Съдът наложи арест на Брендо

Евелин Банев - Брендо (на преден план)

© Дневник

Евелин Банев - Брендо (на преден план)Софийският градски съд (СГС) наложи постоянна мярка задържане под стража на Евелин Банев - Брендо, който беше задържан от полицията на 16 май близо до Созопол., съобщи БНР.  Задържането на Брендо се вписа в поредицата операции на МВР, последвали изчезването на "братя Галеви" и съвпаднали с посещението на евроексперти от Брюксел за подготовка на юлския мониторингов доклад за България.
Срещу Банев се води наказателно дело, което е в съдебна фаза в СГС, за участие в транснационална организирана престъпна група за пране на пари.


Съдът прие за основание за задържанетно му запис на телефонен разговор между Брендо и бившата му жена Моника Добринова, в който той й казва: "Ще минаваме нелегално границата и това е. Ако ни хване Интерпол, хване."  От тези думи съдът направи извода, че той  има намерение трайно да напусне страната.От 2 години Брендо няма забрана да излиза извън страната.


Прокуратулата представи и две експертни справки на МВР. Първата експертна справка уверява, че гласът на записания телефонен разговор е на Банев, но не беше изяснено дали е направена от лицензирани вещи лица.
Втората справка гласи, че името на Банев е качено в Шенгенската информационна система (ШИС) и се иска неговият арест и екстрадиция. Българското МВР от една година има достъп до ШИС и може да качва сведения за издирвани лица. При това положение вероятността нашето МВР да е обявило в ШИС   че се издирва Брендо и след това да е свалило от системата своето собствено искане (въпреки че Брендо се намира в България) и да го е представило на прокуратурата, се нуждаеше от коментара на прокурора, но такъв не беше направен.


Тези съмнения се породиха най-вече заради това, че на съда изобщо не беше предоставена информация за швейцарското обвинение на Брендо и за превозването на 10 тона кокаин от Южна Америка до Испания, за които говореше в четвъртък вътрешният министър Цветанов. Пред съда изобщо не беше споменато той да се издирва от Интерпол, както се твърдеше до днес. А и Брендо   няма обвинение за трафик на наркотиции.


Адвокат Ина Лулчева, защитник на Банев, остро възрази срещу представянето за докаателства пред  съда на справки, изготвени извън процесуалния ред. Тя цитира решение на Върховния касационен съд (ВКС) от 2001 г., според което съдът, когато е сезиран с искане за арест, трябва да преценява "само въз основа на събрани според изискванията на НПК доказателства, а не въз основа на оперативни разработки".


"Би било много смешно да се твърди, че някой иска да бяга от България, защото имал проблеми с Интерпол", каза адвокат Лулчева по повод записания разговор на Брендо с жена му. Известно е, че  Интерпол е международна полицейска служба, която действа в цял свят. 


"Искат от вас да задържите човек за мисли", обърна се към съда адвокат Лулчева. И продължи: "Аз също имам желание да напусна тази страна. Имам и желание да не идвам днес тук, но идвам, Не искам да участвам в това, но участвам..."


Съдът обаче прие, че въпреки че са оперативни справки за намерения, представените материали са достатъчни да бъде задържан Банев за постоянно.


Определението на СГС подлежи на обжалване пред Апелативния съд в срок от 7 дни.


Задържане от съда  под стража, без да са налице изискванията на НПК, се наблюдава за втори път през последните седмици при знакови дела. В началото на май СГС наложи арест (а вчера Апелативният съд го потвърди) на подсъдимия по т. нар. дело "Октопод" Алексей Петров. За основание на съда послужиха твърдения на свидетели, че подсъдимият ги обработва, без да се поставя въпросът за доказването на твърденията и без дори да имаше образувано дело за това.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK