Заради орязаните си заплати общинари от ГЕРБ в София ще протестират пред депутати

Заплатата на общинския съветник в София е 420 лева без допълнителните възнаграждения за участия в надзорни и контролни органи във общински фондове, агенции и други органи

© Георги Кожухаров

Заплатата на общинския съветник в София е 420 лева без допълнителните възнаграждения за участия в надзорни и контролни органи във общински фондове, агенции и други органиОбщинските съветници от ГЕРБ ще се срещнат с депутатите от парламентарната комисия за регионално развитие, за да изразят недоволството си от орязаните си заплати. Възнагражденията намаляха, след като в сряда парламентът прие промени в закона за държавния служител. Предложението дойде изненадващо малко преди законът да бъде приет на второ четене.


С преходни и заключителни разпоредби на Закона за държавния служител Народното събрание направи промени в Закона за местното самоуправление и администрация, с които се намалява прагът на възнагражденията им. Текстовете са предложени между първото и второто четене от независими народни представители и не са обсъждани и гласувани на първо четене. 


Възнаграждението на общински съветник за един месец няма да може да надвишава 30% от средната заплата в съответната общинската администрация за последния месец от предходното тримесечие. Според досега прилаганите текстове таванът беше 60%. Председателят на общински съвет ще може да взима най-много 90% от заплатата на кмета, гласят измененията. Сега се допускаше той да получава същата сума, каквато и кметът.
В София заплатата на общински съветник е 420 лева без възнагражденията и хонорарите от участия в надзорни и контролни съвети на общински фондове, агенции и други органи. След промените тя намалява до 210 лева.


Темата беше повдигната днес на редовното заседание на Столичния общински съвет. Председателят на групата на ГЕРБ Малина Едрева заяви, че се готви среща до края на деня. По-късно пред "Дневник" тя заяви, че е говорила с шефа на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев. Обещахме си среща с парламентарната комисия по регионално развитие през следващите дни, на която ние ще изискаме мотивите за взимането на решението, добави тя.


Това, което се случи, е много грубо понижение на местната власт, каза на заседанието днес общинският съветник от "Синята коалиция" Борислав Бориславов (СДС). Според десния съветник Прошко Прошков отношението на парламентарната към местната власт е ясно. Има страни, в които дори не заплаща на общинските съветници, но те работят извън работно време. Той предложи работата в комисии и на съвета да се върши след 17.30 часа, ако намалеят заплатите.


Предстои събрание на Националното сдружение на общините, където трябва остро да се реагира на този акт на депутатите, заяви съветникът от левицата Георги Кадиев. Шефът на БСП в общината Жельо Бойчев също изрази недоволството си от решението на депутатите.


Ангел Джамбазки от ВМРО предложи въвеждане на синя зона за паркиране около парламента. ГЕРБ се въздържаха, а опозицията гласува "за". Предложението не беше прието, но председателят на Столичния съвет Елен Герджиков се пошегува: Явно това е причината да ни орежат заплатите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK