Съдът освободи нападателя от магистрала "Тракия" срещу гаранция от 2000 лева

Съдът освободи нападателя от магистрала "Тракия" срещу гаранция от 2000 лева

© ДневникСофийският районен съд (СРС) е освободил срещу парична гаранция Ивайло Дончев, когото полицията задържа за нападение над друг шофьор от магистрала "Тракия", съобщиха от съда.


Той прекара в ареста 72 часа по обвинение за причиняване на телесна повреда по хулигански подбуди и за унищожаване или повреждане на чужда вещ. Решението на съда подлежи на обжалване и вече е протестирано пред Софийския градски съд.


На 1 май между Дончев и друг шофьор - журналиста от "Дневник" Георги Пауновски, възникна спор на магистралата. След него Дончев е удрял Пауновски по лицето и е счупил страничното огледало колата.
Щетите по управляваната от Пауновски кола са за около 1300 лв., тъй като има и вдлъбнатини по нея от ритниците на нападателя. Той има и медицинско за нанесени леки телесни повреди.

Предисторията


Из разказа на Георги Пауновски: "Малко преди разклона за Равно поле на магистрала "Тракия" изпреварвах в най-лявата лента с около 130 км/ч "Алфа 147", шофирана от жена. В един момент сякаш от нищото изскочи "Хонда CR-V", движеща се поне със 180 км/ч, която яростно присветваше с фарове. Инстинктивно подадох мигач с намерението да се прибера вдясно, но прецених, че ще вляза твърде близо до изпреварвания автомобил, което може да създаде проблем. Ускорих още малко и се прибрах в средната лента."


Според съпругата на Дончев - Вероника, другият шофьор се е заял с мъжа й. "После се мушна пред нас, направи остър ляв завой, ние влязохме преди мантинелата, в пясъка, мъжът ми едвам овладя колата", описа случката пред Би Ти Ви Вероника Дончева.

"Дневник" все още очаква информация от Софийския районен съд за мотивите за промяна на мярката. Продължаваме да търсим Дончев и защитника му за коментар.


Реакция и мерки - бел.ред.


Когато "Дневник" публикува историята с нападението от един шофьор над друг (оказал се нашият колега Георги Пауновски) на магистрала "Тракия", сред коментарите на възмущение и споделяне на подобни случки, сред предложенията какви мерки да се вземат, имаше и реакции, че потърпевшият нямаше да има възможност да получи такова внимание, ако не беше журналист. Щяхме да публикуваме всеки подобен сигнал (съдържащ достатъчно факти, документи, евентуално снимки/видео) изпратен от читател, и да следим развитието му, защото той илюстрира по-голям и сериозен проблем. А вярваме, че медийно отразяване и дискусия могат да помогнат да се намерят решения - бързи реакции на институциите, законодателни промени, превантивни мерки, повече гражданска активност да се докладват нарушенията.


Историята беше разказана и в много други медии, включително в национални телевизии.


Иска ни се да вярваме, че не заради медийният интерес нападателят беше издирен и задържан бързо. Не сме очаквали и, че лично вътрешният министър Цветан Цветанов трябва да коментира случая, защото неговата задача е да намира решения за големите проблеми, включително ефективен контрол и превенция за нормално движение по пътищата, вместо да реагира до всеки потърпевш.


Покрай задържането на Ивайло Дончев и удължаването на ареста му със 72 часа, имаше коментари и че за такъв тип разследване на хулиганство мярката е твърде голяма и че върху нея е оказало значение медийното внимание.


Потърсихме мнението на юристи и по тази тема. Според адвокат Динко Кънчев прокуратурата често злоупотребява с правомощието за задържане за 72 часа. "Процесуалното предназначение на тази мярка е, ако прокуратурата иска да поиска от съда задържане под стража или домашен арест и да осигури явяването на задържания в съда. А обвинението често злоупотребява и използва това си правомощие, за да оказва въздействие върху заподозряното лице", коментира по принцип адвокатът.


Друг юрист, пожелал анонимност, се запозна с цялата история и коментира: "Обвиненият впоследствие за престъпление по  чл. 131, ал1.т 12 и чл. 216 от НК - за причиняване на телесна повреда по хулигански подбуди и за унищожаване или повреждане на чужда вещ, беше задържан за 3 денонощия от прокуратурата. Основания за задържане обаче не е имало, защото съдът е преценил, че задържането е прекомерно тежка мярка за неотклонение и му е взел гаранция. И това е така. Нека да припомним - мярката за неотклонение не е наказание и затова не бива да й се възлагат щения, свързани с възмездие. Този човек още не е признат за виновен. Нито съдът е установил към този момент каква е пълната истина за инцидента - кой и доколко казва истината. Мярката за неотклонение има една проста задача - да осигури правилния ритъм на процеса - обвиняемият да се явява винаги, когато е необходим на разследването и да се въздържа да извършва оттук насетне престъпления. Видимият резултат засега е, че прокуратурата вече се е престарала."


Според същия юрист "този процес започна с прекомерно напрежение извън самия него. Съдът обаче внесе спокойствие. Нека оттук насетне да се развива като всеки друг за подобно деяние от типа "един водач напада друг водач на автомагистрала в спор кой е бил правилният шофьор. Удовлетворение ще има само ако бъде спазен законът и се избегне всякакво съмнение, че конкретният случай не е третиран както всички останали случаи. За да се случи това, не бива да има вкус на извънредност, на истеричност, на услужливост на прокуратурата, на усещане за привилегированост на журналиста."


"Дневник" също очаква справедлив процес, без никакво значение от професията и статуса на замесените в него. Така както винаги сме гледали на всички дела. Ще проследим и развръзката на конкретния случай, но ще продължим и темата за нуждата от промени и реакция, за да има нормалност по пътищата.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на myspam
  myspam
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Поздравления Дневник!

 2. 2 Профил на kuku032
  kuku032
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Нападателят бил неправомерно задържан? Хулиганство и лека телесна повреда и прокуратурата се била престарала? Благодаря, Дневник, че дадохте гласност на случая! Ако не бяха медиите, нямаше да се стигне до арест.

 3. 3 Профил на coffee
  coffee
  Рейтинг: 702 Любопитно

  250 лв. глоба за дребно хулиганство. Няма да му дадат повече.

 4. 4 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  "Дневник", поемете инициатива за кампания за нормалност по пътищата, както се изразявате и не се ограничавайте до инфантилни послания, както бяха досегашните кампании за безопасно шофиране и неагресивно поведение, които вървяха по медиите (и едно от лицата на такива кампании стана символ-гротеска - Максим Стависки).

 5. 5 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Съдът освободи нападателя от магистрала "Тракия" срещу гаранция от 2000 лева

  Много ми е интересно на какъв принцип се определя тази гаранция? Ако е на абсолютен - същата работа щяха да свършат и 1995 лева, например. Ако лицето изкарва тези пари дообед, това не е гаранция, а благотворителност към Републиканския бюджет. Ако обвиняемият е беден, той ще предпочете да си стои в ареста, където има осигурени легло и храна, и хич няма да се напъва да излезе. Дори на ефективната присъда ще гледа, като на продължение на следствения комфорт.
  Та бих помолил, някой по-компетентен от мен, да ми разясни как стои въпросът с гаранциите и какво в крайна сметка гарантират те. И защо навремето Софийският съд, не е пуснал Васил Левски под гаранция.

  /не се чете/
 6. 6 Профил на Стоян Стоянов
  Стоян Стоянов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ами журналистът вече ще му се види тясна държавата. Събирай си багажа и не поглеждай назад. Няма смисъл.

 7. 7 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  Който и да е потърпевшият на ход е независимият съд.Колкото повече назидателни присъди за хулиганство,толкова по-малко ще четем за подобни случаи.

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 8. 8 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 532 Любопитно

  " ... Не сме очаквали и, че лично вътрешният министър Цветан Цветанов трябва да коментира случая ..."
  Цецо е коментирал далеч по-маловажни случаи, защото при него не е важно да се върши наистина работа, а да се явява по медиите и да си прави реклама - колко много работа вършел - той и МВР.

 9. 9 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3622 Неутрално

  [quote#3:"coffee"]250 лв. глоба за дребно хулиганство. Няма да му дадат повече. [/quote]
  Ама какво са 250 лв. и каква възспираща роля може да изиграе едно такова наказание? За мен дори 2000 лв. е малко.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 10. 10 Профил на stdmv
  stdmv
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Последно кой е виновен за пътната ситуация и за създаване предпоставки за ПТП няма ли да кажете
  (или само ще роните сълзи)?

 11. 11 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Уф пак се пона. Манипулативно заглавие и герберасти без капка правна култура... Като кумира си! Какво е освободил съда!? Нищо! Всеки е невинен до доказване на противното с влязла в сила присъда! Къде имаме осъден? Нямаме. Е кой е освободил съда? Никой! Прокуратурата действително се престарава с тези задържания само и само после Цецо да вие че съдът бил пуснал някой. съдът никой не пуска - съдът осъжда. Другото е мярка за неотклонение и отворете букварите да видите къде и след кои мерки е задържането. А гаранция от 2000 лв на мен лично ми е много щото са ми заплатите за 4 месеца.

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 12. 12 Профил на rio
  rio
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#5] от "Тони Шнайдера":


  При определяне на мерките за неотклонение се вземат предвид степента на обществената опасност на престъплението, доказателствата срещу обвиняемия, здравословното състояние, семейното положение, професията, възрастта и други данни за личността на обвиняемия.

  При определяне на гаранцията се взема предвид и имущественото положение на обвиняемия

 13. 13 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  С бавно правораздаване и фиктивни присъди, престъпност не се бори!!! Именно за дребните престъпления, присъдите трябва да са неотменни, бързи и ефективни!!!

 14. 14 Профил на gilermos
  gilermos
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Да си представим, че другият участник в този инцидент беше журналистът и именно той беше разказал неговата версия в медиите. На кого щяхте да викате хулиган тогава? И дали Кимба 3, ако той например беше публично посоченият от журналиста за нападател, щеше да иска да седи 3 денонощия в ареста?

  Не мислите ли, че не е възложено на обществото да решава през медиите кой е виновен в дадена ситуация? Не е възложено не заради друго, а защото много голямо значение има на какво и дали на всичко ще дадат гласност медиите. Може и да ни се струва, че сме запознати с всички обстоятелства по даден случай и са ни ясни "доказателствата", но това съвсем не е така.

  Затова е добре да се проявява разум и сдържаност и да се тушира необузданото чувство за мъст на всяка цена. Виновните трябва да бъдат наказани, след доказване на вината им, но справедливо и честно.

  Възможно е някой от тук коментиращите също да е бил участник, в това число - жертва, в подобна пътна нетолерантност, хулиганство и пр., но неговият случай едва ли е добил такава публичност, нали? Дали соченият от него за извършител е бил задържан и дали му е била определена гаранция в такъв размер?

  А ако в този случай подбудите не са били хулигански, например? Има и друга версия, да не забравяме. Тогава делото ще трябва да се води не от държавата, а от потърпевшия, а в тези дела /от частен характер - за лека телесна повреда/ дори не се вземат мерки за неотклонение.

  Не казвам как е било и какво е станало, защото не знам, но казвам колко различни възможности има, за да се обоснова пред вас, че не може да се отсъжда прибързано и на база само на лансираното в медиите.

 15. 15 Профил на o1e
  o1e
  Рейтинг: 426 Неутрално

  може и да се е престарала прокуратурата в случая но лошо няма , следващия автоталибан ще се замисли преди да раздава юмручно правосъдие на магистралата.
  защото в момента в който талибаните видят че другата кола не е скъпа и че шофьора не е мутра става страшно. а така гледат го обикновен човечец обаче после 72 часа в ареста

 16. 16 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  [quote#10:"stdmv"]Последно кой е виновен за пътната ситуация и за създаване предпоставки за ПТП няма ли да кажете[/quote]
  Кой да е виновен? Всеки, пътувал дори веднъж в живота си по магистрала в България знае, че има една определена категория шофьори, които си карат в най-лявата лента със скорост, доста над разрешената, вместо да я ползват за изпреварване, както е по закон. Аз също понякога превишавам скорост, но никога не си позволявам да се сърдя на друг водач, при положение, че кара с разрешената скорост, камо ли да правя изпълнения в стил "дивия запад" и да налитам на бой.

 17. 17 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Представям си как при неблагоприятен за него резултат, Дончев съди държавата в Страсбург за липса на независимо правораздаване в бг. Е разбира се сам няма да може да го направи, но винаги може да се появи някое нпо с опит.

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 18. 18 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Не казвам, че засега има основание, но знае ли човек ...

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 19. 19 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2351 Неутрално

  Вие не разбрахте ли, че "Дневник" няма да си позволи да защитава колегата си само заради това. Едва ли не могат да намерят майстра на джигита. Идеята беше да се даде гласност и стимул на хората да търсят властите при такива случаи. Затова е важно да има справедлива присъда. И също така е важно да се яви свидетел, защото доказателствата които има журналиста до момента не могат да осъдят този човек.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 20. 20 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#11] от "demonoid":

  Именно. Трагедията е, че съдът не е започнал, че и завършил процеса. Не зная дали защото прокуратурата не е събрала още доказателства и внесла обвинение, или пък съдът си се мотае, но факт, че няма правосъдие.

 21. 21 Профил на radoinc
  radoinc
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Естествено, че винаги ще се появи някой с аргумента "децата в Сомалия" ("какво ни занимавате с (...), вие знаете ли, че в Сомалия децата гладуват?".

  Ако има нередност, малка или голяма, и ако имаш възможност да се бориш с нея, няма причина да не го направиш.

 22. 22 Профил на radoinc
  radoinc
  Рейтинг: 583 Неутрално

  (емотиконката не е умишлено сложена, а лоша комбинация от препинателни знаци)

 23. 23 Профил на nikolaaay
  nikolaaay
  Рейтинг: 419 Неутрално

  След внимателен прочит на статията, искам да насоча вниманието на Дневник върху следните пасажи
  "...възникна спор на магистралата. След него Дончев е удрял Пауновски по лицето и е счупил страничното огледало колата."
  "..и вдлъбнатини по нея от ритниците на нападателя"
  "Този човек още не е признат за виновен. Нито съдът е установил към този момент каква е пълната истина за инцидента - кой и доколко казва истината."
  "Дневник" също очаква справедлив процес, без никакво значение от професията и статуса на замесените в него. Така както винаги сме гледали на всички дела."

  При подобни ситуации в англоезичнате медии се ползва думата "allegedly" и не се цитират думите на едната страна като доказан факт. За мен лично няма голямо съмнение какво точно е станало и кой кава истината, но ми се струва че Дневник има по-различна роля и претенции.

 24. 24 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  Ако Ивайло Дончев е с т.нар. "чисто съдебно минало" (т.е. неосъждан), няма как да се отрече, че искането на прокуратурата за вземане на мярка за неотклонение "задържане от стража", е повече от прекомерно. Наказанието, което се предвижда за лека телесна повреда като тази, причинена по хулигански подбуди, е до три години затвор. Унищожаването и повреждането на чужда движима вещ само по себе си е по-тежко наказуемо (до 5 год. затвор), но с оглед известните особености на случая, явно е "по-лекото" деяние.

  Анонимният юрист, цитиран в статията, е повече от точен. За илюстрация - ако по всички случаи с подобна тежест, бъдат вземани мерки "задържане под стража", скоро нито съдът ще може да си гледа същинските наказателни процеси, нито пък ще има къде да бъдат побрани задържаните.

  Горното никак не изключва факта, че г-н Ивайло Дончев трябва да си понесе наказанието, което (позволявам си да прогнозирам) ще е пробация (за замяна на наказателната му отговорност с административно наказанние глоба по ирония на съдбата му пречи обвинението за унищожаване и повреждане на вещ, което изглежда е по-лекото деяние в сличая...).

 25. 25 Профил на ventsy
  ventsy
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Напълно нормално е да го пуснат под гаранция. Щом съдът е преценил че няма опастност обвиняемия да се укрие или да извърши друго престъпление, няма абсолютно никакво основание да го държи в затвора.

  Това нещо със задържането за 72 часа е голяма глупост останала от комунистическите дни. Защо са нужни тези 72 часа? Нима ако полицията е събрала нужните доказателства е нужно 72 часа за да се повдигне обвинение?
  МВР използва тези 72 часа за сплашване на задържания и замазване на очите на гражданите.
  Закона трябва да се промени на 24 часа - нека полицията прави арести само когато е готова да повдигне обвинение. Иначе виждаме какво става - шумни арести, а после нищо ...

 26. 26 Профил на tramp
  tramp
  Рейтинг: 688 Любопитно

  "Щяхме", "Иска ни се да вярваме", "Не сме очаквали"... "прокуратурата вече се е престарала"

  Хаха на мен пък ми се иска да можех да вярвам в дядо Коледа и седемте козлета
  Това ли е официалната позиция на "Дневник" по отношение на псевдо скандала, който организираха?

  [quote#25:"ventsy"]МВР използва тези 72 часа за сплашване на задържания и замазване на очите на гражданите. [/quote]

  Даа, прав сте, ключовите думи в случая са точно "сплашване" и "замазване".
  А дали да не добавим и една "демонстрация" или пък "дуене на мускули", защо пък не и "тренировка"?

 27. 27 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Интересно, шофьорът бил жена - това като доказателство за ниската скорост на изпреварваният автомобил ли е споменато?
  Защо думите на единия се приемат за истина без да бъдат проверени, а другият очевидно е приеъ за виновен. Ами ако наистина Пауновски умишлено е минал в лявата лента пред другия за да му "покаже", че се дразни от присвяткания и в резултат втората кола едва спира и не удря мантинелата?
  Питам само де?
  Питам и как така Дневник уж биха проследили всеки подобен случай, а някак нищо не чуваме за убийството на бул. България?

 28. 28 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментар [#14] от "gilermos":

  Прав си, но както се вижда от броят на минусите на коментарът ти, нашенецът приема за истина това, което му кажат във вестника или по телевизията. Така беше избран Симеон, Бойко, че дори и Сергей.

 29. 29 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 1152 Весело

  ДНЕВНИК,ПУБЛИКУВАЙТЕ ИМЕТО НА ТОЗИ ДОСТОЕН СЪДИЯ.ВСЪЩНОСТ ЗАЩО В БЪЛГАРИЯ ДЛЪЖНОСТНИТЕ ЛИЦА КОИТО РАЗДАВАТ ПРАВОСЪДИЕ СА АНОНИМНИ?

  Ръй! Ръй!
 30. 30 Профил на leni_n
  leni_n
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Много хубава работа е свършила прокуратурата. Поне тези три дни в ареста ще му държат влага на този изрод.

 31. 31 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Пауновски, съди келемето до дупка, поне 5000 лв нематериални щети, стрес, болка и страдание.
  Респект, че не си карал с винкел или брадва в колата, а си търсиш правата като достоен гражданин на републиката съблюдаващ законите и реда в нея.
  Евалата!
  Браво и на редакцията че дава форум. Не е лесно да публикуваш толкова травматични новини. Чест ви прави че застанахте зад колегата си. Абе има някакви надежди за вас явно.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 32. 32 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментар [#6] от "сссттт":

  Това логическо съждение ако може да ни обясниш как се пръкна?

 33. 33 Профил на mdaa
  mdaa
  Рейтинг: 583 Неутрално

  В Щатите такъв след точно 24 часа е в кауша.
  Ние понеже сме мнооого богати сега ще направим 80 заседания и петнайсет, осемнайсеторни експертизи.
  Накрая ще подпише едно листче, че няма да прави повече така и ще го пуснат.
  За тоя велик подвиг съдията ще отдели около две години, ъъ.. и кой плаща тупурдията? - мучовците.

 34. 34 Профил на Стоян Стоянов
  Стоян Стоянов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#32] от "gogo2011":
  Сам ще си го обясниш, за има няма още 3-4 години.... или ако не те засегне пряко подобен проблем по-скоро.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK