Депутатите отхвърлиха два законопроекта за защита на българския език

Любен Корнезов (архив)

© Красимир Юскеселиев

Любен Корнезов (архив)След повече от два часа дебати депутатите отхвърлиха два законопроекта за опазване на българския език. Единият беше внесен от Любен Корнезов от БСП, а другият – от Огнян Стоичков и Станислав Станилов от "Атака".


Мотивът на вносителите е, че в конституцията е предвидено да бъде приет такъв закон. Аргументът на управляващите да отхвърлят текстовете пък е, че материята е уредена в над сто закона.


Според Корнезов след приемането на конституцията са били внесени 12 проекта, два от които негови, но нито един не е влизал в пленарната зала.
Зам.-председателят на ДПС Лютви Местан, който е филолог по образование, пое "тържествен ангажимент" под формата на реплики да посочва езиковите грешки, които допускат не само вносителите на проектите, но и всички, които ги подкрепят. Той посочи, че в самите законопроекти на Корнезов и на "Атака" има много грешки, не само пунктуационни и при използването на пълен и кратък член, но и логически.


Ако приемем тези закони, вносителите първи трябва да бъдат санкционирани, каза Местан. Според него закон за българския език няма да ни направи по-грамотни. Опитът чрез специална комисия или съвет за развитието на българския език, каквито са предвидени и в двата законопроекта, да регистрират езикови норми, противоречи на логиката на естественото развитие на езика, смята депутатът.


Андрей Пантев от БСП посочи, че опростачаването на езика не се спира със закони.


"Ти говориш добре български, значи си добър българин. Не говориш добре български, значи не си добър българин – така казват фашизоидите, тоталитаристите, комунистите", посочи Веселин Методиев от "Синята коалиция". По думите му законът за българския език напомня за тоталитарните режими. Депутатът добави, че в парламентарната зала много добри идеи са ставали закони, но после са се използвали с репресивни цели.Депутатите удължиха заседанието си до окончателното приемане на закона за конфискацията
По предложение на ГЕРБ депутатите удължиха заседанието си до окончателното гласуване на второ четене на текстовете от законопроекта за конфискацията. Желанието на управляващите е законът да бъде приет до петък. Досега след среднощни дебати са гласувани трийсетина текста от над сто.

Коментари (95)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  Интересни дебати. Както е тръгнало, след време съвсем ще се обезсмислят, предвид линеещото чувство на национално самосъзнание у мнозина нашенци.

 2. 2 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Поредни цирк,Местан им го е............

 3. 3 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#0:"дупетатът"]Ти говориш добре български, значи си добър българин. Не говориш добре български, значи не си добър българин [/quote]

  От езиковата култура, що прозира в това изречение тръпки ме побиват.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 4. 4 Профил на Корнефорос
  Корнефорос
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Аз съм за такъв закон, някой трябва да принуди битиви, Нова тв, ТВ 7, Загорка, Каменица, винарите и всички заведения в България да пишат на български език с кирилица

 5. 5 Профил на miron4o
  miron4o
  Рейтинг: 541 Неутрално

  За какво им е български език на депутатите. БСП-то ще си шляпат на руски, ДПС-то на турски, Сините на английски, пък Герберите и Атака надали владеят и майчиния. Пълна гнус. Местан от антибългарското движение ДПС набързо е извадил аргументите, да не би да накарат избирателите му да понаучат български.

 6. 6 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1074 Любопитно

  "... материята е уредена в над сто закона."

  100 закона?! Колко закони имаме всъщност, щото звучи страшно?!

  TAKE THE RED PILL!
 7. 7 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2637 Неутрално

  Трябва да признаем, че Местан е прав. Никакъв закон няма да направи един човек по-грамотен. А това, че българският език е официален си е написано в конституцията. Не виждам какво може да направи в повече един закон в полза на езика?

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 8. 8 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  Андрей Пантев е прав, уви!
  От статията по-горе не става ясно какво точно се е предвиждало в двата законопроекта, но аз лично съм скептично настроен относно способността на полуграмотните ни, в по-голямата си част, депутати, да приемат смислен закон за защита на езика. От друга страна, определено има нужда от някакви мерки за запазване на българския език и не е трудно да се посочат аргументи в защита на това твърдение - изказа на журналисти по телевизията ("на който" вместо "на когото", незачитането на пълния член в повечето всекидневници или пък пишещите по форумите, за които 4 = ч... Дали някой може да ми посочи основната форма на глагола "влезнем"?!

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 9. 9 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  До коментар [#4] от "kornephoros":

  Забележи, че има и реклами, които или не се превеждат на български, или се озвучават на английски от тукашните специалисти. Има и упътвания при стоки в търговската мрежа, които също нямат превод на български - например при мебелите.

  Само при хранителните продукти, като цяло, се спазват някакви норми. Инак - езиково многообразие (изключая междуличностната комуникация), въпреки повелите в основния държавен закон.

 10. 10 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  До коментар [#4] от "kornephoros":
  Ами те искаха да прокарат латиница Петър Стоянов даже направи изявление за това !
  Нищо чудно пак на 24 май тези най-обичани медии пак да поканят начетените дръвници от "центровете за демокрация и либерални стратегии" да ни учат колко ще е полезно да се пише на латински и колко било хубаво когато в чалгата се използват чуждици и ще поканят даже и фейшън чалга лелки ни запознаят с новите си текстове !  Libertarianism is just anarchy for rich people
 11. 11 Профил на yanko.velev
  yanko.velev
  Рейтинг: 381 Весело
 12. 12 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 448 Весело

  До коментар [#6] от "Beyond":

  Конституция - 1 бр.
  Кодекси - 14 бр.
  Закони - 350 до 355 бр.
  Наредби - около 2500 бр.
  Правилници и указания - нямат чет

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 13. 13 Профил на СърПичук
  СърПичук
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Така е като допуснахме да ни управляват евреи, турци и цигани!

  Подпис - електронен ;)
 14. 14 Профил на СърПичук
  СърПичук
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Може би целта е да научим чужд език, като знам с какви сериали объчват материала!

  Подпис - електронен ;)
 15. 15 Профил на hamalin
  hamalin
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Кой и как говори, какви грешки прави, какъв диалект ползва, как пише "ч" или "ш" е въпрос на образование, култура и среда, в която е отраснал - това не може да се регулира със закон - не е редно и на практика е невъзможно.

  Ако се съди за качествата на човека по начина му на говор (правилен, диалектен и т.н.) било то журналист, служител в държавната администрация или обикновен работник, означава да се дискриминира по някакъв признак. Езикът не е средство за сегрегация и самоопределяне, а за обмен на информация между индивидите.
  Важното е каква информация ти предава човекът срещу теб, а не как - това е и основната задача на всеки език.

  Вместо умните ни депутати да задължават някого да пише "правилно", по-добре да се приеме нормален закон за образованието. Така децата няма да завършват като полуграмотни отличници, а малцинствата... е за тях ще е достатъчно да завършат средно.

 16. 16 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 968 Гневно

  "Андрей Пантев от БСП посочи, че опростачаването на езика не се спира със закони"

  А първото , с което се заеха комунистите след избиването на цвета на нацията през 40-те години на миналия век бе да "опростачат" езика , за да става за ползване от чобаните и обирджиите на мандри , които довлякоха от кошарите - бащите на сегашните представùтели на БСП(к) в парламента.

  Виолетовите боклуци са по-големи боклуци от червените боклуци , на които служат! Гъз е тяхното знаме!
 17. 17 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3079 Весело

  И кой внася закона ? Л. Корнезов,който говори на такъв тежък диалект,че трудно му се разбира.

 18. 18 Профил на Корнефорос
  Корнефорос
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#10] от "comandante":

  Тежка комплексарщина, чудя се как са живи тия хора ))) Ама няма ли начин да емигрират в някоя латинопишеща държава, та да се смирят най-сетне!

 19. 19 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1749 Неутрално

  До колкото си спомням точно Веселин Методиев искаше да въведе латиница. А кой идиот въведе оксид вместо окис ? Кога циганите станаха роми ?

 20. 20 Профил на Корнефорос
  Корнефорос
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#9] от "Читател":

  Честно казано, купувачите си го търсят, искат да им се говори на чужд език. За да се чувстват равни на "запада". Вчера една такава стринка ми дудна 8 часа в един автобус на главата, как децата ѝ били навън, как еди-кво си, как еди-що си...
  Както в оная пародия "7 часа разлика", дето т.нар. рускини говорят с дзверски български акцент.

 21. 21 Профил на Корнефорос
  Корнефорос
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#19] от "ahasver":

  Аз ако чуя някой да ми каже оксид, таргет в работата, постигане на головете, байпас на пътя, уайрлес, тъчскрийн и тн. го правя на две стинки. Но отговорността за вашите деца си е преди всичко ваша ... Щото децата ще си създадат впечатление, че на български няма думи за това...

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 23. 23 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1491 Любопитно

  Предварително се извинявам за невежеството - кой регулира българския език в момента? Съществува ли Институт по български език - към БАН или извън нея? Ако отговорът е положителен, няма нужда от специален закон, защото нямам чувството, че нашият език е заплашен от асимилация.

  Надявам се, че г-н Местан не смята сериозно, че поправяйки грешките на колегите си, ще допринесе за някаква промяна в посока правилната употреба на езика - точно като филолог не трябва да си прави никакви илюзии. Владеенето на правила се залага в ранна възраст, т.е. това е работа на учителите, и не само на тези по български. По-късно отговорността се размива.

  Ролята на журналистите предпочитам да не коментирам обстойно, но там е като при всичко останало - или се уважаваш достатъчно, за да изискваш от себе си, или...

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 24. 24 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  До коментар [#20] от "kornephoros":

  Как точно си го търсят? Тази стринка какво по-конкретно ти е казала?

  Колкото до "7 часа разлика" - самият той е една бутафория, пък детайлите по него едва ли имат нужда от коментар.

 25. 25 Профил на Корнефорос
  Корнефорос
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#14] от "KEFBOOK":

  Абе трай, че може и по-зле. В Сърбия в момента излъчват турския сериал Сюлейман великолепний. В България главната босфорска телевизия (с лого на латиница) го е купила, но след опита да бъде запалена миналата година не смее да го излъчи .... Ето, има файда да се репчи човек!

 26. 26 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  До коментар [#21] от "kornephoros":

  Децата, попивайки от медии и какви ли не авторитети - особено от бизнес средите - могат да останат с впечатление, че българския е сред мъртвите езици. Защото средата такова послание изпраща.

 27. 27 Профил на Корнефорос
  Корнефорос
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#24] от "Читател":

  Стринката ми дуднеше какви сме кошмарни българите, как всичко ни е зле, как никой не ѝ отварял вратата на таксито в София, не ѝ взимал багажа, как сърбите били по-добре и щели да се оправят (че Белград е по-спретнат и поддържан е факт). Оттам като почна: ето, сърбите пишели и на латиница, и ние трябва да направим така (опитах се да ѝ кажа, че и маджарите пишат на латиница, но особена полза нямат)...
  Естествено, като стигнахме до автогара София, таксиджията стана и ѝ сложи куфара в багажника, щото беше твърде грамаден. Но понеже и днес пишем на кирилица, не мисля да е останала особено доволна и впечатлена положително от това.

 28. 28 Профил на Тодоров
  Тодоров
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "Лютви Местан, който е филолог по образование"

  Мале, кой му даде образование на тоя?! Наглец им викат на тия в Русия.

  托多羅夫
 29. 29 Профил на Корнефорос
  Корнефорос
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#26] от "Читател":

  Има едно недоразумение, Мартин Заимов, подуправител на БНБ. Същият на някаква конференция, където беше почнал да говори на английски, защото българският не бил пригОден за делови разговори ... Смятай ....

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 31. 31 Профил на Корнефорос
  Корнефорос
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#26] от "Читател":


  [quote#26:"Читател"]могат да останат с впечатление, че българския е сред мъртвите езици. Защото средата такова послание изпраща.[/quote]
  Да, средата от самодоволни неграмотници със селски произход, които се подвизават в рекламата и обществените връзки!!! Няма такива простотия, но и такава пародия, каквато е тяхната Аз лично реклами не гледам, местя канала за норматив - мога вече да кандидатствам за Гинес...

 32. 32 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  До коментар [#27] от "kornephoros":

  За какво ли са си играли учениците на Кирил и Методий да ни правят азбука, да я питам аз тази госпожа.

  Ще ми е интересно да попитам и г-н Заимов защо точно английския е най-пригоден за делови разговори.

  От нихилизъм на най-ниско до най-високо ниво ще си отиде и Българийка.

 33. 33 Профил на Корнефорос
  Корнефорос
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#32] от "Читател":

  Е, нека не падаме в капана на нихилизма и ние. Тя и тая госпожа дето ти разправях, поради умора от отрицателни сравнения на света с България, търси ключ към решение на проблема като се фиксира в неправилните места ...
  Я един въпрос: кое е най-голямото българско село в света?

 34. 34 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  До коментар [#31] от "kornephoros":

  Под "средата" имах предвид общо, във всички сфери, не само медиите и връзките с обществеността. Ала си е трагедия, както и да го погледнеш.

 35. 35 Профил на Корнефорос
  Корнефорос
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#32] от "Читател":


  [quote#32:"Читател"]Ще ми е интересно да попитам и г-н Заимов защо точно английския е най-пригоден за делови разговори. [/quote]
  Щото първо, баща му е англичанин, а баба му французойка. Само дядо му е българин - генерал Заимов. Второ, като работи в тая сфера, явно е пренебрегнал езиковата си култура и после е решил, че няма нужда от нея, а накрая - че няма такъв език изобщо. Между другото, в цяла Източна Европа за новите реалности се измислят нови думи - един пример от словенски е думата "преносник" за лаптоп . Това и в България е направено след 19-майския преврат, когато министерство на просветата с наредба въвежда думата "самолет", вместо по-раншната "аероплан"

 36. 36 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  "...отхвърлиха два законопроекта за опазване на българския език..." - може би защото не са наясно какво да бъде опазвано? Само говоренето на български език не може да бъде гаранция за опазването му, а въпреки неизменното развитие, трябва да съществуват основни правила. Затова и Вазов вечно ще се чете - думи, които са близки до всеки българин - за времето си, в днешни, а и за бъдещи дни.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 37. 37 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  До коментар [#33] от "kornephoros":

  Има много такива. Които по една или друга причина считат, че България, българите им виновни, а не изборите (личните такива), които правят (тоест невротизирани хора). Други пък гледат на народа си, бидейки навън, като някакви прошляци, които следва да наставляват, добили божествени сила и познания в чужбината или пък се срамуват да се зоват българи...

  Селото не знам кое е.

 38. 38 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1028 Весело

  Смешници!

  ВСИЧКИ народни представители, без изключения, не говорят Български език защото казват:

  електорат - вместо - избиратели
  цифра ------ вместо - число
  вот ---------- вместо - глас

 39. 39 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  До коментар [#35] от "kornephoros":

  Родата му може да е всякаква, ала как ще обясни - защо много чужди мениджъри учат тук български, защо си дават този зор?

  Че езикът е жива материя и се променя, адаптира, е факт. Ама в наше време има лингвистична разпищоленост, която тръгва от чувството за национално самосъзнание.

 40. 40 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 837 Неутрално

  [quote#32:"Читател"]Ще ми е интересно да попитам и г-н Заимов защо точно английския е най-пригоден за делови разговори.
  [/quote]
  Дали ще попиташ или не, няма никакво значение. Този който търси делови контакти с небългарски фирми, учи английски.

 41. 41 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  До коментар [#40] от "shumkar":

  Колеги, не говорим за бизнес преговори с чужденци, а за лекции пред българи.

 42. 42 Профил на ibryam_ali
  ibryam_ali
  Рейтинг: 434 Весело

  "Зам.-председателят на ДПС Лютви Местан, който е филолог по образование, пое "тържествен ангажимент" под формата на реплики да посочва езиковите грешки, които допускат не само вносителите на проектите, но и всички, които ги подкрепят. Той посочи, че в самите законопроекти на Корнезов и на "Атака" има много грешки, не само пунктуационни и при използването на пълен и кратък член, но и логически.
  Ако приемем тези закони, вносителите първи трябва да бъдат санкционирани, каза Местан..."
  ***
  До къде я докарахме,а приятели мои?

 43. 43 Профил на Корнефорос
  Корнефорос
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#37] от "Читател":

  Паркани в Приднестровието, с 10 хиляди жители

 44. 44 Профил на Корнефорос
  Корнефорос
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#39] от "Читател":

  +++++++++++++++
  менидъжри - ръководители (управители и директори)

 45. 45 Профил на Корнефорос
  Корнефорос
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#38] от "BlueWater":

  + бизнесмени вместо предприемачи, менижъри вместо управители/ ръководители ...

 46. 46 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2758 Неутрално

  Не случайно депутатЪТ от движениеТО за турски права и свободи Лютви Местан скача срещу проектозакона за българския език. Ако бъде приет законът ще забрани надписите на турски и говоренето на турски в държавните учреждения и на публичните мероприятия и ще се превърне в пречка за турцизацията на България.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 47. 47 Профил на onufrij
  onufrij
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Борбата е загубена, напъните са ялови. Не се гаси туй, що не гасне. Дорде на езика не се гледа, като на средство да се разбираме, а като на инструмент да си оригинален, няма спасение.
  Най-големият, овластен и непобедим замърсител на езика е нашата журналистика. Но с глоби нищо не се постига. Съдилищата ще трябва само с обжалванията им да се занимават и да плащат на вещи лица - филолози. Затова вестници трябва да се пипат само с ръкавици, а български ТВ програми, да се слушат с тапи в ушите. Както в Ало, ало слушат пеенето на мадам Едит.

 48. 48 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 557 Неутрално


  Винаги съм писал, че не е важно кой какво е казал или написал, а дали е ВЯРНО.
  ЛМестан е български гражданин, български депутат и като всеки един от нас има право/а като депутат още повече/ да милее за правилното изписване или говорене на родният ни език.
  И не отива на публични личности да 'мекат' по медии, да се правят на важни с използване на чуждици,които понякога и те самите не разбират, но се правят на важни и нямайки какво да изговорят - бълват глупост след глупост.
  Не отричам диалектното говорене.Имо го по целият свят, но когато се изявяваш по медии си длъжен да говориш правилен
  български език, защото посланията ти не са само за регионът от който си, а за цялата аудитория. Ако не си го осъзнал и не желаеш да се промениш - контрата остава в тебе.
  Нека се постараем максимално и дадем своят принос в утвърждаването и запазването на правилният правописен и говорен български език, за да я има България и за поколенията.
  А иначе политическите популисти ще продължат да се напъват по въпросът, за да демонстрират, че ги има.

 49. 49 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 837 Неутрално

  [quote#41:"Читател"] не говорим за бизнес преговори с чужденци, а за лекции пред българи.[/quote]
  Лекции пред българи на английски ще са само в часовете или в курсове по английски разбира се.

 50. 50 Профил на ibryam_ali
  ibryam_ali
  Рейтинг: 434 Весело

  [quote#46:"Julian Mall"]Ако бъде приет законът ще забрани надписите на турски и говоренето на турски в държавните учреждения и на публичните мероприятия и ще се превърне в пречка за турцизацията на България. [/quote]
  ***
  А надписите и говоренето на англичански,германски и савецки ще бъдат ли разрешени,а шамандур шамандурский?

 51. 51 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 754 Неутрално

  "Ти говориш добре български, значи си добър българин. Не говориш добре български, значи не си добър българин – така казват фашизоидите, тоталитаристите, комунистите", посочи Веселин Методиев от "Синята коалиция".

  Новото на Веселин Методиев е по-ниско дори и от нивото на най-тъпите форумци. Ех, Българио, Българио. Колко опростя.

 52. 52 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2758 Весело

  До коментар [#50] от "ibryam_ali":

  Съмнявам се че фесове като тебе ще проговорят на английски или френски така че залягай над българския!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 53. 53 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  [quote#50:"ibryam_ali"]говоренео на англичански,германски и савецки ще бъдат ли разрешени,[/quote]


  Не знаех, че в българските държавни учреждения се говори на англичански, германски и савецки. Между другото, какви са тези езици? Не съм чувала за такива. Знам, че има английски, немски и руски, ама споменатите от теб?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 54. 54 Профил на ibryam_ali
  ibryam_ali
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#52] от "Julian Mall":

  У твойто кийборд запетайки нема ли,бре амсалак?

 55. 55 Профил на ibryam_ali
  ibryam_ali
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#53] от "VеnRus 2008":


  [quote#53:"VеnRus 2008"]Между другото, какви са тези езици? Не съм чувала за такива. [/quote]
  ***
  А за французки чувала ли си?
  Или ще кажеш,че французкият език ти е специалитетът?

 56. 56 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2506 Неутрално

  [quote#23:"Мария"]Владеенео на правила се залага в ранна възраст, т.е. това е работа на учителите, и не само на тези по български.[/quote]
  Не само на учителите, но и на родителите и не на последно място--на преводачите. В България куцо и сакато се пише за преводач, поради което в публикуван текст четеш "Първата година ще е най-трудната за теб" (директен превод на английската структура). Децата, които четат книги, приемат такива изречения за правилни.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 57. 57 Профил на Dreadlord
  Dreadlord
  Рейтинг: 701 Любопитно

  До коментар [#16] от "Karla LaVey":

  Наистина, гледал съм клипче от заседание на Народното събрание преди 1944г. и там става дума точно за "господа народни представùтели"!

  Who is General Failure and why is he reading my disk?
 58. 58 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  Поне трябва да приемат приложима, пълнофункционална, ЕДНОЗНАЧНА и ОБРАТИМА латинизация на българския език. Младежта пише масово на латиница и на всичко отгоре всеки си има собствен стандарт- чудим се как да си сричаме йероглифите един други му. Ето един вариант:
  http://metodii.com/

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 59. 59 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2506 Весело

  [quote#32:"Читател"]Ще ми е интересно да попитам и г-н Заимов защо точно английския е най-пригоден за делови разговори. [/quote]
  Щото банки се фалират най-ефективно на английски.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 60. 60 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1343 Весело

  До коментар [#55] от "ibryam_ali":

  Тц, и за такъв не съм чувала. Ама щом работиш по него, вярвам ти, че има такъв.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 61. 61 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2506 Неутрално

  [quote#36:"А БЪ В"]Затова и Вазов вечно ще се чете[/quote]
  Освен ако не го махнат от училищната програма, защото бил "много труден за децата."

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 62. 62 Профил на Корнефорос
  Корнефорос
  Рейтинг: 488 Разстроено

  До коментар [#49] от "shumkar":

  Мартин Заимов беше станал на една конференция и почнал да дръндори на бащиния си език !!! Като подуправител на Българската народна банка, не на Английската! Дори англичаните ако живеят в България са длъжни да се оправят на български, а ако пък работят на високи длъжности, са длъжни и да го знаят, не да им сервилничиме ние постоянно....

 63. 63 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2758 Весело

  До коментар [#54] от "ibryam_ali":

  Ей, хайванин научи елементарен български, а пък за запетайките няма да ти държа керез!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 64. 64 Профил на ibryam_ali
  ibryam_ali
  Рейтинг: 434 Весело

  [quote#60:"VеnRus 2008"]
  Тц, и за такъв не съм чувала. [/quote]
  Демек,само на кучешката я караш,а?
  Язък.

 65. 65 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Използването на английски думи в бълг. език става масова практика. Ако не съществува бълг. еквивалент е разбираемо, но да заместваш бълг. дума с английска е напълно неприемливо. Дори използвани от години френски, немски и др. чужди думи се заместват с английски. И това се прави от не особено образовани индивиди. Вероятно си мислят, че така изглеждат по-начетени. Още по-глупаво звучи честото използване на турцизми. Кашата става все по-голяма.
  А произношението на някои депутати е направо трагично /напр. Корнезов, Иван Иванов/. Като на селяни от източните Родопи, които никога не са влизали в град. Упадъкът в езика ни напредва с бързи стъпки.

 66. 66 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 570 Неутрално

  [quote#65:"valbe"]Упадъкът в езика ни напредва с бързи стъпки.[/quote]

  Това е грешно твърдение и излишно черногледство.

  В българския винаги е имало една част чуждици, преди стотина години най-вече от френски (тогавашният интернационален език), днес - най-вече от английски.

  Това е резултат от американската културна доминация - филми, музика, компютърни игри и популярна литература идват основно от САЩ. Преди са идвали от франкофонски държави.

  В японския една ОГРОМНА част от модерните думи са анлийски, но така са 'деформирани', че не си личи много. И все пак сигурно 25-30% от думите им са от английски.

 67. 67 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 844 Неутрално

  В Съединените Щати няма дори официален език. Мнението на законодателите било, че ако английският не може да се наложи сам няма смисъл те да го налагат със закон.
  В България разни псевдопатриоти се мъчат от време на време да си докарат евтина популярност, но дори не си дават труда самите те да отговарят на това, за което се канят да задължат останалите.
  Любен Корнезов е много добър пример за това - не говори правилен български, но се мъчи да прокара закон за езика. За глупостите му покрай евтаназията да не говорим. С право Местан му се подиграва.
  Един радетел на правилния български пък се трови, че вместо "число" се ползвало "цифра" без да знае, че това са съвсем различни понятия.

 68. 68 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Следващите законопроекти на Корнезов ще са българския манталитет или за опазване на българското гостоприемство.
  Всичката мара втасала....

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 69. 69 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 891 Неутрално

  До коментар [#66] от "blaf":
  Едва ли има европейски език, в който напълно излишно и единствено от парвенющина да се използват толкова английски думи. Дори буквите се произнасят на английски, което е крайно глупаво и объркващо - Би Ти Ви, а защо не Би Си Пи, Кей еН Си Би, Си Ди Си. Филмите, литературата и музиката нямат нищо общо. Просто глупави хора искат да изглеждат умни и начетени, но изглеждат смешни.

 70. 70 Профил на vsoft
  vsoft
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#38] от "BlueWater":

  дестинация -
  финализиране -
  принтиране -
  пиар-
  ейчар-

  И всякакви други "красоти"
  Явно нацията ни е пълна с комплексари, които употребявайки такива "англицизми", си мислят, че така стават "по-културни"

  ЖУРНАЛЯТА се и*раха на метеното и ТЕ въведоха тези бисери

  За сведение:
  Ползвам английски и обичам английският език.
  Но се старая, когато говоря на български да не употребявам англицизми.

 71. 71 Профил на vsoft
  vsoft
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#69:"valbe"]Просто глупави хора искат да изглеждат умни и начетени, но изглеждат смешни. [/quote]

  Браво

 72. 72 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 570 Неутрално

  [quote#69:"valbe"]Едва ли има европейски език, в който напълно излишно и единствено от парвенющина да се използват толкова английски думи. [/quote]

  Това само ми подсказва, че не си достатъчно запознат с европейските езици. И не говорим да си ги изучавал в училище, а да си бил в такава среда - тогава забелязваш ефекта на това, кеото определих като "американска културна доминация".

  А да отричаш, че музиката, филмите и литературата имат ефект е просто глупаво. Като бях по-малък аз самият, гледайки анимационни филмчета на английски, бях вкарал много английски думи в речника си. Особено за по-емоционални ситуации.

 73. 73 Профил на скруч
  скруч
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#54] от "ibryam_ali":някак ми се стори естествено да ви отвърна-простак

  за чиста и свята република-но не с този народ
 74. 74 Профил на vsoft
  vsoft
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#69] от "valbe":

  Не английски думи а "англицизми".
  Например:

  вместо дестинейшън казваме "дестинация" /това е "любимата ми дума"/

  вместо файнализ казваме "финализиране"

  вместо принтинг казваме "принтиране"

  Това английски думи ли са

 75. 75 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Европейските езици, когато използват английски думи, ги пишат в оригинал. Кирилицата не може да пресъздаде английското произнасяне. Виждал съм кафене "ЮСА". В началото не можах да разбера какво означава. После го разказвах като виц. Да се премине на латиница би било решение, но в момента това ще предизвика неописуем вой. Предполагам, че следващото поколение ще реши смело въпроса. Кирилицата вече е анахронизъм и пречка. Може да остане в историята.

 76. 76 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 891 Неутрално

  До коментар [#72] от "blaf":
  Май си останал в детска възраст. Не е момента да се хвалиш. Със сигурност ги познавам по-добре от тебе. По стечение на обстоятелствата. Имам европейска диплома, живял съм много години в чужбина и съм изучавал езици.

 77. 77 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 844 Неутрално

  До коментар [#76] от "valbe":

  Може би сте филолог или филологията Ви е хоби.
  Ако ли не, правилно е да се каже: учил съм езици.
  Изучаването на езици е нещо по-различно.

 78. 78 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2506 Неутрално

  [quote#75:"valbe"]Кирилицата вече е анахронизъм и пречка.[/quote]
  Защо да е анахронизъм и пречка?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 79. 79 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 570 Неутрално

  [quote#75:"valbe"]Кирилицата вече е анахронизъм и пречка. Може да остане в историята.[/quote]

  Братята сърби като са минали на латиница какво са спечелили? А защо мислиш, че кирилицата е анахронизъм?

  Наличието на европейска диплома на помага на пропуските в мисленето ти. Тази лична нападка е по повод твоите лични нападки към мен.

 80. 80 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1341 Гневно

  Почти всеки нашенски илитерат умира от кеф на повтаря и предъвква шаблона, че "езикът е жива система", дойде ли ред да се помисли за налагането на някаква езикова дисциплина в България. Иначе... на 01.11. илитератите изпадат в предоргазмено състояние, докато се блъскат в гърдите, че се гордеят с народните си будители и чинно следват техния "светъл пример". Това най-вече се отнася до илитератите в Парламента, от които малцина са в състояние да се престрашат и да си изкривят езиченцата, като споделят, например, че им предстоят обсъждания в "залаТА" или "ПленарнаТА зала", а не просто в "зала" или "Пленарна зала".

  Мъртви мозъци пищят за "жива система"... Отврат!!!

  Свобода за Надежда Савченко!
 81. 81 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 891 Неутрално

  До коментар [#77] от "Иван Петров":
  Ако.


 82. 82 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 891 Неутрално

  До коментар [#78] от "7777":
  Питайте младите хора. Повечето са на това мнение. Един ден ще направят това, което счетат за правилно. Няма да ни питат. Затова мисля така.

 83. 83 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 891 Неутрално

  До коментар [#79] от "blaf":
  На латиница пишат хърватите. Сърбите - официално на кирилица, неофициално и на латиница. Някога това беше един език, макар да имат някои различия.

 84. 84 Профил на yustal
  yustal
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Калинките се размножават най бързо!

  yustal
 85. 85 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 771 Неутрално

  И тези си нямат друга работа, но защо ли им плащаме заплатите?

  apoloniy
 86. 86 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Всеки път ме стряска употребата на прилагателното "публичен". Преди 2ина години публични бяха само домовете, а сега и дружествата и т.н. Защо не обществени?

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 87. 87 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2724 Неутрално

  Тъжен факт е, че етническият турчин Местан говори по-добър български от цяла кохорта пишман патриоти и обикновени селски бекове. Факт е, също така, че Курнйеза не могъл да "входира" проекта си, както и атакишчеата.

 88. 88 Профил на ibryam_ali
  ibryam_ali
  Рейтинг: 434 Весело

  [quote#73:"скруч"]някак ми се стори естествено да ви отвърна-простак [/quote]
  Прости ми,братко скруч,ама...кат та гледам - и твойто български език куца яко.
  ***
  P.S. Някак ми се стори естествено да Ви отвърна.

 89. 89 Профил на latinka_
  latinka_
  Рейтинг: 434 Любопитно

  До коментар [#75] от "valbe":

  А лично ти като българин дали ще оставиш нещо в историята или предците ти ще се срамуват от теб , чуждопоклонник си, лакей , такива ни донасят днес беди...

  Някои успяват,защото такава е съдбата им.Повечето успяват,защото такова е решението им. Анатол Франс
 90. 90 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 861 Любопитно

  Аз пък така и не разбрах от статията за какво е ставало реч в тези проектозакони?

 91. 91 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1028 Весело

  До коментар [#45] от "kornephoros":
  До коментар [#70] от "vsoft":

  Нашите народни избранници не се досещат, че те са ДЛЪЖНИ да говорят на РАБИРАЕМ ЗА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ЕЗИК. Използването на думи от други езици, вместо съществуващи думи в българския език със същото значение, показва не някакви "големи" знания, а само каква е общата им култура.

  Това е в сила още повече за журналистите, които говорят и пишат за много хора, защото те си изкарват хляба с Български език.

 92. 92 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 891 Неутрално

  До коментар [#89] от "latinka_":
  Персоналните оценки са доста глупави и неуместни. Изглежда не си успяла да разбереш нищо. Ти да не би да искаш да говориш български с английски думи? Липсата на мислене носи беди.

 93. 93 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1749 Неутрално

  До коментар [#21] от "kornephoros":На 34 април в Труд излезе на 2 страници научно изследване за състоянието на природата . В едно каре пише " въглероден сулфид" замръсява Черно море. Не е въглероден , а водороден. И не е сулфид , а сероводород ! Аман от мързеливи и неграмотни превозачи !

 94. 94 Профил на Корнефорос
  Корнефорос
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#93] от "ahasver":

  По "Национално географско" разправяха за спътника на Плутон Шарън (Харон), както и че на други планети е възможен живот, основан на силикон (силиций, ХАХАХАХАХХА!!!)

 95. 95 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1749 Неутрално

  До коментар [#94] от "kornephoros":Виж сега. Когато човек превежда , трябва да отваря и българските речници. Английското силикон на български има две значения. Едното е силиций, а като силикони на български се означават силициевоорганичните съединения.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK