Обвиненията към бившия шеф на парк "Витоша" в конфликт на интереси се оказаха безпочвени

Обвиненията към бившия шеф на парк "Витоша" в конфликт на интереси се оказаха безпочвени

© Надежда ЧипеваОбвиненията към бившия директор на природен парк "Витоша" Тома Белев в конфликт на интереси са неоснователни. Това реши Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси след няколкомесечна проверка по сигнал на сдружението "Природата за хората".


Сигналът срещу парковия директор бе подаден в края на миналата година в комисията, а мотивът на сдружението, председателствано от бизнесмена Филип Цанов, беше, че Белев членува в ръководството на няколко неправителствени организации, някои от които са регистрирани на адреса на парка. Друг аргумент срещу него беше, че публикувайки имената на двама партньори и спонсори на сайта на парка им е направил "търговска реклама" - неправителствената организация "WWF - Дунавско - Карпатска програма" и фирмата "Мачирски спорт".


Тези обвинения, предшествани от сигнали на фирма "Витоша ски" срещу Белев, бяха подкрепени и от серия публикации на няколко медии срещу Белев миналата година, които го наричаха "глава на зеления октопод".
Още миналата година комисията реши, че с участието си във въпросните организации - "Асоциация на парковете в България", "Зелени Балкани", "Сдружение за горска сертификация" директорът не е в конфликт на интереси, тъй като те не са с частна цел. По обвинението, че е правил реклама, тя също го "оправда", заключавайки, че споменаването на даренията от двете организации на сайта на ПП "Витоша" - за залесяване и за отпечатване на издание на дирекцията, не е реклама.


Комисията за конфликт на интереси опроверга и друг сигнал на "Витоша ски" срещу Белев, че толерирал незаконни постройки - на конкурентни нейни фирми, в парка. Проверката й показа, че парковият директор няма правомощия да констатира незаконност на строежи или да санкционира. Нещо повече, оказа се, че той е сезирал отговорните институции - Държавното горско стопанство в София и РДНСК за проблемни постройки.


Враждата между "Витоша ски" и Белев датира от няколко години и една от причините за нея е съпротивата на бившия вече директор срещу намеренията на фирмата да разшири ски-курорта Алеко над София. Сред поводите за напрежението беше и случаят от 2008 г., когато директорът подаде сигнали срещу няколко проекта на фирмата - за ски-път, езеро за изкуствен сняг и др. Тогава стана известно, "Витоша ски" в нарушение е "разчистила" с тежка техника морени и растителност в планината, за да направи ски-път. Тогава прокуратурата обяви, че започва разследване срещу "неизвестен извършител", което замря.


В края на миналата година Белев застана и срещу искането на "Витоша ски" за законови поправки, които да улеснят строителството на ски-писти и съоръжения. Поправките, поискани от фирмата, вече стигнаха до финално второ четене в парламента и основен акцент в тях е, че ски инфраструктура върху държавна гора вече ще се строи без изключване от горския фонд, с отстъпено право на строеж.
Преди няколко месеца след конкурс Белев беше заменен от нов директор - Снежана Петрова.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK