Безплатни разходки с екскурзовод в европейски столици - къде и кога

Прага

© Рада Георгиева

ПрагаАко се намираш в някой стар европейски град и разполагаш с време, няма по-приятно нещо от безгрижните разходки сред многобройните архитектурни или природни забележителности, припичане на някой слънчев площад или експерименти с местната кухня.


Но без предварителна информация за местата и нещата, които човек вижда и опитва, най-вероятно ще му останат само хубавите снимки и усещането, че е бил на място с история, която му се е изплъзнала. А всички знаем, че наемането на екскурзовод, който да разкаже историите, може да се окаже скъпо удоволствие.


Това няма да е така обаче, ако попаднете на някой от гидовете на независимата мрежа "The united Europe free tours", която предлага безплатни пешеходни обиколки в столиците на осем държави от континентална Европа.

Будапеща

© Дневник

Будапеща


Прага, Будапеща, Берлин, Киев, Любляна, Братислава, Букурещ и София са в списъка на безплатните тричасови турове. Те се провеждат всеки ден (понякога по два пъти), като в определени часове усмихнатите екскурзоводи чакат своите групи на предварително обявени места.
Идеята на "фрий" туровете е да покажат на гостите на града най-хубавата му страна, като много често в разходката се включва и отбивка до някое интересно място, което не е отбелязано в пътеводителите.


Водачите са обикновено млади и ерудирани ентусиасти, които обичат градовете, в които живеят и с желание разказват и показват всичко, което знаят за тях в рамките на 2-3 часа.

Берлин

© Fabrizio Bensch

Берлин


Не искат заплащане, но приемат бакшиши, ако туристът е доволен от разходката. 


Къде и как да ги намерите?


В Прага отправната точка е площадът в Стария град на ъгъла с улица "Парижка". В почти всеки един град, екскурзоводите на "The united Europe free tours" са лесно разпознаваеми – в чешката столица те носят сини чадъри. В 11 сутринта и 3 следобед там винаги ще има поне по един усмихнат гид, чакащ поредната порция туристи, уверяват организаторите.


В Будапеща се предлагат три вида разходки – Основна (General tour), Комунистическа (Communist tour) и Еврейска (Jewish tour). Логично, те не са насочени към определени групи хора, а показват историческото минало на унгарската столица след множеството сполетели го събития.


Основният тур започва всеки ден в 10:30 и 14:30 часа, а останалите два се провеждат от понеделник до петък в 15:30 часа. Мястото на срещата е площад "Воросмарти" (Vörösmarty tér) .


Сините чадъри на екскурзоводите-доброволци може да бъдат видени в Берлин всеки ден в 11:00 и в 13:00 часа на известния "Александерплац".


Макар и да не е част от Европейския съюз, Украйна също разполага със своите евро-гидове. Киев е определян като "уникално архитектурно съкровище за Стария континент" в брошурата на безплатните разходки. Градът е разположен точно там, където река Десна се влива в течението на река Днепър, а архитектурните забележителности са многобройни.


Срещите за разходка по вече познатите правила се правят веднъж на ден, но са два вида – за гостите на украинската столица, които искат да видят стария град и за онези, с интерес към модерната част. Часовете са съответно 12:00 и 16:00 – на Площад "Свобода" или пред централната поща.

Букурещ

© Мария Съботинова

Букурещ


Словения приканва да опознаете столицата й Любляна със своите всекидневни обиколки от 11:00 и от 15:00 часа. Всички те започват от стълбите пред "Розовата църква" на централния градски площад.


Площад "Хвездославово" (Hviezdoslavovo Square) в Стария град е отправна точка за пешеходната разходка в Братислава. Екскурзоводите обещават да разбулват пред гостите си тайни и легенди около столицата на Словакия всеки ден от 11:00 и от 16:00 часа.

Кадър от разходка с българските гидове. Източник: София фрий тур

© Дневник

Кадър от разходка с българските гидове. Източник: София фрий тур


Хората от "The united Europe free tours" с удоволствие биха ви показали най-приятната страна от столицата на страната на Граф Дракула – Букурещ. Шансът ви за това е всеки ден в 18:00 на площад "Унирии" (Unirii square). Там обаче трябва да се оглеждате за оранжева екипировка, вместо за сини чадъри.


И накрая, но не по важност, както обичат да казват в телевизионните предавания – разходката в София. Ако смятате, че родната столица е все още тера инкогнита за вас или пък сте любопитни да разберете къде се крие петолъчката от върха на бившия Партиен дом и още куп други любопитки, то шансът ви да преоткриете София е два пъти на ден - от 11 или 18 часа. Групите се събират пред Съдебната палата, на ъгъла с ул. "Алабин".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK