Плевнелиев иска нова агенция да отговаря за електронното правителство

Росен Плевнелиев

© Георги Кожухаров

Росен ПлевнелиевПрезидентът Росен Плевнелиев се обяви за нова държавна информационна агенция, която да отговаря за въвеждането на електронното правителство, която да е с ясни източници на финансиране и план за работа. Това каза Плевнелиев на пресконференция, на която заедно с вицепрезидента Маргарита Попова отчетоха свършеното от началото на мандата им на 22 януари тази година.


В момента три структури отговарят за електронифицирането на услугите и се работи на парче, отбеляза Плевнелиев, който заложи в 40-те си ангажимента "да наблюдава предоставянето на електронни услуги да се превърне в приоритет на изпълнителната власт и да следи прогреса в тази посока".


Трябва единна централизирана структура, която да носи отговорността и да отчита година по година свършеното, за да имаме електронни услуги, заяви президентът. "Ако с електронното правителство се подходи както с магистралите, сигурен съм, че ще имаме успях", смята той.
Според Плевнелиев, ако бъде възприето за национален приоритет и залегне в стратегията "България 2020" това над 100 услуги да станат електронни, неговата роля на президент ще бъде да следи изпълнението. Той посочи, че електронното правителство е стратегически важно за създаване на качествено по-различна бизнес среда.


За закона за конфискацията


Плевнелиев каза, че екипът му все оглежда закона за отнемане на незаконно придобитото имущество, приет на среднощни заседания на парламента на второ четене. Ще се запознаем подробно с текстовете и тогава ще преценим какво ще бъде нашето мнение, добави той. Приветстваме политическата воля, демонстрирана и от парламента, и от изпълнителната власт за закона за конфискацията, тепърва ще го анализираме, за да се убедим, че той ще бъде работещ, каза още Плевнелиев.


Вицепрезидентът Попова допълни, че приемането на закона е добра стъпка, но предстои структурирането на комисия, която трябва да убеди обществото, че се състои от професионалисти и морално безукорни хора, които ще прилагат закона. По думите й също така е много важно да има достатъчно време до влизането на закона в сила, за да се подготви съдебната система за прилагането му, да бъдат обучени съдиите. След това ще видим как работи този закон и дали избраната формула е правилната и е проработила, каза още вицепрезидентът. Според нея приемането на закона за конфискацията не е единственото нещо, от което ще зависи оценката на Европейската комисия в юлския доклад. 


Който не работи, той не греши


Не се притесняваме да бъдем много активни, дори да допускаме грешки, каза още Плевнелиев в едночасовата си пресконференция. Той отчете, че до момента е имал над 60 срещи с представители на над 20 държави. "Когато се говори за външна политика, за мен е важен неформалният подход. Ако във външната политика подхождаме само формално, аз се притеснявам, че по този начин ще се отнасят и към нас формално", коментира той. За мен е важен неформалният подход - не да си напишем опорни точки и преводачите ни да ги преведат, а сам да можеш да кажеш, да си комуникативен, каза още президентът.


Понякога дори грешките ни помагат да си свършим по-добре работата, отбеляза Плевнелиев и припомни случая с посещението на чешкия президент Вацлав Клаус. И разказа, че докато изчаквали двете делегации да заемат местата си в залата за срещата, двамата говорили на перфектен немски език и Клаус му разказал за шкодатата в Чехословакия и така Чехия станала Чехословакия.


Повече Европа означава по-силна и по-богата България


Плевнелиев посочи, че вярва в принципа "Повече Европа означава по-богата и по-силна България" и съобщи, че му предстоят много посещения в европейски държави. "България трябва да бъде много активна. Ще се подготвим добре и ще се представим на ниво", каза държавният глава.


Президентът съобщи, че на 25 май ще има среща с министър-председателя на Италия Марио Монти, който е двигателят в Европа на втория пакт в ЕС – за растеж и заетост. Очакват се консултации, аз ще се включа много активно, каза Плевнелиев.


Той честити и победата на новия френски президент Франсоа Оланд. "До един часа снощи слушах много внимателно речта му, запознат съм с неговите тези и съм спокоен. Той дори каза, че ще овладее дефицита във Франция и до 2016-2017 г. тя да е символ на държава, която да нулира дефицита", каза държавният глава.


Президентът отчете пет изпълнени ангажимента - за назначенията в екипа му и публичността на работата на сформираните съвети. Обеща да инициира дебат за промени в Изборния кодекс, който да бъде тема на заседание или на Консултативния съвет за национална сигурност, или в друг широк формат с участието на парламентарните сили. Ангажира се да бъде чест гост на регионите и с дейността си президентството да търси резултати.

Коментари (78)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 2. 2 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Създаването на е-правителство в България е като борбата с корупцията! Хиляди структури и пръснати милиони без грам положителен резултат. Приказките на Плевнелиев са без съдържание!

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2964 Весело

  Понеже има 3 агенции,време е да направим четвърта.

 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  Ама разбира се толкова приятели има за оправяне, една агенциика таман ще ги събере. И хубави заплати ще им даде ееее, дай Боже всеки му агенциика.

 5. 5 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1551 Любопитно

  Още чиновници? А, мерси!

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 6. 6 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Т.е. още едни хрантутници да вземат пари от джоба ни, без да знаят, какво точно правят.
  Че и на края да си разпраделят бонуси.
  Плевнелиев до момента не е казал една съдържателна дума.

 7. 7 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  Плевнелиев иска нова агенция да отговаря за електронното правителство

  Бойкоборисовата не му ли харесва!?

 8. 8 Профил на Технолог
  Технолог
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Тук трябват специалисти, доказали се в онлайн бизнеса. Агенциите няма да свършат работа.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 9. 9 Профил на Любо
  Любо
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Плевнелиев, докато беше министър на регионалното развитие, така и не разбра, че точно неговото министерство трябваше да отговаря за електронното гласуване (по Интернет), което депутатите гласуваха. Обаче Конституционния съд цензурира Изборния кодекс в тази му точка, така че резила му беше спестен.

  Любомир
 10. 10 Профил на Милен
  Милен
  Рейтинг: 1308 Любопитно

  плевнелиев иска, а бойко дава ли?

  "Колкото по-малко е умът, толкова по-трудно е да бъде скрит."
 11. 11 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1148 Весело

  Роската беше много смешен на парада...
  Момченце.
  ... Добре че е Бокича зад гърба му, та да всява мутрореспект.
  ако не друго.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5097 Весело

  2020 - ми то дотогава може и правителствата да изчезнат и компютрите !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1628 Неутрално

  Още хрантутници.. и това ми било представител на успешния бизнес...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 14. 14 Профил на sadparrot
  sadparrot
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Ако се получи с електронното правителство, доста хора ще останат без работа, а никоя партия не би се самоубила по този начин. Отделно държавата ще почне да работи по-бързо, по-добре, ще намалеят възможностите за корупция, тоест докато въвеждането му зависи от държавните служители, работата няма да я бъде.

 15. 15 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2393 Весело

  Все е приоритетно, стратегическо, важно, по европейски, но все с предимство за най-големите радетели за приоритети!? Пореден напън, дано е на правилния път поне.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 16. 16 Профил на мрачен интелектуалец
  мрачен интелектуалец
  Рейтинг: 572 Весело

  До коментар [#3] от "hodounski":

  не си разбрал правилно! сега ще направят ЕДНА, която да замести тези ТРИ и всички чиновници ще бъдат преместени там! преливане от пусто в празно

 17. 17 Профил на anonimen
  anonimen
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Бая новобогаташи се навъдиха покрай това митично електронно правителство.

 18. 18 Профил на kuku032
  kuku032
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Нека си говори! Хората го слушат, подсмихват се и знаят, че нищо от тези няма да се случи. Просто приказки...

 19. 19 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3572 Весело

  ... Ако с електронното правителство се подходи както с магистралите ...

  Чехлю бе, казано е - не по-горе от обущата!

  Иначе е вярно, че няма да върви работата с многото баби.
  Но само недейте като с магистралитеееее!

 20. 20 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1622 Весело

  Все си мислех, че чиновничеството трябва да се преполови!

 21. 21 Профил на baltoff
  baltoff
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Президента Плевнелиев да си прочете правата и задълженията в Конституцията и да си върши работата за която са го "избрали".Да спазва поне формално приличие и да се държи като президент.

 22. 22 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Плевньо иска да се изживява като Върховен Цензор на Республиката.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 23. 23 Профил на TheTime
  TheTime
  Рейтинг: 8 Гневно

  Уж електронно, а искат още бюрокрация?!? Да махат всички компютри, пишещи машини и пр. и да вадят халваджийските тефтери!

 24. 24 Профил на валя стефанова
  валя стефанова
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Ха-ха-ха !
  И къде ще бъде седалището и ?
  В Гоце Делчев или в Благоевград ?

 25. 25 Профил на ivanj
  ivanj
  Рейтинг: 418 Неутрално

  прав е плевнелиййката,не е достатъчна тази администрация.И не да се отчитат година за година, а ден за ден, и още -повече администрация ни е нужна,за да борим "борбата с администрацията"
  новия лозунг на президентката е :
  " с повече администрация, към още по-голямо електронно администриране"
  Да ни е честит 100-ят ден, на новоизбраният ни президент!

 26. 26 Профил на bzm
  bzm
  Рейтинг: 378 Неутрално

  Стига сте назна4авали хрантутници!Не можем да ви издържаме на харчовете

  Пенсионерите,средната класа на България! И запомнете:Всички политици са маскари!
 27. 27 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2964 Весело

  До коментар [#16] от "svoboden_udar":

  Още по- интерсно! И да я изпратят в Малко Търново!

 28. 28 Профил на robbie_williams
  robbie_williams
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Росен Плевнелиев е една кукла на конци в ръцете на Бойко Борисов! Аз съм горд, че не гласувах за него на президентските избори! Тръгнал разбор да прави на 100-те си първи дни!

  Ти виждаш нещата и питаш защо? А Аз мечтая за неща, които никога не са били и питам - защо не?
 29. 29 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 726 Неутрално

  електронно правителство - ОК. Обаче аман от агенции и чиновници. Решението не е още чиновници, много по-просто е - прави се конкурс, печели го някоя частна фирма, и с нея се сключва договор - до дата Х е готово това, плаща се толкова. До дата У.... и т.н.
  Въвеждането на национална система за онлайн банкиране например отнема на повечето банки по-малко от година. Подобни системи не са никак прости, изискванията за сигурност, надеждност и пр. са изключително високи, и все пак те успяват да го направят бързо и качествено. На държавна агенция същото ще отнеме минимум 5 години и ще струва 5 пъти повече.

 30. 30 Профил на iliope4enia
  iliope4enia
  Рейтинг: 316 Неутрално

  добре иска, ама много лае

 31. 31 Профил на Краси
  Краси
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Дейностите по електронното управление трябва да се правят на едно място. Прав е президента, остава да убеди "матриала".

  Няма да му е лесно, като чета коментарите.

  Да почистим България от агентурата на руската империя!!!
 32. 32 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1374 Любопитно

  Още безполезни чиновници на държавната трапеза ?

  15.02.1989 - 07.02.2018
 33. 33 Профил на Lm911
  Lm911
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#21] от "baltoff":

  И в какво се изразява това според теб?Чел си си конституцията според която президента няма почти никакви функции?Искаш той да е безгласна буква или какво?

  The power of accurate observation is commonly called cynicism by those who have not got it
 34. 34 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1628 Неутрално

  До коментар [#31] от "Краси":

  И кои са тия дейности?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 35. 35 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#31:"Краси"]Дейностие по електронното управление трябва да се правят на едно място.[/quote]

  Големите провали в ИТ системите на съда и прочие трябва да са обица на ухото.

  Информацията е по министерствата, бизнес-процесите са пак там, а новата структура няма власт да ги накара да се размърдат. Това не е да направиш сайт и готово. Ще трябва бюрократите да интегрират ПОСТЕПЕННО тези нови електронни компоненти в административните си процедури и това, а не техническата част са критични за успеха.

  Ако искат бушон - да я създадат, но ако искат да свършат работа, нека всяко министерство си поеме отговорността и инициативата.

  Техническото изпълнение е съвсем друго нещо, ако искат да го централизират, но пак ще е по-добре да имат няколко подизпълнители, които работят с различни министерства, с обща и хомогенна технология, без задължително обща платформа в началото.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 36. 36 Профил на Вени Марковски
  Вени Марковски
  Рейтинг: 726 Весело

  Електронното правителство в Естония бе построено за нула време, сравнено с нашето. Държавата не плати почти нищо (банките финансираха и спонсорираха електронните подписи). Изводите си ги правете сами.

  Автор съм на статиите "Интернет трол" и "Атака Ad hominem" в БГ-Уикипедия. С други думи - номерата на троловете от този форум при мен не минават.
 37. 37 Профил на Дива селянка RIP
  Дива селянка RIP
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Щом имаме електронно правителство искам и електронно гласуване на избори.

 38. 38 Профил на shopar_posten
  shopar_posten
  Рейтинг: 371 Неутрално

  пак хрантутници ... аман! единия твори полиции разни, другия агенции. очаквам създаването на нравствена полиция и агенция за закриване на държавата!

 39. 39 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#29:"Ментор"]Въвеждаето на национална система за онлайн банкиране например отнема на повечето банки по-малко от година. [/quote]

  Може да са много сложни, но са силно стандартизирани системи. В Германия функционират горе-долу така, както и в България и 1 години за адаптация и внедряване са достатъчни.

  Но администрацията ни е съвсем, съвсем различна от немската (за съжаление). Френските административни процедури, режими и какво ли не пък изобщо не са като немските и т.н. и т.н.

  Така че задачата няма да стане наведнъж и е доста по-трудна, - услуга по услуга, министерство по министерство, важно е да изберат кое им е приоритетно, кои услуги засягат най-много хора и са сравнително прости и т.н. и т.н.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 40. 40 Профил на Красимир Гаджоков
  Красимир Гаджоков
  Рейтинг: 418 Неутрално

  има един много очевиден показател дали нещо ще се *прави* наистина за електронно проваителство, или само ще се приказва: дали оправят посочените груби грешки на вече предлаганите електронни услуги

  засега няма изгледи да е свършено нещо година по-късно след като им посочих проблема с "жълтия милиционер": объркващото и отблъскващото граждани предупреждение заради некадърно криптиране на уеб-страниците на някои електорнни услуги

  подробности - тук: http://www.gadjokov.com/2011/03/15/p425/

  http://www.gadjokov.com
 41. 41 Профил на nckdck
  nckdck
  Рейтинг: 770 Неутрално

  като оставим настрана, че само въведението на статията е за тн електронно правителство

  Убаво са е присетил г-н Плевнелиев, ма той не беше ли министър на инфраструктурата доскоро и "елетронната", в това число криптографска, инфраструктура, не се ли брои?

  Та, не сменяхме ли лични документи наскоро? Що не излезе с един проект за интегриране на смарт карти?

  щото, буля Пена, трудно ша я накараш да си земе карта, четец и сертификат за 200 кинта, даже и да има айпад...

  па тва елправителство ше да е ефектино само ако се ползва масово, така просто си говорим за превъртане на ени пари

  Справка за тез де не са виждали, естонска лична карта

  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/c/cb/Estonian_idcard_longtermresident_front.jpg

  Бойко Борисов, педерас, педерас http://www.youtube.com/watch?v=p-Gyi9SM3os
 42. 42 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  До коментар [#22] от "Десен":

  а вчера Плевнелиев в интервю при Росен Петров каза, че много му харесва да бъде президент.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 43. 43 Профил на nckdck
  nckdck
  Рейтинг: 770 Любопитно

  [quote#40:"Красимир Гаджоков"]заради некадърно криптиране на уеб-страниците на някои електорнни услуги [/quote]

  би ли обяснил, какво му е некадърното на криптирането?

  Бойко Борисов, педерас, педерас http://www.youtube.com/watch?v=p-Gyi9SM3os
 44. 44 Профил на iliope4enia
  iliope4enia
  Рейтинг: 316 Неутрално

  това не е толкова важно

 45. 45 Профил на baltoff
  baltoff
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#33] от "Lm911":
  Щом смята,че е безгласна буква значи не е за този пост.Президента ако иска нещо да прави(като президент и по Конституция)само в качеството си на Върховен главно-командващ има толкова за правене ,че няма да му остане време за един прием!

 46. 46 Профил на iliope4enia
  iliope4enia
  Рейтинг: 316 Неутрално

  стига се е занимавал с глупости, да свърши нещо по-наложително

 47. 47 Профил на THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  Рейтинг: 470 Весело

  Електронна ... гъдулка си ти.

  #killwhitey
 48. 48 Профил на agenciagruh
  agenciagruh
  Рейтинг: 470 Разстроено

  Президента ни е един от малкото мъже ,които мога да разбера напълно.Само си помислете как му минава деня.Събужда се до отявлена феминистка, която сигурно по сто пъти му повтаря ква глупост е направил ,но тайничко му завижда за президенския пост.
  Отива на работа и там ,ще не ще чува оня писклив глас на вицето дето само, като го чуя по радиото и телевизията сменям станцията.Вероятно са му напълнили администрацията с мамини герберски дечица ,които за нищо не стават и така нататък .Като прибавим и войнстващият му шеф направо ми става жал.Просто си представям на какво е подложен ежедневно.

 49. 49 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#42] от "soave":

  Смее ли да каже че не му харесва? Нали Марга и Боце ще му дърпат ушите!

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 50. 50 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 624 Весело

  До коментар [#22] от "Десен":


  [quote#22:"Десен"]Плевньо иска да се изживява като Върховен Цензор на Республиката. [/quote]
  В тази държава всеки прави това което не му е работа...един се прави че президентства...друг се прави че е десен...

  bigman
 51. 51 Профил на riformator
  riformator
  Рейтинг: 418 Весело

  Плевнелиев иска, ама питал ли ГО е (да се свети името му)...
  И аз искам "Чиста и Свята Република", ама наште шашкъни не дават...

 52. 52 Профил на parche
  parche
  Рейтинг: 418 Неутрално

  правилно. с ранг първи и единствен замесник на МП

 53. 53 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 418 Неутрално

  И как така още анализирали-не анализирали закона за конфискацията, вече адмирират изпълнителната власт. Мазна и непочтена става работата на президента.

 54. 54 Профил на pathfinderrr
  pathfinderrr
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Някой знае ли дали бирата утолява жаждата или като всеки алкохол, напротив - дехидратира? Чух че била много полезна за възстановяване след физическо натоварване?

 55. 55 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#54] от "pathfinderrr":
  Искаш да почерпиш ли?

 56. 56 Профил на pathfinderrr
  pathfinderrr
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#55] от "Яна":

  Хаха, с бира - винаги!

 57. 57 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Вместо да се хванат за гушите и вкарани в пандиза всичките разбойници, които цоцаха от "електронното правителство" - от Калчев та до днес - те ще създават нови синекурни агенции.
  ЗАЩОТО КОМУНОИДИТЕ, КОИТО НИ "УПРАВЛЯВАТ" В МОМЕНТА, МОГАТ САМО ДА ХАРЧАТ ЧУЖДИ (Т.Е. НАЩИТЕ) ПАРИ.
  Не съд , ТРИБУНАЛ ЗА БАНДАТА ОТ ЧЕНГЕТА И РАЗБОЙНИЦИ, НАЗОВАВАЩА СЕ ГЕРБ!

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  много сбъркан ми изглежда пр-ът на президента. каква е целта на това изказване? ако е да си вдигне рейтинга, защото всички искат електронно правителство, направо се е застрелял в крака с предложението за нова бюрократична струкура, защото тия никой не ги иска, и с право.
  после, добре е да се постави за приоритет, но електронното правителство е в сферата на правителството, т.е. на изпълнителната власт, а той има други правомощия.

 60. 60 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#59] от "owen":

  Че той , ако има ПР, няма да срича от листче, няма да ни нарича "съграждани", няма .....много неща.
  Може да ползва ПР отделът на Бойко - онези отдавна доказаха, че не заслужават и 2 стотинки!

 61. 61 Профил на Lm911
  Lm911
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#45] от "baltoff":

  Аз не смятам!Аз ти казвам че АКО ТРЯБВА САМО ПО КОНСТИТУЦИЯ ДА СЕ ДЕЙСТВА ТОЙ НЯМА ПОЧТИ НИКАКВИ ПРАВОМОЩИЯ!

  The power of accurate observation is commonly called cynicism by those who have not got it
 62. 62 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 813 Неутрално

  Добре е, че президентът се интересува, както и всички други. Дали ще е агенция или не, е формалност. А и не е негова работа. Така или иначе, правомощията и компетенциите са му други. Важно и необходимо е електронното управление да се въвежда и разширява. Всички сме съгласни.
  НБ. Правилният превод и израз е електронно управление, а не правителство. Защо ли упорито употребяват последното?

 63. 63 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#50] от "Сър Дитко":

  Първо, поздравления за чудесния избор на никнейм.
  Второ, когато прочетеш постингите ми толкова подробно че да ти стане ясно позицията ми по въпросите определящи дясна или лява е тя - тогава се изхвърляй по този начин дали съм ляв или десен.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 64. Агенция до дирекция,чиновник до чиновника,мила моя майнольо-също като в Гърция.Важното е да кипи безмислен труд,да местим въздуха,да се въртят едни пари между правилните хора,пък овцете ще търпят и пак ще блеят жално по изборно време...

  Боли ме от овчедушието на хората...
 65. 65 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 624 Весело

  До коментар [#63] от "Десен":

  Господине,тук говорим за другаря Плевнелиев колко си е повярвал че от него зависи нещо в тая държава...а това че ти дали си ляв което е по вероятно или десен изобщо никого не касае...най малкото уважаемата аудитория на форума...

  bigman
 66. 66 Профил на Технолог
  Технолог
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Предложение към г-на Плевнелиев

  Да покани всички българи, собственици на онлайн бизнес ( с поне 5-10 000 уникални посетители на ден) да се включат като не-щатни консултанти на тази агенция. От тази група трябва да се махнат, тези които са свързани с продажби на хардуер и софтуер, особено тези, които са печелили държавни поръчки в тази област в последните 5 години (да се получи безпристрастна група съветници). Нека те (ако имат желание) да коментират действията и да предлагат такива на агенцията. Иначе хората в тази агенция ще бъдат наобиколени от акулите в ИТ бранша и накрая ще платим много, за нещо което не става за нищо.

  Предложението ми има два плюса:
  1. Ще се чуе мнението на хора, които имат реален опит (и си изкарват хляба) от тази работа, без да смучат от хазната.
  2. Президента ще си направи добър ПР, сред хора от които зависи екосистемата на електронното правителство.

  В днешно време, не е достатъчно да направиш добър продукт/технология, а трябва да направиш екосистема в която той да живее и да се развива. Услугите на електронното правителство ще станат масови, когато започнат да се вграждат в много други външни приложения.

 67. 67 Профил на nckdck
  nckdck
  Рейтинг: 770 Неутрално

  До коментар [#66] от "Технолог":

  "предложението" ти има и един сериозен минус, ше останът саму "блогари" да гу саветват, по той,така или иначи, си ги има

  Бойко Борисов, педерас, педерас http://www.youtube.com/watch?v=p-Gyi9SM3os
 68. 68 Профил на Краси
  Краси
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#34] от "Тони!":
  Според философията на електронното управление трябва да обратна на това, което се случва в момента. Вместо всяка институция и министерство да си прави сайт, трябва сайта да е насочен към потребителя. В един сайт да е всичко свързано с отношенията с държавата, с общ вход. В момента трябва да инсталираш няколко дни софтуер, за малкото услуги, които се предлагат. А що се отнася до самите услуги, мисля че почти всичко може да е онлайн, данъци, глоби, документи и т.н.

  Да почистим България от агентурата на руската империя!!!
 69. 69 Профил на Технолог
  Технолог
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#67] от "nckdck":

  По принцип няма много блогъри с по 5-10 000 уникални посетители на ден, но дори и да ги има, те са такива, че това им е основна част от дейността и съветите им ще са полезни. Има и собственици на комерсиални сайтове, които са с подобни характеристики, а техните знания и опит са ценни.

 70. 70 Профил на nckdck
  nckdck
  Рейтинг: 770 Любопитно

  [quote#69:"Технолог"]Има и собственици на сайтове[/quote]

  и, какво знание би привнесъл един собдтвеник на сайт?

  Бойко Борисов, педерас, педерас http://www.youtube.com/watch?v=p-Gyi9SM3os
 71. 71 Профил на Красимир Гаджоков
  Красимир Гаджоков
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#43] от "nckdck":

  Прочетохте ли публикацията от блога ми, към която препратих в оригиналното ми мнение тук?

  Начина на настройване на круптирането на сайтове на държ.институции отблъсква/плаши потенциални потребители.

  В резултат: има електронна услуга, ама твърде много хора ще се откажат да я ползват, дори да са си изкарали електр.подпис.

  http://www.gadjokov.com
 72. 72 Профил на nckdck
  nckdck
  Рейтинг: 770 Неутрално

  До коментар [#71] от "Красимир Гаджоков":

  мда, даже си напрайх труда да пробвам firefox-а ко ши рачи, та, кво му е некадърното на криптирането? тва беше твое твърдение, нали?

  Бойко Борисов, педерас, педерас http://www.youtube.com/watch?v=p-Gyi9SM3os
 73. 73 Профил на nckdck
  nckdck
  Рейтинг: 770 Неутрално

  [quote#71:"Красимир Гаджоков"]Начина на настройване[/quote]

  не му тургат достатъчно сол?

  Бойко Борисов, педерас, педерас http://www.youtube.com/watch?v=p-Gyi9SM3os
 74. 74 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2637 Любопитно

  Айде-е, още чиновници! Аман бе, като има безумни съветници, тоя мишок грам акъл няма ли? По-добре е Плевню да мълчи и да ходи по Европа, докато още го приемат. Щото след година-две ще стане като с Мутрата - ембарго. С особено любопитство чекам да видя какво ще измислят по уродливото чадо на Маргето - закона за конфискацията. Голем кеф ще бъде как ще се гърчат.

 75. 75 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар [#2] от "kuty":

  не е работа на Плевнелиев да внедрява е-правителство.

  освен това имаш ли представа колко комунистическ-мафиотски интереси ще бъдат засегнати като се въведе е-правителство? нали в рамките на няколко седмици/месеци ще лъснат комунистическите далавери с: контрабанда, неплащане на данъци, сенчести операции и сделки, неизпълнение на договори с общини и агенции, измами с имоти и заменки и други мафиотски измами?

  РЕФОРМИ !
 76. 76 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2596 Любопитно

  Този човек има ли си представа от държавно управление за да предлага създаване на агенция за решаване на конкретен въпрос? Агенцията си е цяло министерство с изпълнителен директор, бюджет и т.н. и какво ще прави тази агенция ако наистина успее да внедри електронното правителство - ще се саморазпусне и ще пратят всички на борсата, отказвайки се от заплати, бонуси, командировки в чужбина за обмяна на опит и т.н.?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 77. 77 Профил на Красимир Гаджоков
  Красимир Гаджоков
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#72] от "nckdck":

  е как какво - всички тези предупреждения, че човек не трябва да се доверява на тези сайтове? дето с firefox трябва да се съгласиш с минимум 5 (пет!) предупреждения че нещо не е наред с тези сайтове?

  а е елементарно да се оправи - дори и това съм написал как става; само че що да го оправят като явно си е проформа, ей така, да го има, пък това че не върши работа на много хора дето не са длъжни да знаят какви са тези предупреждения и да ги игнорират ... а и трябвало ръчно да си инсталират root-сертификати за да ги няма ...

  глупости на некадърни мързеливци

  http://www.gadjokov.com
 78. 78 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 880 Весело

  Ако някое правителство иска действително е правителство, първо ще приемат необходимите закони за това, ще накара министерствата и разните агенцийки да почнат да комуникират помежду си и ще сменят личните документи с такива имаши цифров сертификат

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK