Плевнелиев подкрепи преместването извън София на институции и ведомства

Плевнелиев подкрепи преместването извън София на институции и ведомства

© Анелия НиколоваПрезидентът Росен Плевнелиев подкрепи намерението на правителството за преместването извън София на институции и ведомства. Убеден съм, че това е положителен процес, но той трябва да бъде добре обоснован и интегриран в стратегията "България 2020", включително за стимулирането на икономиката и новата индустриална политика, заяви държавният глава в началото на първото заседание на Съвета за икономическо развитие и социални политики към президентството.


Темата, която обсъждат икономическият министър Делян Добрев, областни управители, представители на синдикални, работодателски и неправителствени организации, е "Конкурентоспособност и инвестиционни политики".


"Време е да погледнем отвъд магистралите. Покрай тях трябва да се изградят фабрики и индустриални зони, групирани в клъстъри. Клъстърите ще ни помогнат да бъдем по-конкурентоспособни", заяви Плевнелиев. По думите му целта на днешната среща е съгласие за водещите клъстъри и политики в подкрепа на тяхното развитие, които да залегнат в стратегията "България 2020", както да се формулират решения за активна държавна политика за привличане на инвестиции.
Президентът се обяви и за нова индустриална стратегия и политика с фокус върху 7 индустриални клъстъра на България - "Земеделие и производство на храни", "Човешко здраве", "Транспорт и логистика", "Машиностроене", "Информационни технологии и аутсорсинг", "Техническа промишленост", "Електроника и електротехника".


По думите му преместването на институциите в конкретен регион трябва да бъде продиктувано преди всичко от това кой сектор от икономиката ще се развива там. "Ако искаме да правим клъстър за земеделие и храни, добре е агенцията за храните или тази за зърнопроизводство да бъдат в Русе, Варна или Добрич - по-близо до фабриките, естествено е специализираните държавни органи за туризма да са там, където правим туризъм, а тези, които са в подкрепа на информационни и комуникационни технологии - да останат в София, защото тя е естественият център на тази толкова важна водеща индустрия", продължи Плевнелиев.


"Ако искаме да развиваме "Земеделие и производство на храни", трябва направим така, че фабриките, университетите, които да произвеждат съответните кадри, държавните институции, които да предоставят съответните услуги, да се съберат на едно място, за да може да работят по-ефективно заедно", добави президентът.


Той призова в съвета за икономическо развитие да се набележи за кой клъстър искаме да бъдем европейски шампиони. За всеки сектор трябва да се формира работна група с представители на бизнеса, на браншовите организации, на образователните и научните среди, на изследователските центрове, на изпълнителната и местната власт, поиска държавният глава.


Освен изграждането на индустриалните зони България трябва да се фокусира и върху изграждането на високотехнологични паркове, смята Плевнелиев. Според него рецептата за успех е не просто да развиваме традиционните индустрии, макар земеделието и туризмът да са ни вадили от кризи, но да развиваме индустриите с висока добавена стойност.


"Проектът "Софиятек", за който работим заедно с министерството на икономиката, е високотехнологичен парк, с който ние ще адресираме с възможни най-подходящи и адекватни инфраструктура и среда индустрията и информационните и комуникационни технологии в София", каза президентът. Той е убеден, че ще последва "Агротек" на територията на Варна или на Русе, или на Пловдив, а рано или късно България  ще има своя "Лоджитек" - в Стара Загора или Пловдив.


Трябва да намерим конкурентните предимства на тези региони, да ги облечем в съответните модели и целенасочено да полагаме усилия и да наливаме пари за развитие на конкурентни предимства на някои от тези сектори, каза още Плевнелиев.


Той добави, че България трябва да се бори за всеки лев инвестиции и за това спешно трябва да се създаде среда за ускорено привличане на инвеститори със законови промени. Плевнелиев напомни за амбицията си до 2020 г. България да постигне 60% благосъстояние на глава от населението спрямо средното за Европа. След като Словакия успя да го направи за 10 години, след като Ирландия успя, Естония и Словения също успяха за 10 години, ние сме длъжни да го направим за 10 години, каза още президентът.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK