Починала е вдовицата на Мишо Бирата (актуализирана в 16.37ч.)

Михаил Михов

© Дневник

Михаил МиховПочинала е Ева Михова - вдовица на покойния бизнесмен Михаил михов (Мишо Бирата). Новината стана известна едва днес, въпреки че според все още непотвърдена информация Михова е починала още вчера сутринта в следствие на внезапен кръвоизлив, настъпил след претърпяна операция във Военномедицинска академия в столицата. тя постъпила в болницата с влошено здравословно състояние още на 30 април. Според приятели на Михова, пожелали да останат анонимни през последните няколко месеца тя често се оплаквала от проблеми със здравето.


Михова почина малко повече от година след съпруга си, който бе открит мъртъв в хотелска стая в Правец на 30 март м.г. Според официално съобщение смъртта на 47-годишния бизнесмен бе предизвикана от тежък инфаркт.


Името на Михов нашумя през януари 2011г., когато  беше разпространен запис на разговор между премиера и шефа на митниците, в който Борисов настоява да се спре митническа проверка срещу пивоварната "Леденика", свързвана с Михаил Михов. След избухването на скандала Борисов обясни пред парламента, че за Михов му се е обаждал президентът Георги Първанов.
Приживе Ева Михова е била собственик на три компании, притежава дялове в още две и е участвала в управлението на общо 11 дружества, сочи справка в системата за фирмено разузнаване "Дакси".
И трите компании, чиято собственост Михова е притежавала еднолично се занимават основно с дейност в сферата на консултациите, посредничеството и търговията с недвижими имоти. Чрез една от тях "Артеа", Михова развиваше меценатска дейност, а сред кръга от хора на изкуството, с които обичаше да се обгражда, бяха Цветана Манева, Йосиф Сърчаджиев, покойната Катя Паскалева и др.


След смъртта на съпруга си Ева Михова пое бизнеса му, но и нелеката задача да се справи с претенциите на кредиторите. През февруари т.г. седем имоти на починалия бизнесмен, оценени на 9.6 млн. лв., бяха предложени на публична продажба. Най-скъпият сред тах беше хотел "Дунав плаза" с лятната градина към него в центъра на Русе. Тяхната начална цена  беше общо 8.15 млн. лв. Сред останалите имоти, обявени за публична продажба, бяха части от търговски център "Дунав", жилищна сграда към него, както и магазин Billa. Собственост на Михов, обявена за продан бе и бившата резиденция на Тодор Живков край Русе "Липник". нейната начална цена бе 689 хил. лв.


Всички имоти, обявени за продан са собственост на русенската компания "Хотел мениджмънт", в чийто съвет на директорите влиза вдовицата на Михаил Михов - Ева Михова. Тя наследи бизнеса му след неговата смърт преди година. Мажоритарен собственик на "Хотел мениджмънт" е варненското дружество "Интертрейд", също представлявано от Ева Михова.


Имотите на Михов в Русе бяха обявени за разпродажба заради необслужван кредит към Банка ДСК. Според отчета на "Хотел мениджмънт" в края на 2010 г. задълженията към финансови институции са възлизали на 6 млн. лв.


Успоредно с изпълнителното дело в Русе започна и продажба на активи на друго дружество на Михаил Михов - "Леденика и ММ", във Варна. В края на 2011 г. срещу него бе започнато производство по реда на особените залози от страна на СИБанк заради задължение от 2 млн. лв.Още за Михаил Михов


Приживе Михаил Михов се самоопределяше като "индустриалец". Бизнесът му се разраства внезапно по времето на правителството на Жан Виденов. През 1996 г. Михов купува бирения завод "Варненско пиво", а малко по-късно и винпром "Димят". В момента и двете компании не работят, а базите им са отдадена под наем.  Съществуват съмнения, че Михаил михов е свързан с някогашната силова групировка СИК, тъй като заедно с боса й Младен Михалев-Маджое са съученици и родом от Силистра. През 1999 г. Михов вече е собственик и на завода за производство на бира "Леденика" в Мездра и на бутилиращата компания в Русе. Няколко години по-късно основава компанията "Булбрю". Приживе Михов твърдеше, че, не е собственик, а само консултант на групата компании, бутилиращи бирата "Леденика".
Близкикте си контакти на Михов с президента Георги Първанов бяха публична тайна. Той бе председател на Българската федерация по баскетбол и почетен консул на Бразилия във Варна.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK