СДС без ДСБ - между смъртта и възраждането

Двата основни кръга в СДС винаги са имали разминавания и противоречия, откакто "Синята коалиция" съществува от 2009 г.

© Георги Кожухаров

Двата основни кръга в СДС винаги са имали разминавания и противоречия, откакто "Синята коалиция" съществува от 2009 г.Напрежението вдясно избухна. Стаяваното от дълго време недоволство от развитието на СДС изби на провелия се днес Национален съвет на партията. На форума набързо беше отхвърлено подготвяното от няколко седмици коалиционно споразумение с ДСБ за парламентарните избори през 2013 г. Оставка подаде председателят на партията Мартин Димитров, който беше посочил пътя към Костов като единствения маршрут за развитие на десницата.


Откакто "Синята коалиция" съществува от 2009 г., в СДС винаги са съществували два основни кръга, които си противоречат във вижданията си. От едната страна са радетелите на идеята за самостоятелно развитие на СДС, или поне на съюз без Костов, а от другата - на обединението.


Според Мартин Димитров Костов е трябвало да направи стъпка встрани и да посочи друг лидер на ДСБ

© Надежда Чипева, Капитал

Според Мартин Димитров Костов е трябвало да направи стъпка встрани и да посочи друг лидер на ДСБ


Краят на "Синята коалиция"
Случилото се днес е първият сериозен пробив на противниците на Костов. Въпреки че миналата година успяха да наложат предварителни избори за кандидатите за президент и кмет на София, позициите в коалицията се разпредилиха балансирано. За държавен глава спечели представителят на СДС Румен Христов, а за кмет на столицата - претендентът на ДСБ Прошко Прошков. Дори изненадващата регистрация на коалиция зад Христов без участието на ДСБ не успя да разбие съюза.


На преден план тогава излезе т.нар. ново ОДС, зад което надничаха стари лица на десницата - Евгений Бакърджиев, Любен Дилов, Стефан Софиянски и Александър Праматарски. Възраждането на старата вражда не се понрави на Костов, който настоя за обедениние без тях.


След изборите дори лошият резултат от 1-2% не се оказа достатъчно силен аргумент за разпад на десницата. Костов преглътна, Христов се скри...


През последните седмици протекоха преговори между СДС и ДСБ, чиято цел беше рано да решат как десницата ще се яви на парламентарните избори догодина. Ръководствата на партиите твърдяха, че преподписването на споразумението ще е формално, но сбъркаха. Надигналите се гласове в СДС срещу статуквото успяха да обърнат резултата - местните структури в София, Варна и Бургас събраха мнозинство на Националния съвет.


От ДСБ запазиха самообладание и заявиха готовност да тръгнат сами към изборите за парламент.

© Анелия Николова

От ДСБ запазиха самообладание и заявиха готовност да тръгнат сами към изборите за парламент.


Неприятна изненада


Привържениците на "Синята коалиция" останаха изненадани от развоя на събитията. Не може да се караш три часа за Иван Костов, възкликна пред журналисти веднага след съвета Мартин Димитров. Знам, че колегата Костов не намери мъжество в себе си да даде крачка встрани - това щеше да спести всички аргументи срещу "Синята коалиция", заяви той.


И Димитров прозря вина в Костов - трябвало да отстъпи я на Петър Москов, я на Светослав Малинов. Сигурен е, че разделението със сигурност ще остави извън борда и двете партии. Макар брак по сметка, досега "Синята коалиция" беше печеливша формула за влизане в парламента.


За нас беше голяма изненада, че не се проведе дискусия по същество, обясни пред "Дневник" зам.-председателят на СДС Найден Зеленогорски, който твърдо застава зад коалиция с ДСБ. Той определи подготвената от Димитров концепция за развитие на партията като най-правилната. Сега не е ясно сами ли ще се явяваме, с друг ли, добави той. Зеленогорски привижда намеса и на други фактори в разцеплението, но не пожела да уточни.


Оставката на Димитров той определи като достоен и морален ход в изпълнение на обещанието от преди няколко дни.


Слуховете, които се носят за преговори с остатъците от НДСВ, за мен са опит да се легитимира присъствието на новия модел на Меглена Кунева, коментира пред БНТ Надежда Нейнски. Според Димо Гяуров случилото се не е решение на партията, а налагане на мнението на отделни политици.


Случилото се днес е първият сериозен пробив на противниците на Костов.

© Юлия Лазарова

Случилото се днес е първият сериозен пробив на противниците на Костов.


Да възродим дясното


Противоположна позиция изрази неуспелият кандидат за президент Румен Христов, който днес е гласувал против коалирането с Костов. Днес е хубав ден за българската демокрация, възкликна пред "Дневник" Христов. Според него предложеният документ за препотвърждаване на "Синята коалиция" криел капани. Споразумението суспендира СДС, особено създаването на коалиционен съвет, който обезсилва Националния изпълнителен съвет и Националния съвет, обясни Христов.


Решението за развитие без ДСБ според него дава плам и жар на партията. СДС има нужда от възраждане, добави още Христов. Той призова всички, които са изпълвали площадите в началото на прехода под знамената на СДС, да се върнат. СДС заслужава бъдеще, а без ДСБ е възможно засилване, смята той.


За оставката на Димитров коментира, че съжалява, въпреки че често били на различни позиции. Сега трябва да си подредим къщата, да видим ресурсите, да видим проблемите на избирателите и да ги решим, смята Христов.


От ДСБ запазиха самообладание и заявиха готовност да тръгнат сами към изборите за парламент. Самият Костов не коментира публично случилото се. През юни партията ще има събрание, на което да определи точно под каква форма ще се яви на изборите.


За момента и двата кръга в СДС нямат предложения за нов лидер на партията. Димитров заяви, че със сигурност ще посочи кандидат. 


"Синята коалиция" беше създадена през 2009 г. Лидерите на СДС и ДСБ Мартин Димитров и Иван Костов станаха нейни съпредседатели. През същата година коалицията спечели 7.95% (204 817 гласа) на изборите за Европейски парламент и вкара двама евродепутати – Надежда Нейнски и Светослав Малинов. На изборите за Народно събрание през 2009 г. коалицията спечели 6.76% (285 662 гласа) и има 15 депутати (след като Венцислав Върбанов напусна групата, тя се състои от 9 депутати от СДС и 5 ДСБ).

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK