Парламентът решава дали да въведе пълната забрана за пушене

Парламентът решава дали да въведе пълната забрана за пушене

© Николай ДойчиновОчаква се днес депутатите да гласуват в парламента на второ четене пълната забрана за тютюнопушене на закрити обществени места, която се регламентира с поправка в Закона за здравето.


Ако народните представители се споразумеят, от 1 юни няма да може да се пуши в заведения, нощни барове, работни места и офиси, училищни дворове, детски площадки и по време на събития за деца и ученици, които се провеждат на открито.


Това бе последната воля на парламентарната комисия по здравеопазване, която прие поправките на второ четене миналата седмица. Паленето на цигари бе допуснато само на летищата, но в специално предвидени за тази цел помещения.
Най-много спорове между депутатите от здравната комисия предизвикаха идеите за забрана на тютюневия дим и по стадионите, летните кина и спирките за градски транспорт. Предложенията обаче бяха отхвърлени с мотив, че обществото не било узряло за толкова драстична промяна, пък и нямало как да се осъществява адекватен контрол.


Но и без тези допълнителни ограничения, въпросът за контрола остана с отворен. Здравният министър Десислава Атанасова заяви, че инспекторите от регионалните здравни инспекции имат готовност да тръгнат по проверки, веднага щом новите правила станат факт. Не се знае обаче как ще се проверяват малките офиси, които се намират в частни апартаменти и където влизането без полиция е невъзможно.


Неяснота остава и около съставянето на актове за нарушение на физическите лица. Инспектори могат да съставят актове на собствениците на заведения, но не и да задължат отделен човек да покаже личните си документи. Право на това има служител на реда.


Най-разочаровани от развоя на депутатските решения бяха от бранша на ресторантьорите и хотелиерите, които до последно настояваха старите правила, при които помещенията са разделени за пушачи и непушачи, да останат. Основен мотив на искането им бе, че инвестицията, която са направили в стъклени прегради и вентилационни системи, наложена им по закон, е останала неизплатена.


От брашна дори организираха протестен митинг-концерт в неделя, представен като "в подкрепа на балансираната законова уредба за тютюнопушенето в закрити обществени места". В него се включиха известни музиканти и общественици, за които е известно, че са запалени пушачи. Дни преди протеста обаче Десислава Атанасова бе категорична, че посоката на политическата воля за налагане на забраната няма да бъде променена.На 11 април депутатите приеха на първо четене поправките в Закона за здравето, които регламентират пълната забрана за тютюнопушене на закрити обществени места от 1 юни тази година. В залата гласуваха общо 133-ма народни представители, от които 99 "за", 4-ма "против" и 10 "въздържал се".


Опитът за забрана на пушенето на обществени места обаче е законодателна идея от години, която все не успяваше да се наложи изцяло.


Резултатът от дългите спорове беше, че на две съседни маси стояха противоположните надписи за пушачи и за непушачи. През последната година и половина заведенията бяха задължени да обособят отделни зали за двата типа клиенти, като така им дадоха избор къде да седнат.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK