Съдът подновява днес делото за общия устройствен план на Царево

Морският бряг край с. Варвара, община Царево. Оспорваният план предвижда и в този район да се допуснат туристически комплекси, макар и с ниска плътност на застрояване.

© Антон Попов

Морският бряг край с. Варвара, община Царево. Оспорваният план предвижда и в този район да се допуснат туристически комплекси, макар и с ниска плътност на застрояване.Близо 4-годишната съдебна сага около общия устройствен план на община Царево продължава днес във Върховния административен съд.


Устройственият план, който стана причина за наказателна процедура срещу България, продължаваща и сега, бе приет през 2008 г. от министерството на регионалното развитие. Преди това министерството на околната среда даде зелена светлина на документа, одобрявайки екооценката му. Той предвижда застрояване на много от сега неурбанизираните места по южното черноморското крайбрежие, повечето от които попадат в природен парк "Странджа". Паркът все още няма приет план за управление, който да регламентира застрояването в него и това бе използвано от община Царево и институциите, за да се прокара урбанизирането на част от южното Черноморие.


Планът бе обжалван от Асоциацията на парковете в България. Екосдружението заведе две паралелни дела – срещу екооценката на документа (решението на екоминистерството) и срещу заповедта за финалното му одобрение от МРРБ. Първоначално съдът отхвърли жалбите като недопустими, след което в крайна сметка ги прие и образува делата. Това бе прецедент, тъй като по Закона за устройство на територията общите устройствени планове са необжалваеми. Асоциацията и многобройните природозащитни организации, които следят спора, заявиха обаче, че планът подлежи на обжалване, защото в противен случай обществеността се лишава от достъп до правосъдие в областта на околната среда и от участие във вземането на решения в сферата.
След като Еврокомисията откри наказателна процедура срещу България в края на 2009 г. – заради закононарушения при приемането на екологичната оценка, министърът на околната среда Нона Караджова предложи да оттегли решението, с което ведомството й е съгласувало оценката. Така ВАС на последна инстанция закри делото в края на 2010 г.


Второто дело, срещу финалното одобряване на плана, продължава днес в съдебната зала. Макар че екооценката, на която е базиран документът, вече е невалидна, същинската развръзка на спора предстои.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 3209 Неутрално

  Само пълен идиот може да допусне застрояване на място като това на снимката. България трябва да си търси област, в която да развива икономиката си, защото туризма е на път да си загуби основния си ресурс за развитие - уникалната природа.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 2. 2 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1366 Весело

  70-тте автомобила на баира са леко кимане към цивилизацията, но колко щеше да е по-красиво, ако бяха в един хубав паркинг, а пред камънаците покрай водата имаше един прекрасен хотел с пет звезди и два-три басейна вместо гьола, пълен с водорасли.

  И едно бетонено кейче на 30-40м навътре в морето, да може оттам да се изстрелвам направо на джетските.

  Вместо това - природни паркове. Мизерия.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 3. 3 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 823 Неутрално

  2008-ма година... Ясно е поне кои са алчните мръсници, които са замесени. И с каква лекота са раздавали разрешения, позволения и благословии. И продължават да напинят да се върнат във властта и пак да ни яхнат. Ни море, ни планина, ни река останаха... Само комуноидни бетонограндоманщини. Сибир за вас!!! Там ще можете да се развихрите истински.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 4. 4 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  Е котета по някакъв начин туриста трябва да се доведе до "уникалната природа", така че да се генерира някакъв БВП ...

  Както и да го сучите някаква урбанизация трябва да има и на уникалните места край морето и в планината..... иначе няма БВП, няма парета, няма развитие за съответният регион....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 5. 5 Профил на john_law
  john_law
  Рейтинг: 535 Разстроено

  До коментар [#1] от "Gopeто":

  В България, отдавна никой не идва заради природата - то такава не остана. Масовият британски/германски турист идва в Слънчев бряг на евтино пиене и евтини жени

 6. 6 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  [quote#3:"moriarti"]Само комуноидни бетонограндоманщини.[/quote] Само фашизоидни рестипуто-демосрати, дето на две магарета сено не могат да разделят..... Сан Куентин за вас....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 7. 7 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Да не остане незастроена с бетон природна красота в България!
  Дерзайте алчни печалбари!

  ура и да живей!!!
 8. 8 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#5] от "john_law":

  Никой никъде не ходи заради 'природата'. Покажи ми един първокласен хотелски комплекс, в който да има 'природа'. Нема такива - природата първо се унищожава систематично, последователно и изоснови, след което отгоре се прави корито от бетон и в него - парк, в който всеки стрък трева е изкуствено засаден така, че да не затруднява туристите при използването на базата на парка

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 9. 9 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Съдът подновява...
  Т. е. продължава
  да се забавлява!!!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  www.berbenkov.hit.bg
 10. 10 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 823 Весело

  До коментар [#6] от "boby1945":

  И Той се изказа. Професор Вучков, по-лекинко със слюнките, че екрана съвсем се зацапа. Някакви "мутренски" интереси ли засегнах? Нивичката на грандхотелче ли щяхте да обръщате? Една, две "баничарки" да си купите, че стария "Москвич" съвсем запецна... Тюх! Успокойте се, професоре, и позамийте екранчето.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 11. 11 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1273 Гневно

  Защо Еврокомисията трябва да открива наказателна процедура срещу безчинствата по южното ни черноморие? Защото всички правителтва до сега искаха да обслужват в максимална степен собствените си интереси. Защо трябваше да се застроява Перла и след това да се чудим как да събаряме построеното? Кой го построи и кой ще рехабилитира терена, щото днес там е като Берлин след Втората световна война?

  На юг от Царево, природата и крайбрежието е корено различно от това на север от Созопол. Има китни заливчета с пясъчни плажове, кристално чиста вода и естествена гора. Такъв е например заливът Селистар и бреговата ивица чак до Резово. Комшиите, оттатък Резовска река, имат 5 километрова пясъчна ивица, абсолютно девствена - без нито една масивна или времена постройка, макар че в края на плажа е селото Бегендик (българското село Стефаново), а 20-тина километра по-на юг е градчето Игнеада, където турците смятат да построят нова АЕЦ. Защо не се налага никакви Европейски комисии да защитават турското черноморие, а нас трябва да ни санкционират? Кой е виновен за това - алчните правителства на България, Европейския съюз или Турция?

 12. 12 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Природата е нашето най-голямо богатство. Като застроим всичко какво ще предлагаме?

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 13. 13 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Извода е че след 50г.като няма прийрода ще почнем да бутаме хотелчета и да залесяваме гори ,но тогава може да е късно.

 14. 14 Профил на Sioux
  Sioux
  Рейтинг: 776 Неутрално

  Във Франция има място, наречено Дивият бряг (La Côte Sauvage), където всяко лято се стичат туристи от цяла Европа, за да видят девствен, незастроен бряг. Всичко наоколо е урбанизирано, но е оставено едно късче земя. Там можеш да вървиш само по обозначените пътеки, около които има табели - да не навлизаш в тревата наоколо, за да може да расте необезпокоявана.

  Същият този див бряг, много по-хубав и красив имаме и тук, но явно трябва да съсипем всичко, за да започнем да ценим всяка тревичка и алчните ченгета-мутри да осъзнаят, че не е хубаво да режат клона, на който седят.

  http://www.quiberon.com/index.php?id_site=1&option=tourisme&id_page=&idCategorie=9&action=afficherFicheDetail&idFiche=6764&pageX=1

 15. 15 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 605 Весело

  България е на опашката в ЕС защото;
  1. Еколозите разсипаха туризма
  2. Делфините изядоха рибата
  3. Бездомните кучета изядоха професорите
  4. Магистралите не могат да се строят заради старини, щъркели и костенурки
  5. Вносът разсипа селското стопанство
  6. И естествено ,че съществува злодеят Иван Костов
  Затова крайно време е съдът да вземе единственото правилно решение по казуса

 16. 16 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#10] от "moriarti": абе умнико, какъв Вучков те гони?
  Къде си видял собственик на хотели по курортите или предприемач с положение в туристическият бизнес да се "вози" на Москвич...?
  И преди 1989 тези хора не се возеха на Москвета..... Маскветата тогава, както Пасата сега, бяха за миманса, дето много подскачаше и тогава и сега, но нищо реално не прави и тогава и сега ......
  Зопомни от мене умнико, собственици на нивички нищо съществено не могат и не правят, освен да садят арпаджик, по будните от тях.......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 17. 17 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#11] от "Дедо Либен":

  Турция край р.Резово не я давай за пример, турските курорти, би трябвало да знаеш, се намират в топлата част на Средиземно море, поне за сега ...
  Освен това Турция има стотици пъти по-дълго крайбрежие, има яко селско стопанство и промишленост, така че страната не зависи, чак толкова от тиризЪма, както е в България.....
  А нашите демосрати за 5-6 години унищожиха селското стопанство и промишлеността, включая и риболовната и хората по моренцето какво да правят освен туризъм?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 18. 18 Профил на Sioux
  Sioux
  Рейтинг: 776 Неутрално

  [quote#4:"boby1945"]Е котета по някакъв начин туриста трябва да се доведе до "уникалната природа", така че да се генерира някакъв БВП ...[/quote]

  Така е, и вместо Петко Арнаудов да се чуди толкова години кое място да съсипе и откъде да гушне пари, можеше барем за толкова години един свестен път да направи - сегашният след завода за катери малко след Царево е в трагично състояние.

  Но да се унищожава туристическия ресурс - а именно брегът, планината, природата, тишината и т.н. заради който реално хората бият път и наливат пари в местната икономика, е пълна идиотщина и е точно рязане на клона, на който седиш. Точно това предвижда въпросният ОУП. Еми не, пич, не става. Не искам да ходя на море в комплекс тип Люлин 5, искам чист, девствен бряг, чисто море, място, в което да се откъснеш от града и да усетиш природата.

  Нищо не пречи хотелите, кръчмите, квартирите и всичкото останало да са си в Царево или в самата Варвара - места, които вече са малко или повече урбанизирани. Но не и да се унищожава уникалната природа на това място. Нямаме хиляди километри бряг, не може да си позволим и малкото, което имаме да бъде съсипано заради шепа неграмотни и алчни "предприемачи".

 19. 19 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1586 Гневно

  То понеже останаха "много" незастроени заливчета по Южното Черноморие, хайде сега и малкото останала девствена природа да застроим. Престъпни, необразовани, недалновидни политици. Ако не знаят, да отидат да видят, да попрочетат - тенденциите в световния туризъм са точно такива естествени, по-диви места за почивка, които все повече намаляват.
  А нашето Южно Черноморие беше достатъчно съсипано, който иска бетон и асфалт, да ходи в уродливите комплекси на север.
  Варварският плаж е любимо място на толкова хора. Какв застрояване там, то и без това е една носна кърпа пясъчна ивица, лятото пълна с народ.
  Дано най-после се прояви малко разум, дано (но надали..).
  Как се ядосах.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 20. 20 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  До коментар [#2] от "jubal harshaw":

  Кажи, че се шегуваш, защото иначе ми иде да ти гръмна един

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK