  Стига бе за 5 милиона долара и 7 къщи ли ще се продадеш!? С тоя мухъл за нищо на света!!!

  Hope is the first step on the road to disappointment.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK