Плевнелиев подкрепи преместването извън София на институции и ведомства

Плевнелиев подкрепи преместването извън София на институции и ведомства

© Анелия НиколоваПрезидентът Росен Плевнелиев подкрепи намерението на правителството за преместването извън София на институции и ведомства. Убеден съм, че това е положителен процес, но той трябва да бъде добре обоснован и интегриран в стратегията "България 2020", включително за стимулирането на икономиката и новата индустриална политика, заяви държавният глава в началото на първото заседание на Съвета за икономическо развитие и социални политики към президентството.


Темата, която обсъждат икономическият министър Делян Добрев, областни управители, представители на синдикални, работодателски и неправителствени организации, е "Конкурентоспособност и инвестиционни политики".


"Време е да погледнем отвъд магистралите. Покрай тях трябва да се изградят фабрики и индустриални зони, групирани в клъстъри. Клъстърите ще ни помогнат да бъдем по-конкурентоспособни", заяви Плевнелиев. По думите му целта на днешната среща е съгласие за водещите клъстъри и политики в подкрепа на тяхното развитие, които да залегнат в стратегията "България 2020", както да се формулират решения за активна държавна политика за привличане на инвестиции.
Президентът се обяви и за нова индустриална стратегия и политика с фокус върху 7 индустриални клъстъра на България - "Земеделие и производство на храни", "Човешко здраве", "Транспорт и логистика", "Машиностроене", "Информационни технологии и аутсорсинг", "Техническа промишленост", "Електроника и електротехника".


По думите му преместването на институциите в конкретен регион трябва да бъде продиктувано преди всичко от това кой сектор от икономиката ще се развива там. "Ако искаме да правим клъстър за земеделие и храни, добре е агенцията за храните или тази за зърнопроизводство да бъдат в Русе, Варна или Добрич - по-близо до фабриките, естествено е специализираните държавни органи за туризма да са там, където правим туризъм, а тези, които са в подкрепа на информационни и комуникационни технологии - да останат в София, защото тя е естественият център на тази толкова важна водеща индустрия", продължи Плевнелиев.


"Ако искаме да развиваме "Земеделие и производство на храни", трябва направим така, че фабриките, университетите, които да произвеждат съответните кадри, държавните институции, които да предоставят съответните услуги, да се съберат на едно място, за да може да работят по-ефективно заедно", добави президентът.


Той призова в съвета за икономическо развитие да се набележи за кой клъстър искаме да бъдем европейски шампиони. За всеки сектор трябва да се формира работна група с представители на бизнеса, на браншовите организации, на образователните и научните среди, на изследователските центрове, на изпълнителната и местната власт, поиска държавният глава.


Освен изграждането на индустриалните зони България трябва да се фокусира и върху изграждането на високотехнологични паркове, смята Плевнелиев. Според него рецептата за успех е не просто да развиваме традиционните индустрии, макар земеделието и туризмът да са ни вадили от кризи, но да развиваме индустриите с висока добавена стойност.


"Проектът "Софиятек", за който работим заедно с министерството на икономиката, е високотехнологичен парк, с който ние ще адресираме с възможни най-подходящи и адекватни инфраструктура и среда индустрията и информационните и комуникационни технологии в София", каза президентът. Той е убеден, че ще последва "Агротек" на територията на Варна или на Русе, или на Пловдив, а рано или късно България  ще има своя "Лоджитек" - в Стара Загора или Пловдив.


Трябва да намерим конкурентните предимства на тези региони, да ги облечем в съответните модели и целенасочено да полагаме усилия и да наливаме пари за развитие на конкурентни предимства на някои от тези сектори, каза още Плевнелиев.


Той добави, че България трябва да се бори за всеки лев инвестиции и за това спешно трябва да се създаде среда за ускорено привличане на инвеститори със законови промени. Плевнелиев напомни за амбицията си до 2020 г. България да постигне 60% благосъстояние на глава от населението спрямо средното за Европа. След като Словакия успя да го направи за 10 години, след като Ирландия успя, Естония и Словения също успяха за 10 години, ние сме длъжни да го направим за 10 години, каза още президентът.

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на robbie_williams
  robbie_williams
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Росене, ти си кукла на конци! Кога ще си го признаеш?

  Ти виждаш нещата и питаш защо? А Аз мечтая за неща, които никога не са били и питам - защо не?
 2. 2 Профил на monarchist
  monarchist
  Рейтинг: 524 Весело

  Нищо ново от куклата на конци - Росица Плевналиева. Иначе преди изборите се счупи да говори как щял да бъде коректив на правителството.

  "Всеки ден се радвай на слънцето и на това, че си жив" --- Стоян Венев
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5135 Разстроено

  ТОЯ ВМЕСТО САМО ДА ПРИГЛАСЯ И ВЕНЦЕСЛАВИ ДА ПОКАЖЕ МАЛКО ЛИЧНО ПРИСЪСТВИЕ И ХАРАКТЕР !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Весело

  Учуден съм на позицията му ......

  Не му е присъщо да припява след бочката.......

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 5. 5 Профил на Милен
  Милен
  Рейтинг: 1323 Весело

  не смее да каже друго, защото ще бъде шамаросан от искра

  "Колкото по-малко е умът, толкова по-трудно е да бъде скрит."
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на Корнефорос
  Корнефорос
  Рейтинг: 470 Весело

  Плевнелиев не ми го хвалете, обаче институциите трябва да бъдат разкарани от София !!! Даже малко ги разкарват!!!

 8. 8 Профил на ludiakolio
  ludiakolio
  Рейтинг: 431 Неутрално

  Кво да прави?И неговата не е лесна,ако не слуша-ще има пожарникарски шамари.

 9. 9 Профил на tims
  tims
  Рейтинг: 418 Весело

  Човекът още не е разбрал, че е президент на България, а не на Даймлер-Бенц, затова му се привиждат клъстери и други кошмари.

 10. 10 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3370 Неутрално

  До коментар [#6] от "appen 13":

  Откакто "клоунът Чехльо" е застъпил мандат, само хубави работи взеха да се случват. Решението за Белене беше обявено на среща в неговия кабинет, сега малко лозари, ветеринари и сортоизпитатели с досегашен район на действие - жълтите павета ще видят нива поне през прозореца. 99-те бюджетни кода с 9999 вида актове за неправилното им попълване също заминават в кошчето....Просто мечта

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 11. 11 Профил на Корнефорос
  Корнефорос
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#10] от "cinik":

  Но това не значи, че научи президент на коя държава е Вацлав Клаус

 12. 12 Профил на Вени Марковски
  Вени Марковски
  Рейтинг: 726 Весело

  Да не би Бойко да му е обещал, че ще местят президентството в Гоце Делчев?

  Автор съм на статиите "Интернет трол" и "Атака Ad hominem" в БГ-Уикипедия. С други думи - номерата на троловете от този форум при мен не минават.
 13. 13 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 829 Весело

  "Време е да погледнем отвъд магистралите. Покрай тях трябва да се изградят фабрики и индустриални зони, групирани в клъстъри.

  Ъхъ.То само с бокострали не ставало.Трябвало и производство. Какво прозрение.

 14. 14 Профил на Христо Илиев
  Христо Илиев
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Доста интересна идея за клъстерите и за обличането на отделните региони в различни конкурентоспособни модели!

  Viva EU
 15. 15 Профил на veragena
  veragena
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Администрациите (особено министерствата) и сега нямат никаква връзка и координация помежду си, нищо че се намират през две пресечки.... Какво ще бъде като ги пръснат по всички крайща на територията....

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#15] от "veragena":
  Много точно наблюдение, многократно потвърждавано от личния ми горчив опит, но по-добре не питай каква гигантска административна каша ще забъркат тези пишман-политици, ако разбира се им се позволи това....

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 18. 18 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 864 Неутрално

  Изненадващо за мем, но подкрепям това решение. За Търново и Русе има полза. Още при първата реформа на Дянков, когато направи 5 ТД на НАП, това се усети в Търново. Пък каквото и да си говорим бизнеса така си урежда нещата, че централата му да е там, където е администрацията

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 19. 19 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 864 Неутрално

  Даже ще ми е интересно, когато дойде времето да се разшават министерствата какъв вой ще се вдигне от "столичани" на държавна служба, че ще ги пращат "на село"

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 20. 20 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3370 Неутрално

  До коментар [#11] от "kornephoros":

  Мигар Рейгън (по професия актьор) и Буш много знаеха столиците и историята...Хайде, другото да оправи, това ще го преглътнем...

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 21. 21 Профил на Корнефорос
  Корнефорос
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#20] от "cinik":

  Добре, съгласен, нека оправи нещата след Първанов, това ще го преглътнем.
  А, и да не строи метро до Алеко, да си го строи ако иска на Гоце Делчев ...

 22. 22 Профил на desipaw
  desipaw
  Рейтинг: 367 Неутрално
 23. 23
  cinik
  Рейтинг: 3370 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 24. 24 Профил на Чеша си езика
  Чеша си езика
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Сигурно е хубаво да си президент. Може да си плещиш глупости по всякакъв повод и най-много да те оплюят в някой форум

  Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.
 25. 25 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3370 Неутрално

  До коментар [#21] от "kornephoros":

  Чакай бе, нали метрото щял да го тегли до долната станция на Симеоновския, за да си има спирка под терасата на къщата. А, не беше това причината този път, причината беше, че "цялата ливада около лифта е негова"

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 26. 26 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 864 Неутрално

  Хайде стига сте го яли човека. Все пак в предишният си живот е бил палава ирландска пастирка. Да не мислите, че му е леко с такава карма ;-)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 27. 27 Профил на Корнефорос
  Корнефорос
  Рейтинг: 470 Гневно

  До коментар [#25] от "cinik":

  Да го тегли до на майка си в Гоце Делчев селяндур нещастен (той, не ти) !!!!

 28. 28 Профил на Корнефорос
  Корнефорос
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#23] от "cinik":

  Ти па, що така го ядеш Вени? Кога е казвал, че се чувства американец? А че не живее в Мордор, не мога да го съдя ...

 29. 29 Профил на riformator
  riformator
  Рейтинг: 418 Весело

  Ами Държавната Агенция по Тиквите къде да я пратим? Нямам идея... Абе къде има най-много тикви у нашенско?

 30. 30 Профил на llyubaspasova
  llyubaspasova
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Плевнелиев - я кажи до сега ти какво лично си сторил за България като президент? А? Нищо - точно така! Само знаеш да говориш глупости - нищо повече!

 31. 31 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 472 Неутрално

  На доста "софиянци" ще се наложи да се върнат по родните места.

 32. 32 Профил на roman_jordanov
  roman_jordanov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Нашият президент се изказва ли изказва, ама аз лично искам да го попитам - какво се промени за българския народ за първите 100 дни от неговия мандат. Виждам само планове да се чертаят, силни приказки да се изговарят, но на практика Росен е гола вода!

 33. 33 Профил на anihilator_jack
  anihilator_jack
  Рейтинг: 593 Неутрално

  До коментар [#25] от "cinik":

  Всъщност по план ще теглят лифта до метростанцията до Бизнес парка, а не обратното.

  До коментар [#32] от "roman_jordanov":

  А ти какво очакваше - да ти назначи майка-кърмачка ли? Айде стига с инфантилни претенции и очаквания!

  Veritas odium parit obsequim amicos
 34. 34 Профил на Ало, Ваньо?
  Ало, Ваньо?
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Има ли смисъл от Президент, който е съгласен с всичко?

  Спечелилият поръчка за около 50 000 лв. за коментари във форумите е 25-годишният Антони Стоев, управител на дружеството "ЕМ ЕНД МАРК" ЕООД.
 35. 35 Профил на iwailofil
  iwailofil
  Рейтинг: 213 Неутрално

  много му знае на него шишарката

 36. 36 Профил на nochkopenev
  nochkopenev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Идеята на президента е и да е поне малко опозиция на изпълнителната власт - затова и има правото да налага вето на закони! При Росен Плевнелиев това просто няма как да се случи - той вечно е съгласен със всичко, което прокламира правителството на ГЕРБ, в което той до преди няколко месеца беше неразривна част.

 37. 37 Профил на Корнефорос
  Корнефорос
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#30] от "llyubaspasova":

  Как, построил си е бизнес парк и резиденшъл парк (така се казва спирката на 111), а децата му живеят с американци. Пък нас кучета ни яли

 38. 38 Профил на Корнефорос
  Корнефорос
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#31] от "exit13":

  Да ме викат да им махам на гарата!

 39. 39 Профил на Корнефорос
  Корнефорос
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#29] от "riformator":

  в БАНКЯ!!!!

 40. 40 Профил на anihilator_jack
  anihilator_jack
  Рейтинг: 593 Неутрално

  До коментар [#37] от "kornephoros":

  В тоя Бизнес парк не работят децата му, а около 10 000 софиянци и по-голямата част от тях доста добре платени за българските стандарти. Да не говорим, че благодарение на този Бизнес парк тази част на Младост ще има метро, нещо което там не се предвиждаше преди това. А и какво обаквате от един частник, какъвто тогава беше Плевнелиев, бе драги? Да дойде да ви построи апартамент, да ви го подари и после да ви плаща рента за това, че живеете там?

  Можеш да извадиш хората от комунизма, но не и комунизма от хората......

  Veritas odium parit obsequim amicos
 41. 41 Профил на Корнефорос
  Корнефорос
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#40] от "anihilator_jack":

  Абе, в Бизнес парка повечето са от провинцията, но ако имаш по-точни данни, дай сподели ги.

 42. 42 Профил на anihilator_jack
  anihilator_jack
  Рейтинг: 593 Неутрално

  До коментар [#41] от "kornephoros":

  Дори и да е така то какъв е проблема? Хората от провинцията по-малко хора ли са от тебе, софиянецо?

  Veritas odium parit obsequim amicos
 43. 43 Профил на Корнефорос
  Корнефорос
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#42] от "anihilator_jack":

  Нали? Аз го казах още вчера!!!! Не софиянците, а провинцианците ще крещят от ужас от идеята да работят в родното си място !!!

 44. 44 Профил на anihilator_jack
  anihilator_jack
  Рейтинг: 593 Весело

  До коментар [#43] от "kornephoros":

  Тук е моментът гордо да се изтъпанчиш и да кажеш - аз съм 18то поколение софиянец, пра-пра-пра-пра-пра-пра баба ми е прала на Фердинанда гащите и който не ми се кланя по този случай да бега от тука, че инак ще му е*а пи*ката лелина да го е*а!

  Veritas odium parit obsequim amicos
 45. 45 Профил на Корнефорос
  Корнефорос
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#44] от "anihilator_jack":

  По-скоро ще намериш чист американец...
  Ти не ме разбра за какво се боря тука: боря се ЗА изкарването на ненужни административни единици извън София. Без никакви привилегии за никого, само защото е софиянец. Да си търсят квартири, а не иска, да си търси друга работа, има кой да я работи тая.
  Нали се сещаш, че аз имам огромна изгода от изнасянето дори на 100 човека в провинцията ? Това е само символично, но все пак някакво начало. По-добре от вечното тъпчене на хора в тоя Мордор, където нищо не стига вече, нито въздух, нито вода, нито земя, нито нищо !!!

 46. 46 Профил на anihilator_jack
  anihilator_jack
  Рейтинг: 593 Неутрално

  До коментар [#45] от "kornephoros":

  Абе аз с друго впечатление останах, но иначе също подкрепям преместването на различни видове администрация извън София.

  Veritas odium parit obsequim amicos
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK