БСП: Управляващите правят сиво законодателство

БСП: Управляващите правят сиво законодателство

© Георги КожухаровЕдна от характеристиките на управлението на ГЕРБ е сивото законодателство, 117 текста са отменени като противоконституционни от началото на това управление. Това каза бившият конституционен съдия и депутат от левицата Любен Корнезов на днешния пленум на БСП, на който бяха одобрени отчетите за дейността на парламентарната група, на евродепутатите от БСП и на разширеното партийно ръководство. Те трябва да бъдат обсъдени на 48-ия конгрес на партията на 19 и 20 май.


От началото на мандата на ГЕРБ левицата е отправила 27 искания до Конституционния съд за обявяване на противоконституционност на приети закони. По 11 от тях преди това е било наложено вето от доскорошния президент Георги Първанов. В 21 от случаите, в които е сезиран Конституционният съд, той изцяло или частично е уважил мотивите на депутатите, по 6 от делата се чака произнасяне. Може да заключим, че ГЕРБ приемат закони, с които нарушават конституционни права на гражданите, заяви Корнезов.Плугчиева напуска БСП
Заради изискването на закона за дипломатическата служба Меглена Плугчиева, номинирана за посланик в Швейцария, прекратява членството си в БСП. В писмо да председателя Сергей Станишев тя моли членството й да бъде замразено, за да изпълни изискването да не е партиен член, докато е посланик. В устава на БСП обаче няма норма "замразено членство". Тя го прекратява, а след като й изтече мандатът, може да си възстанови без проблем, коментира пред "Дневник" Валентина Богданова, шеф на контролната комисия на БСП.Социалистите одобриха и проект на призив "Изборите по волята на гражданите", с който се обръщат и към "партиите, които наричат себе си демократични". БСП се обръща към българите: "Ако искаме страната да се управлява по обща воля - да участваме в изборите, да изразим свободно нашия глас. Да сме силни и решителни". Социалистите призовават другите партии "да върнем политиката към състезанието на идеи и платформи", "да върнем политиката в интерес на гражданите - колкото по-бързо, толкова по-добре".


ГЕРБ са машина за избори, ние сме машина за конгреси


След като одобриха без дебати призива за честни избори, социалистите влязоха в спор за състава на комисиите, които ще организират партийния избор на председател на БСП.


Възраженията в закритото за медиите заседание дошли предимно лагера на предишния президент Георги Първанов, защото в органите, които отпечатват бюлетините и ще броят гласовете, няма представители на цели региони - Плевен (където влияние има Румен Петков), София-област (Кирил Добрев), Монтана (подкрепят Първанов). Дори се сетили за реплика на Първанов от преди месец "ГЕРБ са машина за избори, ние сме машина за конгреси".


Кирил Добрев, близък до Първанов, поискал служители в централата на БСП да не влизат в органите, които ще броят гласовете за новия председател. В комисията за предложенията за нов председател и нов Национален съвет обаче остава шефът на "Организационния отдел" на "Позитано" 20 Валери Жаблянов. В комисията по избора пък ще е друг служител на орготдела - Динко Желев. Възмущението на социалисти предизвика и това, че изборите на конгреса ще организира и неуспелият кандидат за кмет на Хасково Иван Станчев, близък до Станишев.


Станишев наистина покани Първанов на първия ред


В ръководството на конгреса, което обикновено стои на подиума в зала 1 на НДК, беше включен и Георги Първанов. Той обаче едва ли ще приеме да застане там и по-скоро ще остане при съпартийците си от Ковачевци, коментираха социалисти. Според тях не е привилегия да си в ръководството на конгреса, просто така конкурентите на Първанов няма да го изпускат от поглед.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK