Цяло лято ще се пълнят дупки по вътрешните улици в София, обяви Фандъкова

Цяло лято ще се пълнят дупки по вътрешните улици в София, обяви Фандъкова

© Георги КожухаровИзбори 2022

През цялото лято в София ще се запълват дупките по вътрешнокварталните улици, както и ще се ремонтират тротоари, съобщи в сутрушния блок на Би Ти Ви кметът на столицата Йорданка Фандъкова.
Досега са ремонтирани около 135 хиляди квадратни метра, предстои още около 450 хиляди квадратни метра.


Ремонтът става по планове, предоставени от районните кметове като се започва от улиците, по които има повече трафик, за да може повече хора да имат полза от ремонтите, обясни кметът.


До момента е изпълнена около 20 процента от заложената програма.
Фандъкова посочи и че фирмите, които се занимават с пълненето на дупки поемат едногодишна гаранция за ремонтите, а при преасфалтиране срокът по закон е 5 години. Тя обаче напомни, че в общината от няколко години има досиета на дупките и стриктно се следи качеството на ремонтирането им. Ако се отворят отново, ремонтът е за сметка на фирмата.


Кметът посочва, че трайното решение на този проблеме преасфалтирането, което се прави за някои улици в момента. Районните кметове вече подготвят план за подновяване на настилката и през следващата година.


В отговор на въпрос за недостигащите 16 000 места в детските градини и ясли, за които спомена през уикенда общинският съветник от БСП Борис Цветков, Фандъкова посочи, че за точни числа не може да се говори, защото класиранията не са приключили. Тя припомни, че е поела ангажимент не за брой деца в детските градини, а за брой заведения. Така в нейната програма имало ангажимент за изгражаднето на 40 нови. От тях осем вече се строят, ще започне изгражаднето на още 4 до края на годината.


Големият проблем е затова, че в годините 44 детски заведения са били заменени с решение на общинския съвет срещу апартаменти. Според нея не може да се приеме обяснението на предишните кметове, че това е правено, защото не е имало деца. В такива случаи градините се затварят, а не се губи собственост върху тях, обясни Фандъкова.


Последно такъв опит за замяна имало в началото на мандата на ГЕРБ в общината.


Разрешаването на проблема с бездомните кучета е личният приоритет номер едно на кмета, съобщи Фандъкова и посочи, че по нейно настояване директорът на "Екоравновесие" ще дава пресконференция всеки месец, за да отчита какво е свършено.


По думите й през април са заловени над 380 кучета. От тях 9 са евтаназирани. Сред тях са четири, заловени в района на "Малинова долина", където бе нахапан до смърт възрастният човек, който почина от раните си.


Осиновени през изтеклия месец са 28. Фандъкова подчерта, че ще има последващ контрол, така че осиновените кучета да се отглеждат в домашни условия и да бъдат декларирани в общината.


Кметът съобщи още, че предстои премахването на съоръжението във формата на шатра пред централната жп гара в София, чието платнище е разкъсано и създава опасност за минувачите. В момента се издирва унгарската фирма, която го е изградила и която е дала 20-годишна гаранция за него. Кметът посочи, че съоръжението не е опасно, като се изключи провисналото платнище в случаите на дъжд и сняг. 

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK