Фандъкова и Атанасова ще съкращават времето за идване на линейки

След два месеца екипи на спешната помощ ще дежурят денонощно в 4 квартала на София

© Цветелина Белутова, Капитал

След два месеца екипи на спешната помощ ще дежурят денонощно в 4 квартала на СофияИзбори 2022

Екипи на спешна помощ ще дежурят денонощно в 4 поликлиники в София. Общината ще оборудва помещения, а здравното министерство ще предостави линейки, които да достигат по-бързо до адреса на болния и оттам в болница. Затова се разбраха кметът на София Йорданка Фандъкова и министърът на здравеопазването Десислава Атанасова на среща днес в сградата на общината.


Екипите ще дежурят в поликлиниките - 5 в Студентския град, 12 - в "Люлин", 16 - в Кремиковци, и 24 в "Надежда". В кабинетите няма да се извършват медицински манипулации, а просто ще обслужват околните райони с линейки, които да транспортират нуждаещите се по-бързо до болница. Фандъкова обеща, че екипите ще започнат работа след два месеца.


Целта е да се намали времето за реакция от обаждането на спешния телефон до пристигането на линейката в лечебното заведение, обясни Атанасова. По думите й така може да се реши проблемът със закъсняващите линейки и в Пловдив, Варна и Бургас.
Общината пък се е ангажирала да оборудва помещенията. Имаме възможност да дадем по две помещения в 30 поликлиники, но засега толкова много екипи не са нужни, каза Фандъкова. Министърът заяви, че няма проблем със средствата или броя на необходимите линейки, а липсата на медици, които да работят. В сряда пък предстои да бъде променена и наредба, с която младите лекари в спешната помощ да могат да учат всички медицински специализации.Столичната община иска да прехвърли към спешна помощ сградата, в която се намира държавната структура в София. Това предложение ще бъде гласувано в четвъртък на редовното заседание на общинския съвет. Целта е спешната помощ да може сама да кандидатства за финансиране по европроекти за обновяване на сградата.

Предстои и ешалонизиране на болниците на три нива, за да не се получава транспортиране на пациента между няколко лечебни заведения и спор между тях къде да бъде настанен пациентът, обясни още министърът. В първото ниво ще влизат болници с възможност за клинична помощ, на второ - 60% от спешната помощ, а на трето ще са специализираните болници. Това е нещо като карта на пътя на пациента, допълни Атанасова.


Окончателното увеличение на заплатите в спешната помощ пък ще е около 18%. В момента се правили последните разчети. Първоначално беше обявено, че увеличението ще е 20 на сто. Повишението ще влезе в сила от 1 юни. Това са възможностите на министерството, но от капиталовите разходи пренасочване средства за заплати, допълни Атанасова.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK