Здравният министър поиска да не се вдигат пациентските такси с минималната заплата

Архив

© Иван Григоров

АрхивМинистърът на здравеопазването Десислава Атанасова настоява таксите, която плащат пациентите при личния лекар и за престой в болница, да не се променят с повишението на минималната работна заплата, което влиза в сила от днес.


Таксите са определени в Закона за здравното осигуряване като процент от минималната работна заплата и до днес бяха съответно 2,70 лв. за преглед и 5,40 лв. за престой в болница.


За да не се допусне увеличение на досегашната потребителска такса от 2,70 лв. на 2,90 лева, в постановлението си правителството е предвидило здравното министерство да извърши промени в съответната нормативна уредба.  Това обаче не е било направено от предишното ръководство на Министерството на здравеопазването. 


Атанасова ще предложи на Министерския съвет спешно да приеме промени в Закона за здравното осигуряване, за да бъде избегнато увеличението на таксите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK