За първи път в София ще има парад на абитуриентските автомобили на 25 май

Архив

© Юлия Лазарова

АрхивЗа първи път тази година в центъра на София ще има абитуриентски парад, съобщи МВР..


Отдел "Пътна полиция" на СДВР е решил да използва нестандартен подход и да превърне в абитуриентски парад обичайнигте шествия на луксозни коли, с които се предвижват зрелостниците, съобщи комисар Богдан Милчев. За целта след разговори с регионалния инспекторат на МОН и столичния кмет е възприета идеята възпитаницете на 14 столични училища да  бъдат придружени на 25 май с мотори на КАТ до района на храм-паметника  "Св. Ал. Невски". Движението по бул."Цар Освободител" временно ще бъде затворено и така абитуриентите ще имат възможността пеша да се разходят и демонстрират радостта от празника.МВР разпространи и препоръки към абитуриентите и техните родители за избягване на инциденти и трагични случаи.Затова в София вече са проведени срещи с над 150 училища, съобщи зам.-директорът на СДВР комисар Христо Терзийски. При направената оценка е констатирано, че 95% от тях ще празнуват между 24 и 28 май, като 46 от училищата са насрочили абитуриентските си балове на 25 май.


Полицаите напомниха, че масовата практика абитуриентите да излизат от автомобилите по пътя за бала застрашава техния живот. Чести са и случаите на шофиране след употреба на алкохол и с превишена скорост особено по второкласни  и пътища между малки населени места.


МВР предприема множество мерки за обезпечаване на сигурността и обществения ред по време на абитуриентските балове и предстоящите почивни дни, уточняват още от МВР. 


Извършени са проверки на заведенията, изяснен е пропускателния режим, проверките за оръжие и пиротехнически средства, охраната вътре и вън от тях. Според комисар Милчо Енчев обаче все още недостатъчно се използва потенциалът на частните охранителни фирми. По думите му доброто взаимодействие с тях е възможност не само за обмен на информация, но и за предприемане на превантивни мерки, които да пресекат в зародиш извършването или грубото нарушаване на обществения ред.


Близо 800 хотели и ресторанти вече са минали проверката на експертите на противопожарната служба. НСПБЗН. Изключително внимание е отделено и към хижи и туристически вили, където често абитуриентите организират втората вечер от своя празник. Анализът на експертите сочи, че често там инцидентите възникват от неугасени фасове в спалните помещения, обясни главен комисар Николай Николов


От началото на идната седмица и през цялото лято контролирането на движението в столицата ще се извършва и с помощта на 30 моторизирани полицаи, които ще се движат с включени светлини. Така те ще контролират движението в движение. Ще има и пет мобилни камери, които ще следят за различни нарушения по пътищата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK