Лора Крумова и Галя Щърбева: Искаме да променим начина, по който се учи журналистика

Галина Щърбева и Лора Крумова

© Веселина Фотева

Галина Щърбева и Лора КрумоваВеднъж едно момиче дойде при мен и директно ми каза "Искам да бъда водеща. Как става това?". Но журналистиката не е само да си водещ. Истината е в репортерството". Така журналистиката Лора Крумова описа една от многото ситуации, в които казва, че е изпадала, при първите си контакти със стажанти в телевизията.


Именно това незнание и наивност сред младите журналисти без опит искат да преодолеят от сдружение "Българион", чиито основни двигатели са Лора Крумова, която е водещ по БиТиВи, колежката й от "Нова телевизия" Галина Щърбева и режисьорът Петко Гюлчев. В екип с Висшето училище по застраховане и финанси те подготвят нова магистърска програма по "Журналистика, продуцентство и финанси", която тръгва от есента.


Практика, практика и пак практика
"Искаме да променим две неща в начина, по който се изучават журналистиката, продуцентството и финансите. Първо – ще създадем хора, които имат силна практическа и техническа подготовка, които могат да си произведат историята от началото до самия край. Това е тенденция, много силно развита на запад", казва Лора Крумова и допълва, че вторият аспект от мотивацията за начинанието е, че са нужни повече предварително подготвени за определени ресори журналисти.


"Повечето стажанти в телевизиите не са пипали микрофон и камера през живота си. Когато дойдат, започват от нулата. Идеята ни е да подготвим хора, които още в  университета да са правили репортажи и ще са стигнали до ниво, което е достатъчно, за да започнат работа като сериозни репортери", допълва Галя Щърбева.


И според двете на днешните млади журналисти основно им липсва практика, когато излязат на пазара на труда. А медиите инвестират твърде много средства и време, за да отгледат кадри, които се учат в движение.


Водещите  признават, че те самите са започнали като стажанти. Без грам опит, но пък с много ентусиазъм. Стресът, напрежението и трудностите обаче били много, но и напълно предотвратими.  


Сдружението  "Българион", което  съществува от три години поддържа и  медийна академия.  Негови създатели са журналистите Лора Крумова и Галя Щърбева и режисьорът и оператор Петко Гюлчев. Освен с обучение на журналисти организацията се занимава с най-различни медийни проекти, сред които са и осем разследващи филма.

"Аз започнах в Канал 3 на 18 години. Кандидатствах за международник, но сигурно от 10 въпроса, 11 мои отговора бяха грешни", спомня си Лора интервюто за работа.  Тогава обаче я взимат, защото я харесали. "Но това е грешният начини – пускат те в дълбокото и ако изплуваш. Свързано е с много стрес и напрежение, които са излишни".


Водещата на новините по Нова Галя Щърбева не крие, че в нейните стажантски години конкуренцията била жестока, защото медията била втората след БНТ телевизия. "Всички искаха да  работят там. Беше ми много трудно да се наложа", казва тя.

Галина Щърбева

© Веселина Фотева

Галина Щърбева


Перипетиите и на двете били  заради липса на достатъчно практика и опит. И сега нещата не били по-лесни, с една разлика – медиите търсели много по-мултифункционални журналисти, които да могат да създадат репортаж сами от началото до края.


Номерът е да можеш всичко


"Това е световна тенденция", уточнява Лора и казва, че когато тя самата преди време е специализирала в САЩ, журналистите сами нарамвали камерите, осветлението и снимали и монтирали репортажа. За да се научат как се случва всяко едно нещо.


"Вече има все повече изисквания към онези, които идват след нас. Те трябва да съчетават много неща", убедена е Галя, а Лора допълва – "И ще изплуват онези, които го умеят".Магистратурата ще бъде подробно представена по време на дискусия на тема "Нов подход към образование и реализация в медиите". Събитието ще се проведе във вторник, 15 май от 10 часа в грандхотел "София". Достъпът е свободен. 

Магистърската програма ще има свои собствени студиа, монтажни зали, камери и микрофони за "сухите тренировки" на студентите. Те ще бъдат включени като стажанти и в медии-партньори, сред които и изданията на Икономедиа -  "Дневник" и "Капитал".


Сред лекторите ще са както университетски преподаватели, така и практици и експерти от САЩ и Европа. А подготовката по финанси и продуцентство ще дава шанс на завършилите да заемат ръководни постове в медии. Магистратурата е замислена като двусеместриална програма. Трети допълнителен он-лайн семестър ще има за онези, които чувстват, че икономическата им подготовка не е достатъчно добра.


"Това не е обикновена магистратура, а по-скоро борса за кадри. Тези, които завършват, ще са абсолютно конкурентни и няма да губят години наред в лутане през медиите по стажове". Магистрантите ще се избират след тест и допълнителна интервю. "Искаме да изберем хора с потенциал, сериозни и ангажирани", задават първи критерии двете журналистки.

Коментари (64)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на monarchist
  monarchist
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Докато политиците ви държат в малките си джобове и всеки божи ден ставаме свидетели на поръчкови новини, трудно ще научите когото и да било на адекватна и реалноотразяваща събитията журналистика.

  "Всеки ден се радвай на слънцето и на това, че си жив" --- Стоян Венев
 2. 2 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Видели сте идея,харесали сте я,искате да я вкарате в канони,и да сатен помия.Успех

 3. 3 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 551 Весело

  Това ли е примерът за журналистика?!
  Сигурен съм, че двете мацки ако ги поразпитат половината от форумците ще знаят по-малко от тях за история, политика, идеологии, география и прочие знания за да бъдеш добър журналист и коментатор.
  Освен това е прав и monarchist в коментар 1.

 4. 4 Профил на zoeker
  zoeker
  Рейтинг: 611 Неутрално

  Точно тези двете телевизии, ерго и журналистите работещи в тях от години и преливащи се от едната в другата като в скачени съдове, са много далече от образци за достойна позиция и човъркане в истинските рани на обществото.

  NPaine: Радвайте се на днешния ден, защото утре ще бъде по-зле.
 5. 5 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Да, моля кажете на всички, че телевизията е вредна. Промива мозъци, зрителя е пасивен, няма възможности за дискусия над темите. То пък едни теми - кокошка заклала циганин, петел снесъл яйце и т.н.

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 6. 6 Профил на Ritter 1
  Ritter 1
  Рейтинг: 388 Весело

  Похвално! Браво!
  Журналистиката в БГ е често далеч под средностатистическата професионална журналистика в другите държави от ЕС. И "дроби едни манджи"...
  Като при много други неща в милата ни родина- никоя работа не се върши свестно и пълноценно, а само за отбиване на номер! Дано това се промени, защото влиянието на журналистическите творения върху общественото развитие е често по-силно от влиянието на политическите творения! А и проблемът е комплексен, вкл. непрактически ориентираното образование. Дано се разбере един ден!

 7. 7 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Лорче, ами тая червена отрова ъТВ. Кога ще изчистим България от ъТВ (тм)

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 8. 8 Профил на HAGBARD
  HAGBARD
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Ние пък искаме да промените начина, по който се прави журналистика.

 9. 9 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  ..та така.... отгоре гладко и блестящо-отдругата страна щърбаво

 10. 10 Профил на Воден дух
  Воден дух
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Както пее Слави - "такива журналистки само да искате, още не се я качили в джипа, а тя вече посяга и сваля му ципа"...
  "Дневник", има много по-важна новина от слагачеството на тези двете - днес на 85 години е починал Габриел Гарсиа Маркес, защо нищо не пишете за това

 11. 11 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2543 Неутрално

  До коментар [#3] от "drago62":
  +++
  Рекламния картел е доста печеливш в последно време като симулира конкретност докато рекламите си ги пускат по едно и също време и новите изглеждат все едно са писани от един и същи човек!
  Хората които гледат дълго тези две телевизии затъпяват прогресивно и много повече страдат от психосоматичен стрес от зрителите на други телевизии които не са арена на либерални стратези и обикновени начетени дръвници ! А също така и имат достъп до информация която не се цензурира !


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 12. 12 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1819 Неутрално

  Хубаво е това което искат, но ако мога да дам един съвет конкретно на Галя Щърбева - да се пребори с автоцензурата. Не е хубаво да се съобразява с безкритичната политика на нейната телевизия. Едва след това ще повярвам в искреността и.

 13. 13 Профил на Мазутная Коптилка
  Мазутная Коптилка
  Рейтинг: 1528 Любопитно

  Мацки , моите уважения , ама не сте ли малко младички да променяте фундаменти.

  Галя е наистина добра , но не чак толкова , може би след 20 години ...... А за Лорчето няма да коментирам. На нея най-големият й плюс май е ,че е работила покрай големите журналисти .......

  Fidel Castro’s legacy is one of firing squads, theft, unimaginable suffering, poverty and the denial - D.Trump
 14. 14 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 707 Любопитно

  Това новина ли е, или платена от сдружение "Българион" реклама ? Рекламирай, за да печелиш ?! Добрата и навременна реклама, може да е само от полза?
  "Българион", създадено от журналистите Лора Крумова, Галя Щърбева и Петко Гюлчев. Кой е Петко Гюлчев? Режисьор и оператор и съпруг на Галя Щърбева, роден в столицата на “Пайнера” и чалгата - Димитровград. Най-добрата й приятелка Лора Крумова им е кума. За кум е поканен приятел на Петко - тв продуцентът Атанас Малеев. "Българион" е роднинска схема. Двете приятелки са в конкурентни телевизии, но успяха да се обединят в общ проект. Заедно с Петко, който има продуцентска къща и собствено студио, създават сдружение “Българион”. Сега са измислили още по-грандиозна измама - създават магистратура съвместно с Висшето училище по застраховане и финанси. Тя ще е за “тясна“ специализация на журналисти и ще е с много практика през двата семестъра на обучение. Първите студенти ще бъдат приети, а Петко, Галя и Лора ще са им преподаватели.

 15. 15 Профил на Воден дух
  Воден дух
  Рейтинг: 449 Неутрално

  До коментар [#14] от "latcho59":
  Звезди, елит, хайлаф Хубаво, че не пуша - иначе бих им цитирал един куплет от "Звездата" на "Ъпсурт"

 16. 16 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2905 Гневно

  С малки изключения у нас журналистите са микрофонодържачки и блюдолизци/храбри/

 17. 17 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 1843 Неутрално

  Ами започнете с ограмотяването на кандидат-журналистите!
  Тука се нагледах на не скопосани заглавия и изразни средства.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 18. 18 Профил на papyre
  papyre
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  При артистите стана така, че всеки които е минал през сцената на галоп или е изиграл блестящо ролята на фикус, вече Води клас по актьорско майсторство Вижда се ,че и журналистиката не дреме . Ако изобщо може да се говори за нея като понятие , изпълнено със съдържание . Видяла жабата ,че коват вола , и тя вдигнала крак. Да не ставам циничен и да кажа кракА .

 19. 19 Профил на Доколянков
  Доколянков
  Рейтинг: 452 Неутрално

  До коментар [#10] от "Воден дух":

  Относно смъртта на Гарсия Маркес-все още липвса официална информация.Дано да е жив и здрав.А тия двете са смотани.

  „Луната е обитаема, защото там свети."
 20. 20 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 3342 Неутрално

  До коментар [#14] от "latcho59":

  Зачудих се що за статия е това и твоя коментар хвърли яснота по въпроса. Г-жа Щърбева се хвали понастоящем с филма за столицата на поп-фолка, а г-ца Крумова - със съботно-неделното си предаване, което човек спокойно може да пропусне. Същевременно - ще променят начина, по който се прави журналистика и то във висше училище по застраховане и финанси...

  Фактът, че цялата тази инициатива се съчетава с интересите на "Икономедиа" обяснява и рекламата на сдружението.

  Апропо, миналата неделя, в "Темата на Нова" - за нацистите и лагерите на смъртта - пълна трагедия на авторите откъм коментар и извод. Само интервютата бяха на място. Добре, че има много литература и документални филми, където човек да се просвещава, че ако се вярва на тези титани на мисълта, нищо от историята няма да успее да си обясни.

  Цензурата не е страшна. Страшна е автоцензурата и манипулацията.
 21. 21 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 1843 Неутрално

  До коментар [#18] от "papyre":

  Гражданино Смешнико Цитираш разни копирани мисли...без да мислиш. Подковава се кон,не вол."Подкова" е онова желязното дето говорят,че носело късмет и виси по кръчмите и огледалата на колите.То се кове на конете на копитата.Копито се нарича най-долната част на конският крак,там където стъпва... ходилото.Това го знаят и богатите граждани дето имат коне и хиподруми

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 22. 22 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  Лорчето това семпло същество - журналистка?! А какво ще преподава?! Боже, боже

  Дневник и Капитал, не ги знам какви ще са студентите, ама като им гледам "преподавателите"... не ги вземайте, ще сбъркате.

 23. 23 Профил на Воден дух
  Воден дух
  Рейтинг: 449 Неутрално

  До коментар [#19] от "dokolyankov":

  Дано да излезе партенка...

 24. 24 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Пожелавам им успех в безкористните намерения, но се съмнявам, че в момента са се въоръжили точно с такива или поне чичковците, които стоят зад тях!
  Ще е нелепо ако единият от инициаторите е успял, защото много го харесали(неясно за какво), след нулев резултат на изпита, а след това н'екой му е платил прескъпата специализация в УСА, защото е вярвал в красотата и всеотдайността му?!
  Ще е нелепо ако и другият инициатор е успял, защото са го харесали по същия начин и е започнал да учи журналистика, след като вече са му обещали работа в "Нова" и това набързо го е преквалифицирало, но вече с отлежалия девиз: "С мъжете за по една нощ и без много чувства", който девиз е бил и достатъчно условие за първите му изстрелващи интервюта със сладострастни масони, с които ритмично е лавирал между яхти, дърти коцкари и влюбени оператори?!
  Ще е нелепо, ако последният инициатор е жертва на консумация, от ненаситни радетелки за менажирана журналистика?!
  Ще е нелепкаво обаче, ако прочетете терзанията на един готин студент по журналистика, който оприличаваше живота си с вкиснат компот, някъде в нета, може би, поради ред нелепости!
  Приветсвам всяко добро, полезно и благородно начинание - УСПЕХ!!!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 25. 25 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 3342 Неутрално

  До коментар [#18] от "papyre":

  Бизнес искат да въртят хората. Ала за тази цел трябва да имат солидна биография зад себе си или блестящи успехи. Двете дами, поне мен, с нищо особено не са ме впечатлили. Журналистиката ни е много беззъба, с няколко изключения, и вместо да се коментира свободата на словото и критичната позиция на 4-тата власт, нови магистратури за наивници създаваме... Да можели да репортерстват и да водят, да снимат и да разказват... Техника, а съдържанието?

  Цензурата не е страшна. Страшна е автоцензурата и манипулацията.
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на петър палчев
  петър палчев
  Рейтинг: 587 Неутрално

  ТОВА Е МНОГО ОТГОВОРНА РАБОТА ДАНО УСПЕЕТЕ.

 28. 28 Профил на атипова
  атипова
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Лора Крумова не беше ли отговорна за предаването, за което собствениците на Нова трябваве да се извиняват?http://www.capital.bg/blogove/borislav_kandov/2009/04/16/706742_sobstvenikut_na_nova_tv_se_izvini_za_ednostranchivo/
  Ако иска повече журналисти да са на нейното ниво аз бих го коментирала с нейната реплика "педераски номера".

 29. 29 Профил на papyre
  papyre
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  До коментар [#21] от "Без коз":

  Ами тя , простотията ходи по хората , не ходи по гората . Нещо да си чувал за еднокопитни и ЧИфТОКОПИТНИ животни ? Нещо да си чел класиката за Белчо и Сивушка ? Нещо за ВОЛСКА кола ? Тя сигурно трябва да се тегли от волове ,щом е волска . А ти виждал ли си волове с Лапи ? Или са с копита ? И ако пък са с копита , боси ли ходят? или трябва да се подковават? Лекцииката ще излезе длъжка , ама имаш много празнини в образованието си ,бе момче . Или си много богат и имаш само коне и хиподруми , или си виждал коне и волове , па и кози само в зоопаркове . Та по -полекичка с иронията . Тя понякога е като бумеранг.

 30. 30 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  Хайде да минем без съвети от разни женички. Няма никаква журналистика в тия особи. Щърбева е говорител, а не журналист. Крумова е поредната метреса на дс елита. Кеворкян, Коритаров и т.н. Дамите в журналистиката са разни червени врабчета за по няколко долара повече - Венета Райкова, Валерия Велева, Светла Петрова и Мира Баджева, Петя Дикова и още много....... Журналистика не се учи във факултети по журналистика. Навсякъде по света журналистите са тесни специалисти. Завършваш икономика- пишеш за икономика. Завършваш право- пишеш да право.

 31. 31 Профил на Доколянков
  Доколянков
  Рейтинг: 452 Неутрално

  До коментар [#23] от "Воден дух":

  Май някой е влязъл с фалшив акаунт под името Умберто Еко в Туитър и е разпространил „новината“.Тъпи шеги от още по-тъпо копеле.

  „Луната е обитаема, защото там свети."
 32. 32 Профил на papyre
  papyre
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  До коментар [#25] от "Читател":

  Сигурно е така . В днешно време всичко е пари . Па и не само вднешно . Всеки търси начин да си заеме ниша ,която да запълва и развива . Мисълта ми е че не може Сульо и Пульо да формира една професия , която при нормални условия би трябвато да буди уважение и признание . За народополезна работа ,колкото и клиширано да звучи . Но се вижда че журналисти като Димитри Иванов ,Тома Томов , Езекиев, Кеворк,/ макар, че не го обичам като човек/ , Велизар Енчев , някой ще пропусна ,трудно могат да израстнат от днешните еднодневки . Ежедневно виждам как на попаднали на микрофона им политици н е могат да зададат нито един въпрос ,от който интервюирания да се поизпоти . Общи лафове ,размяна на любезности , бла бла . Един Сашо Диков с цялата си п ростотия ги слага в малкия си джоб. Та жалкото е ча такива недоучени журналисти са със самочуствие на педагози по журналистика .

 33. 33 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#25] от "Читател":
  Дами е пресилено, но може би след време "Мадам"-и ще е по-точната дума, иначе с оглед на възможностите им, професионалните, трудно ги виждам, като хабилитирани преподавателки, в такава акредитирана магистратура, но в страната на неограничените възможности, вече нищо не би ме учудило...
  Звучи ми, като магистър: "Мажоретка"!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 34. 34 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1366 Весело

  Боже, опази! Тези двенките - учительници...

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 35. 35 Профил на Тони Шнайдера
  Тони Шнайдера
  Рейтинг: 2044 Весело

  [quote#18:"papyre"]При артистите стана така, че всеки които е минал през сцената на галоп или е изиграл блестящо ролята на фикус, вече Води клас по актьорско майсторство[/quote]

  100+++++++++++++++++++++++++++
  Дето викаше един приятел - "ти ме умря" с този лаф.

  Три пъти го режа и все е късо.
 36. 36 Профил на Тони Шнайдера
  Тони Шнайдера
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  До коментар [#30] от "grayeagle":

  1000+++++++++++++++++
  Отличен коментар!

  Три пъти го режа и все е късо.
 37. 37 Профил на Тони Шнайдера
  Тони Шнайдера
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  [quote#34:"ПАВЛА"]Боже, опази! Тези двенките - учительници... [/quote]

  Щом тези двете ще учат младите на журналистика - наистина "Боже опази!"

  Три пъти го режа и все е късо.
 38. 38 Профил на mediator37
  mediator37
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Деца учат деца.

  Има ли живот след демокрацията ?
 39. 39 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 1415 Неутрално

  с висшето образование между краката на жените и мьжете
  какво повече има да се учи

 40. 40 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 714 Весело

  В България поръчковата журналистика е на мода, затова е добре в програмата да наблегнат как се прави поръчков материал.

  Не се шегувам - и за това се иска акъл, майсторлък, да загатнеш, за внушиш под наметалото на обективността да приложиш на читателя китайското мъчение с капката, тихо и полека, дума по дума да му внушиш това, за което са ти платили. Но първо, трябва да намериш подходящия ъгъл на атака, ракурс, гледна точка, стегнат чепик, подходящ език.

  Поръчковата статия е стриптийз, но в България е брутално порно. Въпрос на настройка на камерата, както се казваше в онзи виц.

  Нищо подобно, поръчковите материали в България са жалка работа. Читателите, които за ЗА ръкопляскат, тези които са ПРОТИВ псуват, а тези, които се колебаят вдигат рамене отминават, дори не дочитат. Няма смисъл, защото никой в края на краищата не си е променил мнението.

  Хората, които четат с главата си са тези, които имат колебания и те са, за които изобщо има смисъл да се пише. Да наклониш везната е едно, да олееш всичко с помия е съвсем друго.

  Примерно: вчера чета материал, очевидно поръчков, за преместването на администрацията в провинцията. Авторът е против. В цялата статия се изреждат 4-5 недостатъка на идеята. Нито една положителна страна Грешни пари, всяко нещо има има поне една добра страна и фалшът веднага личи. И после, лишаваш се от възможността за манипулация, доколкото добрите страни винаги можеш да ги представиш така, че лесно да ги събориш, нещо като адвокат на дявола

  Да не говорим, че се противопоставяше географското преместване на администрацията с електронно правителство - нещо като вода и олио, доколкото не става ясно, защо ако администрацията е електронна не може да е в провинцията. Авторът си беше прострелял и крака.

  Единственият начин да подобрим нещата е да вдигнем нивото на поръчковата журналистика. Поръчките са от двете страни, така че баланс ще се получи, въпросът е да бъде на по-високо ниво.

  Затова и предлагам магистърската степен да се казва "Поръчкова журналистика", без майтап!

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 41. 41 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 966 Неутрално

  Надявам се "Свободна Европа" и ВВС да възстановят предаванията си за страните от Балканите (България, гърция, Сърбия). Последното нещо, което бих гледал са новини и политически предавания на лайняната бТВ. 2 техни инициативи са ми достатъчни:
  1. Българска Коледа - от 1,20 лв на СМС по 0,10лв за болните и 1,10 за други;
  2. "Да почистим Б-ия на 12 май" - будалите да събират боклучета, собствениците на сметосъбиращите фирми да купуват ферарита и бентлита, а строителните фирми да оси.а страната.

 42. 42 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 795 Неутрално

  До коментар [#1] от "monarchist":

  Не политиците, а онези, които плащат и поръчват музиката.

 43. 43 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 1415 Неутрално

  едните са донори другите акцептори средни образованиа
  на бьлгарски едните дават и другите приемат
  образованието в бьлгариа е порачково
  които си плаща го учат наи важното синтезирано от живота
  на масовката им пишат 5 и 6 да се радват че са умнички
  без да плащат

 44. 44 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 1415 Неутрално

  аз познавам един влюбен в лора крумова с жена и деца и иа гледа по телевизиата и чука жена си докато лора е на екрана

 45. 45 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 478 Неутрално

  ами то хубаво, ама да ги учи който наистина е журналист. като гледах последното интервю на лора крумова, и ми стана мъчно за нивото на телевизията - къде се запознахте с жена си, не припаднахте ли на раждането, свестен човек ли е бившят ви колега и т.н. - ниво на въпроси за списание на тийнейджирите във възрастта от 13 до 15 г. бтв е като турски сериал - от едноименните такива до всичките им предавания - елементарно, евтино, жълто, повърхностно. откъде тези хора имат самочувствие на журналисти?

 46. 46 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 714 Весело

  [quote#44:"dearblue"]чука жена си докато лора е на екрана [/quote]

  Ти трябва да си жена му, иначе как да си обясним присъствието ти?

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 47. 47 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  А защо трябва да се учи журналистика? Това е най-безсмисленото образование, което може да се получи. Завършиш журналистика, после пишеш за ядрена физика - това може да е хоби, но не ипрофесия.

 48. 48 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4546 Весело

  УЖАС!
  Очакваме с нетърпение и ИЦАТА да поиска ДА ПРОМЕНИ НАЧИНА ПО КОЙТО СЕ УЧИ АНГЛИЙСКИ И РУСКИ,ха-хааааа...

 49. 49 Профил на Don Octavio del Flores
  Don Octavio del Flores
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Да се научи човек на журналистическите умения е достатъчен 1 семестър. Изобщо не е нужно да следваш години. Важното е да имаш познания в ресора, с който се занимаваш. Тогава ще можеш да кажеш нещо смислено в тази сфера. И понеже в България със журналистика се занимават хора, които от нищо не разбират, затова и качеството на журналистиката ни е такова.

 50. 50 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4546 Весело

  [quote#47:"Цайко"]А защо трябва да се учи журналистика? Това е най-безсмисленото образование, което може да се получи.[/quote]
  Ами трябва да се учи.
  Трябва.
  По същата причина,по която в СССР,а после в постСЪВЕТСКА РУСИЯ е имало и продължава да има ТЕХНИКУМИ, ЗА ПИСАТЕЛИ.....

 51. 51 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  Лора Крумова журналист?
  Това е нещо ново.
  Кога е станала,щото последната неделя когато я гледах не ми приличаше на журналист.

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 52. 52 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1670 Любопитно

  Я някой да ми припомни на тия двете кои са им журналистическите постижения, че нешо ми се губят. Добре, че са толкова провинциални, че не гледат какво на запад му се вика журналист, защото иначе горките щяха да се съсипят от депресия...

  К** за руслямският халифат и емира ал Джуджани!
 53. 53 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 986 Весело

  Самите Галя Щърбева и особено Лора Крумова са убедително доказателство, че коренно трябва да се промени начина на преподаване на журналистика. Макар че и аз като други колеги от форума считам, че е по-важно за един журналист да е добър специалист в определена област - например икономика, право, медицина и т.н. Защото се оказва, че повечето от нашите журналисти нямат нито богата обща култура, нито пък елементарни познания по темите в областта, за която пишат !

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 54. 54 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 2555 Весело

  какво има толкова да учат ,просто да гледат корифеите на бг журналистиката БАЙреков и кулезКИч и вече ще знаят какво един журналист никога НЕ трябва да бъде

 55. 55 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 915 Неутрално

  [quote#51:"el_chuncho"]Кога е станала,щото последната неделя когато я гледах не ми приличаше на журналист.[/quote]
  Нито една неделя не прилича на журналист, не само последната. Има вид на някаква лелка, която води разговор на опашка за зеленчуци.

 56. 56 Профил на evolutionbabe
  evolutionbabe
  Рейтинг: 222 Весело

  Лора Крумова е.беше една от причините да си изхвърля телевизора преди 5 г. Другите ме мързи да ги изреждам, но бяха все водещи журналисти като нея.

 57. 57 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1317 Разстроено

  [quote#55:"Каишков"]Нито една неделя не прилича на журналист[/quote]
  Само тя да е.
  Оня Дудук Бареков?

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 58. 58 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  [quote#56:"evolutionbabe"]Лора Крумова е.беше една от причините да си изхвърля телевизора преди 5 г[/quote]

  Колко шоколаи е изял сина ми като малък за скоростна смяна на канала като цъфне някое от тия "журналисти"
  Гарелов например.
  За Кеворкян да не говорим.
  Край нямат.И не свършват.

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 59. 59 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3288 Весело

  До коментар [#7] от "zrenaxby":освен ЪТВ ,може и да се казва БосфорТВ,Като гледам повече от половината ефирно време(без рекламите) е запълнено с турски сериали и по
  цял ден се леят ханъмски сълзи,които се вливат накрая в Босфора,така,че това е май по-на място...

 60. 60 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  Интерсно дали като погледнат сега под статията за тях, тия двете "журналистки", ще си кажат, че всъшност са много добри и големи професионалисти но просто българите са "хейтъри" и не могат да им оценят таланта, а само плюят.

  К** за руслямският халифат и емира ал Джуджани!
 61. 61 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Като искаш да учиш занаятчийска, а не философска журналистика- има АУБ. Само че там могат и да вземат Лора Крумова като преподавател след поне 30-40 години. Иначе- има и камери, и монтажни, и компютри, и студентски вестници.

  Обаче само идиот би решил, че човек с такива технически познания може да се опитва да се нарече журналист.

  Техниката е просто и банално нещо. Седмица цъкане и игри и си готов. Сигурно има доста млади "журналисти" на 23, които са бързи като нинджи с техниката.

  Всички техно-дечковци трябва веднага да предадат камерките и смартфоните, да спрат да правят некачествено видео за разни сайтчета и да им се разпредели бележник и химикал. Щото колкото и техника да има, нищо не може да замени изграждането на интелектуален и физически кураж, високо ниво на способност на боравене с аргументи. Увереността, ако щете вярата, че има смисъл да питаш и да търсиш, а не просто да произведеш репортаж.

  С предложеното обучение най-много да се произведат инфантилни "кадри" за инфантилна телевизия. Горките, от камери, жици и софтуер ще са забравили да прочетат важни книги и да мислят важни мисли.

 62. 62 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#11] от "comandante":

  В една държава чалгализирана отвсякъде е много лесно и най-тъпото к...е ако има богат чичко зад гърба си да прави предавания по телевизията. /нямам напредвид двете дами в случая/ . Но това, че се показваш по телевизията не значи, че си станал журналист, нали!
  Проблемът идва от това, че народът гледа скапаните предавания по телевизията. Ако никой не ги слушаше нямаше да ги има.

 63. 63 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2543 Неутрално

  [quote#62:"drago62"]Проблемът идва от това, че народът гледа скапаните предавания по телевизията. Ако никой не ги слушаше нямаше да ги има. [/quote]
  Истината е ,че чалга телевизиите имат значително по-малко публика през последните 1-2 години но като цяло населението с по-малко акъл е над 50% ги гледа и следи с интерес турските сериали , интервютата на чалга примадоните,интервюта на либералните стратези и начетени дръвници , изявленията на премиера и новините за българите предприемачи и търговци които били измамници и лъжци , докторите лъжци и измамници , земеделците търгаши ....всичко това на фона на прекомерното продуктово и личностно позициониране предизвиква отвращение в хората които все още са нормални и имат собствено мнение !
  Рекламите им са прицелени към неуките,неграмотните децата и пенсионерите ... посланията на мозъчните им промивки се усилват прогресивно със затъпяването на населението !

  [quote#53:"БЕЗПАРТИЕН"]Защто се оказва, че повечето от нашите журналисти нямат нито богата обща култура, нито пък елементарни познания по темите в областта, за която пишат ! [/quote]
  ....те не са журналисти а говорители четат на аутокюто текста които им е написан от сценаристи и а пък интервюираните PR гости четат предварително написаните отговори ... не случайно и много от водещите са артисти защото на тях им е по-лесно да влизат в ролята на кухи лейки !
  Добрият журналист се стреми към истината и обективно без изкривяване да я представя обществото ! От изданията които излизат на български Le Monde diplomatique показват някакво старание да търсят истината без да са зависими от рекламите на банките,немските бакалии или от топ 20 на най-бързо оборотните стоки както и политическата върхушка която която очаква медиен комфорт !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 64. 64 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 768 Неутрално

  ....[quote#63:"comandante"]а говорители четат на аутокюто текста които им е написан от сценаристи и а пък интервюираните PR гости четат предварително написаните отговори ... [/quote]
  Е, благодаря ти! Бях забравил как му викат, но ти ми опресни спомените!
  Изтървана работа, откъдето и да я погледнеш, но гледах че вече са ги заринали с купчини позиви по бюрата им пред камерите - явно четат форуми и са си взели бележка, станали са още по-големи артисти...
  Ако не бяха тези две зелки, наистина щях да се наслаждавам на определени новини, въпреки аутокю изкуството!!!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах