Прирородозащитници призоваха премиера да каже кой стои зад офшорката "Витоша ски"

При едно от последните шествия срещу законопроекта, популярен като "поправките Витоша ски" активистите дойдоха пред парламента със символични картонени брадви

© Юлия Лазарова

При едно от последните шествия срещу законопроекта, популярен като "поправките Витоша ски" активистите дойдоха пред парламента със символични картонени брадвиПремиерът Бойко Борисов да обяви кой стои зад офшорката "Витоша ски", по чието искане бяха предложени сега обсъжданите промени в Закона за горите. За това настояха от екокоалицята "За да остане природа". Така министър-председателят ще разкрие пред обществото в чия персонална полза се правят промените в Закона за горите, заявиха екоактивистите.


Апелът им към премиера е по повод текущото второ четене на промените в закона в парламента.


"Витоша ски" е собственик на повечето от ски-съоръженията в природен парк "Витоша". Симеоновският кабинков лифт, който е най-голямото съоръжение, бе приватизирано от Столична община, когато Борисов беше кмет на София. Тогава на конкурса освен "Витоша ски" се яви само "Юлен", концесионерът на ски-зона Банско, при положение, че в управата и на двете е едно лице – Петър Петров. И двете фирми се подкрепят от президента на българската федерация по ски и акционер в Първа инвестиционна банка Цеко Минев.
Промените в Закона, поискани от "Витоша ски" в края на миналата година, предвиждат писти, лифтове, влекове и съпътстваща инфраструктура да се строят в държавния горски фонд без преобразуване на терените, срещу отстъпено право на строеж. Тогава фирмата заяви, че докато претенциите й не бъдат удовлетворени от законодателя, тя няма да пусне ски-съоръженията и те действително не работиха цяла зима. Изпълнителната агенция по горите за "отрицателно време" подготви поправките (по-кратко от задължителния 14 дневен срок за консултации с обществеността), след което започнаха дискусиите в парламента.


Според природозащитниците, поправките в закона ще доведат до "непрозрачна приватизация на един от последните обществени ресурси", тъй като ще се предоставя държавна гора за частни строежи по подобие на практиката на тройната коалиция със заменките. "Позволява дозастрояване на най-ценните български гори по планините, включително в природните паркове, след като заменките позволиха приватизирането и застрояването на Черноморието. Промените в Закона за горите подаряват българските гори на няколко добре известни бизнесмени, предупреждават природозащитниците", заявиха екоактивистите.


Екоорганизациите настояха още антикорупционната комисия в парламента да провери за потенциален конфликт на интереси депутата от ГЕРБ и зам-председател на земеделската комисия Емил Димитров, който е един от основните защитници на поправките. Според негова имуществена декларация, депутатът е собственик на гори и земеделски земи, а освен това е известно, че фирми, свързани с него, работят в сверата на горското стопанство и дърводобива, дивечовъдството и спортния лов.


От екокоалицията посочиха, че една от подкрепяните от него поправки – частните гори под 2 ха (20 дка) да могат да се секат без горскостопански планове и екооценка, ще улесни изсичането на тези гори. Това е текст, който отпадна от закона преди години и "благодарение" на него са били изсечени на голо много от частните гори в равнинните области на страната и в Стара планина, изтъкнаха оттам.


Днес от 18.30 природозащитниците организират поредно протестно шествие срещу промените в закона в центъра на София. Шествието ще се събере на пл. "Света Неделя" и ще се отправи към парламента.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK