Депутатите орязаха заплатите на общинските съветници

Общинските съветници ще получават до 30% от заплатите на администрацията, а не до 60%, както досега.

© Георги Кожухаров

Общинските съветници ще получават до 30% от заплатите на администрацията, а не до 60%, както досега.Изненадващо депутатите решиха да орежат заплатите на общинските съветници и на председателите на общинските съвети.  С преходни и заключителни разпоредби на Закона за държавния служител Народното събрание направи промени в Закона за местното самоуправление и администрация, с които се намалява прагът на възнагражденията им. Текстовете са предложени между първото и второто четене от независими народни представители и не са обсъждани и гласувани на първо четене. 


Според приетите промени възнаграждението на общински съветник за един месец няма да може да надвишава 30% от заплатата в съответната общинската администрация за последния месец от предходното тримесечие. Според досега прилаганите текстове таванът беше 60%.


Председателят на общински съвет ще може да взима най-много 90% от заплатата на кмета, гласят измененията. Сега се допускаше той да получава същата сума, каквато и кметът.


По време на дебатите от опозицията остро възразиха, че това е удар срещу местната власт, а измененията са прокарани тихомълком без обществен дебат и без съгласуване с Националното сдружение на общините (НСОРБ).  Те прогнозираха остра реакция от НСОРБ и отбелязаха ,че приемането на текст, който не е одобрен на първо четене противоречи на конституцията.  

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK