Борисов: Българите живеят по-дълго, откакто ГЕРБ управлява

Борисов: Българите живеят по-дълго, откакто ГЕРБ управлява

© Георги КожухаровЗа трите години наше управление с една година средно се е вдигнала продължителността на живота в България". Това е обявил премиерът Бойко Борисов на последното заседание на кабинета в сряда, показва стенограмата от заседанието.


"Да, точно така е и аз се радвам, че от сектор "Здравеопазване" има с нещо, с което да се похвалим", потвърждава министърът на здравеопазването Десислава Атанасова. Данните за ръста на продължителността на живота от 2009 г. са на Евростат, казва Атанасова и добавя, че "през 2006-2007-2008 г. са били съвсем различни тенденциите".


Новите данни за продължителността на живота в страната са засегнати от премиера покрай темата за фалшивите млечни продукти, които по думите му, били рискови за здравето.
Преди заседанието на министрите в сряда Борисов проведе среща с браншови организации на животновъдите за "добавката палма" (продуктите със съдържание на палмово масло). След срещата премиерът предлага за тези продукти да се въведе надпис на опаковката, както при цигарите "вредно за вашето здраве": "Деси (здравният министър Десислава Атанасова – бел.ред.), трябва малко повече да го обясните, защото от тези добавки всичко се отделя директно като шлака на сърцето".


Ръстът на продължителността на живота не е ново явление, а трайна тенденция отдавна, коментираха то пресцентъра на Националния статистически институт. Последните демографски данни за България, представени от НСИ миналата седмица, показват малко по-различни резултати от оповестените от премиера и министър Атанасова.


Статистическите изследвания за продължителността на живота са 3-годишни, така че не може да се каже с колко е нараснала тя между две конкретни години, обясниха от НСИ.


Според данните на българската статистика, на които се позовава Евростат, между предния тригодишен период на изследване (2008 - 2010) и последния (2009 - 2011) ръстът на средната продължителност е около два месеца и половина - от 73.6 на 73.8 години. С точно толкова е нараснала тя между периодите 2007-2009 и 2008-2010 г.


За сравнение, между периодите 2004-2006 и 2007-2009, когато управляваше тройната коалиция, продължителността на човешкия живот в България се е увеличила с около 9 месеца и половина (от 72.6 на 73.4 години).

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK