Безработицата през първото тримесечие е 12.9%

Безработни са 422 хил. души.

© Красимир Юскеселиев

Безработни са 422 хил. души.Безработните в България са 422.5 хил. лв., а коефициентът на безработица е 12.9%,  сочат данните на Националния статистически институт за първото тримесечие на 2012 г.  


Спрямо януари - март 2011 г. увеличението е с 20 хил. души или 0.7 процентни пункта. 


Преди дни Евростат обяви, че през март показателят е бил 12.6%.


Работещите са 2.851 млн. души или 45.1% от хората над 15 години. Във възрастовата група между 15 и 64 години работят 2.814 млн. души или 56.9% от населението на тази възраст. Броят им е с 0.3 процентни пункта по-нисък, отколкото през първото тримесечие на 2011 г. 

Коментари (69)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  ЛЪЖАТ.....!!!!!.....повече е - имат трайно безработни които никъде не се водят.....!!!!!.....

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 2. 2 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1211 Весело

  Това е проблемът в момента: безработица и липса на реален икономически растеж. А че на макро ниво нещата биват никой от 7,3-те милиона българи не го топли особено. Но докато е този финансов министър нищо няма да се промени. Човека това си знае и това прави. Той е добър в овладяване на кризи. За да се случи растежа ни трябва друг който разбира от това!

 3. 3 Профил на monarchist
  monarchist
  Рейтинг: 581 Разстроено

  По неофициални данни са много повече.

  "Всеки ден се радвай на слънцето и на това, че си жив" --- Стоян Венев
 4. 4 Профил на Съни
  Съни
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#1] от "kesh":

  Така е, има хора, които ходят само да се подписват, има и такива, които изобщо не се записват в Бюрата по труда, а то в малките градове няма и смисъл, защото служителките те принуждават да отметнеш с ъгълче , че не търсиш работа, само те водят там и никой не те потърсва ако нещо излезе.

 5. 5 Профил на merkantil
  merkantil
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#4:"Ивалина"]че не търсиш работа, само те водят там и никой не те потърсва ако нещо излезе.[/quote]
  Не те ли потърсва.. ми ти си търси, има интернет, има сайтове, пък и на място трябва да се ходи често.

 6. 6 Профил на Мадлен
  Мадлен
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Бъзработицата ще получава да расте защото дадоха крила на хората в пенсионна възраст.Не стига, че са им позволили по собствено желание да работят до 75, ами и на това отгоре са предпочитана работна ръка, не им трябват осигуровки, спокойно могат да си ги водят на 4 часа, а те да си работят 10, и под минималната да им дадат за тях са си доходи.Нямам нищо против пенсионерите, като им се работи да си работят, но не за сметка на младите, които от липса на работа и пари се превръщат в безделници и престъпници и на по 20-30 години чаката не само на мама и тате ами и на баба и дядо.

 7. 7 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  Родната стъкмистика, отново ни мами.

 8. 8 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Дори президента заяви, че само с магистрали не става и трябва да се погледне отвъд магистралите. Може би е твърде оптимистично, но се надявам, че един ден и съпартийците му ще го разберат, ще загърбят обслужването на монополите и ще помислят как може да се насърчава реалната икономика и инвестициите

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 9. 9 Профил на Борко
  Борко
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Който търси намира.Но ние сме притенциозна нация, искаме да работим колкото се може по-малко време, работата ни да е колкото се може по лека а заплатата колкото се може по-висока.Е, така не става.Криза е и трябва да сме доволни и на малкото, който много избира той стои на пътя, в момента сме прецакани и трябва да се съгласяваме на всякакви условия само и само да сме на работа, защото ако един се разбунтува ще го пратят да си ходи и друг ще дойде на неговото място.Ние не сме единни, предател винаги ще се намери и сме малко на логиката "Аз да не съм добре, ама и Вуте да е зле".

 10. 10 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#5:"merkantil"]Не те ли потърсва.. ми ти си търси, има интернет, има сайтове, пък и на място трябва да се ходи често.[/quote]

  В Кариери преди няколко седмици попаднах на коментари в дух, че хората търсят работа, но отговорите са толкова малко, че чак се съмняват в коректността на сайтове с обяви! И повечето от коментиращите НЕ са записани в бюрата. По различни причини, да речем - изтекъл срок за плащане на обезщетение.

  Процентът на безработните е много по-висок. Най-малкото два пъти по-висок. При това в големите градове. За малките - не ми се мисли!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 11. 11 Профил на mr. bungle
  mr. bungle
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "Безработните в България са 422.5 хил. лв."?!?! Aбе, хора, гледайте си опусите преди да публикувате новина, това да не е махленски форум?

  suck it and see.
 12. 12 Профил на jojin
  jojin
  Рейтинг: 638 Разстроено

  До коментар [#5] от "merkantil":
  Безработицата у нас е реално над 30% в големите градове и над 50% в по-малките и каквото и да търсиш, и каквито и образования да имаш, при над 80% предприемачи с начално и средно образование , и 3/4 от останалите с "висше" завършили школата в Симеоново и ВИФ, реални работни места НЯМА да се открият. Всеки работещ у нас е бил свидетел, че мутробизнесменчето за което е работил, предпочита да съкрати 5-6 човека и да си купи нов Ровър или БМВ, но не и да развива бизнеса си, да не продължавам за останалите свинщини...Така че, този менторски тон и тези простотии, на сбирките на мутро-партийката герб, там си ги разтягай локумите...

 13. 13 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 860 Неутрално

  [quote#1:"kesh"]
  ЛЪЖАТ.....!!!!!.....повече е - имат трайно безработни които никъде не се водят.....!!!!!...[/quote]

  -Много хора са без работа,търсят работа,но не са регистрирани,по една или друга причина в бюрата по труда.А НСИ не лъже,но не отчита всички безработни.Боравят с данни,които вероятно им предоставят от бюрата по труда.Добре би било да се посочват и анализират:броят на работните места в държавата,броят на заетите,броят на свободните работни места,броят на търсещите работа,броят на получаващите помощ за безработица и т.н. Спрямо коя съвкупност е този "коефициентът на безработица е 12.9%"? А така,само се хвърлят едни данни,които могат да служат само за публикации и пропаганда,когато по време на летния сезон се снижат.

 14. 14 Профил на pezar
  pezar
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Цъфтим а че и връзваме .Лаладжия да си в Булгаристан , това ще направим , онова , второ пето , ей така се печелят избори. Обещавай , лапай , пълни гушата и ... заминавай .

 15. 15 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 524 Гневно

  До коментар [#9] от "Борис":
  Знаеш ли, има боклуци по природа, но ти не си в тази категория, ти си в другата, доста по-отвратителната, на лакействащите боклуци, които са готови да предадат за жълти стотинки всички около себе си и да лижат за**ка на още по-големите боклуци...баси отвратителния плазмодий...

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 16. 16 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 860 Неутрално

  [quote#6:"Ина"]дадоха крила на хората в пенсионна възраст.Не стига, че са им позволили по собствено желание да работят до 75, ами и на това отгоре са предпочитана работна ръка, не им трябват осигуровки,[/quote]

  -Ако се плащат осигуровки за всяко работно място,независимо дали е заето от пенсионер или човек на пред-пенсионна възраст,работодателите ще избират кои да назначават.Няма да се ръководят само от интереса си да плащат по-малко осигуровки,чрез наемане на пенсионери.Така,вероятно,мже да се очаква и намаляване на младежката безработица и частично елиминиране на тази предпоставка за лумпенизация на населението.

 17. 17 Профил на merkantil
  merkantil
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#12] от "jojin":

  А ти седи и си чекай на Бюруту по труда... или се крий под бюрото!

 18. 18 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1269 Любопитно

  До #6- Ако се замислиш малко ще разбереш, че проблемът не е в пенсионерите, а в разсипаното българско образование след 1989-та година. Преди 10 години мои познати емигрираха в САЩ със зелена карта.И бащата и синът му бяха изкарали един и същи 4 годишен електротехникум За капак на всичко синът бе изкарал и две години в МЕИ София!!! Сега бащата продължава да работи по сспециалността си независимо,че е на 65 години, а синът му разнася пици и паркира коли по паркингите.Когато трябваше да записвам синът си за 8-ми клас /бе приет навсякъде където бе кандидатствал/ и се допитах и до този мой познат, дали да не го запиша в ел.техникума-все пак момче е-да има занаят, той категорично ме разубеди с думите:
  -Не си хаби детето. Записвай го информатика в математическата!!! Ел.техникумът няма нищо общо с това по мое време и преподавателите ги няма!!!Синът ми завърши с отличен,а е практически неграмотен...

 19. 19 Профил на Чеша си езика
  Чеша си езика
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Ами какво искате с 80% работодатели без образование. Сигурно 2/3 от "бизнесмените" продават пакетирани чипс и царевични пръчици в гаражи и мазета.

  Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.
 20. 20 Профил на ec
  ec
  Рейтинг: 466 Весело

  Гарантирано от ГЕРБ. И всичко това постигнато за има няма три години, а какви ли още завидни висини ще достигнат индикаторите под сияещото ръководство на мутрата-вожд и финансовото чудо Дянков.

 21. 21 Профил на jojin
  jojin
  Рейтинг: 638 Весело

  До коментар [#17] от "merkantil":
  Защо ли никога не съм се учудвал на крайно ограничения интелектуален потенциал на феновете на клоунското трио Боко-Чехльо-Цвъчко.... как беше, тъп, по-тъп, гербаджия...
  ................ха-ха-ха-ха...

 22. 22 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  До коментар [#10] от "Музар":

  Каквато статистиката, такава и икономиката.

 23. 23 Профил на monacensis
  monacensis
  Рейтинг: 466 Любопитно

  Какво е въобще информативното съдържание на тази новина, при условие, че в България за точност на статистиката и дума не може да става.
  От една страна хиляди хора се водят "заети" без да работят (отпуски по майчинство, квалификационни курсове, фиктивни назначения, колкото да се трупа стаж за пенсия), от друга страна десетки хиляди се водят безработни, а работят на черно (цигански бригади в строителството, майстори фаянсаджии, изолатори, електротехници итн.) - защо въобще се публикуват тези данни?

 24. 24 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1613 Неутрално

  Преди десетина дена написах следното:
  [quote#0:"Graf"]Безработицата надхвърли 12% и ако се спре на 13 до летните наемания ще е добре.
  Някой от герберите вижда ли още светлината на идващият отсреща влак? [/quote]

  E, НСИ я "спря" на 12.9% за тримесечието. Значи, до тук - добре. Разбира се, щеше да е по-добре, ако в масовото съзнание не битуваше такова схващане:

  [quote#2:"Варненски"]А че на макро ниво нещата биват никой от 7,3-те милиона българи не го топли особено. Но докато е този финансов министър нищо няма да се промени. Човека това си знае и това прави. Той е добър в овладяване на кризи.[/quote]

  Е как да биват добре нещата на макрониво, като равнището на безработицата е един от индикаторите за оценка точно на макроравнище?
  Безработицата расте, а на макрониво нещата стояли добре...
  Бля, бля...
  Онова, за овладяването на кризите и ролята на очилатия некадърник в процеса пък е убиващо здравия разум.
  Къде собствено е овладял някакава криза довлечения от нищото невежественик?
  Кризата в България и в частност безработицата, която е само елемент от другите кризисни проявления, е продукт на фискалната и икономическа политика водена от Дянков от първите дни на управлението на ГЕРБ.
  До този момент резултатът е минус 8 милиарда за публичните финанси, ръст на безработицата със 115%, ръст на лошите кредити от 3% през юли 2009 г. на 23% от портфейлите на банките, 15 000 фалирали микропредприятия и над 60 000 души напуснали страната през 2009, 2010 и 2011 година .
  А насреща - мантрите, че 2012 щяла да е последната година от кризата....
  Да бе, да...

  Ecrasez l’infâme
 25. 25 Профил на bingbong
  bingbong
  Рейтинг: 524 Неутрално

  " Безработните в България са 422.5 хил. лв., а коефициентът на безработица е 12.9%"
  Щом в хил.лв. отчитат безработицата тук - голям смях за начало на статията!
  По принцип лятото винаги безработицата е по-малко, черноморието чат пат глътва някой и друг процент. На есен ще броим пилците.
  Не им вярвам на стъкмистиката, с положителност процента е повече, ама като ни ръкопляскат от ЕС..... що да не е 12,9%.

 26. 26 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  До коментар [#24] от "Graf":

  Това последното е по повод изборите догодина. Нищо ново.

  Иначе и на макрониво нещата не са така вълшебни - както се оказва за "Пътната библия" на Плевнелиев и въпроса с е-правителството...

  Единият строи магистрали, другия - клъстери.

 27. 27 Профил на prisoner
  prisoner
  Рейтинг: 409 Неутрално

  "Във възрастовата група между 15 и 64 години работят 2.814 млн. души или 56.9% от населението на тази възраст."

  От това изречение за мен лично става ясно, че безработицата е някъде около 43.1%. Дори да извадим учащите и инвалидите, процентът едва ли ще падне под 30.

 28. 28 Профил на merkantil
  merkantil
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#21] от "jojin":
  Свали червената престилка, сложи си грим на син или зелен,
  измий си зъбки посивели и хапвай от народния партиен член!
  Погледни се-сив, изтъркан, старомоден - сламка от умряла нация,
  но ти си опозиция, не просто член, ти искаш хем "нардонда", хем "демокрация"...
  Историята няма да те помни - пореден ярък форумен деец,
  покрий се в джоб на стара шуба и живей като червен молец!

 29. 29 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1074 Весело

  До коментар [#27] от "prisoner":

  Абсолютно, смятах да постна същото ...
  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 30. 30 Профил на БамБам
  БамБам
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#2] от "Варненски":

  Ако чакаш министъра/който и да е/ да ти сложи в устата винаги ще си стоиш без работа и гладен! Работа има просто хората са невежи, флегматични и мързеливи! Освен това има десетки възможности в ЕС за работа, дори и без "език"! Ако пък знаеш Немски или Английски просто трябва да си рамзърдаш зад.ика и работа се намира! Да ама къде къде по-лесно е да мрънкаш по-форумите и да чакаш я Дянков я Серго да ти оправи положението! Успех!

 31. 31 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 757 Весело

  [quote#28:"merkantil"]Свали червената престилка, сложи си грим на син или зелен, [/quote]
  Така, само крясъци, само плакати, а допреди няколко месеца, някои пишеха за сивата икономика, за въвеждането на високи технологии и масовото уволняване на нискоквалифицирани кадри, а защо не и за лошото качество на матряла (лошо образование, мързелив, некадърен)!

 32. 32 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 757 Весело

  [quote#30:"БамБам"]Работа има просто хората са невежи, флегматични и мързеливи! [/quote]
  браво, браво, така, напипваш същината на въпроса, сега нещо и за работата на магистралите да кажеш!

 33. 33 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#27] от "prisoner":

  Стр-а-а-а-а-хотно! Случайно да сте чували, че част от хората продължават образованието си до 22-23 годишна възраст?!

  Похвално е, че хората, които са приключили образованието си на 15 знаят, че когато става въпрос за проценти, цялото е равно на 100!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 34. 34 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Ха, ха четива за ГЕРари, значи са безработни са 422р5 хил.лв (аз го чета 422,5 хил човека) и правя следната сметка: Беизработните не са от държавните слугжители , които така и не плащат почти нищо в бюджета а от т.нар. "свободна икономика" наети, сомоосигуряващи се и т.н.т. и в най добрия случай те са 2 000 000 човека, които теглят всички останали на гърба си и плащат за безумията на управляващите.
  Ами разделете 422 500/2 000 000 = 21%
  А като имате в пред вид следната сметка 422 500 / (1400 000 - 422 500) = какво става ?

  Аз като инженер на когото икономиката му е приложна специализация , смятам така, а Вие какво ще кажете у друга работа!

  Считам, че е нормално безработицата да се изчислява, върху броя на работещото население (което плаща осигуроввки и пълен размер от данъци) останалото е стъкмистика. И КАСТОВО ОБЩЕСТВО!

  До коментар [#24] от "Graf":
  Всъщност , ако греша нека "Граф " ме поправи, на него съм му признал владеенето на икономиката и на макро равнище, даже!


  Хитростта пречи на мисълта!
 35. 35 Профил на diavolo696
  diavolo696
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Безработните в България са 422.5 хил. лв.,

  Какво ще рече това?!?
  Безработните са 422.5 хил.ЛЕВА
  ......
  422.5хил лв. делено на 400лв. средна заплата
  =1055.26 човека

  ВСЕКИ ТРЯБВА ДА ЗНАЕ ЗА ПЛАНА "РАН-ЪТ" ПОТЪРСЕТЕ И СЕ УБЕДЕТЕ
 36. 36 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  До коментар [#30] от "БамБам":

  Ей Голият ум, пак ли се появи?

  Не са ли научили, че на публично място човек се явява облечен подобаващо! Или епилираните цици са ти най-големият аргумент?

  Хитростта пречи на мисълта!
 37. 37 Профил на Sergey Yordanov
  Sergey Yordanov
  Рейтинг: 581 Весело

  АААААААА ето къде е истината ,колкото повече безработни има толкова повече ще са дълголетниците.Не работиш три години,живееш една година повече.Какво се оплаквате.
  Боже прости ми ,но нямам пари и не съм си пил хапчетата,от три години.

 38. 38 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Така е по-добре!
  А го бях поправил или в.Дневник са ми изключили авто коректора?

  [quote#34:"Stream"]Ха, ха четива за ГЕРари, значи са безработни са 422р5 хил.лв (аз го чета 422,5 хил. човека) и правя следната сметка: Безработните не са от държавните служители , които така и не плащат почти нищо в бюджета а от т.нар. "свободна икономика" наети, сомосигуряващи се и т.н.т. и в най добрия случай те са 2 000 000 човека, които теглят всички останали на гърба си и плащат за безумията на управляващите.
  Ами разделете 422 500/2 000 000 = 21%
  А като имате в пред вид следната сметка 422 500 / (1400 000 - 422 500) = какво става ?

  Аз като инженер на когото икономиката му е приложна специализация , смятам така, а Вие какво ще кажете у друга работа!

  Считам, че е нормално безработицата да се изчислява, върху броя на работещото население (което плаща осигуровки и пълен размер от данъци) останалото е стъкмистика. И КАСТОВО ОБЩЕСТВО!

  До коментар [#24] от "Graf":
  Всъщност , ако греша нека "Граф " ме поправи, на него съм му признал владеенето на икономиката и на макро равнище, даже!


  Хитростта пречи на мисълта!
  [/quote]

  Хитростта пречи на мисълта!
 39. 39 Профил на Борко
  Борко
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#15] от "appen 13":

  А ти най вероятно си от търтеите, за да се засягаш лично, дето чакат още на тати да им даде парички и на мама да им заджурка манджичка.Ситият на гладният не вярва мой човек, можеш да забогатееш единствено с далавери и мошенгии в тази криза, а те рано или късно ще те вкарат на топло зад решетките.Ти решаваш-честен и беден или богат затворник.

 40. 40 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  [quote#34:"Stream"]Беизработнте не са от държавните слугжители[/quote]

  Винаги съм се удивлявал на странното нещо, което замества логиката при инженерите! Апропо и жена ми е инженер!
  Естествено, че безработните не са от държавните служители по простата причина, че ако някой е държавен служител той няма как да е безработен!
  Нещо повече бих подсилил инженерското ви твърдение правейки го много по мощно с тезата, че безработните не са и таботещи в частния сектор!!!
  А иначе, само колкото за да стимулирам по-нататъшните ви изяви, ще ви подскажа, че на 31.12.2008 - ма в обществения сектор са работели 629 813 души, а на 31.12.2011-та тази бройка е била - 580 501, т.е. заетите са намалели със 7.83% и за да покажа, че признавам някакаво наличие на интуиция у инженерите, което понякога спасява положението, намалението на заетите в частния сектор е 14.1%.  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на БамБам
  БамБам
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#32] от "ban":

  Истината е че в момента младото поколение не ще да работи за малко пари, "аз това няма да го върша за тези пари"! Младото поколение не е научено да работи.. едно време ваканцията беше голямо нещо да си намериш работа за нещастни пари, върпреки всичко, след това отшумя.. После младото поколение изисква всичко да им е дадено, дори да имат 1 месец почивен те гледат да отидат по купони вместо да гледат да го оползвотворят, да се постарят да поработят! Тяхната цел е да си въртят г.за - мързи ги!

  Казвам че в България има всякаква работа просто има много мързеливци и неквалифицирани кадри!

  Да не говорим пък за чужбина!

 44. 44 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#1] от "kesh":
  До коментар [#3] от "monarchist":
  До коментар [#7] от "kimba3":
  До коментар [#10] от "Музар":

  Хайде да се опитаме да проверим вашите твърдения от къмто обратния край - откъмто работещите!
  2000 г
  Обществен сектор -821321
  Частен сектор - 1046380
  Общо - 1867701

  2011 г
  Обществен сектор -580501
  Частен сектор - 1551875
  Общо - 2132376

  Т.е. заетите са се увеличи с към то 264 675 човека или с около 14.2%. Освен това непрекъснато слушаме как населението застарява, т.е. повече хора излизат отколкото влизат в трудова възраст. Освен това непрекъснато чуваме как все повече хора бягат навън, защото тука е страшно.
  И така, като добавим тези данни към вашата така добре аргументирана убеденост, че безработицата в момента е поне 30-40%, то излиза, че през 2000-та е била някъде към 50-60%

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 45. 45 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#40] от "tribiri"
  Бири, бири и банкерска стъкмистика!
  Приятел на мене икономиката ми е приложно неща и то е МИО, а не специализация в Свищов! А за Маркетинга да ти говоря, че въобще няма да ме разбереш в момента а след няколко месеца ще ти е късно!
  Така че клати бюрото в Банката и си харчи 70 % от парите за имидж, а аз ще си ходя по-тениска и с колелото и няма да дам и една стотинка на лихвари като тебе а още по-малко на идиоти , като Дянков и Борисов!

  Хитростта пречи на мисълта!
 46. 46 Профил на БамБам
  БамБам
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#42] от "Stream":

  Бла-бла-бла!

 47. 47 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Дневник, не ви подхожда подобно заглавие. Вместо "Безработицата през първото тримесечие е 12.9%" е по-коректно да напишете "Официално регистрираната безработица през първото тримесечие е 12.9%". Същото е и с престъпността. Едно е регистрирана престъпност, друго е реална (която никой не може да пресметне). И още нещо - добре е да разберете, че има единствено "осъждан" или "неосъждан". Понятието "криминално появен" не означава нищо.

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 48. 48 Профил на levchev
  levchev
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Снощи на една кафетерия срещу мене двама "младежи" на 35 години си поприказват за работа и си викат че живеят спокойно с 400 евра на месец помощи, тогава заинтригуван от разговора ги попитах кой дава в българия 400 евра помощи ако си
  безработен.....отговора беше че след 2 години работа на "Света гора" получават като безработни по 400 евра на месец за една година по 14 заплати и от септември месец дето свършват помощите се предвижда да започнат пак в света гора от ново работа!!!! С други думи безработицата в нашата мила родина е 13% при условие че в чужбина работят 1 милион наши сънародници, даже аз самият на 14-ти започвам работа на втория крак на халкидики в същата таверна дето работех и преди до края на октоври месец..........

 49. 49 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#48] от "levchev":

  Успех, стискаме ти палци!
  Само така!

  Хитростта пречи на мисълта!
 50. 50 Профил на Sergey Yordanov
  Sergey Yordanov
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Винтерес на истината,от процента на активното население в страната на възраст от 15 до 64 години,извадете учащите се в среддните училища,студентите,емигрантите,скритата безработица и ви гарантирам че нашата безработица е по голяма от безработицата в Испания и Гърция взети заедно,защото именно там живеят и работят все още около 300 000 хил българи.Другото е стъкмистика мадеин ГЕРБ оф Булгария,и ние сме ходили на училище не само Боко и Дяката ,а много от нас не са учили ВИФ и Симеоново.

 51. 51 Профил на levchev
  levchev
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#49] от "Stream": За да съм искрен страшно ми е трудно всяка година да напускам дома си и да бягам в гърция, въпреки че съм много доволен, не се оплаквам, но в слъчев бряг ми предлагаха 450 лева чиста заплата а в фалирала гърция получавам 850 евро плюс бакшишите 1000 евро на месец а храната и спането са безплатни......

 52. 52 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#51] от "levchev":

  Успех братко!
  "Щастието е награда за дързост!"
  "Пашата обича смелите!"
  Ако и Лъчо 59 е във форума щеше да ти коже нещо подобно и на латински! Там е истината зад граница! И никакво "разкрачено положение", оправяй си живота там а не тук! Послушай старото имигрантско куче!

  "Беж майка не плаче!"- както се казваше в една приказка по времето , когато бях дете.

  Хитростта пречи на мисълта!
 53. 53 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#44] от "tribiri":
  Цифрите са ти верни, но през 2000 година монго хора работеха абсолютно на черно и затова има такива аномалии в данните. То и сега особено в провинцията много хора са принудени да се трудят на парче , на пазарлък....

 54. 54 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1920 Неутрално

  Както каза една позната:"Работа има, ала искат работа за трима души да се върши от един човек с половин заплата."

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 55. 55 Профил на levchev
  levchev
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#52] от "Stream": Благодария, смешното е това че са ми предлагали 450 лева чисти пари на ръка защото съм работил в гърция а това е голямо предимство и доказателство че съм професионалист и сериозен!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Думи си нямам............

 56. 56 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3196 Весело

  ... Безработните в България са 422.5 хил. лв.

  Альоууууу, "Дневник" ...
  Някой при вас или е останал с празна кесия или очаква голям хонорар. Щом все левчета му се привиждат ...

 57. 57 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  абе някой е обобщил реална безработица 30 -35 процента от работоспособните ,всичко друго са някакви измислици премислици

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 58. 58 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1477 Весело

  [quote#18:"статията"]коефииентът на безработица е 12.9% [/quote]

  Коефициент принципно е безразмерна величина, която се добавя, прибавя, полага от горе, от долу към реална стойност с някаква цел, но щом сте рекли нека това съотношение да е коефициент, пък колко е вярно е друга тема.

  Жената е покана за щастие
 59. 59 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#45] от "Stream":

  М-да-а-а! И жена ми освен, че е инженер се държи по същия начин!
  В момента, в който се изсмееш на някое нейно гениално прозрение от рода на това, че безработните не са държавни служители, веднага контрира с "ти защо не си изтупал килима!"

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 60. 60 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  [quote#53:"elevation04"]То и сега особено в провинцията много хора са принудени да се трудят на парче , на пазарлък.... [/quote]

  Не е само в провиницията. В строителният бранш броят на заетите е намалял с 36% или 70 хил. човека.
  Нали се сещаш, че всичките тези 70 хил. души не са останали съвсем без работа. Като се замисля какво съм правил по къщата си миналата година и се сещам за плочки пред гаража и на тротоара, смяна на плочките в банята и ремонт на покрива.

  И за това време тези хора не са се водели наети.


  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 61. 61 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#1] от "kesh":

  ми да се регистрират,щом не са нямат нужда

 62. 62 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4561 Неутрално

  Реалната безработица е доста по-висока!Ама на управниците не им стиска да си признаят това!

 63. 63 Профил на Blackradio
  Blackradio
  Рейтинг: 581 Неутрално

  1. Що водите 15-годишните безработни ми е крайно интересно.
  Значи мое да бачкат, но не мое се занимават със секс например или пък да посещават заведения след 22:00 часа...
  2. Що бизработицътъ надскочи изеднъжка сакралното число 11.5 пруцента и то за има няма 2-3 деня ?
  3. След като за миналата година безработицата е била с 0.7 процента само по - ниска т.е. се получава 12.2 процента, което въобще е над 12 ... ни лъжехте цяла година, че безработицата е по-ниска или около сакралното число 11.5 ???
  А може би 12 е по-малко от 11 пък аз да не знам ?

  Вярвам, че никой не може да ми отговори на нито един въпрос.

  Всичко е преходно, освен простотията. Тя е вечна.
 64. 64 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Това е статистика. Извън статистиката има поне още 6-7%!/ около 230 хил/. Това са свободно търсещи заетост, не поддържащи регистрация, след изтичане срока на обезщетение, хора, които не виждат мястото си на пазара, тъй като професиите им изчезват. Ще кажете - да се преквалифицират! Много от тях са го направили, но не са равностойни с другите, които имат опит в сферата. Изобщо, при постоянно свиващ се пазар, колкото по-дълго си зад борда, толкова по-трудно ще се върнеш! Броят на изпадналите ще расте право пропорционално на свиването. Това е обективна зависимост и не е честно да се вменява като отговорност на потърпевшите!

  goblenka
 65. 65 Профил на baraba555
  baraba555
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#55] от "levchev":

  Защо си губиш времето в Халкидики. Иди на някой остров, добър сервитьор взема 1200 - 1500, а отделно бакшиша, който може да мине 50 на ден.
  Освен това, доколкото знам, там по-ръкавите не обичат да слагат "енсими" (да плащат социални осигуровки - пояснявам за другите).
  А защо не си потърсиш и втора работа, като даване на коли под наем - непълен работен ден.
  Идеята ми е, че ако някой е "окомуш" , във "фалирала" Гърция, може да си докара дори и 3-3,5 К на месец.

 66. 66 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 870 Неутрално

  "... Във възрастовата група между 15 и 64 години работят 2.814 млн. души или 56.9% от населението на тази възраст..."
  Лесно е да се установи броя на учащите средно и висше образование. Когато ги извадим от горната цифра ще видим, че БЕЗРАБОТИЦАТА в БЪЛГАРИЯ Е НАД 30%. А в България има само сезонна работа за по 3 месеца в туризма или на полето. През останалото време ще ядем пясък. Това е защото червените велможи нарязаха производствените ни предприятия и станаха слуги на китайски и руски господари.

 67. 67 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 870 Неутрално

  До коментар [#63] от "Лунчо":

  Е аз ще ти отговоря поне на един въпрос. Това, което са ти написали за броя на хората от 15 - до 64 години е информация на НСИ и не касае броя на безработните. Това е статистическа информация подредена съгласно международните стандарти и отразява броя на хората в България които са в тази възраст. Щом извадиш от тази статистика броя на учениците в средното и висшето ни образование, разни трудоустроени и други пренебрежимо малки групи, се получава броя на хората които са работоспособни и би трябвало да имат работа. Освен това са ти дали и броя на работещите българи. Така можеш да се ориентираш сам за това, че тази цифра 13% е далеч под реалната безработица. Истина, която всички българи усещаме. Браво на Дневник.

 68. 68 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Освен това са ти дали и броя на работещите българи. Така можеш да се ориентираш сам за това, че тази цифра 13% е далеч под реалната безработица. Истина, която всички българи усещаме. Браво на Дневник.

 69. 69 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1528 Разстроено

  България задушава малкия и среден бизнес с покварена-корумпирана бюрокрация, липса на елемнтарна сигурност и стимулиране на мутробизнеса. А малкия и средния бизнес е ЕДИНСТВЕНИЯ начин за осигуряване на трудува заетост и препитание.
  Някои хора обаче много ги е страх от независими малки и средни преприемачи. Много по-удобно им е да има 20-30% безработица и 90% от заетото население да работи за големи американски компании. С една дума постоянен страх от уволнение.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK