Споровете около поправките "Витоша ски" продължават

На един от многобройните протести срещу законопроекта екоактивисти дойдоха със картонени брадви пред парламента, символизиращи предстоящата сеч. Следващата седмица природозащитниците свикват пореден протест заради скандалните поправки.

© Юлия Лазарова

На един от многобройните протести срещу законопроекта екоактивисти дойдоха със картонени брадви пред парламента, символизиращи предстоящата сеч. Следващата седмица природозащитниците свикват пореден протест заради скандалните поправки.Позицията на парламентарните партии по поправките в Закона за горите, внесени преди половин година от правителството, остава непроменена – ГЕРБ упорито поддържа промените, а опозиционните партии са против текстовете и "лобисткия" начин, по който бяха лансирани. Това пролича днес при второто четене на законопроекта в пленарната зала.


Днес депутатите дискутираха само поправките, предвиждащи строителството на ски-писти и лифтове в държавния горски фонд да става с отстъпено право на строеж, и не стигнаха до гласуване на текстовете. Въпросните текстове, внесени по искане на една-единствена фирма, предвиждат писти, лифтовете влекове и съпътстваща ски инфраструктура да става не с изключване на терените от горския фонд (т.е с промяна на предназначението им), както е сега, а с отстъпване на право на строеж от държавата. Последното предложение на ГЕРБ е правото на строеж да се дава на инвеститорите за срок от 30 години.


Депутатите от всички опозиционни партии днес за пореден път заявиха, че начинът, по който правителството предложи поправките е неприемлив. Те бяха поискани в края на миналата година от фирма "Витоша ски", собственик на лифтовете над София, която заплаши, че няма да пусне съоръженията, преди законовите поправки да станат факт. В крайна сметка фирмата изпълни заканата си и ски сезон на Витоша действително нямаше. Макар че първоначално шефът на парламентарната комисия по земеделия Десислава Танева окачестви искането като "нагъл рекет", поправките бяха подготвени за броени дни от Изпълнителната агенция по горите и внесени в парламента, преди да е изтекъл задължителният 14-дневен срок за обществени консултации.
"Тук сме, за да защитаваме държавния интерес, а не интереса на 5-6 фирми. Това е лобистки закон под натиск", заяви днес Михаил Михайлов от ДСБ.


"На цяла България стана ясно, че зорът е да се избегнат плащания към държаватам да се спестят милиони на определени фирми. Това е груб, нагъл, лобистки интерес и най-отвратителното е, че поправките се представят като държавен интерес. Това е най-отвратителният пример в този парламент", коментира Георги Пирински от БСП. "Поправките бяха внесени по грозен начин – не след обществен дебат. Това е натиск, който държавата не би трябвало да допуска", каза Милена Христова от левицата.


"Целият закон можеше да се сведе до този текст. Другото е пълнеж с цел да се отвлече вниманието от него". Настоящото 41 Народно събрание се е превърнало в обслужващ персонал на определени групировки и групи лица,, каза Павел Шопов от Атака.


"Това ще е голяма беля за България. Това ще е недопустима държавна помощ и най-вероятно това ще е реакцията на Брюксел", заяви Юнал Тасим от ДПС. Партията поиска тези конкретни поправки да бъдат оттеглени.


Емил Димитров от ГЕРБ отново защити поправките, заявявайки, че благодарение на тях, държавата нямало да се лишава от собствеността си върху терените и така щяла да запази контрола си върху случващото се с тях. "Ние тук преценяваме, че държавата не иска да се лиши от собствеността си. Ако някой купи терен, може след време да се прегърне с кмета и това ще доведе до опасност на терена, отреден за писта да се построят хотели, един до друг", каза Димитров.


В отговор Юнал Тасим обвини депутата от ГЕРБ, че подвежда парламента: "Гората е особена собственост и не е вярно, че частният собственик може да прави каквото си иска, без да пита държавата", каза Тасим.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK