Овчаров се оттегля като лидер на БСП в София, очаква се да го смени Анна Янева

Овчаров се оттегля като лидер на БСП в София, очаква се да го смени Анна Янева

© Асен ТоневКонференцията на най-голямата организация на БСП - тази в София, ще избира днес нов председател. дългогодишният водач на столичните социалисти Румен Овчаров се отказва от поста, на който беше повече от 10 години, заради новия устав на БСП, забраняващ съвместяването на партийни с публични длъжности.


За мястото на Овчаров са номинирани 15 души, като според социалисти с най-големи шансове е депутатът Анна Янева, която беше зам.-министър на икономиката при тройната коалиция, а преди това и общински съветник в София. Тя има подкрепата на Овчаров, макар за негов близък да се смята и друг от кандидатите - издателя на в. "Дума" и член на тясното партийно ръководство Николай Малинов.


Според Овчаров по-подходящата за негов наследник е Янева, която познава софийските проблеми като общински съветник, има и организационен опит като шеф на една от големите столични структури в район "Триадица".

Младежите в БСП също си избират водач
Късно тази вечер в зала 6 на НДК започва и конференцията на Младежкото обединение в БСП. Младите соиалисти също трябва да си изберат председател. Основните претенденти са досегашният лидер Явор Гечев, смятан за близък до Сергей Станишев, и Георги Кардашев, който пък се ползва с подкрепата на лагера на Георги Първанов.

Преди месец Янева освободи председателския пост в "Триадица" и е декларирала, че ако бъде избрана за лидер на БСП-София, ще се откаже от депутатското място, както изисква уставът. На нейно място тогава ще влезе Ваня Добрева - бивш зам.-министър на образованието при тройната коалиция.


Очаква се отвод да си направят депутатите Янаки Стоилов и Корнелия Нинова, евродепутатът Илияна Йотова, общинските съветници Жельо Бойчев и Калоян Паргов. В състезанието сили обаче се очаква сили да премерят общинските съветници Георги Кадиев и Борис Цветков, както и бившият депутат Татяна Дончева. За нея близките около Първанов очакват, че може да има изненада.


През февруари пленумът на БСП реши на конгреса на 19 и 20 май да бъде обсъдени промени в партийния устав и да бъде отменена или отложена във времето забраната председатели на местни структури да са и депутати, министри, кметове. Тогава социалисти коментираха, че е  възможно Овчаров да бъде възстановен начело на БСП-София след като мине висшият партиен форум. На последния си пленум преди седмица обаче социалистите решиха този въпрос да не се дискутира сега, догодина да има специално заседание на 48-ия конгрес по въпроса.


Текстът "Овчаров" обаче засяга и други депутати от БСП, като близкия до Георги Първанов Кирил Добрев, който е председател на БСП в София-област. Ръководителите на областните структури обаче се избират след конгреса и ако иска да остане партиен шеф, ще се наложи да напусне парламента.


БСП-София ще избира днес и около 40 души в 71-членния градски съвет на партията (разширеното ръководство). По право в него влизат всички 24 председатели на районни структури и квота от обединенията на младежите, жените и ветераните в партията.


Очаква се партийният форум в София да застане и зад кандидатурата на Сергей Станишев за председател на БСП.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK