Директорът на Геофизичния институт: Разминаванията в изчисленията на магнитуда са нормални

Перник след земетресенията

© Юлия Лазарова

Перник след земетресениятаИмате право да вярвате на когото си поискате, но по принцип за най-меродавно се определя измерването на института в страната, където е земетресението. Така директорът на Геофизичния институт към БАН ст.н.с д-р Николай Милошев обясни пред "Дневник" защо се разминават драстично данните за силата на усетеното силно земетресение в Перник и София.


БАН определя 5.8 по Рихтер, докато според Европейския сеизмологичен център трусът е бил с магнитуд 5.6, данните на Геофизическия институт на САЩ трусът отчитат сила от 5.8. Отделно сеизмолозите от съседните на България страни изчисляват магнитуда между 6.1 и 6.4.


Няма как с една станция да изчислиш по-точно труса от нас, обясни Милошев. По думите му например Гърция има една станция, насочена в посока север, докато у нас изчислението ставало на базата на станции и в четирите посоки. Все пак разминавания от една, две десети се приемат за нормални, добави той.
В социалните мрежи се коментира защо в Перник земетресението е усетено вертикално, а в София - хоризонтално. В близост до епицентъра трусът се усеща вертикално, а с отдалечаването от точката -
хоризонтално, обясни Милошев. По думите му тази зависимост е валидна при силни земетръси, за какъвто се приема този от снощи.


Той съобщи още, че в района последното силно земетресение е от 1965 г., когато е отчетено 4.5 по Рихтер. От 3.00 часа досега пък вторичните трусове са над 100, но само 30 не са микроземетресения.


Очакванията му са да няма втори силен земен трус, въпреки че "всичко е възможно, защото категорична прогноза няма". Случващото се развивавало както в "дебелите книги" и не се очаквало активизиране на други огнища, включително и на софийското. Засега проявления няма, вървим към нормализация, заяви Милошев.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ku4e
  ku4e
  Рейтинг: 707 Неутрално

  "Без паника моля" - игрален филм от едно време

 2. 2 Профил на evelin_m
  evelin_m
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Оставям Ви един адрес :
  http://quakes.globalincidentmap.com
  Последното регистрирано земетресение е в 07:29:14.
  3.1 по склата на Рихтер.
  Данните са на световните геофизични центрове / естествено български не съществува(( в този сайт/.
  Та в този сайт се регистрират всички земетрсения в света он лайн.
  Е, последното при нас е в 07:29.
  Като гледате тяхния час имайте в предвид часовата разлика.АКО ТАМ Е 00:00 ПРИ НА С Е 03:00.

  МОЛЯ АКО НЯКОЙ МОЖЕ ДА МИ ОТГОВОРИ.Това добре ли е , че след 07:29 няма регистрирани тръсове над 1.0????
  Всички от властта и администрациите ни убеждават, че има множество затихващи. На кой да вярваме????

 3. 3 Профил на Чеша си езика
  Чеша си езика
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#2] от "evelin_m

  Ами те лъжат за да успокояват населението. После ще кажат, че това е благородна лъжа. Само забравят, че сега не е като едно време, всеки има достъп до информация и то по света.

  Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.
 4. 4 Профил на rosko1306
  rosko1306
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Хайде сега да не издребняваме.... 0,1 или 0,3 +/- не са от значение, като е минал зорът. Имахме късмет и да чукаме на дърво.......

 5. 5 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Всички всички...
  Аз гледах http://earthquake.usgs.gov/earthquakes/map/

  Ползват данни от CSEM-EMSC и USGS Feed...

  Сайта на CSEM-EMSC фъобще при мен не се отваря, по ТВ7 от сеизмолог. институт казаха че и те имат проблем с връзката до него, така че ... може да се е загубило някое по трасето

 6. 6 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2656 Неутрално

  До коментар [#2] от "evelin_m":
  Торгателна наивност прояваваш наистина.
  Защо вярваш на сайт, където задават въпрос в банерче "Спи ли любовния ти живот" за такива неща?

 7. 7 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Директорът на Геофизичния институт: Разминаванията в изчисленията на магнитуда са нормални...
  Разминаванията в изчисленията за всичко в България са нормални и си е масова практика в министерства, други ведомства и организации. Прост народ – бедна държава.
  България - малка, бедна страна, претърпяла поредици от несправедливости през вековете. Един изморен, измъчен народ, едно объркано младо поколение. Разминаванията в изчисленията.

 8. 8 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1053 Любопитно

  Далечните сеизмологични станции правят екстраполация и имат по-голямо отклонение в резултата от близките. И все пак, разлюляването зависи от структурата на земния пласт, върху който е обекта/измерителния прибор, така че нормално е да има разлики. Радвам се, че не беше по-разрушително.

 9. 9 Профил на evelin_m
  evelin_m
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#6] от "k_":

  А, на БАН ли да вярвам, които казват, че има затихващи земетресения в момента, къде са те?????? Ти знаеш ли,че ако няма затихващи, следва по-силно??? Някой май се е заглеждал по съъченичките си в час по география! Кой ли пък е?

 10. 10 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1040 Любопитно

  До коментар [#7] от "latcho59":

  Струва ми се, че имаш нужда от психотерапевтична помощ.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 11. 11 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Европейския сеизмологичен център (emsc-csem) събира данните от няколко сеизмични лаборатории. Преди време се интересувах и проследих отразяването на лекия трус, когато гърмяха боеприпасите в Челопечене. Маркирах по минути данните от гръцки, румънски, сръбски и т.н. сеизмографи. След около половин час европейският център даде едно средно-геометрично разположение. След около час дадоха положението, определени от нашите сеизмолози. В обясненията към сайта има описание на процедурата. Последната дума е на местните сеизмолози.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 12. 12 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Любопитно

  До коментар [#10] от "Югозомби":
  Проекция на "Югозомби"?
  Това е очакването, че другите хора ще притежават нашите мисли, чувства, желания, цели и ценности. Както се вика, „всеки "Югозомби" съди по себе си”. Глупавият човек често се оплаква, че покрай него виреят само глупаци, стиснатият обвинява света, че е користен, а умният човек успява да открие достойнствата и признаците за висок интелект във всеки познат.

 13. 13 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 699 Неутрално

  До коментар [#7] от "latcho59":

  Ти си невежа, при това невежа, който се опитва да говори от името на българския народ. Не го прави от мое име.
  Който поне малко се е занимавал с естествени или инженерни науки знае, че при всяко измерване има грешки (ако щещ вярвай ама и в САЩ е така, че и в Япония ). Тези грешки се разпространяват по-натам в изчисленията.
  Всъщност, точният вид на съобщенията би трябвало да гласи (примерно): най-вероятната стойност на магнитуда е 5.8 по еди коя си скала, а вероятността да се намира в интервала 5.7-5.9 е 67%. Но май това е много сложно.

 14. 14 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Весело

  До коментар [#13] от "grajdanin1":
  Не го правя от твое име, "grajdanin1". Ти си безименен, безличен, напълно забравим. Пореден силует, скован в лед с безименно лице, и с очи безжизнени и пълни със страх.


 15. 15 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  До коментар [#2] от "evelin_m":

  Да обясня на теб, а и на доста хора, които нямат достатъчно инфо.

  Цитираният от теб сайт взема наготово инфото от CSEM-EMSC - това е европейският сеизмо център. Те, от своя страна, вземат данните автоматично от нашите и околните сеизмологически станции и ги обработват автоматично според своята си методика. В БГ данните се обработват по малко по-различна методика и е възможно да няма пълно съвпадение.
  Представи си, че си мериш температурата с два електронни термометъра на 2 различни фирми, дават ти разлика, но тя е в рамките на допустимото.

  Все пак, след земетресение се прави за проверка и ръчна обработка на данните, защото понякога машината греши. Ако има драстични разлики, се правят всички изчисления наново и понякога се правят корекции. Можеш да видиш на сайта на CSEM-EMSC едно число, а след няколко часа друго. Това означава, че е била направена корекция.

  Не може да се каже дали ще има/няма да има друго силно земетресение, но обикновено серия от последващи по-слаби земетресения говорят за затихващо огнище.

 16. 16 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1366 Весело

  Трябва да се дълбае повече по темата за разликите в магнитуда, конете нема да се спрат сами

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 17. 17 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#13] от "grajdanin1":
  Разминаванията в изчисленията за всичко в България са нормални и си е масова практика в министерства, други ведомства и организации. Прост народ – бедна държава.
  България - малка, бедна страна, претърпяла поредици от несправедливости през вековете. Един изморен, измъчен народ, едно объркано младо поколение. Разминаванията са в изчисленията. Но май това е много сложно и за теб, и за който се е занимавал само с естествени или инженерни науки и се е откъснал от живота в България, от болката и страданията на хората.

 18. 18 Профил на fallon_fallon
  fallon_fallon
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Ако ще има още трусове, само папагалите ми могат да кажат)). Те се побъркаха през нощта малко преди да ни разтресе.

  "All good things are difficult to achieve; and bad things are very easy to get."
 19. 19 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2383 Неутрално

  Всеки уред има диапазон на чувствителност и затова ако земетресението е много близо до сеизмичната станция изобщо не може да се измери защото такава голяма амплитуда няма как да бъд хваната. Затово се мери от няколко станции, които няма как да са равноотдалечени и винаги има грешка.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK