Цената на удоволствието да правиш наука в България

Представете си, че сте млад учен. Физик. Между 30 и 35 години. За разлика от повечето си колеги сте избрали да останете да правите наука в България. Имате добри идеи и сте спечелили финансиране с качествен проект. Вложили сте много труд и време и сте изпълнили целите си с дори по-добри резултати от очакваните.


Когато обаче идва време трудът и научните ви резултати да бъдат оценени, получавате следните забележки в рецензията:


- проектът е прекалено практически 
- онова, което сте изобретили, няма да се ползва в България 


- не споменавате достатъчно често благодарностите си към финансиращата институция в многобройните си публикации в реномирани издания


- участвали сте в международни научни конференции и сте похарчили пари за това.


Заради тези "грехове" получавате от рецензентите по проекта незадоволителна оценка и трябва да върнете на фонд "Научни изследвания" цялата отпусната сума за реализацията на проекта.


Става трудно да си го представи човек


но точно това накратко се случва с двама млади физици от Физическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - д-р Андон Рангелов и д-р Венелин Кожухаров. Историята им беше публикувана в "Дневник" по разказа на проф. Николай В. Витанов, зам.-декан на Физическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" по научна и проектна дейност.


Андон Рангелов трябва да върне всички 30 хил. лева по спечеления от него проект, а  Венелин Кожухаров - 70 хил. лв.  Научната им дейност е оценена отрицателно въпреки многобройните им научни статии в реномирани списания по физика. 


Проф. Николай Витанов показва рецензиите на проектите, в които се откриват очевидни прилики за съвсем различни проекти.

© Юлия Лазарова

Проф. Николай Витанов показва рецензиите на проектите, в които се откриват очевидни прилики за съвсем различни проекти.


След публикацията проф. Витанов е извикан последователно на разговори с просветния министър Сергей Игнатов и с шефа на фонд "Научни изследвания" Христо Петров. Обещанието е случаите да бъдат преразгледани, обяснява проф. Витанов и напомня, че процедура за обжалване не е била обявена, докато не се зашумя около двата случая.


"Дневник" реши да се срещне с двамата млади учени, за да представи тях и техните проекти.


В търсене на антиматерията


Венелин Кожухаров се занимава с физика на елементарните частици. Проектът му е част от голям международен експеримент, който ще се проведе в ЦЕРН и има за цел да изследва изчезването на антиматерията в света.

Д-р Венелин Кожухаров

© Юлия Лазарова

Д-р Венелин Кожухаров


"Науката предполага, че когато се е родила ранната Вселена, в нея са се създали в еднакви количества материя и антиматерия. А в момента, тъй като не виждаме антиматерия никъде около себе си, независимо, че я използваме за различни дейности, се смята, че трябва да е имало някакъв механизъм или причина, която е накарала тази антиматерия да изчезне. Това във физиката се нарича нарушение на симетрията между материя и антиматерия", опитва да обясни на разбираем език идеята Кожухаров.


Целият експеримент ще изучи "изключително рядък разпад на материята", който се случва по-рядко от едно на десет милиарда пъти и може да даде отговори на въпросите за изчезването на античастиците.


Предвижда се изпитанията да започнат през 2014 г. Българската следа в тях е конструирането на детектор в експерименталния комплекс. Съоръжението е критично важно за успеха, защото, "когато изследваме някакви редки разпади, основната част от работата на колектива е как да отсее всичко останало". 


"Целта на детектора е да помага в системата, като отсява всички други процеси, които на нас не са ни интересни в експеримента. Потиска фона. Затова този детектор е толкова необходим, без него ние не можем да отделим онова събитие на десет милиарда, което ни интересува", обяснява младият физик.


Проблемът за оценяващите рецензенти от комисията по природни науки бил, че апаратурата за този детектор ще бъде внедрена в експерименталния комплекс в ЦЕРН, а няма да работи в България. По думите на Кожухаров обаче такова изискване изобщо не е имало в предварително оповестените правила.


Като друг недостатък била посочена липсата на нови идеи и неправилно взетото първоначално решение за финансиране на самия проект. "Но когато човек има някаква идея, независимо дали е физика на елементарни частици, ние имаме теория и експеримент. И това е винаги така. Човек измисля нещо, след което то трябва да бъде проверено", убеден е физикът. Експериментът, в който участва българският колектив, е насочен именно към проверка на нови идеи отвъд досега съществуващия Стандартен модел във физиката на елементарните частици.


Третата критика е, че не е изразена достатъчна благодарност към фонда в научните публикации, които Кожухаров има. Той посочва, че като част от международен проект, които има много финансиращи страни, е било прието те да не бъдат споменавани. Затова пък имената на България и Софийския университет фигурирали навсякъде.


"Голямо признание за работата на българските учени е, че изобщо е решено именно българската изработка на детектора да бъде използвана в експеримента", подчертава ученият. Без този детектор провеждането на експеримента в ЦЕРН не би било възможно.


Квантовата физика за всекидневна употреба


За свои води Андон Рангелов посочва квантовата физика. В проекта си той използва уравнението на Шрьодингер, което е основно за квантовия свят, за да намери други негови приложение в заобикалящата ни среда.


"Уравнението на Шрьодингер е диференциално уравнение, но то може да има аналози и в други области на физиката и живота", казва той. "Един такъв случай е, когато манипулираме светлината или по-скоро нейната поляризация. Когато отидете на триизмерно кино и си сложите очила – те правят точно това - манипулират поляризацията и така се получава усещането за триизмерност", обяснява той.

д-р Андон Рангелов

© Юлия Лазарова

д-р Андон Рангелов


Понякога обаче, независимо дали сме с или без очила, образът може да бъде леко замъглен, а цветовете – не така наситени. "Причината е, че очилата не са толкова перфектни, защото те работят за определена дължина на вълната. Ние сме намерили, че тази поляризация се описва със същите уравнения, с които се описват квантови системи. И вие можете да манипулирате светлината не само за една честота на вълната, а за по-широк диапазон." Така картината би била много по-внушителна.


Друго приложение на уравнението е безжичното прехвърляне на енергията. Решенията, които предлага уравнението в квантовия свят, могат да бъдат приложени за прехвърляне на енергия, която да осигури електричество без кабели и батерии.


Приложенията, които екипът е открил, са още много, но младият физик решава да спре дотук заради сложността на останалите примери.


Недоволството на рецензентите към него е предимно в посока на това как са използвани средствата. Въпреки че за това си има отделен финансов одит, който не е регистрирал нередности. Според научния рецензент не било редно младият учен да ходи на световни конференции по физика.


Андон Рангелов е убеден, че истински важното научно признание е шансът да показва проектите си на международната сцена. Казва, че е все още в България, защото вече е пробвал в чужбина, но винаги се е чувствал като "емигрант". След случая с фонда за научни изследвания отново се замислил дали мястото му е тук.


Но кратък размисъл го амбицира още повече да остане да прави наука в България.


Развръзката предстои


Проф. Николай Витанов (който освен другото е носител на наградата "Питагор" за 2008 г. за най-добър ръководител на докторанти в България) поема битката в защита на двамата, защото съзира остра несправедливост: "Та това са двама от най-добрите ни млади учени."


Избягва да споменава имена, но е убеден, че става дума вероятно за обикновена научна завист в съчетание със систематични проблеми като труден достъп до рецензиите, невъзможност за обжалване, неясни критерии за оценка на проектите и избор на рецензентите.


Тези систематични проблеми позволяват зад маската на анонимността в рецензиите, да проблясват "смешни мотиви", които нямат връзка с предмета на проектите и научните им резултати.

Проф. Николай В. Витанов, заместник декан наФизическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" по научна и проектнадейност

© Юлия Лазарова

Проф. Николай В. Витанов, заместник декан наФизическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" по научна и проектнадейност


"Неписано правило, прието от комисията, е, че при две научни публикации се дава оценка отличен", казва той и подчертава, че комисията видимо сама е нарушила правилата си, защото двамата имат съответно по пет и девет публикации само за 18 месеца. Нещо, на което много именити учени у нас биха завидели, вметва Витанов.


Не пропуска да спомене, че все пак статистически около 8% от проектите с финансиране от фонда наистина са неуспешни. Но точно тези два категорично не са от тях. Освен това никъде по света не се връщали средства освен при явни финансови нарушения, "защото науката не е нещо, от което могат да се предвидят резултатите".


А най-абсурдна била липсата на клауза, позволяваща възражения срещу оценките и защита на оценяваните.


Така случаят на двамата физици се превръща в прецедент. А резултатът все още се чака и ще бъде знаков за отношението към младите хора, които искат да се занимават с наука в България. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (284)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 488 Весело

  За съжаление нашата наука е толкова далече от истината,че просто няма на къде.Не е като да нямаме талантливи учени,но нямат нито условия,нито финансиране,нито са платени добре и те естествено се изнасят.Да не говорим,че няма никаква връзка между науката и бизнеса,а смисъла е точно там,да се прилагат научните открития напрактика.Същото е и с университетите,където наука почти не се развива,а там трябва да е основният инкубатор за млади учени,а разни 90 годишни старци от БАН са си бетонирани там доживот и нищо не правят,освен да си пазят топлите местенца,докого ще продължава това??? Без наука,няма как да имаме силна икономика и някакъв що-годе приличен стандарт на живот и ще си останем държавата на шивачките и евтиния алкохолен и секс туризъм!!!

 2. 2 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 891 Неутрално


  -Нека от песните да извлечем поуките за практиката.
  Е те това в България ще се пее масово и целодневно
  по всички СМИ,само след 20 дни:

  "Напред! Науката е слънце,
  което във душите грей!
  Напред! Народността не пада
  там, гдето знаньето живей!"

 3. 3 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 736 Неутрално

  [quote#1:"simeonov_"]разни 90 годишни старци от БАН[/quote]
  едно си баба знае, едно си бае! Бяха пенсионирани, уважаеми, запомнете го, всички имащи право на пенсия са пенсионирани! тук, там може и да има някой по-възрастен, но той е по-скоро изключение!

 4. 4 Профил на nosimoto
  nosimoto
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Пожелавам успех в обжалването. Дано този прецедент накара повече хора в системата на висшето образование да се замислят за научните си практики. Приложните изследвания по света са ценени най-много, тук наказват хората, които се осмеляват да ги правят...

  -- i'm sick enough to be totally confident
 5. 5 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 701 Неутрално

  14 публикации за 100 хилки, дори да броим и 2-3 конференции вътре са страшно много. Да не говорим, за приложениетов ЦЕРН. Браво и на момчетата, но това е очевидно.

  Браво на проф. Витанов, че така защитава хората си, дано такива като него най-сетне изплуват на ръководни постове в науката, за да потръгнат нещата най-сетне.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 6. 6 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 736 Весело

  [quote#1:"simeonov_"]Без наука,няма как да имаме силна икономика[/quote]
  Ха, това го кажи на управляващите, щото те май по другото по си падат, а магистралите защо ги пропусна, а!

 7. 7 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 705 Неутрално

  Рецензентът е бански феодален старец, отдавна на възраст за пенсия. Комисиите доскоро бяха дълбока тайна. Оказа се, че има защо. В тях продължава да има огромно количество хора, чиито зенит (научен и човешки) отдавна е минал. Трябва да има правило - хора на пенсионна възраст да не участват в комисии. Нищо лично, просто животът си взима своето.

 8. 8 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 705 Неутрално

  До коментар [#3] от "ban":

  Лъжеш. И още как!

 9. 9 Профил на Марин Мидилев
  Марин Мидилев
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Цената на удоволствието да правиш наука в България и да се занимаваш с наука е да станеш носител на феодални старчета за да те феодализират. Системата на организираната некадърност докато не се разбие ще е така.
  Лошото в закона за авторското право е че автор вписал началник за съавтор носи също наказателна отговорност!
  Ако се махне тази пречка доста автори биха завели съдебни дела срещу псевдо съавтори феодални старчета!

 10. 10 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 808 Неутрално

  БАН се състои от една голяма геронто- феодално- комуно- ченгесарска пасмина, допълнена от едно огромно мнозинство влечуги, лазещи всеки ден и час по корем пред началниците за трохици от трапезата им. Днешното им положение е напълно справедливо. В БАН НЯМА, И НИКОГА ОТ 1992 Г. ДОСЕГА НЕ Е ИМАЛО КРИТЕРИИ ЗА НАУКА! БАН Е ЕДНА КРИМИНАЛНА ОРГАНИЗАЦИЯ, КОЯТО ТРЯБВА ДА СЕ РАЗФОРМИРОВА, А СЛЕД ТОВА ДА БЪДАТ НАЗНАЧЕНИ ОБРАТНО САМО МОЖЕЩИТЕ, КОИТО СА МАЛКО! И ВСИЧКИ КОМУНО-ФЕОДАЛИ - ИЗРИТАНИ! Но това явно няма кой да го направи (поне засега), и положението ще си остане безумно- българско, просташко!

 11. 11 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1288 Разстроено

  Чета "следните забележки в рецензията" (първия текст "италик" в началото на статията( е не вярвам че нормален човек, "учен", не го е срам да напише това...

  Най ме впечатли това: "...не споменавате достатъчно често благодарностите си към финансиращата институция в многобройните си публикации в реномирани издания..."

  М@мк@ му, интересно който е написал това колко публикации в реномирани издания има са същия период на по младия му колега

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 12. 12 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 676 Неутрално

  [quote#3:"ban"] Бяха пенсионирани, уважаеми, запомнете го, всички имащи право на пенсия са пенсионирани![/quote]
  И сега, към всичките си привилегии, вече получават и пенсии! Не ставай смешен, къде по света научните открития са ги извършили хора на над средна възраст? - Отговора е никъде и никога! В нашата наука /не само в БАН/ има дискриминация по възраст - младите са изгонени, за сметка на феодалните старци.
  Дано тези млади учени успеят да пробият бетона!

 13. 13 Профил на Марин Мидилев
  Марин Мидилев
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До модераторите:
  Моля направете така че да се вижда кой слага минуси и плюсове на постингите. Редно е феодалните старчета да бъдат разкоспирирани както и поддръжниците на статуквото!

 14. 14 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 891 Неутрално

  [quote#6:"ban"]ез наука,няма как да имаме силна икономика- цитат на коментар #1 от “simeonov_”

  Ха, това го кажи на управляващите,[/quote]

  - Когато мъдрецът Соломон умрял, дяволите го хванали и затворили в Ада. Казали му: Ти ще бъдеш тука- в Ада, няма какво да правиш в Рая.Даваме ти лесно поприще- ще стоиш,заедно с глупаците и простаците,и ще си почиваш.А той се замислил,как да се освободи.След известно време, дяволите го видели, че прави нещо. – „Какво правиш? –го попитали.-„ Искам да направя един храм на Бога на Науката и Просветата и да Му служа.”-отговорил той.И дяволите веднага го изпъдили навънка.Така в Ада останали само глупаците и простаците.Защото на дяволите не им трябват умни и учени хора.

 15. 15 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Да се ориентират към отвъд океана... Родния чиновник е кон с капаци, а на всичкото отгоре в БГ е пълно с катили и завистници. Тия момчета никога няма да получат в БГ нормална обективна оценка за постиженията си.

  Жизнь или Life - избор има.
 16. 16 Профил на Марин Мидилев
  Марин Мидилев
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#14] от "benkovski11":
  Благодаря разсмя ме!

 17. 17 Профил на province2001
  province2001
  Рейтинг: 434 Неутрално

  ще става и още по-зле, след като нашето мило министерство промени дефиницията за плад учен - това вече не е човек на възраст до 35 г. със защитен докторат, а човек, който се намира в пет годишен период след защита на докторат. Само във философски факултет на СУ имате 22% от асистентите, които са без докторат, а половината от тях са на възраст над 40 г. тези хора в момента усилено понаписват нещо, за да се докторират пред подбрано сред приятели жури, след като не са го направили през последните 15 години, опалквайки се от системата на ВАК и съвсем скоро ще имате напълно безнадеждни, но новоизлюпени стари млади учени. Успех на Бг науката! Спасението е бягството навън, с цената на много лични жертви, но си струва, казвам го от опит.

 18. 18 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2059 Неутрално

  До коментар [#1] от "simeonov_":

  Престанете вече с тия " феодални " старци бе хора . Дойде един световно неизвестен икономически алхимик, употреби една дума вместо подходящата за случая и всички гракнаха против НАУКАТА . Защото в БАН се твори наука . Винаги когато журналисти направят някой репортаж с членове на БАН се вижда че нивото на разработките на различни колективи е на високо научно ниво . Какво искаме -от всяка разработка да се пръкне по един нобелист? Няма как да стане .Айде потърсете причините извън "старците" Които сигурно не са и по на 50 години .

 19. 19 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  За какво да им дават пари за този детектор който да покаже тъмната материя която е покрила Софийския университет и няколко стотин метра от него на запад и на север!?

  Да се хванат с някакъв практически проект около СИМЕНС примверно ... дам държавите от източна Европа плащат за всякакви джаджи по 5-10 милиона като пак им е спорно практическото приложение !  Libertarianism is just anarchy for rich people
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#18] от "papyre":

  Какво ниво,ако се сравняваме с африканските държави сигурно имаме някакво ниво? Не знам какво е нивото на фундаменталната наука,но на приложната е срамно ниско,каквото и да ми говориш! А,че средната възраст в БАН е доста висока е всеизвестен факт! А да кажеш нещо за Юхновски и как искаха да го преизберат,пожизнено сигурно? А за научните степени и как и на колко трябва да си за да станеш доцент или професор? Така,че стига си дрънкал глупости и си защитавал некадърното управление на БАН!!!

 22. 22 Профил на Марин Мидилев
  Марин Мидилев
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#18] от "papyre":
  И в БАН има учени който са на възраст над 65 години и са актуални по света- генератори са на новостите!
  Но основната част от БАН са феодални старчета- има и такива дето нямат и 40 год.
  Сложи в една каца с мед лъжица катран и виж какво става!
  За голямо съжаление в БАН катрана е повече от меда!


 23. 23 Профил на Боно Нончев
  Боно Нончев
  Рейтинг: 623 Весело

  "Според научния рецензент не било редно младият учен да ходи на световни конференции по физика."

  Май това го обобщава най-добре.

 24. 24 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 736 Неутрално

  [quote#8:"grajdanin1"]Лъжеш. И още как! [/quote]
  та ти в кой институт си, и колко пенсионери работят!

 25. 25 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 736 Неутрално

  [quote#21:"simeonov_"]Не знам какво е нивото на фундаменталната наука[/quote]
  ми като не знаеш, що пишеш!

 26. 26 Профил на step_by
  step_by
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Мисля , че точно политиката ни е в грешна посока и не дава възможност , особено на млади и талантливи учени , да осъществяват мечтата и целите си с проекти , които могат и е добре да се реализират. Защо ние трябва на ново да преоткриваме топлата вода ? Защо не се черпи опит от други развити страни в тази насока ? Толкова ли е трудно да се съчетават нещата тук в България ? Но , може би , съществува " ЗАВИСТ " , която си е типично нашенска и не позволява на тези дето го могат , да докажат себе си ?! Въпроси, които несъмнено са далечни за решаване в нашата мила РОДИНА .

  .... never say never ..... !
 27. 27 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Нямам думи. Ей тези двамата трябва да ги дават всяка вечер по телевизията и тяхните проблеми да обсъждат хората. Не боце, цецо и цецка и тяхните глупости. Имам усещането, че до 5 години всеки труд който пряко не ползва научни постижения едва ли не ще е равносилен на селско стопанство с мотика. Лошото е че на онея отгоре не може да им се налее акъл.

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 28. 28 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1234 Любопитно

  Аз смятам, че задължително трябва да има одит за обследване структурата на разходите (харчовете), направени по проектите, финансирани от МОНМ или ЕС. Защо? Защото отчетите се пишат много лесно, ползвайки безпроблемно достъпа до световната научна литература. Освет това, както казват руснаците, "бумага все терпить" и на нея може да се напише всичко! Факт: мой колега, сдобил се по "опрделен" начин с проект, между другото стана професор, посети Испания, Италия, Турция, Франция, АБУ ДАБИ (Университета в Шаржа - наука!!!), и сега се готви да посети и Китай. Научни резултати - 4 статии в списания с импакт-фактор, 6 участия с постери в наши и международни конференции и никакъв практически резултат. Оказа се че МОНМ апиори е "жертвало" тези стотици хиляди левове за "свои" хора и не се интересува как и за какво са изхарчени. Интересува се само от ОТЧЕТ, написан по опредлени точки и отгорарящ на бюрократичните изисквания - фактури, договори, документи и пр. Защо???

 29. 29 Профил на Марин Мидилев
  Марин Мидилев
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#26] от "step_by":
  Проблема е в управлението и персонала на БАН и другите научни институти!
  Редно е да се направи ре подбор навсякъде!
  Достатъчно е по мениджмънт на човешките ресурси да се направят психологически тестове на всички и резултатите да заменят атестирането. Оценките ще са обективни а не субективни. Резултатите от SAT, MAT, GMAT и други ще дадат достатъчно ясна картина на ситуацията в милата ни родна наука!

 30. 30 Профил на d.berov
  d.berov
  Рейтинг: 594 Неутрално

  "Така случаят на двамата физици се превръща в прецедент. А резултатът все още се чака и ще бъде знаков за отношението към младите хора, които искат да се занимават с наука в България. "
  Да кажем просто,че от изхода на този случай зависи как аз и сигурно много други млади учени, работещи с Фонда, ще изберем да работим завбъдеще - опитвайки се да си вършим работата в България, или поемайки отново към университетите и институтите в З. Европа..

 31. 31 Профил на Пепо
  Пепо
  Рейтинг: 968 Разстроено

  Наукита иска пари за да се развива. Науката е опит-грешка докато накрая не се постигне заветната цел.
  При такива обстоятелства как някой ще иска да се занимава с наука в България? Разбира се, че можещите хора ще предпочетат чужбина, за да могат да се реализират и никой не бива да ги съди. Тъжно е, но това са обстоятелствата.
  Тъжното е, че наказани отново няма да има.
  За пореден път се доказва, че само ако се вдигне шум около нещо от медиите има резултати и проблемите се решават (случая с бития шифьор). Това не е нирмално за една Европейска държава. Явно повече време е нужно, за да се смени мисленето, а колкото повече време минава, толкова повече си мисля, че това може и да не се случи скоро...

  http://peterblogs.de
 32. 32 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Пак казвам - не съм фен на Дянков, и не считам, че импакт факторът е най-важното нещо в науката. Но не съм съгласен БАН-ски нещастник да нарича Дянков "световно неизвестен икономически алхимик". Имаше статия в блога на Лазаров за импакт фактора и цитируемостта на Дянков. Не мога да я открия, но вж. ето това:
  http://scholar.google.co.uk/scholar?q=simeon+djankov&hl=en&lr=
  Симеон Дянков - публикации и цитати в scholar.google. Ами човекът има ГРАНДИОЗНИ ИМПАКТ ФАКТОР И ЦИТИРУЕМОСТ!

 33. 33 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#25] от "ban":

  Защото си типичен представител на БАН,ако фундаменталната наука не е последвана от разработки на приложната наука,няма никакъв смъсъл от нея,ето за това Ама,то вие в БАН си живеете в някакъв собствен свят,сами за себе си

 34. 34 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Ето още малко за публикациите и цитируемостта на Дянков:
  http://ideas.repec.org/e/c/pdj4.html (Citations of Simeon Djankov)

  Ха-ха-ха! Сигурно ще се окаже, че Дянков има по-големи импакт фактор и цитируемост от целия икономически институт на БАН - взет като цяло! Ха-ха-ха! Ха-ха-ха! Ха-ха-ха! Ха-ха-ха! Ха-ха-ха!

  ЛЪЖЦИ, МОШЕНИЦИ, НЕЩАСТНИЦИ, ФАЛШИФИКАТОРИ, ПРЕСТЪПНИЦИ! ТОВА Е БАН!

 35. 35 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 736 Неутрално

  [quote#33:"simeonov_"]ако фундаменталната наука не е последвана от разработки на приложната наука[/quote]
  айде пак шизофренията ви подгони, ти сега за наука ли си, или за приложение! Щото, примерно публикациите с импакт фактор са наука, да се прави нещо примерно в лабораторията, което може и след това в завода да се направи и приложение, а това което може да се направи, примерно в ЦЕРН, или в някой руски реактор също е приложение, ама в чужбина! Много разработки на БАН, се прилагат направо от чужди фирми, щото българсите работодатели, са слаби в образованието както се разбра вече!

 36. 36 Профил на kapitalistadnes
  kapitalistadnes
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Да им се чуди човек на момчетата, защо си губят времето тук.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2059 Неутрално

  До коментар [#20] от "Красимир Кабакчиев":

  Това алоооооу нещо не ми импонира- издава липса на възпитание но ,не е редно да се възмущавам- форума е пристан за всякакви индивиди .Цитируемус ? А защо не побликуемуст? Предполагам че за ерудит като тебе не би представлявало трудност да намериш подходяща дума в българския език

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 736 Неутрално

  [quote#37:"Красимир Кабакчиев"]преди всичко КОМУНИСТИЧЕСКИ![/quote]
  ти май по себе си съдиш!

 41. 41 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2059 Неутрално

  До коментар [#20] от "Красимир Кабакчиев":

  Колкото до известността на Дянков, известно ми е че реди екскурзията до България е бил на такава в някоя от бившите кавказки съветски републики на същата или подобна длъжност, но е бил позорно "помолен" да се оттегли . Нещо по въпроса , тъй като личи че добре му познаваш импакт фактора . Предполагам че отрицателното ти мнение за БАН се дължи на някакви съдебни спорове с академичната общност. Извинявай ако съм се заблудил. От доста време не ги опресняваш и се забравя .

 42. 42 Профил на korektor
  korektor
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Тези феодални старци в кой свят живеят?!?!?

  Аномимни рецензенти!!! Сульо и Пульо били рецензенти!!!

 43. 43 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#35] от "ban":

  Ами като в чужбина ще се избият за вашите разработки,защо ревете на умряло,че ви намалиха бюджета и младите учени взимат срамно ниски заплати??? Тия глупости дето ги пишеш,сигурно и сам не си вярваш?

 44. 44 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 736 Неутрално

  [quote#43:"simeonov_"]чужбина ще се избият за вашите разработки[/quote]
  не казвам че ще се избият, а и доходите от това са сравнително малки, защото за да имаш финансова изгода от една разработка, трябва и да я патентоваш, а това са доста разходи, дори и в България! Т.е. този който е успял с нещо, най-много да вземе някой лев за себе си, но не и за заплати на целия БАН! А ревем, защото в бюджета не са предвидени разходи дори и за ток, вода и парно, за заплатите да не говорим!

 45. 45 Профил на girldragon
  girldragon
  Рейтинг: 545 Неутрално

  "феодални" старци е термин, който спред мен няма нищо общо с възрастта на самите рецензенти. Очевидно причините, които са посочили показват древен манталитет. И на 20 години да бяха и да мислеха, че ходенето по международни конференции е прахосване на парите по проекта, си е мислене на феодални старчета. Това е големият проблем всъщност, възпроизвеждането на този манталитет и механизъм, без грам научна стойност. В научните среди навсякъде по света има жестока завист и конкуренция, както за признание така и за пари. Но точно тази конкуренция позволява да не се затъва в блатото на низките човешки емоции. За това са публикациите и конференциите, за да има адекватен "peer review", който не е само на вътрешно, но и на международно ниво. Най-доброто лечение е прозрачността, щото като им блесне името на тези изкопаеми, особено ако загубят няколко обжалвания (за което трябва да се създаде и ясен и най-вече известен на потърпевшите механизъм) изведнъж ще загубят фалшивият си престиж. Има достатъчно свестни хора в БАН и в СУ, и в другите университети, които не мисля, че се страдат от комплекс на жертва и няма да позволят това да продължава, както се вижда и от статията. Но трябва да има прозрачност!

 46. 46 Профил на Dimitar Illiev
  Dimitar Illiev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Твърде много се отклонихме от конкретния казус. А в него проблемите са, първо, че няма ясни изисквания при кандидатстването при подобни проекти, второ, че липсват ясно разписани критерии за оценка на успешността им и, трето, че не е ясно оценителите доколко са компетентни да преценят резултатите. Очевидно е, че това не е материя, която е за всеки. А относно връщането на парите - такова трябва да има само ако се докаже, че са харчени в нарушение на закона или на съответния правилник, по който се отпускат (фондовете не могат да нямат такъв). И то само за перата, които са неправомерно изхарчени! Хората са провели очевидно някакви изследвания, стигнали са до някакви изводи, и дори и те да бяха по-скромни от очакваното - каквито не са - вече свършената работа няма как да се върне назад! Това дори без оглед на практическо приложение в заводите и импакт-фактори.

 47. 47 Профил на vcb
  vcb
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Безхаберието е пълно...Докторант съм(бях) втора година и прекъснах. Защо ли? Темата по която работя вече няколко години изведнъж стана неприложима(или поне финансово неприложима за облагите на "други" хора с труда ми) и съм принуден да започна да работя в друга насока сега наново. Ами мисля да се откажа, как за година-две да направя нещо качествено като труд от което и аз да съм доволен, а и да ми интересно най-вече? Ще им върна големите пари които са ми дали за 2 години ( около 10К лв.) и ще се насоча към чужбина, интерес от там не липсва никак. Проблемът е че тук ми харесва, странно нали?!?

 48. 48 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2059 Неутрално

  До коментар [#21] от "simeonov_":

  Отзад напред - Управлението на БАН не е БАН . За управление несъм казвал и дума ,защото не е ставало и въпрос. Знам само че, по телевизията даваха разработена от един от институтите в Академията инсталация в която от едната страна слагаха боклуци ,а от другата палеха получения газ. За минути . Ако ми посочиш някой друг пример, от друга страна , по същия проблем. ше призная , че са некадърни старчета - плагиати . Но същевременно пък в друго предаване от същата академия представиха разработка също на световно ниво добив на газ от морска вода . И на тях повярвах . Защото бяха със сериозни доводи ,подкрепени и с патент за изобретение . А това за званията - как се става доцент , професор, Юхновски - това е дребнотемие . Тапия в днешно време знаеш как се взема . Както и диплома и шофьорска книжка . Но затова търси причините на друго място .Не в академиците . Защото и Валери Петров май е академик.

 49. 49 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1181 Разстроено

  Не се чудете, защо купуват български мозъци за жълти стотинки, а вложилата милиони за обучението им държава, остава с пръст в устата!!!

 50. 50 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Добре, че макар и трудно, кадърните хора вземат превес над некадърните тулупи. Иначе щяхме да сме още в пещерите.
  Желая много успех на д-р Андон Рангелов и д-р Венелин Кожухаров, както и на проф. Витанов - български учени, с които се гордея.
  Срамувам се от:"След публикацията проф. Витанов е извикан последователно на разговори с просветния министър Сергей Игнатов и с шефа на фонд "Научни изследвания" Христо Петров."
  Тези нищоправци Игнатов и Петров, няма ли кой да ги натири?

  /не се чете/
 51. 51 Профил на HAGBARD
  HAGBARD
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Защо не се споменават имената на рецензентите? След като са толкова компетентни, би трябвало да се гордеят с оценките си.

 52. 52 Профил на palermo88
  palermo88
  Рейтинг: 808 Неутрално

  тук иновациите , различното мислене се наказват и презират -остатък от комунизма където да си различен е грях .

 53. 53 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1083 Гневно

  Да се положат теоретичните основи за безжичен пренос на енергия и държавата да не подскочи от радост и да създаде моментално един колектив, който да разработи практическото му приложение а после да подпомогне превръщането на България в индустриален център по безжични технологии - ето на това аз му викам тотална липса на визия и пилеене на средства! А те тръгнали да наказват хората, които биха помогнали на страната да се развива, да се наложи в една хай-тек област и да стимулира икономическия растеж! Защо няма наказание за некадърност, некомпетентност и липса на визия?

 54. 54 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2059 Неутрално

  До коментар [#22] от "Марин Мидилев":

  Много сте противниците на Академията и на академиците .Не зная причините . Но Приеми че е смешно да използвате погрешен израз за осмиването им. Синодални не означава феодални . Трудно е обяснението що е то феодален старец. А за възрастта си имам един принцип - старото вино е по- добро .

 55. 55 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#51] от "HAGBARD":

  Кой Ви излъга, че е необходимо да си компетентен за да станеш рецензент?

 56. 56 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4208 Неутрално

  Науката винаги е била трудно занятие. Но умишлените спънки могат да увредят здравето и да погубят таланта.

 57. 57 Профил на HAGBARD
  HAGBARD
  Рейтинг: 541 Неутрално

  И какво означава "прекалено практически" проект. Нали уж това е целта?

 58. 58 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Ами така е като министъра е Уманитар, във фонда е пълно с уманитари и менте учени като лицето Рангел Г.

  И това е пак бг изобретение, никъде по света не се връщат средства освен при явни финансови нарушения и далавери като на Стаменов от ИЯИЕ-БАН.

  За рецензиите без коментар, дано поне са писани от физици, което силно ме съмнява, по ми мирише на някоя поредна калинка.

  Ако все пак са физици, срам за гилдията.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на onufrij
  onufrij
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Има разни случаи. На недооценени кадърни хора и на абсолютно смешни и несъстоятелни цели НИ.
  Ех: Институт по говедовъдство няма внедрена нова порода от 30 г, а цялото ни стадо, до последното говедо е от вносната черно-шарено г-до.
  Институт има по всеки зеленчук, но и те нови сортове не са продали на вътрешния пазар, камо ли на чужд.
  Няма да се очудя, ако има и-т по цвеклото, каквото отдавна вече не сеят.
  Вчера видях барака с надпис: НИ по металоЗНАНИЕ!
  Бря! Ние тука научаваме разни нови неща за металите, дето другите по света не ги знаят.
  Само имената на НИ да публикуват, е достатъчно, да се проумее, че за пет пари работа не вършат. За извънземни щом има два, по океанология има.

 61. 61 Профил на penkagk
  penkagk
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#12] от "m_style":

  изгонени - не - непривлечени от условията и заплащането, както и от така описаните недоразумения!!!

 62. 62 Профил на penkagk
  penkagk
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#60] от "onufrij":

  Не забравяйте, че по време на криворазбраната форма на връщане на земите в реални граници бяха ИЗКЛАНИ или ПРОДАДЕНИ В ТУРЦИЯ (НАПРИМЕР) цели стада породисти животни!!! Отгледани от български учени!

 63. 63 Профил на Postmodern Reality
  Postmodern Reality
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  До коментар [#59] от "Красимир Кабакчиев":
  [quote#59:"Красимир Кабакчиев"]Отговор: ЩОТО БАН Е ЕДНА КОМУНОКОЧИНА, КРИМИНАЛНА, ПРОСТАШКА, КРИМИНАЛНА, БЕЗ КРИТЕРИИ ЗА НАУКА! КАКВО ПОВЕЧЕ ДА СЕ КАЖЕ ЗА БАН?[/quote]
  +++++++++++
  БАН са измет, пасмина и ДС паплач!

  Ала, бала!
 64. 64 Профил на penkagk
  penkagk
  Рейтинг: 434 Гневно

  До коментар [#59] от "Красимир Кабакчиев":

  Г-н професоре, направих си труда да попрочета от Вашия блог - същите нецензурни и просташки фрази, както и в този форум!

  Присъщо на издигнатия ум е да умее да изкаже цивилизовано, с хумор и основания своите - може би иначе верни - тревоги!

  Моля, опитайте се да промените езика си, защото в противен случай наистина ще си променя отношението към интелекта, ценза и културата на българския учен!!!

 65. 65 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#60] от "onufrij":

  Трагедията е, че има много имена на институти, но колко е научния състав в тях. От институт с 3 научни работници какво да се очакваш? Още по-лошото е, че разсипията продължава.

 66. 66 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 808 Неутрално

  [quote#41:"papyre"]отрицателнто ти мнение за БАН се дължи на някакви съдебни спорове с академичната общност[/quote]
  Ха-ха-ха! Хубав въпрос! Първо, съдебен спор с академична общност не може да има. Съдебен спор се води с юридическо лице - институт при БАН. Осъдих този криминален "институт" за десет години БЕЗЗАКОНИЕ! Само ПРЕСТЪПНИЦИ могат да погазват закона 10 години! Второ, отрицателното ми мнение за БАН съм го изразявал дълги години преди да успеят да ме изгонят. Просто им разказах играта на тия геронто- комуно- феодални престъпници! Доказателство, статия от 1998 г. "БАН си остава бастион на номенклатурата": http://kkabakciev.blog.bg/technology/2009/10/20/ban-si-ostava-bastion-na-nomenklaturata.419077

 67. 67 Профил на lu
  lu
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#39] от "Красимир Кабакчиев":

  Ти с наука занимаваш ли се?...
  Ако не защо само тебе четеме тука в този форум?

  Импакт-тинтири минтири. Науката е наука, ако има нещо се прави, открива, и се дава по този начин основа за нови изледвания, открития и т.н. Ето това е истинската наука. знаеш ли колко идиота има по света които работят само за публикации? И това е най важното за тях, а? Аз лично съм виждал поне дузина които даже не са запознати и с 5% от областа която е загатната в заглавието на публикацията. Знам че това е важно понеже всяка публикация носи $$$. И толкоз. какво значение има науката тука?
  Не съм специалист по Дянковките науки, ама като гледам от заглавията, теми като корупция, данъци и някакви екзотични финансови проблеми, може би само той им е автора.

  А какво става със финансите на България а?
  Така че не ми хвали го хвали тоя. И всички които са изброени че са цитирали неговите работи, може даже и да не са прочели материал а само да са извадили тйи дето им требе за техния труд ....

 68. 68 Профил на Марин Мидилев
  Марин Мидилев
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#54] от "papyre":
  да уточним нещата:
  1. Не съм анонимен за разлика от теб!
  2. Не съм против БАН- болно ми е че БАН не е е максимално функционален, както и всичко на тази територия!
  3. Имам си достатъчно причини да искам нещата да си дойдат на мястото!
  4. Познавам достатъчно "младежи" на над 70 годишна възраст, както и "старци" под 35 години - има ги от двете и в определените граници!
  5....

 69. 69 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  До коментар [#26] от "step_by":

  Че политиката ни е грешна, така е, но ако знаеш, някои от така наречените ни млади учени, какво качество са! Мани-мани... трагедия, не могат да си напишат автобиографията без грешки.

  Проблемът е, че в БГ няма млади хора, желаещи да правят наука особено в трудните области на точните науки, та БАН, пък и СУ са принудени да вземат куцо, кьораво и сакато за докторанти. И така не е само в БГ, обаче другите страни се усетиха и вземат мерки да правят атрактивна работата в тези област. Например съществува субсидия за проект по точни науки, който да няма практическо приложение, защото в науката не знаеш от коя трънка, ще изскочи заекът. Да, ама за да си го позволиш, трябва да имаш пари. Мнооого пари.

  Колкото до завистта, тя не е типично "нашенска", има я навсякъде, повярвай ми. Но при нас е взела уродливи размери, защото няма обективни критерии за качеството на науката, която се "прави". То не че е и много възможно да се направят много обективни критерии, де. Типичен пример е дал ненормалникът Кабакчиев - в областта на икономиката се цитира много и се публикува много, в областта на физиката не е така и се получава така, че не можеш да сравняваш по този показател физик с икономист, нищо че и двамата са учени, абе нещо като да сравняваш ябълки с авокадо. Да не говорим, че и икономиката е една "наука", не ти е работата."

 70. 70 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 808 Неутрално

  [quote#41:"papyre"]Колкото до известността на Дянков, известно ми е че реди екскурзията до България е бил на такава в някоя от бившите кавказки съветски републики на същата или подобна длъжност, но е бил позорно "помолен" да се оттегли[/quote]
  Ха-ха-ха! Това е твърдение, не е факт. Айде сега, нека да видим документ или друго валидно свидетелство, че Дянков е бил "помолен да се оттегли"! И то позорно! Твърдението ще се окаже също толкова вярно, колкото онова, че Дянков е "световно неизвестен икономически алхимик". Ха-ха-ха! Кой апологет на феодално- криминалната БАН може да се аргументира? Майтап!

 71. 71 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 891 Неутрално

  [quote#31:"Пепо"]Наукита иска пари за да се развива. Науката е опит-грешка докато накрая не се постигне заветната цел. [/quote]

  -"Много земя претърсват златотърсачите, но намират малко злато."/Хераклит/

 72. 72 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 808 Неутрално

  [quote#64:"penkagk"]Г-н професоре, направих си труда да попрочета от Вашия блог - същите нецензурни и просташки фрази, както и в този форум! Присъщо на издигнатия ум е да умее да изкаже цивилизовано, с хумор и основания своите - може би иначе верни - тревоги! Моля, опитайте се да промените езика си, защото в противен случай наистина ще си променя отношението към интелекта, ценза и културата на българския учен!!! [/quote]
  Изразите ми съответстват на българската "академична" действителност: тя е просташка, криминална, безхаберна, некадърна и нагла! Няма как да третираш такава общност и да се изказваш цивилизовано и с хумор. Възможна е само убийствено-язвителна сатира. Аз съм филолог и знам какво правя. И е видно, че стилът ми Ви е принудил да се замислите! Ergo, стилът е правилно избран!

 73. 73 Профил на onufrij
  onufrij
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#62] от "penkagk":

  Не. ВЕЧЕ беше въведена черно-шарената, а нашите породи бяха изчезнали и ползата от това я проумяха дори комунистите, дето трябваше да заделят от дефицитната зап. валута, за да ги внесат.
  Връщзнето на земята няма нищо общо, то е дъвка, за да се оправдаят комунистите за нанесеното бедствие и да нататрузят другиму на главата своите грехове, както много обичат да правят. Пример - в ЦЯЛА изт. Европа, земеделието е в маразъм, не само у нас и не заради Филип.

 74. 74 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1083 Любопитно

  [quote#68:"Марин Мидилев"] Познавам достатъчно "младежи" на над 70 годишна възраст, както и "старци" под 35 години - има ги от двете и в определените граници![/quote]
  [quote#69:"luda_krava"]ако знаеш, някои от така наречените ни млади учени, какво качество са[/quote]
  Съгласна съм с вас и се чудя какъв е този спор за възрастта в БАН. Все едно става въпрос за топ-спортисти. За разлика от физическата кондиция знае се, че мозъкът на хора, заети с наука, функционира отлично до дълбока старост. Както е и ясно, че доста младежи от чалгаджийското поколение са "чалгаджии" и в науката. И в двете категории има обаче толкова много изключения, че е ясно - категоризация на основата на възрастта в науката е абсурдно, човек може да е иновативен както на база нов свеж поглед върху нещата така и на база на голяма ерудиция. Просто има хора които искат и могат, други които искат и не могат, както и трети които нито искат, нито могат, но не знаят какво друго да правят.

 75. 75 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 808 Неутрално

  [quote#67:"lu"]Импакт-тинтири минтири. Науката е наука, ако има нещо се прави, открива, и се дава по този начин основа за нови изледвания, открития и т.н. Ето това е истинската наука. знаеш ли колко идиота има по света които работят само за публикации?[/quote]
  Хе-хе, знам много повече от добре! Съгласен с дефиницията за наука и с повечето други съждения. Дянков като финансист няма да коментирам - не съм финансист. Факт е, обаче, че той е успял финансист по два основни критерия. Да, те не определят кое е дефинитивно ценно в науката, но не могат и да се игнорират! И не боже да се лъже нагло ("Дянков световно неизвестен" в полза на криминалите БАН-ски!

 76. 76 Профил на Марин Мидилев
  Марин Мидилев
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#74] от "heliana":
  не споря за възрастта на хората в БАН- за да се оправи проблема там е необходимо- в по горен постинг съм го написал. Феодалните старчета трябва да си идат от науката.

 77. 77 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 808 Неутрално

  [quote#69:"luda_krava"]Типичен пример е дал ненормалникът Кабакчиев[/quote]
  Хе-хе-хе, забелязал съм много отдавна, че във форумите има много продавачи на маратонки в Илиянци, които формулират диагнози, изживяват се като върховни експерти по неврология и психиатрия! Че даже и терапии назначават, завалиите!
  Ще коментирам обаче ей-сега друга част от изказването на luda_krava, което е по-интересно.

 78. 78 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  [quote#76:"Марин Мидилев"]не споря за възрастта на хората в БАН[/quote]
  Аз не визирах вас, а вашите опоненти , всъщност споделям вашето мнение. Но просто мисля, че трябва да се намери нов термин, много хора възприемат израза "феодални старци" съвсем буквално.

 79. 79 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 808 Неутрално

  [quote#69:"luda_krava"]в областта на икономиката се цитира много и се публикува много, в областта на физиката не е така ... Да не говорим, че и икономиката е една "наука", не ти е работа[/quote]
  Отчасти вярно. Многото публикации и големият импакт-фактор не са доказателство за голяма наука - както и малкото не са доказателство за слаба наука. Вярно, че не могат пряко да се сравняват физика и икономика. Даже отчасти съм съгласен и с израза "не ти е работа". Проблемът е, че апологетите на БАН-ските феодални криминали използват импакт-фактора и цитируемостта, както им е угодно. Следва.

 80. 80 Профил на mitko_ban
  mitko_ban
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Колеги, огледайте списъка на комисията по природни науки - http://www.bulfund.com/%D1%81%D1%82%D1%80%D1%83%D0%BA%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8/
  Вижте кой е физик в нея, вижте кой е заместник-председател и ще ви стане ясно кой ги пише тези рецензии.
  Нали знаете защо в ада около българсия казан няма дяволи.
  И после искаме тези прекрасни млади хора да стоят в смрадливата ни родина.

 81. 81 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 808 Неутрално

  За Игнатов БАН-ските криминали тръбят до небесата, че нямал импакт-фактор, достатъчно публикации и цитируемост.
  Е, да, ама Дянков? Ами има повече от института по икономика, взет заедно! Цирк! Цирк! Цирк! Алооооу, БАН-ските криминали! Алооооу, апологетите на БАН-ските криминали! Какъв е импакт-факторът на икономическия институт при БАН, взет като цяло, и как се съотнася към импакт-фактора на Дянков? Абе, това са индивиди, които бяха големи спецове по планова икономика, диктатура на пролетариата и пр. малоумия! Нооо, оооо, Боже, чудооо! На 10.11.89 те за една нощ се превърнаха в неотразими експерти по пазарна икономика и права на човека!
  Цирк! Цирк! Цирк! Типично български, напълно профански!

 82. 82 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 808 Неутрално

  [quote#78:"heliana"]мисля, че трябва да се намери нов термин, много хора възприемат израза "феодални старци" съвсем буквално[/quote]
  Алоооу, госпожо heliana! Вие знаете ли какво е БАН? Там да работите? Или сте чували от братовчед си, който работи в БАН, че има нещо, наречено БАН? Аз съм работил 17 (седемнадесет) години в БАН и Ви казвам: БАН Е ЕДНА ФЕОДАЛНО- КОМУНО- ГЕРОНТО- КРИМИНАЛНА СТРУКТУРА, В КОЯТО ЗАКОНЪТ СЕ ПОГАЗВА ВСЕКИ ДЕН И ЧАС, В КОЯТО НЯМА КРИТЕРИИ ЗА НАУКА И В КОЯТ ЦАРЯТ ИСТИНСКИ ФЕОДАЛНИ "ПРАВИЛА"? Нещо да възразите на това твърдение?

 83. 83 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 705 Неутрално

  До коментар [#80] от "mitko_ban":

  Сигурен съм, че немалко от хората, които пишат тук знаят името на рецензента, но вие хванахте бика за рогата.

 84. 84 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 808 Неутрално

  [quote#54:"papyre"]Трудно е обяснението що е то феодален старец[/quote]
  Трудно било обяснението!?!? Напротив, съвсем лесно е. Вече обясних: В БАН ЗАКОНЪТ СЕ ПОГАЗВА ВСЕКИ ДЕН И ЧАС, НЯМА КРИТЕРИИ ЗА НАУКА! Това какво е, ако не е феодална структура? А другите феодални правила - свързани с отношенията между работещите и с наложената незаконна и неморална субординация от феодален тип (субординираните нямат права), са всеизвестни, и особено на всеки нормален човек в БАН!

 85. 85 Профил на d.berov
  d.berov
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Кабакчиев пак оспами цялата статия с твойта война срещу БАН. Твоите проблеми с академията нямат пряко отношение към темата на тази публикация, коментирай за отношенията на фонда към успешните млади учени, другите ти тези и проблеми ги знаем предостатъчно, пишеш ги под всяка статия за БАН в Дневник..

 86. 86 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 808 Неутрално

  [quote#74:"heliana"]мозъкът на хора, заети с наука, функционира отлично до дълбока старост[/quote]
  Госпожо heliana, тук направо избихте рибата! Първо, явно сте много млада и нямате представа какво означават неща от типа сенилност, деменция и т.н. Второ, повечето от индивидите, имащи наглостта да пребивават в БАН до дълбока старост и да се напикават на работните си места (буквално), не са заети с наука, те НИКОГА не са се занимавали с наука, а с фалшификации, лъжи и малоумия! Това важи за 95% от работещите в т.н. обществени и хуманитарни институти! Но и за немалко в институтите за точни науки.

 87. 87 Профил на Dimitar Illiev
  Dimitar Illiev
  Рейтинг: 434 Неутрално
  [quote#72:"Красимир Кабакчиев"]Изразите ми съответстват на българската "академична" действителност: тя е просташка, криминална, безхаберна, некадърна и нагла! Няма как да третираш такава общност и да се изказваш цивилизовано и с хумор. Възможна е само убийствено-язвителна сатира. Аз съм филолог и знам какво правя. И е видно, че стилът ми Ви е принудил да се замислите! Ergo, стилът е правилно избран![/quote]

  Възможно е човек да пише сатира и без да слиза на равнището на осмивания обект. И е възможно да докаже правотата си и без да навлиза в стилистичния регистър на типичните нашенски форумни кавгаджии и техните тиради.

  Нямам впечатления от работата Ви като учен, а, когато съумеете да говорите спокойно и с умерен тон, вижданията Ви звучат разумно.

  Но, когато почнете да се палите, поне у страничния наблюдател може да затвърдите убеждението, че българските учени са шепа невротизирани хора, за които личното огорчение (дори основателно) винаги надделява като мотив над принципните положения.

  Смятам, че българският учен като цяло не заслужава такъв събирателен образ в очите на данъкоплатеца. Вярвам, в състояние сте да покажете, че истинският учен има силен характер, винаги остава малко над нещата (защото се гледа лице в лице със Знанието, не с Юхновски) и жалките гилдийни интриги и настъпвания по кокалчетата не могат да оставят траен отпечатък върху поведението му.

 88. 88 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До 80 Митко БАН,

  колега ами в комисията има доста качествени учени, но и откровени злобари и заядливци.

  Не ми се вярва някой от тях да е рецензент. При всички случаи ако те са взимали решенията е срамно за гилдията. Познавам доста добре една не малка част лично и сигурно ще се изяснят нещата.

 89. 89 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 829 Неутрално

  [quote#86:"Красимир Кабакчиев"] Но и за немалко в институтите за точни науки.[/quote]


  Ами дайте примери, не че няма трески за дялане и там, но така хвърлени думи наизуст си е дянковска игнатовка.

  Познавам,а и с единия работя активно няколко чл. кор. от тези институти и те покриват изцяло критериите за професор и в най-престижните западни университети.

 90. 90 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  До коментар [#82] от "Красимир Кабакчиев":
  Не работя в БАН и дори не живея в България, но се занимавам с наука. Познанията ми за БАН са наистина от "втора ръка". Но това което правят хората, цитирани в тази статия (макар те да са от СУ а не от БАН, както разбирам) е на световно ниво! Те са едно доказателство, че в една бедна страна може да се прави наука на световно ниво, това е просто невероятно постижение. Знам също, че те не са изключение. Затова не мисля, че агресивните нападки срещу БАН могат много повече да навредят, отколкото да помогнат - защото по този начин заедно с мръсната вода се изхвърля и бебето, защото обществото започва да се подиграва с научните си институции и да не обръща никакво внимание на науката. Едно такова общество се самоотрича и самоунищожава. И тази статия демонстрира спешната нужда от реформи, защото описанат ситуация е просто абсурдна. Тези реформи не трябва да разрушават постигнатото обаче, а да се стремят да го засилят. Вашите силно емоционални реакции са може би обосновани, но аз се опасявам, че ако утре вие застанете начело на БАН ще направите поредната чистка и ще нанесете повече вреда отколкото полза, просто защото се оставяте да ви ръководят силните емоции, а те замъгляват логиката и целесъобразността. Това е често срещано в България за съжаление. Успешните промени в българската наука могат да се осъществят само със спокойно и рационално обмисляне и планиране. Обаче -след разгорещени и позволяващи всякакви крайни изказвания дискусии!

 91. 91 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 808 Неутрално

  [quote#85:"d.berov"]Твоите проблеми с академията нямат пряко отношение към темата на тази публикация[/quote]
  Голяма глупост, Беров! В почти всичките си съобщения обяснявам какво представлява БАН, за себе си казвам нещо само веднъж, и то, защото ме питат. Може лесно да се види по-горе. И ти, вместо да ми свалиш шапка, че ти давам акъл какво да направиш (да отидеш в нормална държава), се заяждаш. Няма така да успееш, Беров, няма! Тук просто не може! Ама ти на всичкото отгоре си упорит! Кого плашиш, че ще напуснеш, а? Мутрите? Ами те нали точно това искат. Майтап!

 92. 92 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  [quote#90:"heliana"] Затова не мисля, че агресивните нападки срещу БАН могат много повече да навредят, отколкото да помогнат [/quote]
  Грешка, да се чете "Затова мисля"

 93. 93 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 701 Весело

  Ето, това е наука, която интересува рецензентите, какво са тръгнали да харчат пари за глупости тези младежи

  "Пръснеш веднъж и си пиян като смок. Уха-а!"
  http://www.dnes.bg/mish-mash/2012/05/04/prysnesh-vednyj-i-si-piian-kato-smok-uha-a.157945

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 94. 94 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 808 Неутрално

  [quote#90:"heliana"]с мръсната вода се изхвърля и бебето ... обществото започва да се подиграва с научните си институции[/quote]
  Кое е бебето, бе, госпожо heliana? Много от така наречените академици, член-кореспонденти и професори в БАН, които са бивши членове на Политбюро и ЦК на БКП (изброявам поименно - Мръчков, Лилов, Марков, Михайлов)? Или АОНСУ-вци като Проданов, който в поредица съчинения омаловажава зверствата на сталинизма (в Германия за омаловажаване на Холокоста се отива в затвора)! Или стотиците некадърници-комунисти, за които БАН остава подслон и абонамент за заплата?

 95. 95 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#90:"heliana"]Успешните промени в българската наука могат да се осъществят само със спокойно и рационално обмисляне и планиране. [/quote]

  Не може, защо? Защото статията показва, че критериите за наука в България не работят. Това е все едно да правиш наука с неточни, разкалибрирани измервателни инструменти.

  Този проблем е по-страшен от безпаричието и слабата организация, защото не можеш да подобриш нещо, което не можеш да премериш.

  Ето, направено е нещо хубаво, но сме го "замерили" зле и е било на път да се унищожи. Рецензиите са напълно грешни.

  Това е фундаментален проблем и без политическа намеса не може да бъде оправен. И чак тогава, бавно и полека могат да се оправят нещата, както става на запад. Но виждаш прогреса, защото можеш да го замериш.

  ПОЛИТИЦИТЕ трябва да решат, че примерно нещата ти трябва да се пращат за втора рецензия в чужбина на държавни разноски, ако не си съгласен с рецензията, която ти е направена в България.

  Представяш ли си унищожителния ефект по завистливците и некадърниците, чиито рецензии коренно се различават от тези на утвърдени имена на запад?

  Ето, това е политическо решение и то трябва да дойде отвън - БАН, СУ и т.н. не могат да реформират сами това. Защо е друг въпрос, но ти се сещаш сигурно.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 96. 96 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 541 Любопитно

  "-проектът е прекалено практически "
  Ако е бил обявен като теоретичен, това може да е валидно възражение, иначе не звучи сериозно.

  - онова, което сте изобретили, няма да се ползва в България
  Това е напълно невалидно възражение. Науката ВИНАГИ е била интернационална. От самото си възникване. Няма отделна българска или американска наука. Науката е една и всички учени, във всички страни, в развиват съвместно.

  - не споменавате достатъчно често благодарностите си към финансиращата институция в многобройните си публикации в реномирани издания
  Ако са се разбрали да ги споменават, да, иначе това звучи инфантилно и жалко.

  - участвали сте в международни научни конференции и сте похарчили пари за това.
  Конференциите и семинарите, наред със статиите в научните списания са съществено необходими за развитието на науката. На тях хпората представят резултатите си, получават критики и препоръки и най-вече, запознават се с другите учени от областта с които могат да дискутират.

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 97. 97 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 541 Весело

  Иначе уважаеми колеги, не обръщайте внимание на лицето Красимит Кебапчиев. Първо, той не е учен - той е "философ". Второ, по-важно, той има лични мотиви да напада БАН и българската наука - той е уволнен от БАН за това, че е нанесъл побой на свой колега, "защото е комунист". Което говори за психическото му състояние достатъчно, за да не му се обръща внимание..

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 98. 98 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 808 Неутрално

  [quote#87:"bombichka"]когато почнете да се палите, поне у страничния наблюдател може да затвърдите убеждението[/quote]
  Я стига! Палене, гасене, стилове, убеждения, настроения!
  БАН е една криминална организация, в която няма критерии за наука и в която законът се погазва всеки ден и час!
  Четете и осмисляйте тези факти!
  А другото е плява. Аз я игнорирам!
  Всеки има право на стил! И се вижда ясно, че стилът върши работа!

 99. 99 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 705 Неутрално

  До коментар [#88] от "olimpipanov":

  "Не ми се вярва някой от тях да е рецензент."
  Не става въпрос за вяра, а за факти. А фактите говорят точно обратното. По-точно от #80 човек не може да го каже.

 100. 100 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Иначе като човек с диплома на физик трябва да кажа, че втората разваботка - за уравнението на Шрьодингер и безжичното предаване на енергия звучи леко съмнително. Изследването на уравнението на Шрьодингер, разглеждано като диференциално уравнение, е по-скоро задача на математиката. А че с него могат да се описват и други работи е тривиален факт. А "безжичното предаване на енергия" звучи твърде грандиозно и най-вероятно прикрива някаква дребна модификация в нещо отдавна известно. Може би това е "прекалено практическо"..

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK