След два часа спорове общинският съвет прие програмата за бездомните кучета в София

Програмата беше приета с гласовете на ГЕРБ и "Атака"

© Георги Кожухаров

Програмата беше приета с гласовете на ГЕРБ и "Атака"След два часа спорове Столичният общински съвет прие програмата за овладяване на безстопанствените кучета в София. С 36 гласа "за", 11 "против" и 7 "въздържал се" документът беше приет без изменения.


Приемането на мерките стана на второто поредно заседание, в което има предвидена точка. Преди две седмици документът беше оттеглен в последния момент с мотива, че трябва да се изгладят детайлите.


Две бяха днес най-сериозните конфронтации. Поотделно общинските съветници Георги Кадиев (БСП) и Петър Москов ("Синята коалиция" от квотата на ДСБ) нападнаха кмета на София Йорданка Фандъкова. "Как се чувствате като кмет на европейска столица, в която умират хора след нападения от бездомни кучета", възкликна Кадиев. Фандъкова, която рядко повишава тон, отговори бурно, че е понесла отговорността си. "Дадена е на прокуратурата цялостната проверка на "Екоравновесие" при предишния директор", припомни кметът. Кадиев не се задоволи от този отговор и продължи: "Как понасяте отговорността? Как? Какви са действията, каквито сте поели?"
Нямах намерение да се включвам в дискусията, но няма как да не го направя, започна с изказването си по-късно Петър Москов, който и в предишни заседания се изказва пламенно по темата. По какво се различава програмата, която сега обсъждаме за 2012 - 2016 година, от тази за 2008 - 2011 г., която видимо не работи, попита той кмета. Тя отвърна, че в Закона за защита на животните, който бил приет през 2008 г. по времето на тройната коалиция, е регламентиран един метод - залавяне на кучето, кастриране и обезпаразитяване и връщане там, където е взето, освен ако не е агресивно. Няма как по друг начин да се справим с проблема законно, допълни Фандъкова.


След това отвърна на удара: Как вие, г-н Москов, предлагате да се справим? Десният общински съветник обясни, че заради високата заболеваемост от кучешка тения трябва да се обяви санитарна катастрофа в столицата и така да се потърсят алтернативни решения. По думите му трябва един месец, за да се започне такава процедура.


Москов припомни, че за април в София има нахапани 39 души, на които общината е платила 60 хил. лева обезщетения. Колко трябва да бъдат давани на месец - и това трябва да се запише в програмата, допълни той. Отговор на въпроса му не последва.


Дълга реч изнесе и председателят на общинската комисия по опазване на околната среда Лорита Радева. В нея тя припомни основните залегнали мерки в програмата като достатъчни за справяне с проблема. С изказването си тя припомни, че в документа е заложено намаляване с 95% на бездомните кучета до 2016 г., които в момента били 9242. До края на 2014 г. пък е заложен спад от 50%, което означава около 4621 бездомни кучета. Преброяванията показват, че през май 2009 г. безстопанствените кучета са били 8538, които е с 2586 по-малко спрямо 2007 г. През февруари 2011 г. обаче популацията се е увеличила до 9242 кучета.


В приетата стратегия, общината поема ангажимент да предоставя терени на неправителствени организации, които да строят за своя сметка приюти за кучета. След инцидента с проф. Тачков бяха приети и промени в Наредба 41 към Закона за защита на животните, където се уреждат изискванията за построяването на приют за бездомни кучета. Така новите правила позволяват построяването на депа за 1.5 млн. лева спрямо 6 млн. лева, колкото струваше сграда за 500 кучета преди промените.


На няколко пъти тя изведе като важни заключения факти, сред които: кучетата се делят на домашни и улични, затова трябва да има строг контрол и върху двете групи. Това предизвика и бурни иронични аплодисменти от опозицията.


Общинският съветник от ВМРО Ангел Джамбазки поиска по-стриктни мерки, защото явно сегашните не могат да решат проблема. Той се съгласи с лансираните от две месеца промени в Закона за защита на животните, но попита: От 2009 г. мнозинството в парламента е на ГЕРБ - 3 години по 365 дни не стигнаха ли за промени? Трябва да се въведе правилото, че непотърсени за определено време кучета ще бъдат приспивани, предложи Джамбазки.


"Няма да чакам промени в законодателството. Ще решавам проблема, защото и едно бездомно куче да има по улиците, то създава потенциална опасност", отговори тя. Засега обаче промените в закона били оставени настрана. Министерството на земеделието било започнало изготвянето на национална програма за справяне с проблема.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK