Пушенето на открито остава позволено, реши здравната комисия

Пушенето на открито остава позволено, реши здравната комисия

© Красимир ЮскеселиевДепутатите от парламентарната комисия по здравеопазване гласуваха промените в Закона за здравето на второ четене, но отхвърлиха предложенията за забрана на тютюнопушенето по спирките за градски транспорт, градинките, стадионите и летните кина.


Паленето на цигари ще бъде позволено и на летищата, но в специални за тази цел помещения.


От 1-ви юни обаче, когато се очаква законът да влезе в сила, ако бъде приет от Народното събрание, паленето на цигари ще бъде забранено във всички заведения, детски площадки, училищни дворове, работни места и офиси. По предложение на депутати от ГЕРБ беше забранено и пушенето на открити места, които се използват за организиране на обществени мероприятия за деца и ученици. Ограничението ще важи обаче само докато трае събитието.
Здравният министър Десислава Атанасова заяви, че с гласуваните днес текстове е намерен баланс. Тя коментира, че трябва да се преценява до колко обществото е подготвено за идеи като забрана за пушене на спирките за градски транспорт. "На този етап дори народните представители не бяха убедени, че тази промяна ще се възприеме добре", посочи тя. Не изключи възможността вбъдеще да се предприемат различни стъпки към ограничаването на пушенето както на спирката за градски транспорт, така и на други места.


По думите й протестите, които пушачите се заканват са организират този уикенд, няма да повлияят на политическото решение за въвеждане на пълна забрана.


И приетите, и отхвърлените текстове повдигнаха много въпроси за това как ще се осъществява контролът. Атанасова заяви, че служителите на районните здравни инспекции имат готовност да започнат проверки веднага щом поправките влязат в сила.


Народните представители обаче изразиха съмнение до колко държавата има капацитет да извършва адекватен контрол. Независимият депутат Кирил Гумнеров постави на въпрос проверките в частните офиси. "Много от частните офиси, са в жилищни сгради и се намират в жилищата на собствениците. Как ще се проверяват тези домове и как ще се влиза в частна собственост без прокурорска заповед", попита той реторично. Затова неговото предложение бе да се разреши пушенето в частните офиси, но при гласуването то бе подкрепено само от депутата от "Атака" Станислав Станилов.


Народните представители се отказаха от ограничаването на цигарите на стадионите и летните кина също заради неяснота как ще се следи за спазването му.  Депутатът от "Синята коалиция" Ваньо Шарков каза, че било хубаво онези, които предлагат такава забрана, да са ходили на стадион преди това. Според него е невъзможно да се упражни контрол над няколко хиляди футболни запалянковци или пък фенове на групи като AC/DC, които правят концертите си предимно стадиони.


Представителите на гражданската инициатива "България без дим" Павел Андонов и Гергана Гешанова от Коалиция за живот без тютюнев дим заявиха пред "Дневник", че също остават с резерви до колко законът ще бъде изпълним по отношение на контрола.


Според тях, обществото трябва да бъде по-будно и да подава сигнали за нарушение на забраната за пушене. Неправителственото обединение е открило и гореща телефонна линия за тази цел – 0 700 20 009 .

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK