Посланици хвалят закона за конфискацията, но чакат приложението му

Пари, банкноти, български лев

© Юлия Лазарова

Пари, банкноти, български левПосланиците на страни от ЕС и на САЩ похвалиха новия закон за конфискацията, но предупредиха, че той е само една стъпка, а оттук насетне е важно приложението му и начина на формиране на бъдещата комисия, която ще работи по отнемане на незаконните имоти. Те дадоха да се разбере, че ще следят изкъсо как се формира комисията и дали изборът е прозрачен и гарантира безпристрастност.


"Всички сме съгласни, че това е положителна стъпка, но това не е окончателната цел, защото борбата срещу корупцията има нужда и от други мерки, които да бъдат вградени в системата... пътят, който трябва да извървите, все още е дълъг", каза посланикът на Франция Филип Отие. Посланиците бяха единодушни, че законът не е насочен и няма да засегне обикновените граждани, каквито са опасенията на опозицията.


Дипломатите говориха в сутрешния блок на БНТ, където коментираха приетия окончателно в четвъртък късно вечерта закон за конфискацията. Макар посланиците да отбелязват, че приложението на закона е един от най-съществените въпроси, това няма да си проличи преди предстоящия доклад на ЕК по правосъдие и вътрешен ред, тъй като депутатите решиха, че текстовете влизат в сила след 6 месеца, а изборът на новата комисия трябва да е два месеца след влизането в сила на самия закон. Така сега ще бъде отбелязана положителната стъпка от приемането на разпоредбите, а приложението ще остане за бъдещи доклади.
"Искам да поздравя и правителството, и вашия парламент, защото те са приели изключително важно законодателство. Това е много важно за България в борбата с организираната престъпност, така че искрени поздравления за това, че прокарахте закона въпреки сериозната опозиция", заяви посланикът на Великобритания Джонатан Алън. Той отбеляза, че действащото в неговата страна законодателство е по-строго от новия закон в България. "Да, хората може да се притесняват, но поне според мен важното е как петимата членове на тази комисия (по конфискацията) ще бъдат избрани и ако това се направи по един открит, прозрачен начин, така че кандидатите отчетливо да кажат какви са им квалификациите, парламентът да ги проучи, да ги подложи . . . ако трябва, и на разпит, за да сте сигурни вие, че тази комисия ще оперира успешно", заяви посланик Алън.


И представителят на САЩ Джеймс Уорлик смята, че правата на хората са защитени, "защото си има съдебна процедура, през нея трябва да се мине". В САЩ сме уверени, че тази процедура е адекватна и че тя предпазва правата на хората, допълни той. И отново похвали управляващите, че са приели нов инструмент за борба с организираната престъпност.


"Очевидно е, че един отделен закон никога не може да реши всички проблеми, но поне е напредък. А точно напредък е необходим в България, ако страната би искала да стане едно съвременно общество в 21 век точно като и старите, първоначални членове на Европейския съюз", каза и Коре Янсон, посланик на Дания.


Оттук насетне е важно доколко добре се прилага този закон, посочи посланикът на Германия Матиас Хьопфнер. "Пак повтарям, законодателството, което е прието, е първата стъпка. Прилагането му е основното, защото реформата си е реформа като идея, но ако тя не се прилага по един последователен, устойчив начин, нещата няма да се развият достатъчно добре", допълни той. Дипломатът също отбеляза, че законът не е насочен към редовите хора, тъй като поставя сериозни прагове за разминаване в имотното състояние и законните средства. Той похвали и включването на административните нарушения като повод за започване на проверка по конфискация.


"Включването на административните нарушения беше едно от предложенията точно от Европейската комисия, на Съвета на Европа, тяхната отговорност е да защитават правата на човека, така че законодателството да не нарушава гражданските права. И ще трябва да видим вече дали Конституционният съд, който все пак наблюдава законността според българската конституция, и това, което те кажат, ще трябва да го уважим, но от това, което виждам в момента, ще бъда изненадан, ако включването на административните нарушения се окаже неконституционно", каза Хьопфнер. Според мен точно това е важната стъпка, защото, когато става дума за сериозни нарушения в областта на администрацията, а не толкова да речем в чисто наказателното право, също трябва да се разглеждат, допълни той.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK