Над 16 000 софийски деца ще останат без детска градина, предупреди общинар

Над 16 000 софийски деца ще останат без детска градина, предупреди общинар

© Цветелина БелутоваПовече от 16 000 деца ще останат извън общинските детски ясли и градини в София, тъй като те не разполагат с достатъчно капацитет. За това предупреди днес общинският съветник от БСП Борис   Цветков. Според общинаря, столичната управа не е в състояние да изпълни закона за задължителното обхващане в детска градина на шестгодишните деца.


По данни на общината при родените през 2006 за място в детска градина чакат 719 деца и след класирането 672 от тях не са били обхванати, посочи съветникът. Цветков добави, че положението става драматично за следващите два набора. От родените през 2007 г. деца извън детските градини са 1728 и почти всички са без изгледи да бъдат приети. От родените през 2008 г. извън детските градини са 3507 деца.


Отделно в яслите пък не достигат местата за 8538 деца.
Цветков упрекна общинското управление на ГЕРБ, че не изпълнява обещанието си за преодоляване на недостига на места в яслите и градините. Все още не са освободени сградите и дворовете на детски ясли и градини от външни наематели и фирми, а строителството на предвидените нови градини, особено в централните райони на столицата, не се изпълнява, подчерта той. По думите му, терени, предвидени за строителство на детски градини, продължават да се предотреждат за жилищно и друго строителство.


"Построили сме над 44 детски градини. Причината да няма места в детските градини е, че ние започнахме да строим не от нула и да надграждаме, а започнахме при 44 заменени или продадени за жълти стотинки градини, като в случая с голямата детска градина в ж.к. "Дружба", коментира в отговор столичният кмет Йорданка Фандъкова, цитирана от Фокус. "Бараките, които се намираха на някои места в столицата, ние съборихме и построихме нови сгради, някои от тях с басейни", посочи тя.


"Колегите от БСП повтарят едно и също, откакто аз работя. Питайте колегите от БСП в началото на 2006 г. защо техен представител беше подписал последния доклад за замяна на детска градина с голям двор в центъра на София за няколко панелни апартамента", отвърна кметът.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK