(Не)щастието да си млад и безработен

За 2011 г. сред 15-24-годишните безработицата е 26.6%

© Анелия Николова

За 2011 г. сред 15-24-годишните безработицата е 26.6%Сериозен ефект от кризата е нарастването на безработицата сред младите хора. Намирането на първа работа на трудов договор, прехвърлянето от една на друга стажантска програма, както и попадане сред първите уволнени при "оптимизация на персонала" са сред най-честите проблеми, с които се сблъскват младите хора у нас, но и като цяло в Европа.


На тема как да бъде преодоляна ниската заетост сред младите дискутираха представители на бизнеса, държавата и студенти на провелия се днес форум "Визия и предизвикателства. Младежка заетост".


Данни за общата и младежката безработица от 2003 до 2011 година, представена от Българската стопанска камара

© БСК

Данни за общата и младежката безработица от 2003 до 2011 година, представена от Българската стопанска камара


Нищо необичайно - просто висока
Данните на Българската стопанска камара (БСК) показват, че безработицата сред младите е около два пъти по-висока от общата. При 11.3% обща незаетост за миналата година, сред 15-24-годишните безработицата е 26.6%. Сходна е ситуацията от 2003 година насам (виж графиката). Проблемът е, че от няколко години общото покачване на броя незаети повишава и безработицата сред младите.


Младежите имат потенциал, който никой не трябва да си позволява да пропилява, затова трябва да сменим политиката, заяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. По думите му трябва да се зачеркне сегашната практика от социални помощи към заетост, която да се замени с обучение към заетост.


Системата на образованието трябва да бъде консервативна, но и динамична, коментира ситуацията изпълнителният председател на БСК Божидар Данев. Според него важното е младите да знаят как да достигнат до знанието, а не просто да имат информация. България закъснява с обучение през целия живот около 4 пъти от темпа на страните в Европа, добави той.


Най-много са безработните със завършено средно образование - над 207 хил. души

© Мария Съботинова

Най-много са безработните със завършено средно образование - над 207 хил. души


Образование, ама не съвсем


Най-много са безработните със завършено средно образование - над 207 хил. души, с основно - 91 хил. души, малко над 42 хил. души са незаетите висшисти, а 31 хил. са с начална и по-ниска степен. Не са важни дипломите, важни са знанията, а те се придобиват в училище и в университета, обясни председателят на БСК Сашо Дончев.


След това Дончев разказа история за студент от Нов български университет, който се радвал на тройка от изпит в коридора. Пълно безумие е да си губите времето за тройки, отправи препоръка към присъстващите студенти той.


Статистиката показва още, че образованието залага на специалности, които в момента пазарът на труда не може да поеме. Докато в Европа една трета от студентите учат социални науки, бизнес, икономика и право, то у нас това са 52.1%. За сметка на това в България по-малко са завършващите медицина, хуманитарни науки и инженерни специалности, които пък са търсени от бизнеса.


Вече 22 години държавата има най-мощният инструмент за финансиране на университетите, но тя продължава да финансира професии, които не са нужни, смята Божидар Данев. Според него не е правилна политиката да не бъдат заделяни средства за частните висши училища, защото университетите произвеждали продукт, чието качество не зависело от собствеността.


След завършване на средно образование на младежа у нас му трябват средно 21.5 месеца, за да намери работа

© Надежда Чипева

След завършване на средно образование на младежа у нас му трябват средно 21.5 месеца, за да намери работа


Вечният стажант


Проблем се появява и при намирането на първата работа. Данните на БСК показват, че след завършване на средно образование на младежа у нас му трябват средно 21.5 месеца, за да намери работа. В страните от Европейския съюз нужното време е наполовина - 9.8 месеца. При висшистите тенденцията е по-обнабеждаваща - у нас са нужни средно 5 месеца, а в Европа - 4.


Министерството на труда и социалната политика е изготвило нова програма за стимулиране на работодателите да наемат на стаж младежи на първа работа. Тотю Младенов съобщи, че от днес започват преговорите на правителството със синдикатите и бизнеса по темата. Разговорите ще приключат до края на месеца.


Министерството е подготвило и нов етап на стажантската програма по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". От нея могат да се възползват завършилите висше или средно специално образование до шест месеца назад. За тях се осигурява стаж по специалността. Заплащането е според минималните осигурителни прагове.


Предвидено е и заплащане за ментора на стажанта, което допълнително да предизвика интереса на работодателя. В момента на подобен стаж са 2000 души, но има място за още 6500 младежи, обясни Младенов.


Сред изброените мерки са и приетата национална стратегия за развитие на младежта, създаването на рейтингова система на университетите, както и предстоящото приемане на закона за училищното и предучилищното образование.

Коментари (198)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 754 Весело

  Тотю да не приказва. Министерството прави всичко възможно да забавя плащанията към фирмите по стажантските програми. Аз за двама стажанти имам да взимам парите за 4 месеца вече. Срокът на договора изтича, а министерството едвам платиха първия месец преди две седмици.

  Тия закъснения определено предизвикват интерес у работодателите, да знаете.

 2. 2 Профил на monarchist
  monarchist
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Липсата на реално работеща и развиваща се икономика до това води - безработица сред младите и способните. Което пък води до това, че все повече и повече млади се оглеждат за работа на вън и веднъж потръгне ли им живота там, нямат желание да се връщат тук, защото виждат разликата и в отношението и в заплащането...

  "Всеки ден се радвай на слънцето и на това, че си жив" --- Стоян Венев
 3. 3 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 813 Весело

  аз, примерно обява за инженери, виждам много рядко, а за инженер-химици, например мнооого рядко!

 4. 4 Профил на plamen shopov
  plamen shopov
  Рейтинг: 1341 Весело
 5. 5 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#2] от "monarchist":

  Откъде знаеш, че са способни?

  Не е ли по-вероятно способните да са сред 75-те%, които не са безработни?

 6. 6 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 813 Неутрално

  Знам и Мога, да не би да си обявил работни места за инженер-химици, та си ми цъкнал -!

 7. 7 Профил на badjanak
  badjanak
  Рейтинг: 907 Неутрално

  http://argumenti-bg.com/13520/izlishnite-hora-v-balgariya/

  "Не бъди сладък, ще те изядат, не бъди горчив, ще те изплюят" "Всеки се оплаква от липса на пари, от липса на ум-никой" Еврейски мъдрости.
 8. 8 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2952 Неутрално

  [quote#2:"monarchist"]Липсата на реално работеща и развиваща се икономика до това води - безработица сред младите и способните.[/quote]

  Хм ...
  Младите не са способни по презумпция. Ако знаеш какви зелета съм срещал - ум да ти зайде.
  Освен това например в Испания младежката безработица е два пъти по-висока от българската. Това да не би да значи, че испанската икономика е по-неразвита от българската?

  Иначе нещо данните не ми се вързват.
  1/3 към 1/2 са съотношенията при висшистите, а срокът за намиране на работа е практически еднакъв - 5:4 месеца.
  Явно системата скърца другаде. И аз го виждам в това, че инженерните и медицински кадри им бягат масово.

  Иначе няма лошо да се правят усилия в посока заетост за младите. Стига да не е само в посока "да усвоим едни пари", както обикновено става ...

 9. 9 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1639 Любопитно

  С това висше образование какви да са ....

  Предразсъдъците са за ограничените.
 10. 10 Профил на _scythe_
  _scythe_
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Е то живота да не е само работа?

  Мисля че хората трябва да се стимулират да работят за себе си, а не да чакат някой да им осигури работа.

 11. 11 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 813 Неутрално

  [quote#5:"kaka_ginka"]сред 75-те%, които не са безработни?[/quote]
  първо, това са регистрираните, второ, поради кризата, все повече критерия способности, отстъпва на други!

 12. 12 Профил на Raging
  Raging
  Рейтинг: 548 Весело

  Инженери се търсят... ама да продават дюнери!

 13. 13 Профил на Karla BAN Hanneman XIII
  Karla BAN Hanneman XIII
  Рейтинг: 694 Разстроено

  Бе по-гадно ми се струва е да си стар и безработен.

  Не ГЕРБ - българският народ пречи на Костов. - цитат на коментар #40 от “dodge_ram”
 14. 14 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 813 Неутрално

  [quote#10:"_scythe_"]Мисля че хората трябва да се стимулират да работят за себе си[/quote]
  точно така, стимулират ги, в нашия блок вече 3-ти апартамент ограбват, хората просто работят само за себе си! Иначе в глобалния свят да работиш за себе си, не знам как го разбирате!

 15. 15 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 813 Неутрално

  [quote#8:"xm..."]Ако знаеш какви зелета съм срещал[/quote]
  по-конкретно, икономисти, инженери-електро, инженери-строителство и т.н.

 16. 16 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 854 Неутрално

  Проблемът идва от липсата на сигурност на пазара на труда. Така доминантната стратегия на всеки започващ да учи висше е да запише специалност с максимално много възможности за смяна на работата. Така ако не тръгне на едно място лесно може да отиде на друго място.

  Е да но инженерните специалности често са твърде специализирани и възможните работни места са крайно ограничени. И дори и да заеме подобно работно място, много трудно е да го смени ако не отговаря на очакванията му.

  В същото време в икономиката и правото всичко е взаимозаменяемо. Трудно е да започнеш работа, но веднъж като натрупаш малко опит и е много по-лесно.

  Така се получава че колкото по-либерално е трудовото законодателство, толкова по-неизгодно е да се учи нещо, с което следващите ти опции са ограничени. Естествения пазарен отговор на това е да се дават повече пари, за да си заслужава риска. но не съм чул инженерите да взимат кой знае какви пари. Колкото ще кръгли маси или конференции да правят бизнеса все по-трудно ще си намира инженери, освен ако не вземат да плащат за това.

 17. 17 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  Време е Президента ни да се насочи към собствена образователна програма като част от глобалното движение за образователна реформа.

 18. 18 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3783 Разстроено

  До коментар [#13] от "Karla Bartoli":

  Там безизходицата е пълна.

 19. 19 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2952 Весело

  До коментар [#15] от "ban":

  Ти ще поискаш и поименно!
  За доста дълги години съм срещал от всички. За съжаление - и по много
  Само инженер-химици не съм срещал. На работно място по специалността имам предвид. Иначе имаше и има няколко началници с такова образование с които беше "интересно".

 20. 20 Профил на v_for_vendetta
  v_for_vendetta
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Цялата работа с младежката безработица идва не толкова оттам,че няма работни места и квалифицирани служители-проблема идва оттам,че системата е така направена,че няма закон,че младите и да искат да си гонят правата да им бъдат изплатени парите- всички институции мълчат и се крият и само си прехвърлят топката!
  Всички пътеки,(включително и Държавната Агенция по заетостта),по които минават субсидиите по стажантски програми,отпуснати от ЕС по фирми за младежите,които са на ''платени'' обучения,''платени'' стажове или на ''заплати''са така направени,че да крадат парите на младите и след това да се покриват и да не им ги изплащат!!!!!
  Пари взимат само разни връзкарчета,а хората,които по право трябва да взимат пари - никога не си ги получават!
  Най-лошото е,че никой не иска да бъде отговорен за тези неправди в нашата ''Държава''!Защото България не може да бъде наречена държава,това е по-скоро един корумпиран хаос на беззаконието!!!
  Системата в държавата ни е толкова крадлива и лъжлива,че просто всички млади са ощетени и им се повръща вече от нея!!!
  После искайте от младите да не пушат цигари и да не спят пияни по пейките,после искайте от тях да не търсят начини да бягат по чужбина,където законите и отношението към младите са много по-нормални!!!!!!!!!!!

 21. 21 Профил на toshkata
  toshkata
  Рейтинг: 488 Разстроено

  Изисквания към кандидата:
  - Висше икономическо/ техническо образование със степен "бакалавър", предимство е степен "магистър"
  - Свободно владеене на английски и немски, писмено и говоримо
  - Отлични компютърни умения
  - Опит по специалността минимум 3 години
  - Умения за водене на преговори
  - Чиста шофьорска книжка
  - Възможност за чести пътувания
  - и т.н................
  - и т.н...........

  ...Или с други думи - Обичам някой да се възползва от уменията ми, да ме прави на маймуна и да получавам в замяна 500 лв, с които нито наема и разходите мога да си покрия, нито да се грижа пълноценно за детето си.

  Ако не знаеш накъде си тръгнал, ще стигнеш някъде другаде..
 22. 22 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3353 Неутрално

  До коментар [#6] от "ban":
  Точно инжинер химици се търсят доста в момента.
  Петролната индустрия ги гълта като топъл хляб. Ти къде търсиш? Погледни например тук:
  http://euroengineerjobs.com/jobs/chemical_engineer

 23. 23 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  Безработицата е последната причина за нещастието на младите. Пак слагаме каруцата пред коня...Но не искам да задълбавам и да си разваля настроението...

 24. 24 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  "Надпревара към върха",времето се компресира,а мястото е неутрално.

 25. 25 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 813 Неутрално

  [quote#19:"xm..."]За доста дълги години съм срещал от всички. [/quote]
  е не ми се вярва да си баш такъв такъв специалист, че да можеш да оцениш всички, иначе инженер-химик, е и Левон Хмпарцунян, а и доста мизиканти!

 26. 26 Профил на Ченкете
  Ченкете
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Сичко давам да съм пак юноша бледен с "моден алаброс"! Всичко!

  Де го тоя УЖ пребитият на Магистрала Тракия Пауновски? Ако всички журналисти на КАПИTAЛ са такива измамници - мерси ви за форума!
 27. 27 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  До коментар [#13] от "Karla Bartoli":


  [quote#13:"Karla Bartoli"]Бе по-гадно ми се струва е да си стар и безработен[/quote]
  Не мислиш,ДИСКРИМИНАЦИЯ, прилагаш!

 28. 28 Профил на Ченкете
  Ченкете
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#25] от "ban":

  И аз, и аз!

  Де го тоя УЖ пребитият на Магистрала Тракия Пауновски? Ако всички журналисти на КАПИTAЛ са такива измамници - мерси ви за форума!
 29. 29 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#11] от "ban":

  Само не ми казвай, че с тази логика работиш в БАН.

 30. 30 Профил на lz3bupetar
  lz3bupetar
  Рейтинг: 488 Неутрално

  уВОЛНих се 1973г и ме потърсиха за работа. Имам късмета да работя и продължавам да работя, по този начин помагам на семейството си. Имам възможност да наблюдавам младите. Господа управляващи , господА БИЗЗНЕСМЕНИ положението е ужасяващо. Всичко това ще се върне , като бумеранг , но дано не бъде късно.

 31. 31 Профил на Ченкете
  Ченкете
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#27] от "xalikarans":

  Ъхъ! По- добре здрав и богат, отколкото беден и болен!

  Де го тоя УЖ пребитият на Магистрала Тракия Пауновски? Ако всички журналисти на КАПИTAЛ са такива измамници - мерси ви за форума!
 32. 32 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2952 Весело

  До коментар [#25] от "ban":

  М'чи нали това ти казвам - като специалисти на позиция по специалността ни съм имал досег, ни се напъвам да ги оценявам. Не ми е бранш.
  Но с такова образование, но на друга позиция съм срещал. И от тях си има и зелета

 33. 33 Профил на 16bit
  16bit
  Рейтинг: 539 Неутрално
 34. 34 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  До коментар [#31] от "Поразяващата уста":Прехода няма край а преялите с лопата да ги ринеш.На техния фон Цветанов, със шесте си апартамента, изглежда пролетарий

 35. 35 Профил на v_for_vendetta
  v_for_vendetta
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#21] от "toshaka":
  И кой човек притежава всичките тези умения накуп и който ги притежава не е ли отдавна заминал за чужбина,където взима хилядарки месечно????
  Всичките тези изисквания към кандидатите са оправдания,за да не ги взимат на работа,а дори и някой да ги има и да кандидатства с тях,пак няма да го наемат,защото никой не иска да изплаща от печалбата на фирмата си заплатите на роботниците,всеки предпочита да работи сам или с двама до трима работници,които да работят на двойни обороти,и всичката печалба да си я приберат в джоба!
  За всичките тези обяви,които пускат фирмите,самите фирми получават допълнителни парички,защото така ''доказват,че са лоялна фирма,готова да подпомага търсещите работа безработни''!
  Всичко в тая държава-и в политиката,и в икономиката и търговията, е един голям театър,един голям фарс,всичко е с цел да лъжат и да се подиграват на народа!!!!!!А народа продължава да им вярва и да им играе по свирката!
  Няма да се обедини народа против душманите,защото от 10 години насам е вече глупав и примирен,отдавна вече не сме лъвове,а сме овце!!!

 36. 36 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2324 Неутрално

  Обсъждането на висшето образование може да започне, когато се разнищи темата за средното. Сега все едно къщата е пред сгромолясвавне с килнати колони и 2 пръста пукнатини в стените, а ние да си говорим какъв тапет да сложим.

  - Матрялът, който излиза от средното, първо учи твърде дълго за европейските разбирания. 12. клас е напълно кух - учат се същите неща, които ние учехме за 11 години, последна година УПК, 3 летни бригади и 45 дена военно обучение.

  - После, навсякъде вече се почва от 6. години. Тук не стига няма място в градините, ами и 1-ви клас от 7 години....

  - Трето учат се излишни неща. Старите техникуми по каучук, порцелан, механо и пр. си седят още, въпреки че подобна индустрия няма в радиус от 100 километра

  - Четвърто, не се насочва ресурс там, където специалистите се търсят и България е овоювала нища. А то е основно за чужбина - сондьори, тираджии, моряци. Така вместо разширен, този пробив бива задушаван.

  След като няма капацитет да върши тази работа, трябва да се наложи обрзователен борд. Външно оценяване (от чужбина) на матури, ПИЗА-тестове и майсторски изпити по всички специалности и училища. Плащане - само за това, което е издържало теста. Единственото опасение - че на повечето тестове ще се провалят и самите даскали.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 37. 37 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  У нас богаташа е "народняк" заиграващ се с народа,и влизащ от време на време ту в следственото ту със задочна 10-годишна присъда,има ли го това някъде по света?-не нали, наш патент е.

 38. 38 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 488 Неутрално

  А колко от българските "вишисти" реално отговарят на критериите за висше образование?

  От няколко години насам виждам тенденцията завършващите средно образование да записват масово специалности, които, не че харесват, но нали са популярни и с възможности за бързо забогатяване с минимална работа (икономически, право, туризъм, психология, компютърни технологии и всякаквите филологии и лингвистики).

  В последствие се случват два варианта:
  - виждат, че им е трудно ученето, затова не се зорят и гледат да изтикат до вземане на диплома; после работят като касиерки, таксиджии и сервитьорки.
  - не им е трудно, но пък не се и зорят - нали затова са я избрали специалността (най-често английска филология, психология, философия и подобните); вземат диплома и пак работят като касиерки, таксиджии и сервитьорки, просто защото няма какво друго и/или не им стига класификацията (т.е само с диплома след неходене на лекции не става, трябва странична дейност и усилие)

  Получава се пренасищане на пазара, който и без друго не е кой знае колко с възможности в България.
  От друга страна пък, специалностите, които наистина изискват специализирана работна ръка се борят за малкото кадри, които бързо се изнасят за чужбина, поради явни причини.

  Грешката се получава от две страни:
  - самото министерство на образованието, защото не промотират/финансират специалности, от които има действителна нужда. (за пример, във Финландия в момента правителството и университетите ограничават приема за Журналистика и Медии, защото има опасност от пренасищане на пазара, докато се финансират техническите специалности).
  - студентите. Да чакаш всичко на тепсия няма как да се случи. По всички конвенции съветват младите хора да не спят докато учат, а да започнат изграждане на добро си-ви, да използват социални мрежи за контакт с компании, с цел привличане на внимание от потенциални работодатели, още преди да завършат. При конкуренция на пазара, трябва да имаш предимство, иначе оставаш в горепосочените статистики.

  Надявам се да разберете идеята ми и извинение за дългото съобщение.

 39. 39 Профил на ХДС(CDU)
  ХДС(CDU)
  Рейтинг: 488 Любопитно

  Младежите от т.н. "добри" семейства отиват да следват, живеят и работят в чужбина. Все пак ти трябва някакъв гръб и начален капитал. Останалите нямат шанса да се откъснат от "матрицата".

 40. 40 Профил на miron4o
  miron4o
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Така ще е, докато се строят само дискотеки, молове и супермаркети. Докато всичко е картели и монополи, докато всичко е в ръцете на "наши хора", докато всичко се "усвоява" и се раздават бонуси за "добре свършена работа". Положението ще си е все такова, докато за да се развие някакъв бизнес над манифактура, трябва кмета и общинските съветници да са "твои хора" и докато всички "работят на загуба" и не могат да плащат заплати, но пък карат лимузини и строят палати. Така ще е докато социалната политика е равносилна на ПР в 8ч вечерта.

 41. 41 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 854 Неутрално

  [quote#38:"fazer"]От няколко години насам виждам тенденцията завършващите средно образование да записват масово специалности, които, не че харесват, но нали са популярни и с възможности за бързо забогатяване с минимална работ[/quote]

  Е след като така и така ще започне на 500 лв. къв му е стимула да записва хем трудна специалност, хем след това да се блъска.

 42. 42 Профил на v_for_vendetta
  v_for_vendetta
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Статията е много лъжлива по отношение на статистиката,че младите безработни с висше образование са повече от младите безработни със средно образование!
  Не е така!И по офисите,и дори чрез Агенцията по заетостта не намират работа само на висшистите!Напротив!
  Намира се работа в България вече САМО и ЕДИНСТВЕНО с връзки!
  Без значение от това какво е образованието ти-основно,средно или висше!Тези,които са завършили някаква специалност във висшето образование и нямат връзки- или са безработни,или работят работа,която не е по специалността им,или е работа,която е тежък труд и е по-подходяща за тези със средно и по-ниско образование!
  Така че не е много обективна статистиката в статията,даже е манипулативна и разпалваща неприязън между младите със по-ниско образование и младите с висше образование!
  Основната работа,която трябва да се върши в България не е за висшисти,а за средняци-излизащи от средното с някаква професия, от техникумите например.
  Работата по офисите не бива да е основната,която да задвижва икономиката в държавата ни,но понеже се затвориха и разпродадоха всички държавни фабрики,затова сме на тоя хал!

 43. 43 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#38] от "fazer":

  В цял свят в техническите специалности студентите са по-малко.Защото малко са хората,на които им се отдава изучаването на техническа специалност.Затова и те по-лесно си намират работа.Впрочем за България това също не сигурно.Един приятел завърши ДВГ в Техническия университет-София и три години не можа да си намери работа по специалността.По една случайност чрез познати постъпи на работа в една сериозна компания като заместващ служителка в отпуск по майчинство.Момчето е много кадърно и след като му изтече договора веднага го назначиха на постоянна работа.И сега вече има над 10 години стаж.Казва ми че си е правил експерименти-пуска си СиВито за обяви за работа и до половин час получава отговор за насрочено интервю.Но там е работата,че и през трите години,в които беше без работа е бил също толкова кадърен и образован/е нямаше този опит/.Та мисълта ми е,че в България на младите хора не се дава шанс,а се търсят само хора с опит.

 44. 44 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#13:"Karla Bartoli"]Бе по-гадно ми се струва е да си стар и безработен.
  ----------------------
  Така е,но и на младите не им е лесно, и затова търсят вариант през терминалите.

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 45. 45 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#41] от "kai":

  Не е до мъчене и блъскане за 500лв. Повечето не преценяват рисковете на пазара и възможностите си.
  Колко от завършилите Икономика през последните пет години реално работят като икономисти? А колко от завършилите Туризъм реално работят в този сектор?
  Тук не става въпрос за уреждане на "наши хора", а до кадърност. Завършилите отиват на интервю, провалят се понеже не са били на лекции, когато е трябвало, после някой друг е виновен, че са безработни.

  А колко от записващите правни, икономически и туризъм специалности са с мотивацията "Аз ще си взема дипломата, после ще си клатя краката, те парите сами ще дойдат."?

  Разбира се, съгласна съм, че заплащането е под критика, но и мотивацията сред младите критично липсва. Искат да им е лесно, нищо да не правят, а месечно да вземат хиляди. Никъде по света го няма това.

 46. 46 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2679 Неутрално

  "...прехвърлянето от една на друга стажантска програма..." - и след като над 50% са учещи, завършващи и продължаващи упорито да "специализират" по съвсем различни от произвеждащите БВП специалности, колко още европски пари ще се наливат, усвояват напразно!? Съотношенията са тотално сбъркани...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 47. 47
  ****

  Мненията на потребителя Zlodeyski бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 48. 48 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2952 Неутрално

  [quote#39:"ХДС"]Младежите от т.н. "добри" семейства отиват да следват, живеят и работят в чужбина. Все пак ти трябва някакъв гръб и начален капитал. Останалите нямат шанса да се откъснат от "матрицата". [/quote]

  Така си е било от край време. Хайде, да не зачекваме траките, ама още в Първото Българско Царство "по-така" са ходели във Византия, и при Второто - също, при турците - също не са учили в килийното на село, при Третото - също са ходили навън, че и при комунягите ходеха не само до Масква и Ленинград, а и по Германия, Австрия, Швейцария, Англия, Франция и Щатите, ама го криеха много-много от мат'ряла.
  Останалите имат шанс да се откъснат от "матрицата" само с яко бачкане. В смисъл - учене и доказване.
  В интерес на истината - днес, благодарение на много западни програми със стипендии и тяхно си, чуждо оценяване, шансът за тези с малки финансови възможности все пак е доста по-голям от преди.

 49. 49 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#43] от "kermit":

  Почти навсякъде го има проблема с липсата на опит при новозавършилите. Затова е важно какви връзки ще се създадат по време на обучението, и нямам предвид лошия смисъл на връзките в България, а на чисто професионални отношения с хора от бранша, както и множество интернационални проекти (особено за техническите специалности).
  Сега социалните мрежи отварят толкова много врати, но някой трябва да затвори Фармвил, за да мине през тях.

 50. 50 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 854 Неутрално

  До коментар [#45] от "fazer":

  Нямам нито един колега от университета, който да работи друго освен икономика. Приятели завършващи за инженери, нито един е работи като инженер, всички станаха програмисти.

  тези работи че имало много икономисти са доста надценени. В България 30% от заетите са в индустрията, като и там икономистите като бройка са почти колкото инженерите.

 51. 51 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 614 Неутрално

  [quote#42:"v_for_vendetta"]Намира се работа в България вече САМО и ЕДИНСТВЕНО с връзки! [/quote]

  Това не е напълно вярно, тъй като преди година си намерих работа без връзки.

  Но в случаите, в които е вярно - не виждам нищо лошо. Напълно нормално е работодателите да предпочитат познати хора пред непознати. Ако ти беше работодател, също щеше да мислиш така.

 52. 52 Профил на v_for_vendetta
  v_for_vendetta
  Рейтинг: 434 Неутрално  До коментар [#13] от "Karla Bartoli":
  НЕ Е ТАКА!!!!!!
  Старите са на пенсия,имат си всеки месец сигурни пари,за разлика от младите,а и много голяма част от тях са хванали хубавото време на България и взимат високи пенсии,и до ден-днешен работят допълнително,нищо,че си взимат и пенсията!
  А и е много гадно да си млад и здрав и живота да ти предлага хиляди възможности,а ти само заради липсата на пари да ги пропускаш!!!!!!

 53. 53 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  Държавата да си изпълни най-после задължението и да осигури на гражданите си ПРАВОТО на ТРУД, гарантирано от конституцията на всеки един поотделно, без оглед дали е млад или стар. Ако тия назначени бизнесмени и едри капиталисти не си вършат работата, сменете ги с други милиционери или с някои по-кадърни, който ще работят и ще създават работни места. Побързайте господа "бизнесмени" - времето наближава и напрежението расте.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 54. 54 Профил на v_for_vendetta
  v_for_vendetta
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#51] от "blaf":
  НЕ Е ТАКА!
  Нямаше винаги да предпочета познатите,а щях винаги да предпочета по-квалифицираните,тези,кото умеят да вършат точно тази работа и я вършат с удоволствие!
  По твоята логика-всички,които са без връзки да умрат от глад на улицата ли?????

 55. 55 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 614 Неутрално

  [quote#52:"v_for_vendetta"]А и е много гадно да си млад и здрав и живота да ти предлага хиляди възможности,а ти само заради липсата на пари да ги пропускаш!!!!!! [/quote]

  Какви по-точно възможности ти предлага живота? Да се напиеш до припадък и да изчукаш нещо лесно?

  Питам като млад българин...

  Щото много от колегите ми в университета това разбират под "живот".

  Малко хора посещават старт-ъп конференции...

 56. 56 Профил на Лъвица
  Лъвица
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#31] от "Поразяващата уста":

  БЕЗСПОРНО!

 57. 57 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 614 Неутрално

  [quote#54:"v_for_vendetta"]По твоята логика-всички,които са без връзки да умрат от глад на улицата ли????? [/quote]

  Баце, както ти написах в първия абзац - аз успях да си намеря работа без връзки. Мой познат съвсем наскоро направи същото. Малко преди мен една позната от Варна ми се похвали, че си е намерила работа в адвокатска кантора (без връзки).

  Ти си просто мрънкач.

 58. 58 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  [quote#42:"v_for_vendetta"]Намира се работа в България вече САМО и ЕДИНСТВЕНО с връзки! [/quote]Абсолютно вярно! В българия комунистическата номенклатура се трансформира в олигархия и използват бизнеса като финансова полиция за терор и репресия на неудобните с безработица.
  За това пенсионерите са на пенсия и заплата, а младите безработни. Голяма част от работещите пенсионери са били или доносници или лакеи на сегашните бизнесмени. Така системата се репродуцира със системата на връзките.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 59. 59 Профил на v_for_vendetta
  v_for_vendetta
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#55] от "blaf":
  Не знам затвоите колеги в университета,но има и такива студенти,които след завършването си стават големи професионалисти в дадена област,или големи и изтъкнати личности в чужбина!Защо е задължително да се дават на преден план отрицателните примери?
  За да станат идоли на младите и да им последват примера ли?
  Защо трябва да си останат толкова пошли и извратени идеалите в нашата държава?

 60. 60 Профил на v_for_vendetta
  v_for_vendetta
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#57] от "blaf":
  Браво на вас,късметлии!!!)

 61. 61 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 614 Неутрално

  До коментар [#59] от "v_for_vendetta":

  Изобщо не искам идеалите в България да са пошли, а напротив.

  Просто начинът ти на изказ за това, че "пропускаш много от живота на един млад човек", заради това, че нямаш работа ми прозвуча като "искам да изляза, ама нямам пари за дискотека".

 62. 62 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  [quote#52:"v_for_vendetta"]Старит са на пенсия[/quote]Точно тези на пенсия и заплата са основния проблем на България!!! Заемат работните места на младите! Водят се на 4 часа, а работят на 8 или 12, не протестират, ако заплатите закъсняват с месеци, защото си имат пенсии ---- един вид се явяват кредитори на работодателя...
  !!! ИЛИ ПЕНСИЯ ИЛИ ЗАПЛАТА !!!
  Неморално е пенсионерите да изяждат младостта на младите!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 63. 63 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#50] от "kai":

  Супер за колегите ти, но реалността не е толкова хубава за множество завършващи. Половината от тези, които тепърва ще се дипломират не знаят за какво иде реч специалността им, нищо че са учили 4 години, затова и няма да се пласират успешно на пазара. Останалите ще се борят с конкуренцията и връзкарите.

 64. 64 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1247 Разстроено

  [quote#30:"lz3bupetar"]Господа управляващи , господА БИЗЗНЕСМЕНИ положението е ужасяващо. [/quote]


  И "Господа преподаватели" бих добавил аз...От училищата и университети,излизат все по-необразовани деца и както казваш:

  [quote#30:"lz3bupetar"]Всичко това ще се върне , като бумеранг , но дано не бъде късно. [/quote]

 65. 65 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  [quote#60:"v_for_vendetta"]Браво на вас,късметлии!!!) [/quote]Да ви кажа как жена ми си намери работа без връзки! Плачеше в къщи и на мен ми писна да ми къса нервите. Отидох при един приятел и му дадох една минимална работна заплата за да занимава жена ми и накрая да й даде парите. После дадох на една позната телефонния номер да го даде на жена ми. Жена ми още като звънна и работодателя я взе на работа ... без връзки! Това беше най-добрата инвестиция. След време жена ми се АМБИЦИРА и си намери работа с връзки! А после направи фирма...

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 66. 66 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 854 Неутрално

  До коментар [#63] от "fazer":

  Аз завърших преди 10 години. Тогава общата, а не младежката безработица беше 20%. За първата ми работа съм пуснал сигурно 150 сивита в рамките на три месеца. Само три интервюта като резултат. И в крайна сметка за три месеца успях да си намеря. За следващите три години смених 5 работи - всичките съм си намирал без връзки и все по специалността. Така че леко не мога да приема на сериозно тези оплаквания за това как всичко било с връзки, как искали не знам си какво и така нат.

  Просто има някакви мамини синчета които не искат да се напънат първо да поработят за сивито си че след това то да работи за тях.

 67. 67 Профил на prokopi
  prokopi
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#39] от "ХДС":

  ами ако смяташ че това е решението излизаи да учиш или направо да работиш, миграцията е наи-лесното нещо сега, не е нужно да имаш кои знае колко пари. Направил съм го аз, направили са го и много хора които познавам. Само че проблема е другаде- българина иска да живее като на Запад без да работи като на Запад.

 68. 68 Профил на opt_02
  opt_02
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#52:"v_for_vendetta"]До коментар [#13] от "Karla Bartoli":
  НЕ Е ТАКА!!!!!!
  Старите са на пенсия,имат си всеки месец сигурни пари,за разлика от младите,а и много голяма част от тях са хванали хубавото време на България и взимат високи пенсии[/quote]

  Е, не е така, ама е точно така!
  Първо - СТАР И БЕЗРАБОТЕН не значи ПЕНСИОНЕР! Не се прави, че не разбираш... особено пък при сегашната възраст за пенсиониране и "бляскавото бъдеще", което се очертава в това отношение!
  Второ - ГОЛЯМА ПОДИГРАВКА е да твърдиш, че ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ БЪЛГАРИТЕ са хванали ХУБАВОТО ВРЕМЕ ??? НА БЪЛГАРИЯ, та затова са "докопали" големи пенсии...Ами да се върнем тогава към хубавото време... па макар и с риск да загубим "високите" сегашни пенсии...
  Впрочем, единствения шанс на политиците е в овчедушието на обществото... защото и пенсионерите, както и младите никой и за нищо не ги и пита!

 69. 69 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#66] от "kai":

  Цялата идея на първоначалния ми пост беше именно, че младите ги мързи да поработят за това да си намерят работа след време. Ти си направил усилието, разпратил си документите, а не си чакал на тепсия да ти се изсипят интервютата. Това е и правилният начин да се намери работа.

 70. 70 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#67:"prokopi"]Само че проблема е другаде- българина иска да живее като на Запад без да работи като на Запад. [/quote]

  Много точно го каза! Браво!
  В България се шири идеята, че на Запад хората почти не работят, а вземат хиляди като заплата. Аз никъде не го видях това. Същото важи и за ученето, това в българските институции изостава по много фактори.

 71. 71 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 854 Неутрално

  До коментар [#69] от "fazer":

  Разбирам, но в това отношение специалността няма никакво значение. нито бройките на хората с тази специалност. Само съотношението бройки - работни места. А там икономика и право просто бият всички останали.

 72. 72 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Разстроено

  ....Живот ли бе – да го опишеш?
  Живот ли бе – да го разровиш?
  Разровиш ли го – ще мирише
  и ще горчи като отрова.
  Но разкажи със думи прости
  на тях – на бъдещите хора...
  Риторичният въпрос е фигура в реториката, изразена под формата на въпрос, който не предполага отговор, а привлича вниманието на читателя и го навежда към размисъл.


 73. 73 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Това което днес наричате "безработица" утре ще наричате "загубеното поколение".
  Това е цената на вота на майката и бащата, бабата и дядото на това същото поколение.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 74. 74 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 813 Весело

  [quote#36:"cinik"]сондьори, тираджии, моряци[/quote]
  Ха, ха, ти утрепа рибата, ще предложа на декана, и една специалност за тираджий да направим, а може и като втора за колежките танцьорки на пилон, също мисля се търси, в България, и чужбина!

 75. 75 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 813 Неутрално

  [quote#73:"Десен"] "загубеното поколение"[/quote]
  загубени поколения, има в япония, и т овече няколко, и причина за това е не за това, за кого са гласували японците, а развитието на технологиите! Днес излезна новина, че канон минават изцяло на роботизирано производство, никой май не и обърна нужното внимание!

 76. 76 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#74:"ban"]тираджий [/quote]
  Моля те, махни си аватара, че излагаш не само себе си, а и институцията.

 77. 77 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1382 Весело

  Може би трябва да започнем с навиците, лоялността, честността, креативността, желанието за учене, волята и постоянството за работа и най-вече разбирането, че нищо не пада сега и веднага.

  На 32 съм, имам 10 години трудов стаж(от които 7 по специлността ми) на книга и още поне 5 който не е отразен никъде и много добре помня, а и сега го виждам навсякъде около себе си как изобщо не им се работи, как вечно нещо не им изнася, как са вечно недоволни и как ако може нищо да не правят в работното си време. Е такива работници кой ще ги търпи?

  Жената е покана за щастие
 78. 78 Профил на s_bozhilov
  s_bozhilov
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#18] от "Тsonkooo": Трудно е, но не и безизходно.
  Във всички случаи обаче, не приемам кравата да бозае от телето...

  Да си останем БЪЛГАРИ, каквото и да ни струва това!
 79. 79 Профил на opt_02
  opt_02
  Рейтинг: 434 Весело

  [quote#70:"fazer"]Много точно го каза! Браво!
  В България се шири идеята, че на Запад хората почти не работят, а вземат хиляди като заплата. Аз никъде не го видях това. [/quote]

  За другаде не знам, но в България... май не необходимо да си много работен, за да харчиш хилядарки! Нито пък, ако се скъсваш от работа, ще си с добър социален статус...

 80. 80 Профил на kamm
  kamm
  Рейтинг: 488 Любопитно

  Докато държавата не се интересува от такива сериозни проблеми, касаещи бъдещото й развитие и от друга страна - бизнеса, който само знае да реве, че нямало кой да му работи и мисли само за собственото си оцеляване, така ще е! После да не ми хленчат, че ние, младите искаме да напускаме БГ...
  Наближава времето, когато в държавата почти няма да останат добри специалисти!!! ТОгава ми е интересно какво ще става тук...

 81. 81 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  До коментар [#62] от "bajTan":

  А морално ли е тези т.н. бизнесмени, да начисляват и изплащат по този начин заплати, съответно и осигуровки! Такъв подход тези ,,бизнесмени" имат и спрямо младите. Мисля, че търсите виновниците на неправилното място.

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 82. 82 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#79] от "opt_02":

  Именно в това е парадоксът. Добре го каза.

 83. 83 Профил на lacrima
  lacrima
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#45:"fazer"]Повечето не преценяват рисковете на пазара и възможностите си.
  Колко от завършилите Икономика през последните пет години реално работят като икономисти? А колко от завършилите Туризъм реално работят в този сектор? [/quote]

  Оценката на пазара на труда не би трябвало да се прави от кандидат-студентите, а от държавата. Няма връзка между специалистите, които излизат всяка година и потребностите на работодателите.
  Откриват се все повече места за популярните специалности и после - няма работа.
  Същевременно, не се прави нищо за да се популяризират специалности, които са не така атрактивни, но подготвят необходими специалисти.

 84. 84 Профил на opt_02
  opt_02
  Рейтинг: 434 Весело

  [quote#77:"bgpainter"]Може би трябва да започнем с навиците, лоялността, честността, креативността, желанието за учене, волята и постоянството за работа и най-вече разбирането, че нищо не пада сега и веднага. [/quote]

  А защо не и с това - да се огледаме наоколо си (в България, не в чужбина) - и да видим кои са най-успелите - и дали отговарят на описаните качества?!
  Ами то младите следват достойно примера за подражание в страната си. А които не го имат за пример - си търсят щастието навън (поне са разбрали, че в нашият "постсоциалистически капитализъм" качества като "честност" и "креативност" не помагат, а пречат)!

 85. 85 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#83] от "lacrima":

  Това засегнах в първоначалния пост - държавата не финансира/промотира нужните специалности, а университетите продължават да бълват кадри от едни и същи катедри без реализация.
  И все пак, не изисква много да се огледаш и да прецениш къде има пренасищане. Специалностите станаха толкова явни, че е просто невъзможно да се пропусне.

 86. 86 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  [quote#81:"Ogiigo"]А морално ли е тези т.н. бизнесмени, да начисляват и изплащат по този начин заплати, съответно и осигуровки! Такъв подход тези ,,бизнесмени" имат и спрямо младите. Мисля, че търсите виновниците на неправилното място.[/quote]Не търся виновни !!! Не обвинявам нито баща си, нито детето си, нито работодателя си (макар редовното плащане му е противопоказно)! Пищя - викам защото съм опарен ...Както казва Бен Ладен - "Там невинни няма" - явно от тарикатщини страдаме всички ... а системата ни мачка допълнително !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 87. 87 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Като цяло системата не иска да се реформира и няма как да се реформира без сериозен натиск отвън. В българското висше образование основната единица са катедрите - доста от тях са със зашишен преподавателски състав за да не се закриват специалности. А истината е, че търсене на кадри за тези специалности няма. Всичко е на принципа - където е текло, пак ще тече. В повечето инженерни университети материалната база е толкова стара, че дори на студент 1-ви курс му става смешно на какво ще го научат. В България няма много млади и подготвени студенти - те няма къде и как да се подготвят (говоря за инженерните дисциплини). Като цяло бизнеса не си комуникира няма нищо общо с приема на студенти, а в момента малко фирми могат да си позволят лукса 2 години да обучават кадри, защото кадрите не вярват на работодателя и не искат да се обвързват с дългогодишен договор с неустойки. Спомням си преди години, първата ми работа, която по случайност беше за чуждестранна фирма ме попитаха: -Защо ти е нисък успеха (малко под 5) ? - Защото никой не го интересува с колко съм завършил. Това, че знаех повече от магистрите явно съм го доказал на интервюто, защото ме взеха.
  В тази държава се учи само заради тапията, преподава се само да я има катедрата. Някой очаква ли чудеса?

 88. 88 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 2792 Неутрално

  До коментар [#21] от "toshaka":

  Виж, и си прав, и не си. Значи:
  1. Работодателите винаги гледат пазара и цените на него. Ако средната заплата за длъжност е 500лв, никой няма да ти даде 1500 освен в редкия случай да си уникален и да си се доказал. Поради нивото на висшето образование средното ниво е адски ниско, съответно производителността, очакванията за кадърност на нов човек и средната заплата са като за ниско квалифицирани.
  2. Има два начина, по които се търси работа- обяви и чрез наложено име. Първият е описаният от теб и наистина заплатите при него са ниски- никой не очаква нещо голямо от теб, особено че дипломите са кухи в страната, съответно за начало плаща евтино. Вторият е да те търсят, защото знаят, че ти ще свършиш работата. При него заплатата е често в пъти над средната за длъжността и се чудят как да те привлекат. Разбира се, има и трети с връзки и парашутизъм, но той е извън приетото за нормално, та ще го оставя настрана.
  3. Условието за стаж заради спецификата на страната ни и лошото образование, както и често срещан проблем- хора, които за 5г имат 10 работи по 2-3 месеца "стаж", е прието за норма. Просто се иска да се види, че ще се задържиш на позиция и някъде си опитал да научиш нещо.
  4. Ако нямаш стаж, винаги започваш от 0. Никой няма лесно да ти даде пари да се учиш. Затова и просто няма как да спечелиш нормално работа за 1000лв от първия момент, даже да си с такава професия, че да е нормална заплата за нея. Пример с програмирането- всеки ръси легенди, че заплатите са огромни и по няколко хиляди. Истината е малко по-различна- началните са 400-500лв(и през 2008 бяха подобни), средна за София(в другите градове е надолу) е 1000-1500лв, високите са за примерно 5-10% от хората при стаж над 5-10 години, производителност 5-10 пъти над тази на останалите на пазара(особено при умствен труд е нормална разлика заради опит, начин на мислене и т.н.- често работа на един среден може по-опитният да я свърши не за седмица, а за 2-3 часа). Ако искаш да минеш в средното ниво след ВУЗ и не си работил по време на следването на 200-300, 400лв, няма шанс да започнеш никога. Същото е за почти всяка специалност.
  5. Никога не си водил интервюта с кандидати за работа. Има една малка тайна у нас за тях. От 100 кандидата често 2-3 могат да минат след месеци търсене елементарен тест като примерно електротехник да каже що е то бушон. От тия 2-3 при 5-6 цикъла опити намираш един, който да работи, а не да чака пари за стоене на работното място. Криза или не, безработица или не, все тая е. Кадърни и работни почти няма на пазара, а не сме в 2008 с около 0 безработица при тези, които не са тип търтей, т.е. не търсят работа, а чакат да им дойде.
  Та и работниците ни имат куп трески за дялане. Не е само до работодателите. И двете страни се дърлят постоянно, и двете имат доводи. За съжаление някъде не се срещат интересите им и това ни държи в криза вече 22 години, защото няма как да вдигнем икономиката.

 89. 89 Профил на s_bozhilov
  s_bozhilov
  Рейтинг: 594 Любопитно

  До коментар [#72] от "latcho59":
  ... И септември ще бъде май, нали?

  Не можем да очакваме от младите да са перманентни оптимисти и достатъчно търпеливи, но да им внушаваме безнадеждност е грешно и недостойно!
  Защото младите са крехки! (То пък аз - над 60-те - съм един кремък, ама нейсе ... Но младите наистина са крехки.)

  Колкото по-рано разберат, че не родителите им, не правителството или който е друг, а ТЕ са единствено отговорни за живота си, толкова по-добре за тях!
  Колкото по-рано разберат, че хленченето и оплакванията не водят до никъде, толкова по-добре за тях!
  А на нас - възрастните - се пада трудната мисия да им вдъхваме надежда, смелост, вяра в собствените си сили и да ги подтикваме към предприемчивост и ... малко хитрост...

  Да си останем БЪЛГАРИ, каквото и да ни струва това!
 90. 90 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#89] от "Моника2003":
  Дълбоко в сърцето ти трябва да вярваш, че ще успееш там, където другите са се провалили... понякога истината боли, но това не означава, че лъжата лекува. В истината има повече красота, дори когато красотата е отвратителна.

 91. 91 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 854 Неутрално

  [quote#83:"lacrima"]Няма връзка между специалистите, които излизат всяка година и потребностите на работодателите. [/quote]

  Какви по-точно са потребностите на работодателите. Аз това което разбирам от техните интервюта те търсят гении работохолик за 500 лв. Ами няма да намерят - освен разбира се ако от гениалност не е полудял.

 92. 92 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 2792 Неутрално

  [quote#42:"v_for_vendetta"]Намира се работа в България вече САМО и ЕДИНСТВЕНО с връзки! [/quote]
  Е, разсмя ме. Познат търси от миналия юли човек за програмист с начални умения. От купища CVта не е харесал и един. Пак позната търси счетоводителка за кантора. Направо е удивена какви идват да й искат по над 1000лв заплата, а не знаят след магистратура разлика между дебит и кредит.
  Иначе си прав за връзките. В криза няма свободни места- който има кадърни хора, ги пази, а, който няма работа, съкращава, свободните позиции са инцидентни. Така или си много доказан и те търсят, или търсиш с месеци нещо да захванеш.
  Но пък при връзките има важно нещо. Не винаги те са мама и тати или чичо. Такива вървят само за държавни или тежки корпоративни структури, където минава да си посредствен и да не изработваш нищо. В реалната икономика връзките са положителни за кариерата, защото са свързани с това да натрупаш опит и име, те да ти осигурят "връзка", която да те препоръча или потърси и да ти предложи работа.
  По начина, по който се изказваш, правя извода, че си озверен безработен, който не може да си намери нова работа, защото няма връзки да го вземат, а на обяви е отхвърлян. Какъв стаж имаш(Говорим за 3-5 години на едно място на желаната позиция, като след този период няма случай да си бил някъде нает за 2-3 месеца и махнат или напуснал.), как оценяваш уменията си, къде кандидатстваш- администрация или реална работа с много бъхтене? Като си отговориш честно на тези въпроси, ще видиш и защо не успяваш да намериш нещо ново за препитание.

 93. 93 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 854 Неутрално

  До коментар [#88] от "атанас":

  80% от работната сила са обиковени бачкатори, на най-ниското ниво или максимум едно ниво над него. Не може от тях да се очаква да са знаещи можещи и работливи, защото ако са такива значи са на грешно ниво. И е въпроса на този над тях да ги мотивира да работят и да следи да работят качествено - защото всъщност това пък е точно неговата работа.

  за обикновения бачкатор - все едно дали с висшо или не, при дадено ниво на заплащане и без ясна перспекитва за ръст на това заплащане и без да му се различава заплащането от средното за тази работа има само една стратегия да си вдига качеството на живот. Като работи възможно най-малко за това си заплащане. Дали ще е в САЩ, Германия или България , това е оптималното поведение.

  А при масова корпоративна структура на българските фирми от само две до три нива, то всякакво развитие в кариерата става очевидно невъзможно. И като ти дават все средното за отрасъла и всякакво парично развитие става невъзможно И остава само развитие във все по-малко работа за тези все едни и същи пари

 94. 94 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 2792 Неутрално

  [quote#91:"kai"]Аз това което разбирам от техните интервюта те търсят гении работохолик за 500 лв.[/quote]
  С интервю се търси средно добър или начинаещ кадър с начални умения за ниска заплата. Ако търсиш гений, тогава знаеш точно кои са в тая категория и ги търсиш директно за контакт. Затова и заплатата е 500лв, която ти се предлага. За повече трябва някак да докажеш уменията си и да попаднеш на човек, който смята, че са му нужни те и може да плати за тях. Ако фирма търси опитен специалист, то ще си е сметнала заплата и 5000лв, но ще те пресеят яко, защото ще искат да си наистина този, който им трябва. Ако си невероятен ракетен инженер, но се търси начален учител по физика, няма да получиш 1000000 заплата, а 400, пък ти си реви колко са несправедливи.
  Изредените изисквания за ценз в обявите са нормални и при търсене на ниско платен наемник няма да ти дадат повече, защото си с 20г стаж и опит- просто не кандидатстваш на правилното място.

 95. 95 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1181 Разстроено

  Трудът прави човека свободен, стига да е добре заплатен.При положение,че България е държавата с най-ниски заплати в Е.С., спорът за това какъв е % на безработица става безпредметен.Защото кой работи без пари??? Робът!!!

 96. 96 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 854 Неутрално

  До коментар [#94] от "атанас":

  Това е очевидно. Но все пак основната маса от работната сила не са супер специалисти с по няколко хиляди лева заплата. И е леко странно да се очаква от тях да се държат все едно, че работата им е на първо място, при положение че тази работа всъщност не им дава никаква перспектива.

 97. 97 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 854 Неутрално

  [quote#95:"kimba3"]Трудът прави човека свободен[/quote]

  това напомня на "Arbeit macht frei "

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 99 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 2792 Неутрално

  [quote#93:"kai"]А при масова корпоративна структура на българските фирми от само две до три нива, то всякакво развитие в кариерата става очевидно невъзможно. И като ти дават все средното за отрасъла и всякакво парично развитие става невъзможно И остава само развитие във все по-малко работа за тези все едни и същи пари [/quote]
  Ето ти проблема- криво мислене на типичен наемник с 0 идея за развитие. Грешиш. Ако работиш, то ще се намери начин за издигане. Винаги някой ще те забележи от конкуренцията или клиентите и ще реши да работи точно с теб(Не говоря за наемника на конвеер в завод, де.) или ти самият ще придобиеш умения да работиш за себе си- първо покрай основната работа, после със собствени клиенти. Всичко е до това да работиш яко и да не се скатаваш, а в работата да гониш максимално качество. С твоето мислене просто нищо не се получава като растеж.

 100. 100 Профил на opt_02
  opt_02
  Рейтинг: 434 Весело

  [quote#95:"kimba3"]Трудът прави човека свободен, стига да е добре заплатен.[/quote]

  Само не казвай, че добре заплатеният нищоправец е едва ли не в затвора...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK