Достъпът до информация: Все още се крият данни от обществените поръчки

Все още са много случаите институциите да не въвеждат информация за обществените поръчки, все още е малък и процентът на публикуване на сключените договори. Тези изводи са посочени сред най-значимите в доклада на фондация "Програма Достъп до информация" (ПДИ)  за 2011 г., който беше представен в четвъртък.


Сред най-важните препоръки на ПДИ е да се въведе в Закона за обществените поръчки задължение за публикуване в цялост на договорите в онлайн регистъра на поръчките. Сега практиката изобилства с откази на информация заради зле разбираната търговска тайна.


От правителствените доклади се вижда, че няма санкционирани служители за неспазване на нормите на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). Оставаме с впечатлението, че липсва способност в институциите на изпълнителната власт тя да накара един служител да спазва решение за достъп до информация, каза ръководителят на правния екип на ПДИ Александър Кашъмов.
Все още са много случаите на отказ на достъп до информация и заради неразбиране на разликата между обществено значима информация и лични данни.


Сред основните препоръки е  да се въведе разпоредба в Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), с която да се овласти конкретен орган да отговаря за изпълнението на закона.


Според направеното от изпълнителния директор на ПДИ Гергана Жулева обобщение това, което се случва в институциите, показва, че няма вътрешен контрол и унификация. Практиката показва, че  за да се подобрят нещата, трябва да има натиск. Положителен факт е, че  правителството  се присъедини към глобалната инициатива за отворено управление, но определящо за ефективността на инициативата ще е включването на гражданското наблюдение, коментира още Гергана Жулева.


Практиките по неспазване от институциите на ЗДОИ са 257 за 2011 г., а случаите, свързани с нарушение на личните данни – 47. Най-често се търсела информация от централните органи на изпълнителната власт (123) и от общинските структури (100). Отбелязано е подобрение в предоставяне на информация от традиционно затворени институции. Посочени са Софийската градска прокуратура и Министерството на финансите. Отбелязани са добри практики и в публикуването на информация в интернет.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dragalevski
  dragalevski
  Рейтинг: 423 Неутрално

  Законът за обществените поръчки е конструиран така, че отваря изключително много корупционни вратички. Крайно време е да се спре с практиката на изкърпване и да се приеме изцяло нов закон!

 2. 2 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 726 Неутрално

  че този закон е почти буквален превод на директивата, не е творение на бг майсторите

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 3. 3 Профил на rosko1306
  rosko1306
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Една от сбъднатите мечти на хората, реализирана от това управление......... Аз вече само такива постове ще пиша след днешните изказвания на Вожда!

 4. 4 Профил на Posting Canter
  Posting Canter
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  няма достъп, защото има много за криене - натиск трябва да идва от всеки редови българин.

  qui desiderat pacem praeparet bellum
 5. 5 Профил на петър палчев
  петър палчев
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Толкова ли е трудно не е спазен закона няма плащане за съответната фирма от бюжета който го е нарушил той да плати. това е толкова лесно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK