Вместо местене на администрация икономистите препоръчват работа от вкъщи

Вместо местене на администрация икономистите препоръчват работа от вкъщи

© ДневникВместо да се преместват цели агенции на държавната администрация в провинцията, по-добре и по-евтино ще бъде техните служители да работят от разстояние през интернет. Това каза пред журналисти председателят на Центъра за икономическо развитие (ЦИР) Георги Прохаски, цитиран от БТА. Той посочи, че е възможно от София да бъдат изнесени някои звена, но само там, където наистина се налага.


Неотдавна премиерът Бойко Борисов съобщи, че предстои местенето в страната на няколко държавни структури.  Според финансовия министър Симеон Дянков предстои до лятото на идната година в провинцията да се преместят около 20 ведомства. 


Обслужването от изнесени работни места набира все по-голяма популярност в Европа, особено в скандинавските страни, коментира Бленика Джелепова, експерт в ЦИР. По думите й в структурите на Европейската комисия в Брюксел има служители, които работят поне веднъж седмично от домашния си компютър.
Центърът за икономическо развитие започна работа по нов проект, финансиран от оперативна програма "Човешки ресурси": "Телеуъркинг: нов начин на работа и живот", свързан с разпространяване на идеята за работа от разстояние. Проектът е с продължителност 12 месеца - от май 2012 до май 2013 г., съобщи Джелепова.


Интересът към темата за работа от разстояние е продиктуван както от усилията на страните от Европейския съюз за прилагане на гъвкави форми на заетост, така и от приетите нормативни документи в България, които регламентират присъединяването на страната към Европейското рамково споразумение за работата от разстояние. 


В България от 2010 г. има национално споразумение между представители на синдикалните и работодателските организации за организацията и прилагането на дистанционна работа. В края на 2011 г. бяха приети промени в Кодекса на труда, които уреждат нормативно специфичните трудови правоотношения при работата от разстояние.

Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 801 Неутрално

  Абе да се затрварят тези администрации. Може ли някой да ми обясни какво правят тези от министерството на културата, туризма, труда и т.н.т.?

 2. 2 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Ми щом може дистанционно да се обучаваш, защо да не може да си бачкат хрантутниците по домовете .....Пък ще пестят пари от командировки и гориво......

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 3. 3 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  А, ей това е хубава идея, а и lordcris е прав, преди това едно хубаво орязване!

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 4. 4 Профил на niki2003
  niki2003
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Знае ли някой? Колко хора са заети в администрацията на държавата,повече ли са например от тези по Тошово време?Такава информация съм сигурна,че няма.Просто всяка власт си създава синекурни длъжности и работни места за богопомазани в сянка.

 5. 5 Профил на Чеша си езика
  Чеша си езика
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Супер! Искам да съм държавен служител на дистанционна работа и да се отчитам през айфона.

  Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.
 6. 6 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 630 Весело

  Всички сме съгласни да се работи от вкъщи,но първо заради нивото на сегашното почти несъществуващо електронно правителсто и електронни подписи е невъзможно и второ,някои услуги просто не могат да бъдат извършвани през интернет. И няма нищо страшно,че няма всичката администрация да е в столицата,все пак и в провинцията живеят хора

 7. 7 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1752 Неутрално

  "Телеуъркинг: нов начин на работа и живот" - това би имало смисъл за цялото общество, а не само за администрацията.

 8. 8 Профил на coffee.bean
  coffee.bean
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Много служби и професии позволяват да се работи от дома (или офис до дома- например офис в гаража) и само веднъж или два пъти седмично да се отива до централата и то не за цял ден.

 9. 9 Профил на tims
  tims
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Разликата между нашия и западния чиновник е, че западният РАБОТИ, независимо от мястото. А голяма част от нашите седят и трупат стаж за пенсия. Не е ли по-разумно да им намалим броя, преди да почнем да ги местим или да им плащаме за висене в къщи?

 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4275 Весело

  А МОЖЕ ЛИ ЛЯТОТО ОТ ПЛАЖА !?!?!? ИЛИ ОТ МАЙОРКА !?!?!?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#4] от "niki2003":

  В някакъв бюлетин четох, че са над 700 000 държавните служители. А по-плашещото беше, че от година на година броят им расте. Представяш ли си ? При положение, че нямаме никакъв бизнес и икономика, защо са ни толкова служители ? А отделен е въпроса, че повечето от агенциите и отделите се препокривали .....Абе яка бюрокрация е......И 1% данък печалба да турат, пак няма да дойдат чужди инвеститори.......Пък за корупцията да не говорим......

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4275 Весело

  И ДА МИ ПЛАЩАТ ВРЕДНИ ЗАРАДИ СЛЪНЧЕВАТА РАДИАЦИЯ !?!?!?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 630 Весело

  До коментар [#9] от "tims":

  А не е ли време да започнем да им плащаме на държавните чиновници,за свършена работа и диференцирано,а не за работно време през което си клатим краката в офиса?

 14. 14 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Работата от вкъщи е добра идея. Все пак вече има интернет и всякакви други мрежи. А и така ще се обръща повече внимание на действително изпълнения обем работа.

  Но в такъв случай ще трябва да се обръща повече внимание на изграждането на общ стил на работа. А и понякога се налага все пак да има и лично присъствие - така че работата от вкъщи не води автоматично до намаляване на необходимите работни помещения.

  Що се отнася до намаляването на администрацията - то би станало най-естествено като се ограничават новите назначения на местата на пенсиониращи се служители.

 15. 15 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#6] от "moloko_":
  [quote#6:"moloko_"],някои услуги просто не могат да бъдат извършвани през интернет. [/quote]
  Тези дейности,които не могат да бъдат извършвани по интернет,са в ресора на специализираните административни звена,които са териториално разпределени.Като контролната дейност- например инспекторите в Агенцията по храните и останалите агенции.В централната администрация,или както ги наричат "шапките" в София,освен да разнасят едни папки,за да си оправдаят заплатите,друго не вършат.

 16. 16 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  [quote#4:"niki2003"]Колко хора са заети в администрацията на държавата,повече ли са [/quote]
  Много строго пазена тайна. Не виждаш ли с Броя на полицаите какво беше, докато го съобщят.

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 17. 17 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 802 Весело

  Не се изпуска лесно кокала майна!!!!!

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 18. 18 Профил на monика
  monика
  Рейтинг: 581 Любопитно

  А какво стана с електронно правителство? Много модерно ли ни е все още?

  Никоя цена не е достатъчно висока за едно ново усещане! О. Уайлд
 19. 19 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 925 Весело

  До коментар [#16] от "etkata":
  http://ar2.government.bg/ras/index.html
  Ако ти се занимава,отваряш структурите една по една,гледаш колко е щата,колко са заетите и незаетите,и смяташ.Е,ще ти хване към половин ден.Някъде около 80хил. са.

 20. 20 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  Вместо местене на администрация икономистите препоръчват СЪКРАщАВАНЕ И ТЪРСЕНЕ НА работа от вкъщи.

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 21. 21 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 810 Весело

  Г-жа Бленика Дж. вкарва мухи на г-н Прохаски
  А той като влюбен новобранец се връзва и говори врели-некипели...ще сменят чипа на администрацията ли?
  Ами те нашите служители и така едвам си вършат работата под строгия поглед на шефа и следящите камери,какво ще е,ако вкъщи го правят
  А има и чиновници,които работят допълнително вкъщи,но няма общо с това,което предлагат от някакъв ЦИР.
  По-рано през деня дават някакви икономически прогнози за тримесечието,сега пък това,освен тях,и всички други измислени центрове,институти,комитети,политолози,социолози,еко и меко-активисти се загрижили за състоянието на държавата,айде бе,аман от патриоти вече.Трактора и той така за лихвите

 22. 22 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 638 Весело

  Така поне като се събудят сутрин няма да се местят да спят на друго място

 23. 23 Профил на mak1951
  mak1951
  Рейтинг: 466 Любопитно

  До коментар [#19] от "нервна":
  благодаря за линка. От него разбрах, че Дирекция туристическа политика към МИЕТ има щат 27 бройки, работят 26 души. И затова е цялата патардия и нова сграда, в която ако не бъркам като беше ДСК бъкаха поне 3 пъти повече хора?
  Че чиновниците или ще се загубят из сградата или ще започнат да се увеличават! И как тези 27 души ще намалят трафика на София и увеличат заетостта в Пловдив?

  mak1951
 24. 24 Профил на known
  known
  Рейтинг: 8 Весело

  хайде сега - и интернет-а в домовете им ще е вече за наша сметка.

 25. 25 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#1] от "lordcris":

  Работата на другите винаги е малко.
  Нашата винаги е много.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 26. 26 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 810 Неутрално


  [quote#11:"НИКОЛА ГЕШЕВ"]че са над 700 000 държавните служители.[/quote]
  Чел си за Гърция,нашите са наполовина.

 27. 27 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  [quote#4:"niki2003"]Такава информация съм сигурна,че няма.[/quote]

  !!!

  Освен това сигурно си сигурна, че земята е плоска и, че слънцето се върти около нея.
  2011-та / Държавно управление
  Jan 115534
  Feb 116072
  Mar 114456
  Apr 115112
  May 115544
  Jun 115859
  Jul 116321
  Aug 116482
  Sep 116626
  Oct 116881
  Nov 116910
  Dec 115866

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 28. 28 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#11] от "НИКОЛА ГЕШЕВ":
  До коментар [#26] от "ret":

  Ето още двама начетени четци, дето не знаят какво четат, къде четат и за кого се тнася!

  Общо в Обществения сектор в България в т.ч. в училища, детски градини, болници, поликлиники, санаториуми, т.е. заедно с огромната маса от хора, които не могат да бъдат наречени чиновници, към 31.12.2011 г са работели 580 501 човека.
  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 29. 29 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 936 Неутрално

  Много добра идея. Митничарите и данъчните да работят "от вкъщи". Подкрепям на 100% :-D

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 30. 30 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  [quote#19:"нервна"]Някъде около 80хил. са. [/quote]
  Ааа,не ми е чак толкова голям интереса, да се хване някой журналист, ако иска. Ама 80 х. са много, при Костов да са били към 35 х.

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 31. 31 Профил на kh
  kh
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#4] от "niki2003":

  Заетите щатни бройки от основна численост по устройствен правилник през 2011 г. са 70 837 при 71 907 щ.бр през 2011 г. Заетите щатни бройки от основна численост по устройствен правилник за предходни години са: 74 847 щ.бр. през 2009 г.; 80 236 щ. бр. през 2008 г.; 83 943 щ. бр. през 2007 г.; 81 313 щ. бр. през 2006 г.; 84 749 щ.бр. през 2005 г.
  Общото намаление на заетите щатни бройки от основна численост по устройствен правилник за периода 2005-2011 г. е 16,4155%.
  Ако Ви е интерес случващото се в администрацията питайте Гугъл за: Доклад за състоянието на администрацията

 32. 32 Профил на kh
  kh
  Рейтинг: 524 Неутрално

  П.П.
  Пропуснах важното уточнение - данните в предходния ми пост са без МВР!

 33. 33 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  http://ime.bg/bg/articles/systoyanieto-na-administraciyata/
  Ето, намерих една табличка, ужасно е положението

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 34. 34 Профил на kh
  kh
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#27] от "tribiri":

  Данните, като гледам, са взети от Националния статистически институт и би следвало да касаят икономическа дейност "Държавно управление" Съгласно методологията на изследването на НСИ се отчитат не само наетите лица по основна щатна численост по устройствен правилник, но също така наетите по допълнителна щатна численост, както и лица по извънщатна численост, включващи лица, наети по програми и мерки по Закона за насърчаване на заетостта, в т.ч. програма "Старт на кариерата", програма "Помощ за пенсиониране" и прочее мерки

 35. 35 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#33] от "etkata":
  Тъй де,ама Министерство на вредните работи не са по Закона за държ.служител,те са на трудови правоотношения по отделен закон.Затова не ги водят чиновници.

 36. 36 Профил на kh
  kh
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#33] от "etkata":

  И какво точно разбрахте от този нескопосан, да не река манипулативен, миш-маш от "съпоставени" данни, които едно, че не са съпоставими, мторо - че са щипнати от тук от там от Доклада за състоянието на администрацията? Например разбрахте ли, че за периода 2005-2010 г. заетите щатни бройки в администрацията (без МВР) намаляват с 15,1529%???

 37. 37 Профил на kh
  kh
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#30] от "etkata":

  Никой не може да Ви каже колко са били при Костов защото в началото на мандата на ОДС нямаше нито Закон за администрацията, нито Закон за държавния служител От тази гледна точка в българия не е съществувала нито "държавна администрация", нито "държавни служители"

 38. 38 Профил на kh
  kh
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#11] от "НИКОЛА ГЕШЕВ":

  Ти първо прочети законите и после чети бюлетините. Защото между "държавна администрация" по Закона за администрацията и "бюджетен сектор" има разлика едно 500 000 овека Учители, лекари ипрочее. Апропо, ако четеш данните на НСИ прави също така и разлика между сектор "Държавно управление" и икономическа дейност "Държавно управление" че иначе пак няма да ти излезнат сметките с едно 400 000

 39. 39 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#31] от "kh":

  Боже, Боже! Що не слезеш да си събереш вересийте Боже!
  Освен това Костов е ходел по водата, а в редките случаи, когато не е ходел по водата я е превръщал във вино!
  По времето на Костов през 2000-та в Обществения сектор са работели 821 хил. души, а в частния 1 046 хил.души
  По времето на Симеон през 2004-та в Обществения сектор са работели 720 хил. души, а в частния 1 463 хил.души
  (ако се чудиш, защо са се увеличили толкова много, да те светна, че при Костов безработицата беше 18.5%)
  По времето на Станишев през 2008-ма в Обществения сектор са работели 630 хил. души, а в частния 1 806 хил.души
  Към 21.2011-та тези числа са съответно 580,5 хил. души и 1 552 хил.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 40. 40 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  [quote#37:"kh"]нямаше нито Закон за администрацията, нито Закон за държавния служител [/quote]
  `99 година вече ги имаше законите и 100х100 има данни за 2000-2001 г. Само че не са удобни, щото царя и тройната ги удвоиха

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 41. 41 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#31] от "kh":


  Извинявай! По-горният ми коментар не беше към тебе, а към #30.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 42. 42 Профил на kh
  kh
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#40] от "etkata":

  Както казах - законите ги няма към началото на мандата на ОДС:
  - Закон за администрацията - Обн., ДВ, бр. 130 от 5.11.1998 г., в сила от 6.12.1998 г.
  - Закон за държавния служител - Обн., ДВ, бр. 67 от 27.07.1999 г., в сила от 28.08.1999 г.
  Доклад за състоянието се изготвя от 2000 г. и към момента са онлайн всички Доклади за периода 2004 г. - 2010 г. Предстои изготвянето на Доклада за 2011 г. От тази гледна точка преди 2000 г. няма отчитане на чудото "държавна администрация" защото то по закон не съществува. Данни за обществения сектор Ви предостави tribiri в коментар #39.
  Видно и от данните на колегата tribiri и от данните на Доклада за състоянието и държавната администрация в частност и обществения сектор като цяло са в дългосрочен тренд на намаление на щатна численост, респективно заети щатове. Мързи ме да изчислявам свиването на обществения сектор, оставям това на Вас

 43. 43 Профил на Теодор
  Теодор
  Рейтинг: 466 Гневно

  Чия "провинция", гнусни окупатори?!

 44. 44 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 633 Неутрално

  [quote#4:"niki2003"]Колко хора са заети в администрацията на държавата,повече ли са например от тези по Тошово време?Такава информация съм сигурна,че няма.[/quote]

  Аз съм сигурен, че тази информация я има. Фактът, че не дават гък да се чуе по темата, е показателен какво има в нея.

  Моралът не е порок!
 45. 45 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  Като оная кметица, дето заминала в Щатите ли?

 46. 46 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  "...Вместо да се преместват цели агенции на държавната администрация в провинцията, по-добре и по-евтино ще бъде техните служители да работят от разстояние през интернет..."
  Ъ?! Закон за държавният служител
  Чл. 18. Изпълнението на държавната служба се основава на принципите на законност, лоялност, отговорност, стабилитет, политическа неутралност и йерархична подчиненост
  И как , моля, това се постига с работа от разстояние?! Да работят от разстояние могат ИТ специалисти; консултанти, програмисти, счетоводители, адвокати, журналисти- т.е. лица с професии, при които няма наличие на " йерархична подчиненост" по смисъла на закона. Все едно полицаите и военните да работят от дома си

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 47. 47 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Весело

  И така- доживяхме държавните служители да отчитат работата си с таймшитове

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 48. 48 Профил на Aliz
  Aliz
  Рейтинг: 638 Неутрално

  още колко идеи ще им минат през главите....

 49. 49 Профил на Blackradio
  Blackradio
  Рейтинг: 581 Весело

  Има ли свободни места ?

  Всичко е преходно, освен простотията. Тя е вечна.
 50. 50 Профил на Мерудийкова
  Мерудийкова
  Рейтинг: 409 Неутрално

  И как ще се работи от къщята, като архивите на чиновниците са хартиени и от матрични принтери и пишещи машини. Ще ходят гражданите по домовете на чиновниците да си искат услуги ли? Системите, в които бъркат чиновниците, не ми се вярва да са онлайн (е-системи) - по ги виждам като локални комп. мрежи, вързани с локален сървър (етернет-мрежи). Без ел. правителство най-многото да си плетат шапки на две куки чиновниците от вкъщи............. много "едро" е подадена тезата, този, който я подава, запознат ли е с това къде се съхраняват база данни на чиновниците и какво от база данните ще се достига от извън офисите?...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK