Румъния твърди, че не е започвала процедури за проучване за шистов газ

Румъния твърди, че не е започвала процедури за проучване за шистов газ

© Анелия НиколоваРумъния до момента не е уведомявала България за започнали процедури по екооценка на проучвания за шистов газ. Това обяви екоминистърът Нона Караджова в отговор до депутата от ДПС Джевдет Чакъров на днешния парламентарен контрол.


Съгласно европейските директиви всяка страна е задължена да уведоми съседите си при започнала екооценка на дейности с евентуално трансгранично въздействие, припомни Караджова. След специално запитване от българска страна по въпроса от Букурещ са информирали, че все още няма стартирали процедури, свързани с газ от шисти. Румъния споделя позицията, че проучванията и добивът на шистов газ са потенциално рискови за околната среда и поради това се нуждаят от детайлна екооценка (в българското законодателство тя е известна като ОВОС – оценка за въздействие върху околната среда).


Запитването бе по повод информацията, че предното румънско правителство е дало разрешения на американската компания Шеврон да проучва за шистов газ на територията й. Както нееднократно беше обявено по време на дискусиите в България по темата, ако в южна Румъния започнат проучвания (каквито тук бяха забранени през януари), сондажите ще минат през същия водоносен хоризонт (голям подземен водоизточник), от който черпи и Добруджа.


Караджова припомни, че новото румънско правителство заяви намерение да забрани проучванията за неконвенционалния енергоизточник и заяви, че ще информира парламента веднага, ако ведомството й получи данни за такива процедури в Румъния.

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 604 Разстроено

  Е то само това остава,ние да забраним добива на шистов газ,но румънците да ни замърсят подпочвените води с техния добив!!!

 2. 2 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Хубаво е че румънците си нямат еко-талибани и комунистически мекерета, да ги държат зависими от "освободителите".

 3. 3 Профил на monarchist
  monarchist
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Абе, за тия толкова ли е трудно като им се каже "НЕ" да означава "НЕ". Кви са тия разправии, кви са тия обяснения, кви са тия глупости.
  Като толкова им се добива на некои компании да си вървят в собствените си държави и да си добиват докато свят им се завие от добиви.
  Българския народ ясно каза и показа, че не желае такива неща да се случват на българска земя.

  "Всеки ден се радвай на слънцето и на това, че си жив" --- Стоян Венев
 4. 4 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  Забравете за проучване и добив на шистов газ в България и Румъния в обозримо бъдеще.
  Просто големите компании се насочиха към черноморския шелф и кандидатстват за разрешения за проучване там ( в нашата ЗИИИ - блок Хан Аспарух в румънската зона също има раздадени разрешителни в съседство на нашия блок). А там какъв газ ще се добива, един Господ знае Ще се правили и хоризонтално сондиране? Кой знае Ще се използва ли вода с високо налягане? Ами ако се наложи - да, морска вода с естественото и налягане на дълбочина и с присъщите и разтворени в нея минерали. А абразиви? Ми да, най-вероятно.
  А това фракинг ли ще е?
  Другари еко трябва бързо да си смените концепцията за забрани

 5. 5 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  Да ви припомня факти от последните няколко месеца.
  1. ОМВ+Ексон Мобайл обявиха търговско откритие на около 80 млрд. куб.м газ в румънската ЗИИИ на около 100 км. от нашата граница. Не се разбра обаче този газ шистов ли ще е или не И никой не се интересува от въпроса. И засега няма никакви изгледи добивът там да бъде спрян.
  2. Румънците проявиха (плахи) претенции към границата с нашата ЗИИИ. Ние тук скочихме като за война Същевременно румънците обявиха за проучване още два блока в съседство с нашата ЗИИИ, в съседство с Хан Аспарух.
  3. България обяви блок Хан Аспарух за отдаване на концесия. Явиха се и Шеврон и Ексон Мобайл. Междувременно Шеврон се оттегли ДОБРОВОЛНО както от нас, така и от Румъния, отказа се и от голям блок в Полша. Докато ние заклеймявахме Шеврон, той си отида сам

 6. 6 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1081 Весело

  До коментар [#4] от "Дамян":
  До коментар [#5] от "Дамян":
  [quote#5:"Дамян"]Не се разбра обаче този газ шистов ли ще е или не[/quote]Само хората като вас, които не знаят, че в момента няма технология за добив на природен газ от шистови скали с хидравлично разбиване под дъното на море или океан, могат да си задават такива "умни" въпроси.

  Моля, първо се запознайте с технологията на добив на газ от шистови скали, за да имате фантазии поне малко по-близки до действителността.

 7. 7 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  До коментар [#6] от "BlueWater": Много сте прав, че до сега няма такава технология. Но защо си мислите, че не се разработва?
  Моите сведения от приятели в бранша са, че здраво се работи по въпроса. В т.ч. и във Великобритания, при усвояването на новите им находища в Северно море. За там със сигурност се знае, че има само или предимно "шистов газ". Знае се още от 70-те години. Защо са тръгнали да ги разработват тогава?
  Тая работа със шистовия газ се оказа малко по-сложничка. Има го на страшно много места в най-различни геологически формирования.
  Едно е безспорно - добивът от новите находища ще е значително по-скъп от този, който тече в момента в САЩ (себестойност 60-70$). Само че скъпото трябва да го отнесем към цената на газа на пазара
  При 300$ за 1000 куб.м на борсата в Лондон може би е нерентабилен, но при 400?

 8. 8 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  До коментар [#6] от "BlueWater": Послушанте съвета ми. Не разчитайте на липсата на технология, ами веднага спретнете едно ново филмче а ла "Газленд" ама с китчета, делфинчета и херинга.

 9. 9 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1081 Весело

  [quote#7:"Дамян"]При 300$ за 1000 куб.м на борсата в Лондон може би е нерентабилен, но при 400? [/quote]В момента цената на природният газ във Великобритания е 12$ за 1mmbtu = 26.8m3. Тоест за 1000m3 газ цената е (1000 / 26.8) * 12 = 447.8$.
  Europe Natural Gas Import Price Summary
  $/mmbtu; Average import border price, including UK http://ycharts.com/indicators/europe_natural_gas_price

 10. 10 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  До коментар [#9] от "BlueWater": ОК, това е зимната цена. Споменах, че през студеният януари и февруари т.г. цената на спот пазара стигна 500$. Ясно защо.
  Но ако аз греша с нивото 300$ то това още по-силно подкрепя тезата ми, че между американския и европейсния пазар има огромен марж в цените, който ще стимулира вноса на амерокански втечнен газ. Цена 400$ за 1000 куб. м. прави безусловно рентабилен и добив от новите находища в Северно море.
  Така че не разбирам за какво спорим. Последният ви пост изцяло ме подкрепя

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK