ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът, активността и мандатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи

Лоша хигиена на персонала е причинила натравянето с храна на децата в Кюстендил

Между 10 и 20 процента от хората са носители на стафилококи, които попадат върху ръцете, които ако не се мият са идеален преносител на зараза в храната, обясни д-р Ангел Кунчев, началник отдел "Надзор над заразните болести" в Министерството на здравеопазването

© Анелия Николова

Между 10 и 20 процента от хората са носители на стафилококи, които попадат върху ръцете, които ако не се мият са идеален преносител на зараза в храната, обясни д-р Ангел Кунчев, началник отдел "Надзор над заразните болести" в Министерството на здравеопазванетоНякой от персонала в кухнята на хотела в Кюстендил, където бяха натровени с храна 40 деца наскоро, е бил заразен със стафилококи, кихнал е върху храната и така я е заразил. Това е най-вероятната причина за заразата според завместник-директора на Агенцията за безопасност на храните Тенчо Тенев. Той обясни в сутрешния блок на Би Ти Ви, че в допълнение явно храната е престояла часове наред извън хладилника и затова бактериите са имали възможност да отделят токсини, които на практика причиняват заразата.


Собствeникът на хотела Иван Лесов коментира, че нито един факт не доказвал причинно-следствена връзка между действия или бездействия на персонала и натравянето на децата. Той поръчал независима експертиза и според нея не самите стафилококи, а именно токсините са причинители. Те обаче не били изследвани при проверката на държавните органи и затова тя била със съмнителни изводи.


Тенчо Тенев обясни, че такова изследване се прави в момента, но то било като да се проверява по медицински път дали очевидният баща на едно дете е негов родител.
Ангел Кунчев, началник отдел "Надзор над заразните болести" в Министерството на здравеопазването посочи, че независимо какво препоръчва европейското законодателство, българското изрично посочва, че в храната не трябва да има стафилококи и това слага край на спора.


Още през втория ден след инцидента пък било доказано, че откритите в храната, у децата и персонала стафилококи са от един и същ вид.


Той допълни, че между 10 и 20 процента от хората са носители на стафилококи, които попадат върху ръцете, които ако не се мият са идеален преносител на заразата. Кунчев обясни, че в този смисъл подобен инцидент може да стане навсякъде като е достатъчно един немарлив служител да си избърше носа и после да не си измие ръцете.


Собственикът на хотела настоява, че по данни на лекаря, който работи в базата за настаняване, една от учителките на децата имала признаците на отравянето още с пристигането си. Това се наблюдавало и при едно от децата преди инцидента.


Ако персоналът в кухните на заведенията за обществено хранене не си мие ръцете поне по 20 пъти на смяна, значи се създават реални условия всякакви бактерии, включително и стафилококи, да се пренасят върху храната. За това помага и оставянето й извън хладилните помещения за часове наред, посочиха Тенев и Кунчев.


Предстои да бъдат предложени промени в наредбата за хигиената на персонала по заведенията, така че прегледите им да включват и такива за стафилококи и те да се правят всяка година, съобщи още Тенчо Тенев. "Но преди всичко управителите трябва да следят спазването на личната хигиена на целия персонал, няма друг механизъм за контрол", допълни той. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK